Kad more liječi

Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar

More – to divno beskrajno plavetnilo u koje uranjamo dušu i tijelo, opjevano u pjesmama, ovjekovječeno u mnogobrojnim fotografijama. No, more je i puno više od inspiracije umjetnicima. Ono pomaže u liječenju mnogih pa tako i malignih bolesti. 

Od davnina je poznato da more ima ljekovit učinak na ljude, a među prvima koji su detaljnije govorili o tome bili su Hipokrat i Galen. Francuski biolog Rene Quinton utvrdio je kako postoji velika sličnost između morske vode i krvne plazme, potvrđujući tako neraskidivu poveznicu mora i ljudskog života. Dakle, ljekovitost mora znanstveno je dokazana. 

Ono posjeduje antiseptični, antibakterijski i antivirusni učinak. Priznat mu je značaj i u kozmetologiji i dermatologiji. More sadrži sve elemente važne za naš život – natrij, magnezij, kalciji, kalij, silicij, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućuje djelovanje minerala i elemenata u tragovima. More, također, sadrži alge koje obiluju mineralnim tvarima. 

Morski zrak sadrži negativne ione i ozon koji potiču duboko disanje. Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno djeluju na ljude s astmom i alergijom. Zrak zasićen negativnim ionima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, rijeka, oceana i mora. 

Kada zaronimo u more, prvo što se događa jest oslobođenje od stresa. U organizmu dolazi do pada hormona stresa čime reduciramo rizik od nastanka ili daljnjeg porasta mnogih bolesti koje haraju današnjicom. Pojedinci ulazak u more opisuju kao osjećaj tijekom kojega je s njih isprana sva negativnost tekućeg dana ili nedavnih događanja. WAO, fond u Americi, organizirao je tjedan dana plivanja, ronjenja i jedrenja na oceanu za osobe oboljele od malignih bolesti. 

Fond je osnovao Jack Shimko, koji se i sam borio s karcinomom, a utočište je našao upravo u moru, čime je potvrdio ljekovitost te fascinantne slane vode. Kad je Jack Shimko potaknuo oboljele i njihove hrabre duše da se prepuste moru, zauvijek je promijenio njihove živote. 

Na tržištu ima pregršt preparata baziranih upravo na morskoj vodi,  uključujuću i slane sobe u kojima se udiše sol. Navedeno nam daje do znanja da se moramo približiti moru i more približiti sebi. 

Postoje istraživanja koja su se bavila utjecajem mora na naše gene. Znanstvenici su uzimali uzorak morskog zraka te ga izlagali stanicama raka pluća. Pokazalo se da morski zrak usporava upravo gene koji imaju glavnu ulogu u razvoju karcinoma pluća, ali i snižava razinu kolesterola. Usporavanjem gena dolazi do odumiranja stanica raka. Znajući tu činjenicu, za očekivati je da more i morski zrak imaju isti učinak izravno i na ljudsko tijelo. Postoji izreka da smo svi mi koji smo popili kap mora i udahnuli morski zrak povezani s morem i njegov smo dio. 

Zato ćemo priču o moru završiti prigodnim citatom: “Hoću živjeti kao more, gledajući beskonačnost, odražavajući nebo.”  


nismo same

Maja Vukoja rođena je 1980. u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu te završila specijalizaciju iz psihijatrije, a nedavno i subspecijalizaciju iz psihoterapije. Radi u KBC-u Zagreb (Rebro), u Dnevnoj bolnici za afektivne poremećaje, u sklopu koje vodi i grupne psihoterapije.

Volonterski je suradnik časopisa „Osmijeh“ u kojem piše o obiteljskoj problematici i poteškoćama u psihološkom razvoju djece. Od osnovne škole aktivno se bavi književnošću i glazbom. Podržava liječenje kroz razne pravce umjetnosti: art terapiju i pet terapiju (terapija uz pomoć životinja).

 

Pročitajte i ostale članke

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Ivana Kalogjera govornica na TEDx Zagreb Women konferenciji

TEDxZagrebWomen konferencija održava se subotu, 7. prosinca, u Kulturnom centru Travno. Početak je u 16 sati, a ulaznice potražite na eventim.hr.

Više

U Hrvatskoj još uvijek mnoge žene nakon mastektomije ne žele nove grudi

Na vaša pitanja o rekonstrukciji dojke odgovara plastični kirurg dr. sc. Andrej Roth, s Klinicke za tumore KBC-a Sestara milosrdnica.

Više

Sve što trebate znati o trostruko negativnom raku dojke

Prema medicinskoj literaturi, trostruko negativni rak dojke prvi se put spominje u listopadu 2005. godine.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama