Osigurali smo besplatne HPV testove za 1200 žena. Saznaj zašto je testiranje toliko važno.

Ove smo godine u sklopu našeg “Lila tjedna – Tjedna ženskog zdravlja” za vas osigurali čak 1200 HPV testova, a testirati se mogu žene u čak pet gradova: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Sisku.

Nismo same

Drage žene, iskoristite priliku. Ove smo godine u sklopu našeg “Lila tjedna – Tjedna ženskog zdravlja” za vas osigurali čak 1200 HPV testova, a testirati se, od 6. do 10. svibnja, mogu žene u čak pet gradova: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Sisku.

Ono što je još važnije, testiranje je besplatno, obavlja se u bolnici, bez uputnice, a ne morate se unaprijed ni naručiti. U OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku testiranju ćete moći pristupiti i u subotu, 11. svibnja.

Zašto je toliko važno testirati se?

Infekcija humanim papiloma virusom najčešća je spolno prenosiva infekcija u svijetu. Prenosi se isključivo spolnim putem, a sam je prijenos infekcije lagan i dovoljan je samo kontakt s kožom i sluznicom. U spolno aktivnih žena pretpostavlja se da je postotak zaraženih oko 60 do 70 posto. Samo 10 posto njih pritom razvije trajnu infekciju HPV-om i upravo su iz te skupine i žene koje razviju preinvazivne i invazivne lezije vrata maternice.  

Najveći prijenos infekcija HPV-om događa se između 18. i 30. godine života, a zato što su u toj dobi žene spolno najaktivnije. Većina HPV infekcija prođe spontano, no trajna infekcija HPV-om visokorizičnog tipa može odvesti do pretkanceroznog stanja ili karcinoma.

Kakva je veza između HPV-a i raka vrata maternice?

Gotovo svi slučajevi raka vrata maternice prouzrokovani su humanim papiloma virusom.

Gotovo svi slučajevi raka vrata maternice prouzrokovani su humanim papiloma virusom.

Uzorak iz cervikalnog kanala uzima se štapićem koji se dostavlja na analizu u mikrobiološki laboratorij.

Što je HPV test i kakvo je značenje rezultata?

HPV test se sastoji od analize obriska vrata maternice na molekularnoj razini, čime se utvrđuje prisutnost humanog papiloma virusa. Pozitivan rezultat HPV testa ne znači nužno da već imate rak ili da ćete ga dobiti! Navedeni rezultat pokazuje da imate infekciju HPV-om, a ovisno o tipu virusa, da ste moguće izloženi povećanom riziku od razvoja pretkanceroznog stanja i raka vrata maternice.

Za koju je dobnu skupinu žena preporučljivo napraviti HPV test?

HPV test preporučuje se za sve žene u dobi od 20 do 60 godina.

Kako se provodi HPV test?

Postupak uzimanja HPV testa sličan je onome kod Papa testa. Tijekom ginekološkog pregleda ginekolog postavlja spekulum (metalnu ili prozirnu plastičnu napravu) koji omogućava lakši pregled vagine i vrata maternice i to tako da se pomoću instrumenta razmaknu stijenke jedna od druge, pružajući bolji uvid i pristup. Uzorak iz cervikalnog kanala uzima se štapićem koji se dostavlja na analizu u mikrobiološki laboratorij.

Trebali se i kako pripremiti za HPV test?

Prije uzimanja uzoraka za HPV test se preporučuje:

  • suzdržavati od seksualnih odnosa 24 do 48 sati prije postupka,
  • ne koristiti vaginalne lijekove ni kupke.
Gdje možete doći na testiranje?

KBC ZAGREB  – Uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se u Onkološkoj ambulanta Poliklinike ‒ Klinike za ženske bolesti i porode, Petrova 13,  od 6. do 10. svibnja, svakoga dana od 12 do 14.30 sati. Za dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona: 01/4604-714.

KBC “SESTRE MILOSRDNICE”, ZAGREB – Uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se u Ambulanti za kolposkopiju Klinike za ženske bolesti i porodništvo (broj 7), Vinogradska 29, od 6. do 10. svibnja, svakoga dana od 14 do 16 sati.  Najava dolaska i dodatne informacije  na broj 01/3787-370.

KBC RIJEKA – Uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se u Klinici za ginekologiju i porodništvo, Krešimirova 42, od 6. do 10. svibnja, svakoga dana od 10 do 13 sati. Za dodatne informacije možete se obratiti na broj 051/658-441 ili 051/658-443.

 KBC SPLIT – Uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se u Klinici za ženske bolesti i porode, Spinčićeva 1, od 6. do 10. svibnja, svakoga dana od 11.30 do 14 sati. Za dodatne informacije možete se obratiti na broj 021/551-211, od 13 do 15 sati. 

KBC OSIJEK –  Uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se u Ambulanti za kolposkopiju Klinike za ginekologiju i opstetriciju, Ul. Josipa Huttlera 4, od 6. do 10. svibnja, svakoga dana od 8 do 14 sati. Za dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona: 031/512-225.

OB “DR. IVO PEDIŠIĆ”, SISAK –  Uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju, J. J. Strossmayera 59, prema sljedećem rasporedu: u ponedjeljak 6. svibnja i petak 10. svibnja od 16 do 18 sati, u utorak 7. svibnja, srijedu 8. svibnja i četvrtak 9. svibnja od 13 do 15 sati. Obrisci će se uzimati i u subotu, 11. svibnja, od 11 do 13 sati. Za dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona: 044/553-248.

 

Pročitajte i ostale članke

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Nabavite svoju „Nisi sama – ideš s nama!“ majicu s potpisom Jurja Zigmana

Humanitarnoj akciji mogu se pridružiti svi građani, i to u trajanju od 4. prosinca do 28. veljače 2020.

Više

Hvala medijima na podršci knjizi “Nismo same”

Na Interliberu je 13. studenoga promovirana knjiga „Nismo same“ objavljena u izdanju Profila.

Više

I ove godine na Rebru prodajna izložba božićnih ukrasa koje su izradili pacijenti

Izložba će biti postavljena u predvorju Zelene zgrade, od 25. do 29. studenoga, od 9 do 14 sati.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama