Marija Bašić

Zovem se Marija Bašić, živim i radim u Rijeci. Kako su pletenje i heklanje moj omiljeni hobi, prije nekoliko godina pokrenula sam portal i YouTube kanal Pletenje.net. Tada nisam mogla ni pretpostaviti koju će ulogu pletenje odigrati u mom životu.

Prošle godine, u mojoj 42. godini, dijagnosticiran mi je uznapredovali rak debelog crijeva. Uslijedile su operacija i šest ciklusa kemoterapije zbog kojih sam nekoliko dana morala provesti u bolnici. U tim dugim trenucima boravka po bolničkim hodnicima i ležanja u bolnici za mene su spas bili vuna i igle ili kukica. Tada sam u potpunosti shvatila što znače objave poput „terapija pletenjem“ ili  „pletenjem protiv stresa“ koje sam često viđala po društvenim mrežama. 

Pri svakom odlasku u bolnicu, osim hrpe dokumentacije i osnovnih potrepština, neizostavni dio moje prtljage bila je vuna. Priredila bih rad s jednostavnim uzorkom koji ću lagano moći pratiti i krenula u njegovu izradu. Boravak u bolnici nije izgledao tako strašno. Dok sam čekala, ja sam plela. Ruke automatski rade već naučene pokrete, otkucaji srca se ujednačuju, misli su fokusirane na finalni proizvod. 

U tim je trenucima pletenje za mene bilo idealna terapija. Čak su i pacijenti koji bi me gledali kako pletem rekli da ih smiruju moji pokreti rukama. Osim terapijskog učinka koji pletenje i heklanje imaju na mene, njihova je velika prednost to što je u pitanju vrlo jednostavan hobi. Lagano se prenosi, jednostavno počne raditi, ali istom brzinom i prekine kada dođete na red. Svi ti nevjerojatni učinci pletenja pomogli su mi da situaciju prihvatim takvu kakva ona jest. 

Sada sam dobro, svaki novi projekt me veseli i trudim se dovršiti ga do idućeg kontrolnog pregleda.

Želite li pogledati Marijine radove ili pokušati s ovom izvrsnom terapijom, osnove možete naučiti na njezinom YouTube kanalu Pletenje.net Ili portalu Pletenje.net.   

Nevidljiva žena

Dirljiva ispovijest hrabre Bjelovarčanke koju je liječenje zloćudnog tumora na krajniku toliko promijenilo da je nakon izlaska iz bolnice poznanici na ulici nisu prepoznavali.

Više

Ples tužnih marama

Kad borba s malignom bolešću voljene žene dotakne umjetničku dušu, nastati može pravi vrtlog neobičnih priča. Objavljujemo jednu od onih što ih je u takvim trenucima ispisao Tin Prpić.

Više

Mojoj Katarini

Danas je blagdan Svih svetih, dan kada se prisjećamo najdražih osoba koje više nisu među nama.

Više

Trenutci

Život čine male stvari: trenutci sreće, ljubavi, životne radosti… Najčešće toga postanemo svjesni tek kada se razbolimo.

Više

Uspješno sam porodila životno ugroženo djetešce, a to je i meni spasilo život

Ne propustite inspirativnu priču ginekološke onkologinje Sandre Radović, zaposlene u KBC-u Sestara milosrdnica, koja je cjelokupno liječenja provela – radeći.

Više

Nevidljiva

Bjelovarčanka Javorka Pangrečić koja je za Nismo same napisala svoju priču o borbi s malignom bolešću svoje je osjećaje pretočila u stihove i fotografije.

Više

Terapija pletenjem

U dugim trenucima boravka po bolničkim hodnicima i ležanja u bolnici za Mariju Bašić iz Rijeke spas su bili vuna i igle ili kukica.

Više

Art terapija – put do vašeg srca

Art terapija pomaže u izražavanju misli i osjećaja pa je nezamjenjiva i pri liječenju malignih bolesti.

Više

Najdraža mi je nedjelja. Dok svi spavaju ja se iskradem, navučem tenisice i odem na randevu s prirodom

Priroda i ja oduvijek smo imale neku tajnu vezu, a nakon saznanja o bolesti još smo se dublje povezale.

Više

U bolesti sam otkrila novu sebe

Naša autorica Slađana Marušić utjehu je tijekom bolesti pronašla u slikanju. Boje i kist ublažavali su joj stres i otklanjali crne misli.

Više

Kad muškarci plaču

Naša psihijatrica Maja Vukoja donosi priču u čovjeku kojem je od raka oboljela čitava obitelj.

Read More

Tjedan ljepote: Od 10. – 16. 2. uljepšajte se za samo 100 kuna i donirajte za Nismo same

Ove godine je Udruženje dio iznosa od kotizacija salona odlučilo donirati Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME.

Read More

Počela kampanja “Ne zaboravi me”

Kampanju je pokrenula udruga SVE za NJU s partnerima: Hrvatskim društvom za ginekološku onkologiju te udrugama NISMO SAME i „JA KA“.

Read More

Pogled iz drugog kuta: Što kada uloga liječnika postane preteška?

U općem je interesu da svi liječnici koji rade s onkološkim bolesnicima rade na sebi i svojim komunikacijskim vještinama.

Read More

99 posto anketiranih: Da, želimo da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.!

Pitali smo vas želite li da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga u suradnji s psihijatrom Majom Vukoja provodi od 2018. godine, nastavi i u 2020. Hvala svima koji su ispunili anketu.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama