Kada nada nikne iz najveće tuge

Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar

Ponekad smo naizgled snažni kada nam je najteže, a onda se slomimo upravo pri stišavanju oluje, onda kada to najmanje očekujemo. 

Nelogičan slijed, reći će neki, no naš su um i emocije te njihova ekspresija u složenom međuodnosu, i ništa nije kako se na prvi pogled čini. 

Ivan je došao u našu grupu potpuno slomljen i usamljen. Nakon 20 godina teške borbe sa zloćudnim tumorom izgubio je sina jedinca. Sada mu je supruga oboljela od raka dojke. Sjedio je odvojen od ostalih članova grupe, spuštene glave, grčevito je sklapao ruke. 

“Za dijagnozu smo saznali kad je sin bio star tri godine. Prošao je niz operacija i kemoterapija. Veći dio života proveo je u bolnici. Supruga na kraju više nije imala snage raditi. Ležala je po cijele dane u krevetu i gubila volju za životom. Na sinov 23. rođendan došao sam u bolnicu s ukrasnom vrećicom punom darova. Rekli su mi da je umro… 

Stajao sam s tim poklonima i samo sam osjetio kako mi je vrećica ispala iz ruke. Sjeo sam na pod i počeo plakati. Sestre su se sagnule, zagrlile me i plakale sa mnom… Mnoge od njih provele su godine s mojim sinom“, ispričao nam je. 

Soba za grupnu terapiju bila je puna suza. Za naš je tim to bio još jedan težak trenutak koji trebamo proraditi i otpustiti.

Ivan je nastavio svoju priču. 

“Nisam imao snage javiti supruzi. Nazvao ju je nadležni liječnik. Kad sam stigao kući, bila je ista kao i zadnjih mjeseci, na krevetu, beživotna, bez glasa, bez suza… Tada sam shvatio da sam u svojoj boli ostao sam”, rekao je.  

Jednoga dana Ivanova je supruga napipala kvržicu na dojci. I tada, kao da je ponovno udahnula život. Shvatila je da život želi živjeti, a ne ga samo odraditi, da ne želi umrijeti. Borila se snažno i neprepoznatljivo. No, u Ivanu je rastao strah da će nakon sina zauvijek izgubiti i suprugu. 

Posljedično je počeo dobivati napadaje panike. I, paradoksalno, što je supruga fizički bivala sve bolje, Ivan je psihički tonuo sve dublje. Shvatio je da ga je iscrpila borba za sina, da zapravo nije odžalovao njegovu smrt te da je pokleknuo tek kada se razboljela i njegova supruga. 

Za vrijeme grupne psihoterapije saznali smo da su supruzi nalazi nakon operacije i kemoterapije bili uredni. Ivanu je godilo druženje u grupi, stekao je nove prijatelje i spoznao koliko je zapostavio sam sebe kroz bolest najbližih. Postepeno se osjećao bolje, smirenije, a i napadi su panike uz razgovore i farmakoterapiju bivali sve slabiji, da bi se na kraju potpuno povukli. 

Pri završetku liječenja izrazio je želju da on i supruga otputuju na kraće putovanje, a što je ona odmah prihvatila. 

Sa strahom je pitao može li doći opet ako osjeti potrebu.

 “Naravno, Ivane, ako treba, ponovit ćemo gradivo”, rekli smo mu u šali.


nismo same

Maja Vukoja rođena je 1980. u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu te završila specijalizaciju iz psihijatrije, a nedavno i subspecijalizaciju iz psihoterapije. Radi u KBC-u Zagreb (Rebro), u Dnevnoj bolnici za afektivne poremećaje, u sklopu koje vodi i grupne psihoterapije.

Volonterski je suradnik časopisa „Osmijeh“ u kojem piše o obiteljskoj problematici i poteškoćama u psihološkom razvoju djece. Od osnovne škole aktivno se bavi književnošću i glazbom. Podržava liječenje kroz razne pravce umjetnosti: art terapiju i pet terapiju (terapija uz pomoć životinja).

 

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Ivana Kalogjera govornica na TEDx Zagreb Women konferenciji

TEDxZagrebWomen konferencija održava se subotu, 7. prosinca, u Kulturnom centru Travno. Početak je u 16 sati, a ulaznice potražite na eventim.hr.

Više

U Hrvatskoj još uvijek mnoge žene nakon mastektomije ne žele nove grudi

Na vaša pitanja o rekonstrukciji dojke odgovara plastični kirurg dr. sc. Andrej Roth, s Klinicke za tumore KBC-a Sestara milosrdnica.

Više

Sve što trebate znati o trostruko negativnom raku dojke

Prema medicinskoj literaturi, trostruko negativni rak dojke prvi se put spominje u listopadu 2005. godine.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama