Pero je ostao sam

Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar

Ovo je priča za sve koji su izgubili blisku osobu uslijed maligne bolesti. Jer, bolest ne pogađa samo jednog čovjeka, ona zahvaća neraskidivu nit međusobno emocionalno povezanih ljudi. I budi u njima veliku patnju. I zato ne smijemo zaboraviti na njih. Na one koji proživljavaju gubitak.

Pero (84), možda najstariji član naše psihoterapijske grupe, došao je i već pri predstavljanju počeo plakati. Supruga mu je preminula od karcinoma gušterače. Šezdeset godina bili su zajedno, od toga zadnjih deset u Domu za starije osobe, u istoj sobi, kao jedna duša, jedna misao. Od njezine smrti prošlo je godinu dana. On i njihov sin sve su pokušavali ne bi li joj pomogli. Obilazili su liječnike, proučavali alternativne oblike liječenja, čitali čak i stručnu literaturu. Sada je prestao jesti, družiti se s ostalim korisnicima doma i ostajao je cijeli dan u svojoj sobi. Noću gotovo da nije spavao. Jednostavno u ničemu nije nalazio smisao.

Nikada do sada nije psihijatrijski liječen, niti je znao što ga čeka. Doktorica opće prakse uputila ga je psihijatru koji mu je propisao lijekove, te mu je nakon nekoliko razgovora preporučio našu Dnevnu bolnicu.

Vrlo brzo Peri je počela goditi grupa u koju je došao. Kao zreo i iskusan čovjek, od kojega smo svi nešto mogli naučiti, dijelio je savjete mlađim članovima. Imao je neku posebnu toplinu kojom nas je osvajao. Nije želio da ga žale, a baš je ta činjenica u nama izazivala sažaljenje. Njegova jednostavnost bila je čarobna, predstavljao je pravog čovjeka iz naroda, kojeg vodi čisto srce i logika.

Družio se s članovima grupe i nakon psihoterapije, radna terapija ga je oduševila, a način na koji je pričao o pokojnoj supruzi, s toliko ljubavi koju je osjećao prema njoj do samoga kraja, posramio je mnoge prisutne. Njegov trud da što duže ostanu zajedno bio je neopisiv. Svaki dan joj je pričao priče i pritom bi je nježno primio za ruke. Vjeruje da ju je to zadržalo još koji trenutak više na ovom svijetu.

“Doktori su prognozirali da će živjeti nekoliko mjeseci, a ona je živjela čak deset”, kazao je ponosno uz blagi osmijeh i naveo nas na suze.

Pero je primjer obiteljske potpore osobi oboljeloj od karcinoma. Iako njegove supruge više nema, dostojanstveno ju je ispratio u neke nepoznate i daleke vode. S vremenom se osjećao bolje, stekao je nove prijatelje, ponovno se družio s drugim umirovljenicima. Bio je svjestan da je uz suprugu proveo većinu svog života i da bez nje više nikada neće biti isto, ali odlučio se više posvetiti sinu, snahi i unuku koje je zanemario u svojoj boli.

Unuk se bavi košarkom pa je počeo odlaziti na njegova natjecanja. Nije ni slutio koliko će mu to goditi, a naročito to koliko je njegovoj obitelji značilo poboljšanje njegovog psihičkog stanja. I tu je obiteljska lančana povezanost ponovno proradila, no ovaj put prema nekim vedrijim i ljepšim bojama. A to je ono najbitnije. Suočiti se s gubitkom, ljutnjom, tugom, krivnjom, svakom emocijom koja nas tišti. I pokušati se fokusirati na ono što imamo.

Perin odlazak iz grupe u nama je izazivao podvojene osjećaje. Znali smo da će nam nedostajati. Ali, bili smo ispunjeni jer odlazi sretniji. Nekada je, nažalost, ishod maligne bolesti bliske nam osobe onaj koji najmanje želimo i bojimo se o njemu i pomisliti. Ali, nikada ne smijemo odustajati od ljubavi. U ime svega što nam je zajednički život s tom osobom donio. Za njih smo tu do samoga kraja. I trebamo biti. Jer oni to zaslužuju. Baš kao što i oni koji ostaju zaslužuju nastaviti živjeti. Naši voljeni koji su izgubili bitku to bi zasigurno željeli.

 


nismo same

Maja Vukoja rođena je 1980. u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu te završila specijalizaciju iz psihijatrije. Trenutačno je na subspecijalizaciji iz psihoterapije. Radi u KBC-u Zagreb (Rebro), u Dnevnoj bolnici za afektivne poremećaje, a u sklopu koje vodi i grupne psihoterapije. Volonterski je suradnik časopisa „Osmijeh“ u kojem piše o obiteljskoj problematici i poteškoćama u psihološkom razvoju djece. Od osnovne škole aktivno se bavi književnošću i glazbom. Podržava liječenje kroz razne pravce umjetnosti: art terapiju i pet terapiju (terapija uz pomoć životinja).

 

Pročitajte i ostale članke

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Hvala svim donatorima – prikupili smo novih 68.429,55 kuna za prijevoz žena na kemoterapiju!

Posebno nas je dirnula podrška učenika 1. c razreda Elektrotehničke škole Split i njihove razrednice Ivane Mihovilović Krce.

Više

Održana završna konferencija o raku “Fight&Win”

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Zagrebu je održana završna konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Biološka terapija – revolucija u liječenju malignih i upalnih bolesti

Pod nazivom “Vrijednost inovacije u liječenju malignih i upalnih bolesti” 12. prosinca održali smo edukaciju za pacijente.

Više

Budite originalni – stavite pod bor radove pacijenata Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb!

Prodajna izložba radova pacijenata Klinike za psihijatriju postavljena je u predvorju Zelene zgrade na Rebru, a otvorena je od 9 do 14 sati.

Više

Konferencija „Fight&Win“ održana i u Zadru

Nakon Dubrovnika, Splita, Osijeka, Rijeke i Varaždina, konferencija “Fight&Win” u četvrtak, 22. studenoga, održana je u Zadru.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama