Dani kada nebo prekriju oblaci

Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar

Ovo je priča o borbi i boli. O snazi i slabosti. U mojoj bližoj i daljnjoj okolini imala sam prilike svjedočiti upravo o bitkama kroz koje mnogi prolaze…neki od njih su, nažalost, izgubili svoje bitke… No, ostali su vječna inspiracija.

Radim kao liječnik psihijatar, ali sam i žena, supruga i majka. Profesionalno sam okružena brojnim životnim poteškoćama te, kao i moji dragi kolege, pokušavam vratiti osmijeh na lica potonulih ljudi. Veliki broj njih prolazio je, i još uvijek prolazi, upravo bitku s karcinomom. Kroz psihoterapiju dobiju priliku otvoriti najbolnije dijelove sebe i iznova se izgraditi, ali najbitnija je od svega podrška i toplina koju jedan čovjek može prenijeti drugome. A ja ću vam na vlastiti način prenijeti svoja životna i profesionalna iskustva.

R.S.(41), oboljela od raka maternice i jajnika: “Cijeli dan glumim. Ne plačem pred suprugom jer i ovako imam osjećaj da je previše tereta palo na njegova leđa. Ne plačem pred roditeljima jer kao majka znam kako je teško gledati bolest vlastitog djeteta, iako se radilo o običnoj virozi. I pred djecom se skrivam. Najstarije ima 7, a najmlađe 3 godine. Kad sam išla na kemoterapije govorili su im da mama ide na posao, čak sam i povraćala u tajnosti. Pred njima sam nosila periku, najsličniju svojoj ‘prirodnoj’ frizuri i namazala sam usne najkričavijim ružem koji sam našla u jednoj od brzinskih kupovina. Bratu i sestri ne pričam mnogo jer oni imaju dovoljno svojih problema. Ne, ne sjećam se kad sam se prošli put od srca nasmijala, izašla van, napravila glupost.”

P.K.(62), oboljela od raka dojke i melanoma: “Bolovanje? Mirovina? Kako to mislite? Pa ja sam između kemoterapija išla na posao! Godišnji? Minimalno! Znate li vi koliko je odgovoran moj posao? Ako me nema dulje vrijeme, sav moj trud pada u vodu! Neću svojim kolegama pružiti to zadovoljstvo! Depresija? Za to nemam vremena. Depresija je za slabiće, a ja sam oduvijek bila jaka žena.”

Ovo su dvije stvarne priče, jedne od mnogih, a opet posebne kada postanu vaše. Svaka ozbiljnija fizička bolest zahtijeva terapiju duše. Jer bolest je na neki način gubitak. Gubitak dosadašnjeg načina života, tjelesnih kapaciteta, gledanja na svijet, budućnost. A svaki gubitak traži žalovanje. No, u tom procesu nema preskakanja stepenica, nema varanja. Možda više nikada nećete biti iste, ali naći ćete neku treću sebe. Ni onu zdravu niti ovu bolesnu. Naći ćete ženu za koju niste ni znali da postoji. U ogledalu ćete vidjeti lavicu. Ali, ta lavica nije prošla svoj križni put satkana od kamena i ravnodušja. Prošla ga je kroz ljutnju, kroz plač, vrištanje i suze. Pitala se zašto se to dogodilo baš njoj i bila je ljubomorna na sve zdrave ljude oko sebe. Zatvarala se u svoju sobu. Nije mogla skuhati ručak, oprati veš, pobrinuti se o djeci onako kako je zamišljala, nije se osjećala privlačnom niti lijepom, bila je tužna, bila je bez kose možda prvi put u životu jer se čak i rodila s njom. Povremeno je željela i umrijeti, a u isto vrijeme se bojala smrti…

Mnoge žene ne usuđuju se potražiti psihološku pomoć niti priznati svoje slabosti jer se time osjećaju još ranjivije i teško im je govoriti o svojoj bolesti. A upravo je razgovor sa stručnom osobom i drugim osobama koje se nalaze  u sličnoj situaciji, među ostalim, ono što nas liječi. Jer, već prije bolesti se događalo puno toga u nama, tijelo je podnosilo razne pritiske i stres, a um nije znao kako se nositi s tolikim teretom. Sada je vrijeme da ugodite toj lavici koja čuči u vama. Ali, zapamtite, nije jak onaj koji potiskuje slabost. Slabost moramo prvo pokazati kako bismo bili jači!

I prepustite se riječima… Pišite, pričajte, pjevajte… Verbalizirajte svoju bol. Ali, i nakon teških nevremena, poplava i vjetrova u našoj duši, kad izađemo iz svega snažniji, mudriji, događat će se, baš kao u prirodi, pokoji pljusak, hladan vjetar, oblak na nebu…

Pustite to iz sebe! Stavite slušalice uz omiljenu glazbu, pogledajte neki film i plačite… Plačite dok ne presušite od ridanja… A onda otiđite u šetnju i hodajte… Recite si: “Dobro sam. Ovo je bio samo mali prolom oblaka. I potreban mi je  kako bih redovito izbacila negativne emocije iz sebe. Kako bih mogla nastaviti dalje. Ponosna.”


nismo same

Maja Vukoja rođena je 1980. u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu te završila specijalizaciju iz psihijatrije. Trenutačno je na subspecijalizaciji iz psihoterapije. Radi u KBC-u Zagreb (Rebro), u Dnevnoj bolnici za afektivne poremećaje, a u sklopu koje vodi i grupne psihoterapije. Volonterski je suradnik časopisa „Osmijeh“ u kojem piše o obiteljskoj problematici i poteškoćama u psihološkom razvoju djece. Od osnovne škole aktivno se bavi književnošću i glazbom. Podržava liječenje kroz razne pravce umjetnosti: art terapiju i pet terapiju (terapija uz pomoć životinja).

 

Pročitajte i ostale članke

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Revolucija u liječenju oboljelih od raka u Hrvatskoj

Zahvaljujući suradnji Vlade RH i tvrtke Roche bolesnici s metastatskim tumorima dobit će dijagnozu bolesti putem genskog profiliranja.

Više

Vaš život vrijedi truda

Snaga uma je onaj nevidljivi borac, pokretač i revolucionar u svim životnim zastojima i preprekama.

Više

Vukovarsko-srijemska županija podržala naš projekt uz poruku: Niste same!

Nakon Grada Zagreba i Hrvatske zajednice županija “Nisi sama – ideš s nama!” podržala je Vukovarsko-srijemska županija.

Više

Akcija Cost Cares: umrežavanjem stručnjaka do kvalitetnijeg zdravstva

Cilj je projekta izgradnja modela integrirane skrbi koji će biti testiran na više mjesta u EU.

Više

Kad more liječi

More je i puno više od inspiracije umjetnicima. Ono pomaže u liječenju mnogih pa tako i malignih bolesti.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama