Počeo Lila tjedan: odazovite se pozivu na besplatno testiranje na HPV!

U sklopu ovogodišnjeg “Lila tjedna – Tjedna ženskog zdravlja”, u Onkološkoj ambulanti Poliklinike – Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb čak 240 žena moći će se testirati na HPV, i to besplatno i bez uputnice.

Sandra Bolanča

U sklopu ovogodišnjeg “Lila tjedna – Tjedna ženskog zdravlja” KBC Zagreb organizirao je akciju:  čak 240 žena svaki će se dan, od 14. do 18. svibnja, od 13 do 15 sati, moći testirati na humani papilloma virus (HPV) u Onkološkoj ambulanti Poliklinike Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj, i to besplatno i bez uputnice. HPV virus najčešći je uzročnik raka vrata maternice, a od njega u Hrvatskoj svaki treći dan umre jedna žena. Svim ženama koje to nisu učinile u zadnje tri godine bit će napravljen i PAPA test.

Čulo se to danas na konferenciji za novinare koja je u organizaciji udruge „Nismo same“, a u povodu Lila tjedna, održana u Hrvatskom novinarskom domu.

Lila tjedan je javno-zdravstvena akcija kojom ženama želimo poslati poruku da vodeći brigu o drugima ne zaboravljaju sebe, već da vode brigu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Stoga ćemo se u Lila tjednu baviti ženama i tzv. ženskim bolestima: karcinomom dojke, jajnika i vrata maternice“, naglasila je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge “Nismo same“, koja je i sama preboljela rak dojke.

Na konferenciji su sudjelovali ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić, voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb  Višnja Matković, onkologinja iz KBC-a Zagreb Paula Podolski te Dinka Nakić, nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Kod 50 posto oboljelih od raka vrata maternice bolest se otkrije tek u poodmakloj fazi, upozoreno je na konferenciji za novinare.  (Fotografije: Suzana Arslani)

U Hrvatskoj više od 2700 žena svake godine oboli od raka dojke, a umre ih više od 1000. (Fotografije: Suzana Arslani) 

Svi sudionici konferencije složili su se u jednoj stvari – brojke su alarmantne. Godišnje u Hrvatskoj, poručili su, od raka jajnika oboli 430 žena, a umre ih oko 320. U dvije trećine bolesnica rak jajnika dijagnosticira se u uznapredovalom stadiju bolesti. Od raka vrata maternice, pak, na godinu umre oko 110 žena. U uznapredovaloj fazi bolesti malo je terapijskih mogućnosti. Rak dojke i dalje je najčešća maligna bolest u žena te vodeći uzrok smrti od raka kod žena. U Hrvatskoj više od 2700 žena svake godine oboli od raka dojke, a umre ih više od tisuću.

Ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. Ante Ćorušić rekao je kako se kod spolno aktivnih žena pretpostavlja da je postotak zaraženih HPV-om između 60 i 70 posto, no samo 10 posto njih razvije trajnu infekciju HPV-om iz čega se razviju preinvazivne i invazivne lezije vrata maternice. Najveći broj, oko 90 posto infekcija HPV-om, spontano prolazi, naglasio je Ćorušić.

„KBC Zagreb nastoji dati svoj doprinos i vjerujemo da će se velik broj žena odazvati ovoj akciji. To je iznimno važno jer HPV infekcija nema značajnijih simptoma i ponekad može biti kasno“, kazao je Ćorušić i nastavio:

„Kombinacijom konvencionalnog i kirurškog liječenja, radio terapije i lijekova, danas je karcinom ipak postao kronična bolest s kojom ljudi funkcioniraju. Međutim,  moramo stvoriti još bolji okvir kako bi se bilo koji tip karcinoma pronašao u samom začetku, u ranoj fazi kada je bolest gotovo sto posto izlječiva. A za to nam treba suradnja populacije. Nažalost, slabim odazivom na redovite preglede, populacija pridonosi lošijim rezultatima, olako se odnoseći prema zloćudnim bolestima. Zato stalno apeliramo na veću svijest o ovoj važnoj temi“, naglasio je Ćorušić.

Voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb prim. dr. Višnja Matković istaknula je kako se prosječna životna dob bolesnica oboljelih od raka jajnika u zadnjih godinu dana spustila na 58 godina. Naime, prije je dobna granica bila nešto viša; rak jajnika dobivale su žene starije od 62 godine života. Rak vrata maternice, pak, obuhvaća žene u dobi između 30 i 40 godina, stoga su iznimno važni prevencija i redoviti ginekološki pregledi, naglasila je Matković.

„Statistika, nažalost, otkriva poražavajuće podatke: kod 50 posto oboljelih od raka vrata maternice, bolest se otkrije tek u poodmakloj fazi. Rak stidnice i rodnice obuhvaća žene u nešto starijoj životnoj dobi i jako je rijedak, pa kad dođu na pregled, žene već imaju tumor veći od deset centimetara. Kad je riječ o raku maternice, žene, srećom, dolaze na vrijeme jer ih alarmira krvarenje, pa se bolest može uočiti u ranom stadiju. Kod svih karcinoma apeliramo na glavnu stvar, a to je edukacija i prevencija“, istaknula je prim. dr. Matković.

Naglasila je kako u Hrvatskoj imamo cjepivo za HPV virus koje smanjuje rizik, međutim, nedostaje, kaže, sredstava za pravu HPV dijagnostiku.

„Sedamdeset posto žena redovito radi PAPA test, međutim, mi moramo doprijeti do onih 30 posto koje to pitanje zanemaruju. O papa testu naše žene znaju puno, ali o HPV dijagnostici ne baš i zato je ova akcija jako važna. Sve žene starije od 30 godina ovaj tjedan imaju priliku besplatno se testirati na HPV virus. Pregled je kratak i može spasiti život. Od raka vrata maternice ne bi smjela umrijeti nijedna žena“, naglasila je dr. Matković.

Prim. dr. Paula Podolski, onkologinja iz KBC-a Zagreb, naglasila je kako je rak dojke u Hrvatskoj ne samo zdravstveni, već društveni i socijalni problem.

„U žena starijih od 40 godina redoviti mamografski pregledi su najučinkovitiji način ranog otkrivanja maligne bolesti. Tada su rezultati liječenja najbolji i maligna bolest je izlječiva. Važni su i samopregledi. Važno je da žena sama sebi napraviti pregled i na dodir može razlikovati zdravo od nezdravog tkiva. Naravno da to nije zamjena za klinički pregled, ali je vrlo važna stavka u prevenciji“, naglasila je prim. dr. Podolski.

Potvrdila je da žene trebaju voditi računa o redovitoj tjelesnoj aktivnosti, uravnoteženoj prehrani,  izbjegavati konzumacije alkohola i pušenja, te obavljati redovite preglede dojki i ginekološke preglede.

„Svaka žena starija od 40 godina jednom godišnje mora obaviti ultrazvuk i mamografiju. One koje spadaju u rizičnu skupinu, to moraju raditi i češće. U rizičnu skupinu spadaju žene koje imaju rak u bliskoj obitelji. One bi mamografski pregled trebale obaviti deset godina prije no što je oboljela najmlađa članica u obitelji. Primjerice, ako je majci dijagnosticiran rak dojke kada je imala 48 godina, njezina kći bi mamografski pregled trebala obaviti sa svojih 38 godina starosti“, preporučila je prim. dr. Podolski i naglasila kako Hrvatska po oboljenju nije na vrhu europske ljestvice, ali je, brojke govore, u vrhu po smrtnosti od nekog oblika karcinoma.

„Međutim, te bismo brojke ipak mogli uzeti s malom rezervom. Naime, kod starijih žena preko 80, 85 godina, koje preminu s više dijagnoza, mrtvozornik navede da je uzrok smrti rak dojke, no, pitanje je od čega je točno bolesnica umrla ako je imala više dijagnoza. Stoga vjerujemo da i nismo tako loši“, rekla je Podolski.

Što se tiče testiranja genetske predispozicije prim. dr. Podolski također nema jedinstven odgovor.

„Dobro je, naime, da žena prođe savjetovanje i utvrdi se genetsko stablo, ali dolazimo do sljedećeg: testiranje može pokazati da žena ima 70 ili 80 posto šanse da oboli od raka dojke. To je visoka vjerojatnost, a u stvarnosti nikada ne mora oboljeti. I sad dolazi taj psihološki element, kako se s time nositi? Kako bi se eliminirao nemir, možda je za žene koje načelno imaju veće genetske predispozicije bolje ići na redovite preglede i gušće praćenje svih nalaza“, rekla je prim. dr. Podolski.

Konferenciji se pridružila i saborska zastupnica, ginekologinja iz Siska Željka Josić. Spomenula je kako su nedavno održali tribinu u Hrvatskoj Kostajnici na kojoj su sudjelovale samo žene oboljele od raka, bez liječnica i liječnika. Potaknute predavanjem, mnoge od žena koje su bile na tribini obavile su ginekološke preglede, nakon čega je otkriveno nekoliko karcinoma. Velika većina njih, kaže Josić, nije znala obaviti samopregled dojke.

„Zadovoljna sam jer smo s ravnateljem Ćorušićem uspjeli dogovoriti da, po potrebi, ginekolozi iz zagrebačke Petrove bolnice dođu operirati u Sisak. Na taj način naše pacijentice više ne moraju dugo čekati i usto dobiju kvalitetan tretman. To su mali pomaci koje mi liječnici možemo napraviti u manjim sredinama“, zaključila je ginekologinja Jozić.

„Rak vrata maternice bolest je od koje ne bi trebala umrijeti niti jedna žena. Pozivam sve žene, posebice one koje u posljednje tri godine nisu obavile PAPA test, da se odazovu pozivu na ovu hvale vrijednu akciju KBC-a Zagreb i obave pregled koji im može spasiti život“, rekla je dr. med. Dinka Nakić, nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Poziv svim ženama da vode brigu o svom zdravlju i „budu sebi prve“ uputile su i tri hrabre žene koje su preboljele rak: Borislava Cindrić, Tanja Vukić i Goranka Perc.  

„Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja“ održava se od 14. do 20. svibnja pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

PODACI ZA HRVATSKU ZA 2015.

 

RAK DOJKE

Rak dojke najčešća je maligna bolest u žena te vodeći uzrok smrti od raka kod žena, a smrtnost od te zloćudne bolesti u Hrvatskoj je među najvišima u Europi. U Hrvatskoj više od 2700 žena svake godine oboli od raka dojke, a umre ih više od 1000. U većine oboljelih žena bolest se dijagnosticira kao rani rak dojke kada je bolest operabilna, a cilj je liječenja postići izlječenje.

RAK VRATA MATERNICE

Rak vrata maternice drugi je najčešći karcinom u žena u dobi između 20 i 29 godina. Gotovo je 100 % preventabilan i izlječiv rak (uz primjeren probir i terapiju), a na godinu u našoj zemlji i dalje umre oko 110 žena. U uznapredovaloj fazi bolesti malo je terapijskih mogućnosti.

RAK JAJNIKA

Rak jajnika je najsmrtonosniji rak u žena. Statistika govori da će u Hrvatskoj samo 36 % žena s rakom jajnika preživjeti pet godina, a toliko će vremena preživjeti 78,6 % žena oboljelih od raka dojke. Od raka jajnika na godinu oboli oko 430 žena, a umre ih oko 320. U dvije trećine bolesnica rak jajnika dijagnosticira se u uznapredovalom stadiju bolesti. Trenutačno ne postoji pouzdan test probira (test kojim bi se otkrio rak jajnika u fazi bez simptoma).

 

Pročitajte i ostale članke

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Nabavite svoju „Nisi sama – ideš s nama!“ majicu s potpisom Jurja Zigmana

Humanitarnoj akciji mogu se pridružiti svi građani, i to u trajanju od 4. prosinca do 28. veljače 2020.

Više

Hvala medijima na podršci knjizi “Nismo same”

Na Interliberu je 13. studenoga promovirana knjiga „Nismo same“ objavljena u izdanju Profila.

Više

I ove godine na Rebru prodajna izložba božićnih ukrasa koje su izradili pacijenti

Izložba će biti postavljena u predvorju Zelene zgrade, od 25. do 29. studenoga, od 9 do 14 sati.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama