Kad more liječi

Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar

More – to divno beskrajno plavetnilo u koje uranjamo dušu i tijelo, opjevano u pjesmama, ovjekovječeno u mnogobrojnim fotografijama. No, more je i puno više od inspiracije umjetnicima. Ono pomaže u liječenju mnogih pa tako i malignih bolesti. 

Od davnina je poznato da more ima ljekovit učinak na ljude, a među prvima koji su detaljnije govorili o tome bili su Hipokrat i Galen. Francuski biolog Rene Quinton utvrdio je kako postoji velika sličnost između morske vode i krvne plazme, potvrđujući tako neraskidivu poveznicu mora i ljudskog života. Dakle, ljekovitost mora znanstveno je dokazana. 

Ono posjeduje antiseptični, antibakterijski i antivirusni učinak. Priznat mu je značaj i u kozmetologiji i dermatologiji. More sadrži sve elemente važne za naš život – natrij, magnezij, kalciji, kalij, silicij, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućuje djelovanje minerala i elemenata u tragovima. More, također, sadrži alge koje obiluju mineralnim tvarima. 

Morski zrak sadrži negativne ione i ozon koji potiču duboko disanje. Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno djeluju na ljude s astmom i alergijom. Zrak zasićen negativnim ionima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, rijeka, oceana i mora. 

Kada zaronimo u more, prvo što se događa jest oslobođenje od stresa. U organizmu dolazi do pada hormona stresa čime reduciramo rizik od nastanka ili daljnjeg porasta mnogih bolesti koje haraju današnjicom. Pojedinci ulazak u more opisuju kao osjećaj tijekom kojega je s njih isprana sva negativnost tekućeg dana ili nedavnih događanja. WAO, fond u Americi, organizirao je tjedan dana plivanja, ronjenja i jedrenja na oceanu za osobe oboljele od malignih bolesti. 

Fond je osnovao Jack Shimko, koji se i sam borio s karcinomom, a utočište je našao upravo u moru, čime je potvrdio ljekovitost te fascinantne slane vode. Kad je Jack Shimko potaknuo oboljele i njihove hrabre duše da se prepuste moru, zauvijek je promijenio njihove živote. 

Na tržištu ima pregršt preparata baziranih upravo na morskoj vodi,  uključujuću i slane sobe u kojima se udiše sol. Navedeno nam daje do znanja da se moramo približiti moru i more približiti sebi. 

Postoje istraživanja koja su se bavila utjecajem mora na naše gene. Znanstvenici su uzimali uzorak morskog zraka te ga izlagali stanicama raka pluća. Pokazalo se da morski zrak usporava upravo gene koji imaju glavnu ulogu u razvoju karcinoma pluća, ali i snižava razinu kolesterola. Usporavanjem gena dolazi do odumiranja stanica raka. Znajući tu činjenicu, za očekivati je da more i morski zrak imaju isti učinak izravno i na ljudsko tijelo. Postoji izreka da smo svi mi koji smo popili kap mora i udahnuli morski zrak povezani s morem i njegov smo dio. 

Zato ćemo priču o moru završiti prigodnim citatom: “Hoću živjeti kao more, gledajući beskonačnost, odražavajući nebo.”  


nismo same

Maja Vukoja rođena je 1980. u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu te završila specijalizaciju iz psihijatrije, a nedavno i subspecijalizaciju iz psihoterapije. Radi u KBC-u Zagreb (Rebro), u Dnevnoj bolnici za afektivne poremećaje, u sklopu koje vodi i grupne psihoterapije.

Volonterski je suradnik časopisa „Osmijeh“ u kojem piše o obiteljskoj problematici i poteškoćama u psihološkom razvoju djece. Od osnovne škole aktivno se bavi književnošću i glazbom. Podržava liječenje kroz razne pravce umjetnosti: art terapiju i pet terapiju (terapija uz pomoć životinja).

 

Pročitajte i ostale članke

8 životnih lekcija kojima nas može naučiti rak

Na svijetu postoji više stotina ljudi koji su preboljeli rak, a koji svoja iskustva dijele na svom blogu. Jedna je od njih i Sabrina, autorica ovog iznimno inspirativnog teksta.

Više

Prije kemoterapije i zračenja obavezno posjetite stomatologa

Iznimno je važno da liječenju kemoterapijom pristupite sa zdravom usnom šupljinom.

Više

Onkološka škola života

Jesu li i zašto osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji pacijenti? Ne propustite najnoviju kolumnu naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje.

Više

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kad muškarci plaču

Naša psihijatrica Maja Vukoja donosi priču u čovjeku kojem je od raka oboljela čitava obitelj.

Više

Tjedan ljepote: Od 10. – 16. 2. uljepšajte se za samo 100 kuna i donirajte za Nismo same

Ove godine je Udruženje dio iznosa od kotizacija salona odlučilo donirati Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME.

Više

Počela kampanja “Ne zaboravi me”

Kampanju je pokrenula udruga SVE za NJU s partnerima: Hrvatskim društvom za ginekološku onkologiju te udrugama NISMO SAME i „JA KA“.

Više

Pogled iz drugog kuta: Što kada uloga liječnika postane preteška?

U općem je interesu da svi liječnici koji rade s onkološkim bolesnicima rade na sebi i svojim komunikacijskim vještinama.

Više

99 posto anketiranih: Da, želimo da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.!

Pitali smo vas želite li da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga u suradnji s psihijatrom Majom Vukoja provodi od 2018. godine, nastavi i u 2020. Hvala svima koji su ispunili anketu.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama