Nisi sama - pitaj bez srama!

 

“Nisi sama – pitaj bez srama!” rubrika je razvijena početkom 2018. godine u sklopu projekta “Nisi sama – ideš s nama!”, a s ciljem pružanja online podrške osobama koje se liječe ili su se liječile od maligne bolesti i članovima njihovih obitelji.

Odmah upozoravamo da takva vrsta podrške nije i ne može biti zamjena za psihoterapiju.

Odgovorom na Vaše pitanje možemo Vam pomoći samo trenutačno, no ako se već duže vrijeme osjećate depresivno svakako bi bilo dobro da posjetite psihologa ili psihijatra i potražite pomoć.

Zašto smo odlučili uvesti baš ovakvu rubriku?

Najmanje jednom tjedno u inbox na Facebook stranici Nismo same stigne nam poruka žene koja nema podršku članova obitelji i prijatelja pa piše da je sama u bolesti. Često nam pišete i da ste tužne, anksiozne, da se sramite svog tijela, osjećate strah od povratka bolesti…

U sklopu našeg projekta ta i druga slična pitanja potpuno anonimno možete uputiti našoj stalnoj suradnici, psihijatrici Maji Vukoji.

U sklopu projekta psihijatrica Vukoja za Nismo same napisala je i 20-ak stručno/popularnih tekstova koje možete pročitati na našoj stranici.

U 2019. godini, zahvaljujući potpori Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, snimili smo i video poruke u kojima psihijatrica Vukoja odgovara na neka od vaših najčešćih pitanja. Svi video materijali dostupni su na našoj YouTube stranici. 

Za Vaša smo pitanja uveli i poseban mail podrska@nismosame.com s kojega ćete dobiti odgovor na mail adresu koju ostavite u formularu.

Pitanja koja se ponavljaju, ili su od općeg interesa, bit će objavljena na našoj stranici s odgovorom psihijatrice u uopćenoj formi, bez Vaših osobnih podataka.

Samo hrabro naprijed, bez ikakvog srama postavite pitanje koje Vas muči!

 

 

POSTAVI PITANJE

1 + 4 =

Pogled iz drugog kuta: Što kada uloga liječnika postane preteška?

U općem je interesu da svi liječnici koji rade s onkološkim bolesnicima rade na sebi i svojim komunikacijskim vještinama.

Pročitaj više

Onkološka škola života

Jesu li i zašto osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji pacijenti? Ne propustite najnoviju kolumnu naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje.

Pročitaj više

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Pročitaj više

Što je sreća?

U posljednje vrijeme često me pitaju kako biti sretan ako izgubiš voljenu osobu ili ako si bolestan. Ljude zanima glume li ti ljudi da su sretni.

Pročitaj više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Pročitaj više

Vaš život vrijedi truda

Snaga uma je onaj nevidljivi borac, pokretač i revolucionar u svim životnim zastojima i preprekama.

Pročitaj više

Kad more liječi

More je i puno više od inspiracije umjetnicima. Ono pomaže u liječenju mnogih pa tako i malignih bolesti.

Pročitaj više

Maligna bolest i gubitak želje za borbom

Neke priče ne završe onako kao što smo se nadali te na nas ostavljaju velike posljedice i trajne ožiljke, ali nadu nikada ne treba gubiti.

Pročitaj više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Pročitaj više

Art terapija – put do vašeg srca

Art terapija pomaže u izražavanju misli i osjećaja pa je nezamjenjiva i pri liječenju malignih bolesti.

Pročitaj više

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Pročitaj više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Pročitaj više

Ta divna stvorenja – životinje kao terapeuti

PAT (pet assisted therapy), terapija uz pomoć životinja, u mnogim se zemljama sve se više koristi kao metoda liječenja.

Pročitaj više

Koliko boli čovjek može izdržati?

Često se susrećemo s pitanjem koliko boli čovjek može izdržati. Maja Vukoja ispričala nam je priču žene kojoj je rak odnio cijelu obitelj.

Pročitaj više

Bolest ispod bijele kute

Iz pera naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, donosimo priču liječnice koja je i sama oboljela od karcinoma.

Pročitaj više

Kako je bolest pomogla Ivki da krene u novi svijet

U inspirativnoj priči naše stalne suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, pročitajte na kakve smo odluke spremni kada nam bolest otvori oči.

Pročitaj više

Pero je ostao sam

Bolest ne pogađa samo jednog čovjeka, ona zahvaća neraskidivu nit međusobno emocionalno povezanih ljudi. I budi u njima veliku patnju.

Pročitaj više

Bijeg od dijagnoze ili kako je Ema odlučila umrijeti

Dirljiva ispovijest naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o susretu s pacijenticom koja je odlučila umrijeti.

Pročitaj više

Ponos i predrasude

Zašto nam je prihvatljivo pomoći ljudima oko nas, a teško potražiti pomoć onda kada je ona nama potrebna?

Pročitaj više

Život nakon dijagnoze ili kako zavoljeti novu sebe

Ako imate problema s prilagodbom nakon bitke s malignom bolešću, svakako potražite psihološku pomoć!

Pročitaj više

 


nismo same

Maja Vukoja rođena je 1980. u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu te završila specijalizaciju iz psihijatrije, a nedavno i subspecijalizaciju iz psihoterapije. Radi u KBC-u Zagreb (Rebro), u Dnevnoj bolnici za afektivne poremećaje, a u sklopu koje vodi i grupne psihoterapije. Volonterski je suradnik časopisa „Osmijeh“ u kojem piše o obiteljskoj problematici i poteškoćama u psihološkom razvoju djece. Od osnovne škole aktivno se bavi književnošću i glazbom. Podržava liječenje kroz razne pravce umjetnosti: art terapiju i pet terapiju (terapija uz pomoć životinja).