Bolest kao učiteljica života

Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar

Od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo puno naučiti o životu. One imaju znanje stečeno specifičnim iskustvom koje ih čini mudrim učiteljima. Mnogi kažu da im je to znanje dala upravo bolest od koje su oboljeli. A potrebno je puno snage i borbe da se iz bolesti izvuku pozitivne lekcije.

Ovo su neke od njih o kojima pričaju naše heroine:

Rak nas doslovno natjera da se suočimo sa životom na sasvim nov način. Sada sam ono što jesam zbog svega što me naučila moja bolest.

Prva lekcija jest da može biti gore, ali može biti i bolje.

Ništa nije nepobjedivo, uvijek postoje izuzeci.

Ne postoji loš dan kad mi kosa ne izgleda dobro. Ako imam kosu, dan je dobar.

Rak me naučio što znači biti voljen od strane pravih prijatelja.

Shvatila sam da nisam super žena ma koliko se trudila biti, ali i da to nije potrebno.

Uvijek imam opciju promijeniti svoj stav u pozitivan.

Ne gubite ni sekundu od života. Nikada ne znate koliko ćete živjeti. Napravite velik događaj od malih trenutaka.

Naučila sam što znači biti jak. Ali zaista jak. A to ne možete saznati prije velikih životnih iskušenja.

Naučila sam što je strah. Pravi strah. Kad njega savladate, više se ničega ne bojite. A toliko toga sam se u životu bojala.

Ne možete svaki dan živjeti u strahu. Niti bježati od njega. Kad idete u susret svojim strahovima, činite ih manjima i uspostavljate kontrolu nad njima.

Naučila sam što je prava sreća. Da nema veće sreće od vlastitog zdravlja i zdravlja svoje obitelji i prijatelja.

Shvatila sam da je stav ‘sutra ću’ samo isprika. Sve što je vrijedno učiniti, mora se učiniti danas.

Život nije olako poklonjen. Bolje je imati loš dan, nego ga uopće nemati. A svaka druga šansa je čudo.

Život se događa i prolazi i dok se brinete i dok ne poduzimate ništa. Zato uzmite kormilo u svoje ruke.

Nisam znala kako živjeti, unatoč godinama svog života i brojnim edukacijama. Škola vas ne uči kako se nositi s emocijama, kako upravljati mislima, kako se opustiti, savladati strahove, kako disati kad imaš osjećaj da ti se život raspada.

Mogu promijeniti svoju priču u bilo kojem trenutku. Pa sam to i učinila! Ispunila sam ju hrabrošću i pozitivnim stvarima!

U redu je slomiti se. Imala sam uvjerenje da moram imati sve konce u rukama. Nisam uspjela. Raspala sam se. I to je u redu. Naučila sam se nositi s tim i ponovno se posložiti iz slomljenih dijelova.

Svi ćemo jednom umrijeti. Nitko ne želi da se to dogodi prerano ili u teškim uvjetima. Ali, uvijek je prerano. I nikada ne želimo umrijeti.

Postojala je neka ljepota u mojoj krhkosti. Po prvi put sam vidjela sebe bez maski i uljepšavanja.

Da sam barem sve ovo znala ranije! 

Mnogi ljudi žive bez užitka, strasti, smjera, nade. Trebala mi je bolest da to naučim. Više nikada neću izgubiti kontakt sa sobom, svojom dušom. Moj život ima svrhu.

Ne trebam umrijeti da bih dobila krila.


nismo same

Maja Vukoja rođena je 1980. u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu te završila specijalizaciju iz psihijatrije, a nedavno i subspecijalizaciju iz psihoterapije. Radi u KBC-u Zagreb (Rebro), u Dnevnoj bolnici za afektivne poremećaje, u sklopu koje vodi i grupne psihoterapije.

Volonterski je suradnik časopisa „Osmijeh“ u kojem piše o obiteljskoj problematici i poteškoćama u psihološkom razvoju djece. Od osnovne škole aktivno se bavi književnošću i glazbom. Podržava liječenje kroz razne pravce umjetnosti: art terapiju i pet terapiju (terapija uz pomoć životinja).

 

Pročitajte i ostale članke

Prije kemoterapije i zračenja obavezno posjetite stomatologa

Iznimno je važno da liječenju kemoterapijom pristupite sa zdravom usnom šupljinom.

Više

Onkološka škola života

Jesu li i zašto osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji pacijenti? Ne propustite najnoviju kolumnu naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje.

Više

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

99 posto anketiranih: Da, želimo da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.!

Pitali smo vas želite li da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga u suradnji s psihijatrom Majom Vukoja provodi od 2018. godine, nastavi i u 2020. Hvala svima koji su ispunili anketu.

Više

Lila tjedan: Svaka treća žena mlađa od 34 godine je HPV pozitivna!

U sklopu prvog u nizu MedTalka, posvećenog „Lila tjednu – Tjednu ženskog zdravlja“, koju udruga Nismo same provodi od 2017. godine, sudionici su analizirali prošlogodišnje rezultate te donijeli zajedničke odluke vezane uz ovogodišnje aktivnosti.

Više

Nabavite svoju „Nisi sama – ideš s nama!“ majicu s potpisom Jurja Zigmana

Humanitarnoj akciji mogu se pridružiti svi građani, i to u trajanju od 4. prosinca do 28. veljače 2020.

Više

Hvala medijima na podršci knjizi “Nismo same”

Na Interliberu je 13. studenoga promovirana knjiga „Nismo same“ objavljena u izdanju Profila.

Više

I ove godine na Rebru prodajna izložba božićnih ukrasa koje su izradili pacijenti

Izložba će biti postavljena u predvorju Zelene zgrade, od 25. do 29. studenoga, od 9 do 14 sati.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama