Onkološka škola života

Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar

Ana je medicinska sestra i već 23 godine radi na jednom onkološkom odjelu. Njezin je posao zahtjevan, ali je i nemjerljivo human i dragocjen.

Pročitajte u kojih je 10 točaka sažela svoje profesionalno i ljudsko iskustvo koje joj je donio posao kojim se bavi.

  1. Osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji su pacijenti.

Osobe oboljele od malignih bolesti suradljivije su od drugih pacijenata, možda zato što im, među ostalim, i o tome ovisi život. Vrlo često sa smrtnošću se suočavaju prvi put u životu zbog čega imaju nove i otvorenije poglede te širu perspektivu. Iako sam znala da će mi biti teško, upravo sam iz tog razloga htjela raditi s onkološkim pacijentima.

Tu odluku ne bih nizašto mijenjala, jer upravo su me oni najviše naučili životu.

  1. Karcinom se može dogoditi svakome. 

Maligna bolest ne bira spol, dob, rasu, status, osobnost, činjenicu da ste možda nečiji roditelj ili dijete, čak i kad imate više od 18 godina. Jednom sam bila u timu koji se borio za život mlade žene oboljele od karcinoma, a koju su dovezli izravno iz rađaonice. Bio je to težak trenutak za sve nas.

  1. Zdrav način života možda neće spriječiti nastanak karcinoma, ali svakako pomaže u liječenju.

Imala sam pacijente sportaše, vegane, nutricioniste… i ipak su se razboljeli.

No dobro opće tjelesno stanje, te održavanje zdravih životnih navika, gotovo su uvijek pomogli u bržem i boljem oporavku te lakšem podnošenju liječenja.

  1. Pacijent s pozitivnim stavom čini razliku.

Optimizam znači puno više nego što mislimo. Mnogo je ljudi koji uz karcinom posljedično razviju depresiju i imaju svojevrsne psihičke krize, ali oni koji se bore, i imaju volju i snagu, bolje se nose s cijelim procesom i brže se oporavljaju.  

  1. Nemojte ignorirati simptome i ne izbjegavajte preventivne preglede!

Postoji razlog zašto obavljamo preventivne preglede. Ako se redovito pregledavate, postoji veća šansa da ćete karcinom otkriti u ranijoj fazi bolesti.

  1. Vodite računa o odnosima s bliskim osobama, trebat će vam u teškim trenucima.

Narušena obiteljska dinamika može vrlo negativno utjecati na liječenje onkoloških pacijenata jer im i jedno i drugo uzrokuje veliki stres.

Ako ste prijatelj ili prijateljica osobe oboljele od karcinoma, a mislite kako bi joj samo smetali jer je uz nju, vjerojatno, njezina obitelj, odmah završite s takvim pretpostavkama i posjetite oboljelog prijatelja/prijateljicu! 

Neke sobe su prepune posjetitelja, osobito kada je bolest tek otkrivena, no neke su dugo prazne i tihe.

  1. Karcinom više nije konačna dijagnoza kako je možda prije bio shvaćen.

Imam više od  20 godina staža rada u bolnici te iz dana u dan i sama uviđam napredak u novim metodama liječenja. Lijekovi su sve učinkovitiji i imaju sve manje nuspojava, što ih čini podnošljivijima, a i sami su rezultati liječenja puno bolji.

  1. Dijagnoza karcinoma ponekad zna teže pasti okolini no oboljeloj osobi. 

S dijagnozom dolazi i niz novih odluka, a samim time i obaveza. Neki članovi obitelji postaju vrlo dramatični, preplavljuju ljubavlju i mnogim negativnim emocijama, a sve iz osjećaja nemoći, očaja i nestrpljive želje da oboljeli što prije ozdravi. Drugi, pak, upravo zbog snažnih osjećaja jednostavno nestanu iz života oboljele osobe.

  1. Remisija može biti najgori dio liječenja. 

Kada se liječenje bliži kraju, često se događa da bolesnici postaju nemirni i razdražljivi, a nakon liječenja strepe od recidiva bolesti. Ponekad su potrebni mjeseci i godine da taj strah nestane ili da se barem nauče s njim živjeti.

  1. Onkolozi su zapravo optimistički nastrojeni.

Onkolozi su ti koji konstantno pokušavaju pomoći pacijentu novim terapijskim opcijama i teško odustaju. No, kad osjete da više ništa ne pomaže, nose veliki teret krivnje.

Najhrabriju, najljepšu i istovremenu najtužniju misao o karcinomu čula sam od jedne pacijentice:

“Prokleti rak! Da sam barem imala više vremena, živjela bih puno bolje i ispunjenije. Ali sam ipak živjela! Molim vas, sestro, pomognite mi spakirati stvari za povratak obitelji, da se još malo volimo.”


nismo same

Maja Vukoja rođena je 1980. u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu te završila specijalizaciju iz psihijatrije, a nedavno i subspecijalizaciju iz psihoterapije. Radi u KBC-u Zagreb (Rebro), u Dnevnoj bolnici za afektivne poremećaje, u sklopu koje vodi i grupne psihoterapije.

Volonterski je suradnik časopisa „Osmijeh“ u kojem piše o obiteljskoj problematici i poteškoćama u psihološkom razvoju djece. Od osnovne škole aktivno se bavi književnošću i glazbom. Podržava liječenje kroz razne pravce umjetnosti: art terapiju i pet terapiju (terapija uz pomoć životinja).

 

Pročitajte i ostale članke

Prije kemoterapije i zračenja obavezno posjetite stomatologa

Iznimno je važno da liječenju kemoterapijom pristupite sa zdravom usnom šupljinom.

Više

Onkološka škola života

Jesu li i zašto osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji pacijenti? Ne propustite najnoviju kolumnu naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje.

Više

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

99 posto anketiranih: Da, želimo da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.!

Pitali smo vas želite li da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga u suradnji s psihijatrom Majom Vukoja provodi od 2018. godine, nastavi i u 2020. Hvala svima koji su ispunili anketu.

Više

Lila tjedan: Svaka treća žena mlađa od 34 godine je HPV pozitivna!

U sklopu prvog u nizu MedTalka, posvećenog „Lila tjednu – Tjednu ženskog zdravlja“, koju udruga Nismo same provodi od 2017. godine, sudionici su analizirali prošlogodišnje rezultate te donijeli zajedničke odluke vezane uz ovogodišnje aktivnosti.

Više

Nabavite svoju „Nisi sama – ideš s nama!“ majicu s potpisom Jurja Zigmana

Humanitarnoj akciji mogu se pridružiti svi građani, i to u trajanju od 4. prosinca do 28. veljače 2020.

Više

Hvala medijima na podršci knjizi “Nismo same”

Na Interliberu je 13. studenoga promovirana knjiga „Nismo same“ objavljena u izdanju Profila.

Više

I ove godine na Rebru prodajna izložba božićnih ukrasa koje su izradili pacijenti

Izložba će biti postavljena u predvorju Zelene zgrade, od 25. do 29. studenoga, od 9 do 14 sati.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama