Kada nada nikne iz najveće tuge

Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar

Ponekad smo naizgled snažni kada nam je najteže, a onda se slomimo upravo pri stišavanju oluje, onda kada to najmanje očekujemo. 

Nelogičan slijed, reći će neki, no naš su um i emocije te njihova ekspresija u složenom međuodnosu, i ništa nije kako se na prvi pogled čini. 

Ivan je došao u našu grupu potpuno slomljen i usamljen. Nakon 20 godina teške borbe sa zloćudnim tumorom izgubio je sina jedinca. Sada mu je supruga oboljela od raka dojke. Sjedio je odvojen od ostalih članova grupe, spuštene glave, grčevito je sklapao ruke. 

“Za dijagnozu smo saznali kad je sin bio star tri godine. Prošao je niz operacija i kemoterapija. Veći dio života proveo je u bolnici. Supruga na kraju više nije imala snage raditi. Ležala je po cijele dane u krevetu i gubila volju za životom. Na sinov 23. rođendan došao sam u bolnicu s ukrasnom vrećicom punom darova. Rekli su mi da je umro… 

Stajao sam s tim poklonima i samo sam osjetio kako mi je vrećica ispala iz ruke. Sjeo sam na pod i počeo plakati. Sestre su se sagnule, zagrlile me i plakale sa mnom… Mnoge od njih provele su godine s mojim sinom“, ispričao nam je. 

Soba za grupnu terapiju bila je puna suza. Za naš je tim to bio još jedan težak trenutak koji trebamo proraditi i otpustiti.

Ivan je nastavio svoju priču. 

“Nisam imao snage javiti supruzi. Nazvao ju je nadležni liječnik. Kad sam stigao kući, bila je ista kao i zadnjih mjeseci, na krevetu, beživotna, bez glasa, bez suza… Tada sam shvatio da sam u svojoj boli ostao sam”, rekao je.  

Jednoga dana Ivanova je supruga napipala kvržicu na dojci. I tada, kao da je ponovno udahnula život. Shvatila je da život želi živjeti, a ne ga samo odraditi, da ne želi umrijeti. Borila se snažno i neprepoznatljivo. No, u Ivanu je rastao strah da će nakon sina zauvijek izgubiti i suprugu. 

Posljedično je počeo dobivati napadaje panike. I, paradoksalno, što je supruga fizički bivala sve bolje, Ivan je psihički tonuo sve dublje. Shvatio je da ga je iscrpila borba za sina, da zapravo nije odžalovao njegovu smrt te da je pokleknuo tek kada se razboljela i njegova supruga. 

Za vrijeme grupne psihoterapije saznali smo da su supruzi nalazi nakon operacije i kemoterapije bili uredni. Ivanu je godilo druženje u grupi, stekao je nove prijatelje i spoznao koliko je zapostavio sam sebe kroz bolest najbližih. Postepeno se osjećao bolje, smirenije, a i napadi su panike uz razgovore i farmakoterapiju bivali sve slabiji, da bi se na kraju potpuno povukli. 

Pri završetku liječenja izrazio je želju da on i supruga otputuju na kraće putovanje, a što je ona odmah prihvatila. 

Sa strahom je pitao može li doći opet ako osjeti potrebu.

 “Naravno, Ivane, ako treba, ponovit ćemo gradivo”, rekli smo mu u šali.


nismo same

Maja Vukoja rođena je 1980. u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu te završila specijalizaciju iz psihijatrije, a nedavno i subspecijalizaciju iz psihoterapije. Radi u KBC-u Zagreb (Rebro), u Dnevnoj bolnici za afektivne poremećaje, u sklopu koje vodi i grupne psihoterapije.

Volonterski je suradnik časopisa „Osmijeh“ u kojem piše o obiteljskoj problematici i poteškoćama u psihološkom razvoju djece. Od osnovne škole aktivno se bavi književnošću i glazbom. Podržava liječenje kroz razne pravce umjetnosti: art terapiju i pet terapiju (terapija uz pomoć životinja).

 

Pročitajte i ostale članke

8 životnih lekcija kojima nas može naučiti rak

Na svijetu postoji više stotina ljudi koji su preboljeli rak, a koji svoja iskustva dijele na svom blogu. Jedna je od njih i Sabrina, autorica ovog iznimno inspirativnog teksta.

Više

Prije kemoterapije i zračenja obavezno posjetite stomatologa

Iznimno je važno da liječenju kemoterapijom pristupite sa zdravom usnom šupljinom.

Više

Onkološka škola života

Jesu li i zašto osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji pacijenti? Ne propustite najnoviju kolumnu naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje.

Više

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kad muškarci plaču

Naša psihijatrica Maja Vukoja donosi priču u čovjeku kojem je od raka oboljela čitava obitelj.

Više

Tjedan ljepote: Od 10. – 16. 2. uljepšajte se za samo 100 kuna i donirajte za Nismo same

Ove godine je Udruženje dio iznosa od kotizacija salona odlučilo donirati Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME.

Više

Počela kampanja “Ne zaboravi me”

Kampanju je pokrenula udruga SVE za NJU s partnerima: Hrvatskim društvom za ginekološku onkologiju te udrugama NISMO SAME i „JA KA“.

Više

Pogled iz drugog kuta: Što kada uloga liječnika postane preteška?

U općem je interesu da svi liječnici koji rade s onkološkim bolesnicima rade na sebi i svojim komunikacijskim vještinama.

Više

99 posto anketiranih: Da, želimo da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.!

Pitali smo vas želite li da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga u suradnji s psihijatrom Majom Vukoja provodi od 2018. godine, nastavi i u 2020. Hvala svima koji su ispunili anketu.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama