Kako smo Katarini vratili osmijeh

Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar

Katarina (48) došla je u našu Dnevnu bolnicu nakon što je doznala da boluje od karcinoma debelog crijeva, operacije i dogovorenog plana liječenja kemoterapijom.
Njezin je suprug nezaposlen, a ona ima vrlo malo plaću. U skromnim uvjetima odgojili su tri sina od kojih dvojica boluju od teških kroničnih, za sada neizlječivih, bolesti.
“Taman kad sam se pomirila s činjenicom da je suprug ostao bez posla i polako počela prihvaćati bolesti naše djece, učiti kako se s njima nositi, dogodila se moja bolest. Ne znam imam li se snage boriti. Molim vas, primite me u Dnevnu bolnicu”, rekla je.
Pitali smo se što učiniti.
Dnevnu bolnicu čini svakodnevni program, a mi do sada nismo imali osobu koja je istovremeno u procesu grupne psihoterapije i kemoterapije.
Našli smo se u nedoumici.
Hoće li to biti prevelik zalogaj za sve nas?
Hoćemo li uspjeti?
Katarina je rekla da bi rado pokušala. Terapija citostaticima bit će oralna, u obliku tableta koje će uzimati u ciklusima.
Kemoterapija je počela.
Katarina se osjećala dobro.
Prvi ciklus prošao je bez većih tegoba te smo uglavnom prorađivali njenu obiteljsku situaciju i život od ranog djetinjstva do danas, dajući joj podršku kroz tekuće liječenje.
Našu grupu često čini puno ljudi koji su izgubili bliske osobe, upravo od malignih bolesti.

Sljedeći ciklusi za Katarinu su postali sve teži, uz mučnine, povraćanja, povremene hitne intervencije, i ona je klonula duhom.
Hrabrili smo je svi zajedno.
Svaka priča je individualna i činjenica da netko nije uspio ozdraviti ne znači da ona neće.
Grupa joj je davala razne savjete o prehrani, na temelju znanja i iskustva. Savjetovali su joj gdje neke od namirnica može najlakše nabaviti.
Nakon što je Katarina prošla dvije trećine kemoterapije, nalazi su bili vrlo dobri i dobili smo prvi osmijeh.
Katarina je dobila novu snagu i jednog nam je dana rekla:
“Odlučila sam.
Borit ću se do kraja!”
Nakon gotovo tri mjeseca psihoterapijskog liječenja, približio se dan oproštaja.
Katarina se rasplakala.
“Ne znam kako bih ovo prošla bez svih vas.
Strah me da bez vaše podrške neću biti jednako jaka”, rekla je.
“Katarina, ali vi ćete i dalje imati našu podršku.
Nazovite nas i dođite na razgovor kad god osjetite potrebu.
Tu smo za vas.
Vašoj duši terapija je godila, ali je vrlo zahtjevna za tijelo koje je umorno, a sada krećete u završnicu liječenja i organizam vam je oslabio te se morate fokusirati na ozdravljenje uz svakodnevno odmaranje.
Čim liječenje završi, ako budete imali želju i potrebu, ponovit ćemo ciklus Dnevne bolnice”, odgovorili smo joj.
Pozdravili smo se u zagrljaju.
Posebne nevidljive niti nastaju kad se bavite ovakvim poslom koji mi zovemo pozivom, a koje nas međusobno vežu.
Dok ovo čitate, Katarina je na vrhuncu svoje borbe, a mi se uzdamo u njenu pobjedu.


nismo same

Maja Vukoja rođena je 1980. u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu te završila specijalizaciju iz psihijatrije. Trenutačno je na subspecijalizaciji iz psihoterapije. Radi u KBC-u Zagreb (Rebro), u Dnevnoj bolnici za afektivne poremećaje, a u sklopu koje vodi i grupne psihoterapije. Volonterski je suradnik časopisa „Osmijeh“ u kojem piše o obiteljskoj problematici i poteškoćama u psihološkom razvoju djece. Od osnovne škole aktivno se bavi književnošću i glazbom. Podržava liječenje kroz razne pravce umjetnosti: art terapiju i pet terapiju (terapija uz pomoć životinja).

 

Pročitajte i ostale članke

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Ivana Kalogjera govornica na TEDx Zagreb Women konferenciji

TEDxZagrebWomen konferencija održava se subotu, 7. prosinca, u Kulturnom centru Travno. Početak je u 16 sati, a ulaznice potražite na eventim.hr.

Više

U Hrvatskoj još uvijek mnoge žene nakon mastektomije ne žele nove grudi

Na vaša pitanja o rekonstrukciji dojke odgovara plastični kirurg dr. sc. Andrej Roth, s Klinicke za tumore KBC-a Sestara milosrdnica.

Više

Sve što trebate znati o trostruko negativnom raku dojke

Prema medicinskoj literaturi, trostruko negativni rak dojke prvi se put spominje u listopadu 2005. godine.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama