Melita Jelavić, dr. med., voditeljica Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti u Nastavnom zavodu „Dr. Andrija Štampar“

Naš mobilni mamograf mnogim je ženama spasio život

Ivana Kalogjera

Program preventivne mobilne mamografije već petnaestak godina pridonosi ranom otkrivanju raka dojke. Jedan od dva trenutačno funkcionalna mobilna mamografa u vlasništvu je Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ koji, u suradnji s uredom za zdravstvo Grada Zagreba, županijskim zavodima za zdravstvo i Ministarstvom zdravstva, pruža besplatne mamografske preglede za žene u Gradu Zagrebu, a po potrebi i u ostatku države.

I naša će udruga u sklopu projekta Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja upozoriti žene na važnost mamografije u prevenciji raka dojke, u ponedjeljak 6. svibnja 2019., na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića.

Za Melitu Jelavić, dr. med., voditeljicu Odjela za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, u čijem je opisu posla i skrb o mobilnom mamografu, važnost ove pretrage nimalo nije upitna.

Mamografija je, kaže, nezamjenjiva slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija. Ona može otkriti rak jednu do tri godine prije no što ga žena može napipati, a također otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom.

Melita Jelavić / Foto: privatna arhiva

„Znanstveno je potvrđeno da rano otkrivanje doprinosi uspješnijem liječenju, a mamografija je, za sada, zlatni standard u sekundarnoj prevenciji raka dojke odnosno u njegovom ranom otkrivanju“, naglašava Jelavić.

Prvi mamografski pregled svaka bi žena trebala obaviti kad napuni 40 godina života, svake dvije godine. Od 50. do 69. godine žene se svake dvije godine pozivaju u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Mnoge žene, međutim, zaziru od mamografije u strahu da će ona naštetiti njihovom zdravlju jer „previše zrači“.

O tome dr. Jelavić kaže: „Mamografija je radiološka metoda i mamografija doista zrači, no to su količine koje nisu štetne za ljudsko zdravlje. S druge, pak, strane sama je korist mamografije, prema svim dostupnim podacima, veća od eventualne štetnosti.“

Naša sugovornica ističe i kako mnoge žene zaziru od mamografije jer smatraju da je ta pretraga previše bolna. To, pak, kaže najviše ovisi o samom postupku, kao i o tehnici kojom inženjer provodi pretragu. Iz tog je razloga, smatra Jelavić, inženjer svakoj ženi dužan objasniti što će se raditi i kako izgleda sama pretraga, pogotovo onim ženama koje prvi puta dolaze na mamografiju.

Kod mobilne mamografije snimke se razvijaju u mamografskom vozilu, a potom se svi materijali šalju u KB Dubrava liječnicima specijalistima radiologije na dvostruko očitavanje. Mamografske snimke i nalazi s detaljnim uputama dostavljaju se poštom pregledanim ženama unutar mjesec dana od pregleda.

O tome da mamografski pregled koji se obavlja u vozilu Zavoda prođe u najboljem redu skrbe četiri inženjera (dva muškarca i dvije žene). Broj žena kojima oni tijekom godine naprave mamografsku snimku impozantan je – čak 5000!

Od toga oko 2000 žena usluge mobilnog mamografa koristi u sklopu projekta „Zagreb – zdravi grad“, koji je namijenjen ženama u dobi od 40 do 49 godina te starijim od 69 godina, a koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Troškove ovog projekta u cijelosti snosi gradski Ured za zdravstvo.

Program se provodi u kontinuitetu od 2004. godine, a do 2018. godine pregled je obavilo 46.859 žena. Za njih 19.010 (40,6%) to je bila i prva mamografija u životu.

Daljnjih 2000 do 2500 žena inženjeri medicinske radiologije Zavoda snime u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, koji obuhvaća žene u dobi od 50. do 69. koje dobivaju pozive na kućnu adresu. Troškove ovih pregleda pokriva HZZO. Za dodatnih oko 500 žena godišnje mobilni mamograf izlazi na teren na poziv županijskih zavoda za zdravstvo.

„Riječ je pretežito o županijama s velikim ruralnim područjima poput Sisačko-moslavačke županije ili Zadarske županije, koja osim ruralnog dijela pokriva i otoke, poput Pašmana i Ugljana i drugim mjesta na kojima mamograf ženama nije svakodnevno dostupan“, kaže dr. Jelavić. Ističe kako žene u gradu Zagrebu često nisu svjesne prednosti života u velikom gradu.

„Drugačije je kada mamograf dođe u Topusko, Glinu, Hrvatsku Kostajnicu, Petrinju, Obrovac ili Benkovac, mjesta u kojima zdravstvena zaštita nije tako dostupna kao što je u Zagrebu“, kaže.

Za primjer navodi slučaj jedne žene koja se iz Zagreba preselila na Vis. Tek onda je postala svjesna što znači imati mamograf praktički „pod nosom“.

Kada je dobila poziv iz splitskog zavoda da dođe na mamografiju iz Visa u Split žena je zavapila: „Isuse, u Zagrebu je mamograf pod svakim prozorom, a vi mene sada zovete da dođem iz Visa u Split.“

„Nema nikakve dvojbe da je mobilni mamograf napravio jako puno da, ne samo mamografija već i prevencija kao takva, postanu vidljive. Naš mobilni mamograf mnogim je ženama spasio život“, kaže dr. Jelavić ne krijući kako ovaj posao osim onih lijepih strana, kada znaš da si spasio mnoge živote, donosi i neke vrlo teške trenutke.

Uvijek joj je teško, kaže, kada vidi loš nalaz, premda se žene o tome obavještava vrlo oprezno. Uvijek im se uz nalaz pošalje i  popratno pismo u kojem se navodi da njihov nalaz zahtijeva daljnju obradu. „Nikada ne kažemo da se radi o karcinom, to zapravo i ne znamo. Ono što mi vidimo je visoko suspektan nalaz“, kaže Jelavić te dodaje kako temeljem ugovora s KB Dubrava, čiji radiolozi očitavaju nalaze, svim ženama koje su obavile mamografiju na zavodskim aparatima, a potrebna im je daljnja obrada, istu omogućuju u KB Dubrava.

Za sve dodatne informacije o mobilnoj mamografiji možete se javiti na telefon 385 1 46 96 309, poslati dokument na broj telefaksa 385 1 64 14 005 ili elektroničkom poštom na adresu melita.jelavic@stampar.hr.

 

Pročitajte i ostale članke

Pozivu na besplatno testiranje na HPV odazvalo se 825 žena!

Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja još je jednom potvrdio koliko je važna kontinuirana edukacija i bolja informiranost građana.

Više

Živjeti život bez straha

Alexandri je karcinom dijagnosticiran na 33. rođendan, a svima nama i svojoj trogodišnjoj kćerkici savjetuje: Budite sebi na prvom mjestu!

Više

Redovite ginekološke kontrole jedini su način da se na vrijeme otkrije maligna bolest

Previše je žena koje obole od raka vrata maternice, a na pregled dođu tek kada je bolest već u poodmakloj fazi.

Više

Žene smanjite unos alkohola, rizik nastanka raka dojke raste sa svakom čašicom više

Sve o raku dojke, od prevencije do pobjede nad bolešću, saznajte iz razgovora s doc. dr. Natalijom Dedić Plavetić, onkologinjom s KBC-a Rebro

Više

U obitelji poznate novinarke pet je žena oboljelo od raka dojke zbog čega razmišlja o preventivnoj mastektomiji

Tanja Rudež upozorava da je petogodišnje preživljenje žena oboljelih od raka dojke 96 posto, ako se rak otkrije u početnom stadiju.

Više

Ne dopustite da vam duhan oduzme dah!

Obilježavanje 31. svibnja kao Svjetskog dana nepušenja potaknula je 1987. godine Svjetska zdravstvena organizacija.

Više

Maligna bolest – vrijeme kada neke ljubavi odlaze u zaborav

Istraživanja pokazuju da muškarci puno teže podnose bolest žene te na toj prepreci pucaju mnoge veze i brakovi.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Više

Upoznajte Catharinu Svanborg, ženu koja pokušava izliječiti rak majčinim mlijekom

Upoznajte Catharinu Svanborg, ženu koja pokušava izliječiti rak majčinim mlijekom Anja Lončar Britanski Telegraph objavio je ovih dana priču o Catharini Svanborg, profesorici mikrobiologije, imunologije i glikobiologije na Sveučilištu Lund (u Švedskoj), koja je...
Više

EHCI indeks crveni je alarm za odgovorne za zdravstvenu politiku

Velik dio pokazatelja o stanju u hrvatskom zdravstvu nisu posljedica medicinskih znanja već organizacije i upravljanja zdravstvenim sustavom.

Više

Aktivna jutra – ranojutarnje vježbe na otvorenom u središtu grada

U sklopu ovogodišnjeg, dugog po redu, Design District Festivala koji će središte Zagreba pretvoriti u pravu kreativnu zonu, u srijedu, četvrtak i petak bit će organiziran i projekt pod nazivom Aktivna jutra.

Više

Svaki drugi pacijent na zračenje čeka duže od dva mjeseca!

U organizaciji Koalicije udruga u zdravstvu u Zagrebu je jučer održan okrugli stol pod nazivom ”Hrvatska treba modernu radioterapiju”.

Više

Do Yoga studio poziva vas na Tečaj sreće – naučite tehnike disanja i opuštanja

Happiness program sadržava tehnike disanja i opuštanja te praktičnog znanja za otklanjanje stresa, a održava se u Zagrebu i Čakovcu.

Više

Stvoreni virusi koji potiču imunološki sustav na borbu protiv raka

Imunoterapija se više godina uspješno koriste u liječenju raka. Njezin je dugoročni cilj stimulirati imunološki sustav da punom snagom napadne konkretne stanice raka.

Više

U Hrvatskoj živi 170.000 osoba koje su bolovale od karcinoma

Obilježen 4. veljače – Međunarodni dan borbe protiv raka.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Više

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Više

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Više

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Više

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Više

Pronađite nas na društvenim mrežama