U sklopu Lila tjedna u utorak, 16. svibnja, održali smo konferenciju za novinare s koje smo ženama još jednom poslali poruku:  

Budite sebi prve!

Anja Lončar

Svaki mjesec samo u Hrvatskoj 250 žena oboli od raka dojke, a 90 ih umre. Rak grlića maternice drugi je najčešći dijagnosticirani karcinom u žena starih između 25 i 49 godina, a od raka jajnika godišnje oboli 450 žena, a umre njih 320.

“Poslušajte svoje tijelo jer ono nam samo kaže kada nešto nije u redu i zato nema nikakvih razloga da odgađamo preglede”, poručila je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge „Nismo same“ i pokretačica istoimenog portala na konferenciji za novinare održanoj u utorak povodom akcije Lila tjedna – Tjedna ženskog zdravlja – koji „Nismo same“ organizira uz potporu Zbora zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a.

Cilj kampanje je poslati ženama poruku da redovito odlaze na preglede i vode brigu o svom zdravlju.

– Na ideju sam došla u frizerskom salonu, slušajući žene koje su govorile kako godinama nisu bile na ginekološkom pregledu ni na pregledu grudi. Budući da sam sama preboljela rak dojke, koji mi je dijagnosticiran prije dvije godine i još sam na hormonskoj terapiji, došla sam na ideju da pokrenem akciju kojom bih osvijestila žene koliko je iznimno važno voditi brigu o svom zdravlju – rekla je Kalogjera.

Žene su tvrdile kako nemaju vremena jer moraju skrbiti o obitelji, voditi djecu na aktivnosti, pisati zadaće, kuhati, raditi…

– To su samo izgovori. Žena treba staviti sebe na prvo mjesto jer jedino zdrava žena može skrbiti o članovima svoje obitelji – poručila je.

Nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, Dinka Nakić, dr. med.,  kazala je kako se u Hrvatskoj trenutno provode tri nacionalna programa kojima je cilj otkriti karcinom u ranoj fazi kada je  on izlječiv.

 

 

“Provode se programi probira za karcinom dojke, vrata maternice i debelog crijeva. Nažalost, odaziv je jako mali.  Na preventivni pregled  za rak dojke odazove se oko 60 posto žena,  dok je odaziv na preventivni pregled za rak debelog crijeva ispod 20 posto”, kazala je Nakić i naglasila kako treba raditi na edukaciji javnosti.

“Sramotno je da je odaziv na cijepljenje protiv HPV-a  manji od 10 posto, a smanjuje rizik od pojave karcinoma vrata maternice za čak 70 posto”, istaknula je doktorica Nakić te naglasila kako i unatoč cijepljenu treba odlaziti na redovite preglede.

„Istraživanje koje smo proveli pokazalo je da žene na preventabilne preglede najčešće ne odlaze zbog nedostatka vremena ili zbog toga što nisu primijetile simptome“, rekla je te naglasila kako brigu o zdravlju čovjek treba voditi dok je zdrav.

Predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, prof. dr. Stjepko Pleština, pojavnost zloćudnih bolesti raste svuda u svijetu, no za razliku od Hrvatske u razvijenim je zemljama smrtnost od raka u padu.

 

„To nažalost nije slučaj u Hrvatskoj gdje je smrtnost još uvijek visoka“, rekao je te dodao kako programi ranog otkrivanja raka imaju smisla ako im slijedi pravovremeno i optimalno liječenje.

„Za to moramo imati onkološku mrežu. Neprihvatljivo je da vaše liječenje i sudbina ovise o tome u kojem dijelu Hrvatske živite. Ključno je donijeti Nacionalni plan borbe protiv raka, s definiranom mrežom onkoloških institucija, budući da je poznato da je preživljenje 20 do 30 posto veće ako se  rak liječi u specijaliziranim onkološkim centrima, a uz to racionalizira se i potrošnja”, upozorio je prof. dr. Pleština.

Voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb, prim. mr. Višnja Matković, navela je da se u Hrvatskoj ginekološki karcinomi najčešće otkriju već u uznapredovaloj fazi bolesti, osobito kada je riječ o raku jajnika. Situacija je nešto bolja kod raka vrata maternice, ali i dalje barem trećina bolesnica dolazi kasno, kada je jedini oblik liječenja kemoterapija i radioterapija.

 

“To je tragično jer se najčešće radi o mladim ženama kod kojih bi se bolest mogla prevenirati jednostavnim ginekološkim pregledom  koji osim Papa testa uključuje i ultrazvučni pregled”, kazala je doktorica Matković.  

Svoja osobna iskustva na konferenciji za novinare iznijele su i bolesnice: Zrinka Ulovec, kojoj je prije dvije godine dijagnosticiran rak jajnika, te 33-godišnja majka dvoje djece, Vinka Novak iz Kotoribe, koja se još uvijek liječi od raka dojke.

“Moji su nalazi sada u redu, ali ne znam što bi se dogodilo da nisam redovito išla na preglede. Moj se karcinom pojavio upravo između dva pregleda. Nalaz je pokazao da se u periodu od godine dana stvorio tumor u stadiju III C. Da sam bila nemarna, stanje bi bilo puno gore”, kazala je Ulovec.

Vinka Novak otkrila je kako kvržici koju je sama napipala prvo nije htjela pridavati puno pažnje, niti je htjela dizati paniku.

„No, prisjetila sam se da sam imala članove obitelji s tom dijagnozom i odlučila odmah reagirati na što je svojom potporom uvelike utjecao i moj muž”, ispričala je i naglasila da svaka žena sama sebi mora biti na prvom mjestu.

 

Ispovijesti Zrinke Ulovec i Vinke Novak tijekom Lila tjedna objavit ćemo i na našoj stranici „Nismo same“.

Pročitajte i ostale članke

Lila tjedan u medijima

Prezadovoljne smo odjekom naše prve kampanje! Hvala vam za svaki lajk i svaki tekst koji ste dalje podijelili kako bi informacija doprla do što većeg broja ljudi. Iskreno se nadamo da ste puno toga novoga i zanimljivoga i naučili i da vam se sviđao naš izbor sugovornika i tema.

Više

Svakodnevno molim Boga za sve žene koje vode bitku s karcinomom

Moje ‘curke’ za koje sam se toliko bojala da će imati traume od moje bolesti najviše su me iznenadile.

Više

Hoćemo li se ikada moći opustiti?

Nikada se nećemo moći u potpunosti opustiti jer nam je prevažno naše zdravlje, jer je strah dio života, posebice nakon iskustva maligne bolesti.

Više

Šest znakova raka vrata maternice koje niti jedna žena ne smije ignorirati

Otkrije li se u ranoj fazi, rak vrata maternice može se izliječiti. Stoga stručnjaci preporučuju da žene već od svoje 21. godine života redovito odlaze na Papa testove.

Više

Za zdravlje birajte lila hranu!

Namirnice ljubičaste boje (lila) poput ljubičastog slatkog krumpira, borovnica, patlidžana sadrže jake antioksidanse – ANTOCIJANE.

Više

Najnovije istraživanje pokazalo je da su očevi geni “krivi” za razvoj raka jajnika

Voditelj studije Kevin Eng i njegov tim suzili su sumnju na gen – MAGEC3 – koji se nalazi na X kromosomu s očeve strane.

Više

Pinkypromiss – obećanje koje može spasiti život

Konferencija za medije otvorena je prikazivanjem edukativnog filma udruge NISMO SAME s ambasadoricom kampanje Idom Prester.

Više

8 načina na koji vam lila boja može donijeti više ljubavi i uspjeha

Lila boja povezuje se s mudrošću, dostojanstvom, plemenitošću, neovisnošću i kreativnošću.

Više

Nisi sama – pridruži nam se na roza kavi s doktorima i pitaj što te zanima!

Dođite 29. listopada u 18 sati u bijeli Velvet i saznajte puno korisnih informacija o tome kako voditi brigu o zdravlju svojih dojki.

Više

Palijativni mobilni tim – podrška oboljelima od raka i njihovim obiteljima

Palijativni mobilni tim – podrška oboljelima od raka i njihovim obiteljima Ivana Kalogjera Svi onkološki bolesnici i članovi njihovih obitelji imaju pravo na palijativnu skrb. Palijativna skrb je sveobuhvatna skrb za bolesnika (zdravstvena, psihološka, socijalna i...
Više

26. svibnja – Dan plavog irisa

Rak debelog crijeva četvrti je uzrok smrti u Hrvatskoj. U isto vrijeme na pozive za rano otkrivanje te bolesti odazove se svega 22% građana.

Više

U Požegi snimljena 7. milenijska ružičasta vrpca

Oko 600 žena svojim je tijelima kreiralo Milenijsku ružičastu vrpcu, a kako bi upozorile na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Više

Sretan nam 2. rođendan!

Za naš 2. rođendan pobrojali smo najvažnije datume i trenutke u prvih 12 mjeseci našeg rada.

Više

Akcija Cost Cares: umrežavanjem stručnjaka do kvalitetnijeg zdravstva

Cilj je projekta izgradnja modela integrirane skrbi koji će biti testiran na više mjesta u EU.

Više

Možete li zamisliti da kemoterapiju primate kod kuće dok ležite u svom krevetu?

Možete li zamisliti da kemoterapiju primate kod kuće dok ležite u svom krevetu? Anja Lončar Lucy O'Donnell, autorica knjige „Rak je moj učitelj“, primala je kemoterapiju kod kuće što je, kaže, bilo jedno od njezinih najboljih otkrića. Za Psychology Today opisala je...
Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Više

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Više

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Više

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Više

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Više

Pronađite nas na društvenim mrežama