Dani kada nebo prekriju oblaci

Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar

Ovo je priča o borbi i boli. O snazi i slabosti. U mojoj bližoj i daljnjoj okolini imala sam prilike svjedočiti upravo o bitkama kroz koje mnogi prolaze…neki od njih su, nažalost, izgubili svoje bitke… No, ostali su vječna inspiracija.

Radim kao liječnik psihijatar, ali sam i žena, supruga i majka. Profesionalno sam okružena brojnim životnim poteškoćama te, kao i moji dragi kolege, pokušavam vratiti osmijeh na lica potonulih ljudi. Veliki broj njih prolazio je, i još uvijek prolazi, upravo bitku s karcinomom. Kroz psihoterapiju dobiju priliku otvoriti najbolnije dijelove sebe i iznova se izgraditi, ali najbitnija je od svega podrška i toplina koju jedan čovjek može prenijeti drugome. A ja ću vam na vlastiti način prenijeti svoja životna i profesionalna iskustva.

R.S.(41), oboljela od raka maternice i jajnika: “Cijeli dan glumim. Ne plačem pred suprugom jer i ovako imam osjećaj da je previše tereta palo na njegova leđa. Ne plačem pred roditeljima jer kao majka znam kako je teško gledati bolest vlastitog djeteta, iako se radilo o običnoj virozi. I pred djecom se skrivam. Najstarije ima 7, a najmlađe 3 godine. Kad sam išla na kemoterapije govorili su im da mama ide na posao, čak sam i povraćala u tajnosti. Pred njima sam nosila periku, najsličniju svojoj ‘prirodnoj’ frizuri i namazala sam usne najkričavijim ružem koji sam našla u jednoj od brzinskih kupovina. Bratu i sestri ne pričam mnogo jer oni imaju dovoljno svojih problema. Ne, ne sjećam se kad sam se prošli put od srca nasmijala, izašla van, napravila glupost.”

P.K.(62), oboljela od raka dojke i melanoma: “Bolovanje? Mirovina? Kako to mislite? Pa ja sam između kemoterapija išla na posao! Godišnji? Minimalno! Znate li vi koliko je odgovoran moj posao? Ako me nema dulje vrijeme, sav moj trud pada u vodu! Neću svojim kolegama pružiti to zadovoljstvo! Depresija? Za to nemam vremena. Depresija je za slabiće, a ja sam oduvijek bila jaka žena.”

Ovo su dvije stvarne priče, jedne od mnogih, a opet posebne kada postanu vaše. Svaka ozbiljnija fizička bolest zahtijeva terapiju duše. Jer bolest je na neki način gubitak. Gubitak dosadašnjeg načina života, tjelesnih kapaciteta, gledanja na svijet, budućnost. A svaki gubitak traži žalovanje. No, u tom procesu nema preskakanja stepenica, nema varanja. Možda više nikada nećete biti iste, ali naći ćete neku treću sebe. Ni onu zdravu niti ovu bolesnu. Naći ćete ženu za koju niste ni znali da postoji. U ogledalu ćete vidjeti lavicu. Ali, ta lavica nije prošla svoj križni put satkana od kamena i ravnodušja. Prošla ga je kroz ljutnju, kroz plač, vrištanje i suze. Pitala se zašto se to dogodilo baš njoj i bila je ljubomorna na sve zdrave ljude oko sebe. Zatvarala se u svoju sobu. Nije mogla skuhati ručak, oprati veš, pobrinuti se o djeci onako kako je zamišljala, nije se osjećala privlačnom niti lijepom, bila je tužna, bila je bez kose možda prvi put u životu jer se čak i rodila s njom. Povremeno je željela i umrijeti, a u isto vrijeme se bojala smrti…

Mnoge žene ne usuđuju se potražiti psihološku pomoć niti priznati svoje slabosti jer se time osjećaju još ranjivije i teško im je govoriti o svojoj bolesti. A upravo je razgovor sa stručnom osobom i drugim osobama koje se nalaze  u sličnoj situaciji, među ostalim, ono što nas liječi. Jer, već prije bolesti se događalo puno toga u nama, tijelo je podnosilo razne pritiske i stres, a um nije znao kako se nositi s tolikim teretom. Sada je vrijeme da ugodite toj lavici koja čuči u vama. Ali, zapamtite, nije jak onaj koji potiskuje slabost. Slabost moramo prvo pokazati kako bismo bili jači!

I prepustite se riječima… Pišite, pričajte, pjevajte… Verbalizirajte svoju bol. Ali, i nakon teških nevremena, poplava i vjetrova u našoj duši, kad izađemo iz svega snažniji, mudriji, događat će se, baš kao u prirodi, pokoji pljusak, hladan vjetar, oblak na nebu…

Pustite to iz sebe! Stavite slušalice uz omiljenu glazbu, pogledajte neki film i plačite… Plačite dok ne presušite od ridanja… A onda otiđite u šetnju i hodajte… Recite si: “Dobro sam. Ovo je bio samo mali prolom oblaka. I potreban mi je  kako bih redovito izbacila negativne emocije iz sebe. Kako bih mogla nastaviti dalje. Ponosna.”


nismo same

Maja Vukoja rođena je 1980. u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu te završila specijalizaciju iz psihijatrije. Trenutačno je na subspecijalizaciji iz psihoterapije. Radi u KBC-u Zagreb (Rebro), u Dnevnoj bolnici za afektivne poremećaje, a u sklopu koje vodi i grupne psihoterapije. Volonterski je suradnik časopisa „Osmijeh“ u kojem piše o obiteljskoj problematici i poteškoćama u psihološkom razvoju djece. Od osnovne škole aktivno se bavi književnošću i glazbom. Podržava liječenje kroz razne pravce umjetnosti: art terapiju i pet terapiju (terapija uz pomoć životinja).

 

Pročitajte i ostale članke

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Vrijeme je za cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje počinje u srijedu, 7. studenoga, a građani će se moći cijepiti kod obiteljskih liječnika i u zavodima za javno zdravstvo.

Više

Zdravi recepti by Snježana Slonja

Nakon nalaza koji je pokazao da ima rak, Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte i savjete podijeliti s nama.

Više

U Rijeci održana četvrta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Četvrta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“, u organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, održana je 27. rujna.

Više

U Varaždinu održana peta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Varaždinu je održana peta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Vrijeme je za cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje počinje u srijedu, 7. studenoga, a građani će se moći cijepiti kod obiteljskih liječnika i u zavodima za javno zdravstvo.

Više

Udruga „JA KA“ danas slavi drugi rođendan

Još u bolnici V. Kastratović razmišljala je o tome što može učiniti za sebe i žene, ako preživi karcinom. Nakon toga osnovala je udrugu.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama