Ministarstvo zdravstva u odgovoru na naš upit: Pacijentima treba primjereno pružiti potrebne obavijesti

Ivana Kalogjera

Nakon što ste nas proteklih mjeseci više puta upozorile na to da oboljeli od raka dijagnozu u nekim bolnicama doznaju na potpuno neprimjeren način, tako što im sestra na šalteru uruči nalaz bez da s njima razgovara itko od liječnika, a kamo li da im se pruži psihološka podrška, pitali smo ministra Milana Kujundžića ima li namjeru promijeniti takvu praksu.

Povod nam je bio događaj u Osijeku, točnije apel  za pomoć jedne mlade žene, majke dvoje male djece, koja se Nismo same požalila kako je upravo doznala da ima malignu bolest, no nije mogla razgovarati  ni s kirurgom  ni s onkologom jer nije imala uputnicu. Iz bolnice su ju s dijagnozom raka dojke otpravili ravno – na ulicu. 

Dogodilo se to 24. svibnja. Dan kasnije ministru smo uputili pisani upit i pitali ga što on misli o takvoj proceduri. Točnije, ministra smo pitali čini li mu se normalnim i humanim da bilo koja osoba na taj način dozna da ima tako tešku dijagnozu i da ju nakon takve spoznaje sustav ostavi samu? Ono što nas je posebno zanimalo koraci su koje ministar i Ministarstvo kojem je na čelu planiraju poduzeti kako se takve stvari više nikada nikome ne bi dogodile, odnosno planira li Ministarstvo donijeti protokole priopćavanja teških dijagnoza i u kojem roku.

Ministarstvo zdravlja u zakonskom je roku ispunilo svoju obvezu i odgovorilo na naš upit. No, u odgovoru za kojega su nekom nepoznatom u Ministarstvu trebala gotovo puna dva tjedna (odgovor je potpisalo Ministarstvo zdravstva) zadovoljena je jedino forma.

Odgovor prenosimo u cijelosti pa procijenite sami.

Istina, Ministarstvo je u odgovoru po ne znamo koji put najavilo kako je u pripremi Nacionalni plan za borbu protiv zloćudnih bolesti te kako se paralelno radi i na uspostavi sustava kvalitetne komunikacije, što uključuje i protokole priopćavanja teških dijagnoza. No, to kada možemo očekivati te promjene nisu naveli, ni okvirno.

Stoga vas izvješćujemo kako će Nismo same od jeseni krenuti u otvorenu kampanju kako bi se ovakva praksa konačno promijenila. Tu očekujemo i vašu punu potporu.  

A sad evo što su nam odgovorili iz Ministarstva:

„U nastavku odgovoramo na Vaš upit. Liječnik je dužan u odnosu  prema pacijentima postupati  na način da primjenjuje i poštuje odredbe koje reguliraju prava pacijenata. Tako je npr. jedno od osnovnih načela zaštite prava pacijenata, sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata, načelo humanosti koje se ostvaruje  osiguravanjem poštivanja pacijenta kao ljudskog bića te osiguravanjem prava na fizički i mentalni integritet pacijenta.

U ostvarivanju zdravstvene zaštite svaki pacijent ima pravo na potpunu obaviještenost o svome zdravstvenom stanju, uključujući medicinsku procjenu rezultata i ishoda određenoga dijagnostičkog ili terapijskog postupka.

Nadalje, važećim Kodeksom medicinske etike i deontologije koji je donijela Hrvatska liječnička komora, a koji je objavljen u „Narodnim novinama“, broj 55/08 i 139/15, propisano je da će liječnik na prikladan način obavijestiti pacijenta o dijagnostičkim postupcima i pretragama, njihovim rizicima i opasnostima te rezultatima, kao i svim mogućnostima liječenja te mu primjereno pružiti potrebne obavijesti kako bi pacijent mogao donijeti ispravne odluke o dijagnostičkom postupku i predloženom liječenju.

Ministarstvo zdravstva također priprema Nacionalni plan za borbu protiv zloćudnih bolesti, te se u sklopu aktivnosti vezanih uz programe prevencije zloćudnih bolesti  i mjera vezanih uz zaštitu pacijenata nastoji, u suradnji sa stručnjacima, potaknuti i izgradnja i uspostava sustava kvalitetne komunikacije, što uključuje i protokole priopćavanja teških dijagnoza.

S poštovanjem,

Ministarstvo zdravstva“  

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

U Požegi snimljena 7. milenijska ružičasta vrpca

Oko 600 žena svojim je tijelima kreiralo Milenijsku ružičastu vrpcu, a kako bi upozorile na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Više

Ultrazvuk dojke pouzdana je radiološka metoda

Karcinom dojke najčešće se prezentira kao bezbolna kvržica, ali ponekad i tumor može boljeti.

Više

Obilježimo zajedno 20. dan ružičaste vrpce!

Javno-zdravstvenu akciju Dan ružičaste vrpce tradicionalno organizira udruga Europa Donna Hrvatska.

Više

Uspješno održana naša kampanja “Nisi sama – hodaj s nama!”

Šetnjom kroz centar grada poslale smo poruku da se hodati može bez ograničenja, svakoga dana 30 do 40 minuta.

Više

Prošećimo zajedno centrom grada u nedjelju 22. rujna!

Po završetku šetnje Goranka Perc održat će u Kulturno informativnom centru (Preradovićeva 5) predavanje o svom putu u Camino.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama