Prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb
U najvećoj opasnosti da se zaraze HPV-om su žene između 18. i 30. godine života

Ivana Kalogjera

Za vrijeme ovogodišnjeg „LILA TJEDNA – TJEDNA ŽENSKOG ZDRAVLJA“ prvi će puta biti održan i LILA TJEDAN OTVORENIH VRATA KBC-a ZAGREB“ tijekom kojega će u Onkološkoj ambulanti Poliklinike ‒ Klinike za ženske bolesti i porode, Petrova 13, Zagreb, od ponedjeljka do petka (od 14. do 18. svibnja), svaki dan od 13.00 do 15.00 sati, biti organizirano besplatno testiranje – bez uputnice – na HPV. I to za 240 žena! Svim ženama koje to nisu učinile u posljednje tri godine bit će napravljen i PAPA test.

Tim povodom razgovarali smo s ravnateljem KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Antom Ćorušićem.

Iz kojeg je razloga institucija kojoj ste na čelu odlučila organizirati hvale vrijednu akciju – Lila tjedan otvorenih vrata KBC-a Zagreb – i omogućiti ženama da se besplatno, bez uputnice,  testiraju na HPV u Onkološkoj ambulanti Poliklinike ‒ Klinike za ženske bolesti i porode?

Razlog je u činjenici da je Zavod za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb Referentni centar Ministarstva zdravstva za premaligne i maligne bolesti vrata maternice. Osim toga, u više smo navrata organizirali slične akcije.

Prof. dr. sc Ante Ćorušić / Foto: Lana Silvar Dominić (HINA) 

Što je HPV infekcija i kako se prenosi?

Infekcija humanim papiloma virusom najčešća je spolno prenosiva infekcija u svijetu. Prenosi se isključivo spolnim putem te je prijenos infekcije lagan i dovoljan je samo kontakt s kožom i sluznicom.

Koji postotak žena tijekom života bude zaražen HPV-om?

U spolno aktivnih žena pretpostavlja se da je postotak zaraženih oko 60 do 70 posto. No, samo 10 posto njih razvije trajnu infekciju HPV-om i upravo su iz te skupine i žene koje razviju preinvazivne i invazivne lezije vrata maternice. Najveći broj, dakle 90 posto infekcija HPV-om, spontano prolazi.

U kojoj se dobi žene najčešće mogu zaraziti HPV virusom?

Najveći prijenos infekcija HPV-om događa se između 18. i 30. godine života, a iz razloga što su u toj dobi žene spolno najaktivnije.

Koji su simptomi HPV-a? Točnije, može li žena i na osnovu čega zaključiti da s njezinim genitalnim zdravljem nešto nije u redu ili se HPV može otkriti samo putem posebnog testa?

Infekcija HPV-om nema simptoma te se doista može otkriti samo uzimanjem cervikalnog obriska koji se pošalje na genotipizaciju HPV-a.

Koji postotak žena je u riziku da nakon zaraze HPV-om oboli od raka vrata maternice? O čemu to ovisi?

Već sam rekao da 90 posto infekcija HPV-om prođe spontano, a 10 posto njih razvije trajnu infekciju HPV-om. Danas se smatra da je trajna infekcija ona kada se u dva testiranja kroz 12 mjeseci nađe genotipizacijom visoko onkogeni soj HPV-a.

Zašto je važno na vrijeme otkriti rak vrata maternice i koje su mogućnosti liječenja u pojedinim stadijima?

Rak vrata maternice je bolest, ako gledamo teleološki, od koje ne bi smjela umrijeti niti jedna žena. Zašto? Prvo, iz razloga što znamo uzročnika te bolesti, a to je trajna infekcija visoko onkogenim sojevima HPV-a. Nadalje, imamo dobru konvencionalnu metodu ranog otkrivanja prekanceroza vrata maternice (PAPA obrisak). Treće, vrat maternice je organ dostupan vizualizaciji tijekom ginekološkog pregleda. Imamo i kolposkopiju kao metodu kojom se mogu otkriti rane abnormalnosti epitela prije nastanka karcinom. I na koncu imamo i mogućnost cijepljenja protiv visoko onkogenih sojeva HPV-a.

Može li se HPV prevenirati i na koji način?

Apsolutna prevencija zasad nije moguća. Teoretski je to celibat, ali to nije realistična opcija jer bez spolnih odnosa ne bismo se mogli niti razmnožavati. No, danas postoje mogućnosti da se može normalno spolno živjeti i zaštititi od HPV infekcije, a to je recimo pravilna upotreba kondoma koja štiti jednako kao i cjepivo.

Što je s muškarcima? Na koji način HPV utječe na njihovo zdravlje?

Muškarci su „bolje prošli“ s obzirom na posljedice koje HPV virus ostavlja na njihovo zdravlje. No, neka istraživanja pokazuju da bi trajna infekcija HPV-om mogla imati neke veze s nekim tumorima kod muškaraca. To su promjene AIN (analna intraepitelijalna neoplazija), PIN (penilna intraepitelijalna neoplazija) i sl.

Koji je Vaš savjet ženama? Na koji bi način žene trebale voditi brigu o svom vaginalnom zdravlju?

Bilo bi uputno da se djevojka nakon seksualnog debija ode posavjetovati s ginekologom u svezi vođenja brige o svom spolnom zdravlju. Moj je savjet da se žene, ali i njihovi partneri, spolno odgovorno ponašaju. Odgovoran spolni odnos pretpostavlja korištenje kondoma i, naravno, bilo bi uputno, ako je ikako moguće, da djevojke svoj prvi spolni odnos odgode barem do 17.-18. godine života, a s obzirom na činjenicu da najveći rizik za trajnu infekciju HPV-om imaju mlade djevojke koje rano stupaju u spolne odnose.

Pročitajte i ostale članke

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Nabavite svoju „Nisi sama – ideš s nama!“ majicu s potpisom Jurja Zigmana

Humanitarnoj akciji mogu se pridružiti svi građani, i to u trajanju od 4. prosinca do 28. veljače 2020.

Više

Hvala medijima na podršci knjizi “Nismo same”

Na Interliberu je 13. studenoga promovirana knjiga „Nismo same“ objavljena u izdanju Profila.

Više

I ove godine na Rebru prodajna izložba božićnih ukrasa koje su izradili pacijenti

Izložba će biti postavljena u predvorju Zelene zgrade, od 25. do 29. studenoga, od 9 do 14 sati.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama