Ministarstvo zdravstva u odgovoru na naš upit: Pacijentima treba primjereno pružiti potrebne obavijesti

Ivana Kalogjera

Nakon što ste nas proteklih mjeseci više puta upozorile na to da oboljeli od raka dijagnozu u nekim bolnicama doznaju na potpuno neprimjeren način, tako što im sestra na šalteru uruči nalaz bez da s njima razgovara itko od liječnika, a kamo li da im se pruži psihološka podrška, pitali smo ministra Milana Kujundžića ima li namjeru promijeniti takvu praksu.

Povod nam je bio događaj u Osijeku, točnije apel  za pomoć jedne mlade žene, majke dvoje male djece, koja se Nismo same požalila kako je upravo doznala da ima malignu bolest, no nije mogla razgovarati  ni s kirurgom  ni s onkologom jer nije imala uputnicu. Iz bolnice su ju s dijagnozom raka dojke otpravili ravno – na ulicu. 

Dogodilo se to 24. svibnja. Dan kasnije ministru smo uputili pisani upit i pitali ga što on misli o takvoj proceduri. Točnije, ministra smo pitali čini li mu se normalnim i humanim da bilo koja osoba na taj način dozna da ima tako tešku dijagnozu i da ju nakon takve spoznaje sustav ostavi samu? Ono što nas je posebno zanimalo koraci su koje ministar i Ministarstvo kojem je na čelu planiraju poduzeti kako se takve stvari više nikada nikome ne bi dogodile, odnosno planira li Ministarstvo donijeti protokole priopćavanja teških dijagnoza i u kojem roku.

Ministarstvo zdravlja u zakonskom je roku ispunilo svoju obvezu i odgovorilo na naš upit. No, u odgovoru za kojega su nekom nepoznatom u Ministarstvu trebala gotovo puna dva tjedna (odgovor je potpisalo Ministarstvo zdravstva) zadovoljena je jedino forma.

Odgovor prenosimo u cijelosti pa procijenite sami.

Istina, Ministarstvo je u odgovoru po ne znamo koji put najavilo kako je u pripremi Nacionalni plan za borbu protiv zloćudnih bolesti te kako se paralelno radi i na uspostavi sustava kvalitetne komunikacije, što uključuje i protokole priopćavanja teških dijagnoza. No, to kada možemo očekivati te promjene nisu naveli, ni okvirno.

Stoga vas izvješćujemo kako će Nismo same od jeseni krenuti u otvorenu kampanju kako bi se ovakva praksa konačno promijenila. Tu očekujemo i vašu punu potporu.  

A sad evo što su nam odgovorili iz Ministarstva:

„U nastavku odgovoramo na Vaš upit. Liječnik je dužan u odnosu  prema pacijentima postupati  na način da primjenjuje i poštuje odredbe koje reguliraju prava pacijenata. Tako je npr. jedno od osnovnih načela zaštite prava pacijenata, sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata, načelo humanosti koje se ostvaruje  osiguravanjem poštivanja pacijenta kao ljudskog bića te osiguravanjem prava na fizički i mentalni integritet pacijenta.

U ostvarivanju zdravstvene zaštite svaki pacijent ima pravo na potpunu obaviještenost o svome zdravstvenom stanju, uključujući medicinsku procjenu rezultata i ishoda određenoga dijagnostičkog ili terapijskog postupka.

Nadalje, važećim Kodeksom medicinske etike i deontologije koji je donijela Hrvatska liječnička komora, a koji je objavljen u „Narodnim novinama“, broj 55/08 i 139/15, propisano je da će liječnik na prikladan način obavijestiti pacijenta o dijagnostičkim postupcima i pretragama, njihovim rizicima i opasnostima te rezultatima, kao i svim mogućnostima liječenja te mu primjereno pružiti potrebne obavijesti kako bi pacijent mogao donijeti ispravne odluke o dijagnostičkom postupku i predloženom liječenju.

Ministarstvo zdravstva također priprema Nacionalni plan za borbu protiv zloćudnih bolesti, te se u sklopu aktivnosti vezanih uz programe prevencije zloćudnih bolesti  i mjera vezanih uz zaštitu pacijenata nastoji, u suradnji sa stručnjacima, potaknuti i izgradnja i uspostava sustava kvalitetne komunikacije, što uključuje i protokole priopćavanja teških dijagnoza.

S poštovanjem,

Ministarstvo zdravstva“  

Pročitajte i ostale članke

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Hvala svim donatorima – prikupili smo novih 68.429,55 kuna za prijevoz žena na kemoterapiju!

Posebno nas je dirnula podrška učenika 1. c razreda Elektrotehničke škole Split i njihove razrednice Ivane Mihovilović Krce.

Više

Održana završna konferencija o raku “Fight&Win”

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Zagrebu je održana završna konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Biološka terapija – revolucija u liječenju malignih i upalnih bolesti

Pod nazivom “Vrijednost inovacije u liječenju malignih i upalnih bolesti” 12. prosinca održali smo edukaciju za pacijente.

Više

Budite originalni – stavite pod bor radove pacijenata Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb!

Prodajna izložba radova pacijenata Klinike za psihijatriju postavljena je u predvorju Zelene zgrade na Rebru, a otvorena je od 9 do 14 sati.

Više

Konferencija „Fight&Win“ održana i u Zadru

Nakon Dubrovnika, Splita, Osijeka, Rijeke i Varaždina, konferencija “Fight&Win” u četvrtak, 22. studenoga, održana je u Zadru.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama