Maligna bolest – vrijeme kada neke ljubavi odlaze u zaborav

Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar

.

 

Bolest predstavlja jedan od najvećih ‘potresa’ u dinamici emocionalnog odnosa. Svaki partner u vezi ima svoju ulogu, a uloge se u bolesti drastično mijenjaju. Istraživanja pokazuju da muškarci puno teže podnose bolest žene te na toj prepreci pucaju mnoge veze i brakovi. Rezultati su poražavajući i govore kako na svaku ženu koja ostavlja dolazi čak šest do sedam muškaraca koji učine to isto. Postavlja se pitanje zašto je tomu tako?

Odmalena nas odgajaju da budemo nježne, brižne, ali i snažne. Uče nas kuhati, voditi domaćinstvo. Govore nam kako zadovoljiti muškarca, a uz to i biti uspješna u poslu, dobra majka i, naravno, kako da nam frizura bude postojana, u svim vremenskim uvjetima. I onda se dogodi bolest. Nešto na što ne možemo utjecati. Nepozvani gost koji se pojavio u našem životu i emocionalnoj vezi. Kada se razboli muškarac većina se žena odmah resetira i uz tisuću obaveza dodaje tisuću i prvu. Pa ionako je kuhala, prala, čistila i brinula o djeci. Radila je i udovoljavala svom partneru. Sada ga ona njeguje, vodi ga na preglede, tješi ga i pokušava mu ublažiti osjećaj manje vrijednosti jer trenutno on manje zarađuje za svoju zajednicu. Ona je često tu do kraja. Kako god ta teška situacija završila.

No, kako ide priča kad se uloge zamijene? Žena više nije lijepa i njegovana, nije u stanju pripravljati ukusne obroke, prljavi se veš  skuplja u košari, košulje su neopeglane, a i djeca traže ispunjenje svojih potreba. A ona? Ona je u boli, nenavikla da ništa nije pod kontrolom, nije joj do seksualnih odnosa ili ih, iz realnih okolnosti,  zaista nije u mogućnosti ni realizirati. Ovo nije priča koja bi trebala ići na štetu muškaraca, ali ispitivanjem velikog broja parova upravo su muškarci češće padali na ovom životnom zadatku i jednostavno odlazili. Samo su oni najjači ostajali uz ženu i preuzimali velik teret na svoja leđa. Je li kriva razlika u biologiji? Odgoju? Razlika u dinamici u vezi i prije same bolesti? Razlog leži u svemu navedenom, a istina nikada nije crno-bijela.

Činjenica je da žene imaju naglašeniju empatiju, lakše pokazuju slabost i češće potraže stručnu pomoć u teškim trenucima, a jedan je od takvih trenutaka i partnerova bolest. Muškarci se s druge strane osjećaju nemoćnima i napuštenima te teško iskazuju osjećaje i ranjivost, pa kad im se partnerica razboli tu bespomoćnost, i zapravo strah od napuštanja, rješavaju na naizgled nelogičan način – upravo oni budu ti koji napuštaju.

Što možemo učiniti kako bismo u teškoj bolesti zadržale muškarca uz sebe? U tom trenutku zapravo više nema velike mudrosti! Potrebno je i jednom i drugom partneru dati na važnosti i uzeti u obzir emocije druge strane. Treba prihvatiti pomoć obitelji i prijatelja, ali i psihološki suport koji je neophodan oboma. Jer, obje uloge su u najmanju ruku vrlo nezahvalne. No, veza se izgrađuje od samog početka i gradi na povjerenju, toleranciji, dijeljenju obaveza i spremnosti na žrtvovanje. Ako ranije nismo postigli tu ravnotežu, veza puca na prvim većim preprekama. A to su, uz dolazak djece na svijet i često neizbježnu neimaštinu, upravo maligne i druge teške bolesti. Partner koji je bolestan treba pomoć i razumijevanje, pravo na svoje loše dane i zagrljaj. Problem je što često tek tada shvatimo koga zapravo imamo uz sebe i da možda nismo napravili najbolji izbor partnera za sebe. Gubitak je voljene osobe vrlo težak udarac, naročito u trenutku kad smo izgubili kontrolu nad vlastitim zdravljem. Tada često nanovo upoznajemo sebe, svijet i ljude oko nas. Oni koji su preslabi da nam pomognu nositi naš vlastiti križ možda i odu od nas, a mi im možemo samo poželjeti sretan put.

Ne dajte da vas to slomi. Kvalitetni odnosi će opstati. I doći će neki novi ljudi. Čije vrijeme s vama tek dolazi.


nismo same

Maja Vukoja rođena je 1980. u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu te završila specijalizaciju iz psihijatrije. Trenutačno je na subspecijalizaciji iz psihoterapije. Radi u KBC-u Zagreb (Rebro), u Dnevnoj bolnici za afektivne poremećaje, a u sklopu koje vodi i grupne psihoterapije. Volonterski je suradnik časopisa „Osmijeh“ u kojem piše o obiteljskoj problematici i poteškoćama u psihološkom razvoju djece. Od osnovne škole aktivno se bavi književnošću i glazbom. Podržava liječenje kroz razne pravce umjetnosti: art terapiju i pet terapiju (terapija uz pomoć životinja).

 

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

U Požegi snimljena 7. milenijska ružičasta vrpca

Oko 600 žena svojim je tijelima kreiralo Milenijsku ružičastu vrpcu, a kako bi upozorile na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Više

Ultrazvuk dojke pouzdana je radiološka metoda

Karcinom dojke najčešće se prezentira kao bezbolna kvržica, ali ponekad i tumor može boljeti.

Više

Obilježimo zajedno 20. dan ružičaste vrpce!

Javno-zdravstvenu akciju Dan ružičaste vrpce tradicionalno organizira udruga Europa Donna Hrvatska.

Više

Uspješno održana naša kampanja “Nisi sama – hodaj s nama!”

Šetnjom kroz centar grada poslale smo poruku da se hodati može bez ograničenja, svakoga dana 30 do 40 minuta.

Više

Prošećimo zajedno centrom grada u nedjelju 22. rujna!

Po završetku šetnje Goranka Perc održat će u Kulturno informativnom centru (Preradovićeva 5) predavanje o svom putu u Camino.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama