Pero je ostao sam

Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar

Ovo je priča za sve koji su izgubili blisku osobu uslijed maligne bolesti. Jer, bolest ne pogađa samo jednog čovjeka, ona zahvaća neraskidivu nit međusobno emocionalno povezanih ljudi. I budi u njima veliku patnju. I zato ne smijemo zaboraviti na njih. Na one koji proživljavaju gubitak.

Pero (84), možda najstariji član naše psihoterapijske grupe, došao je i već pri predstavljanju počeo plakati. Supruga mu je preminula od karcinoma gušterače. Šezdeset godina bili su zajedno, od toga zadnjih deset u Domu za starije osobe, u istoj sobi, kao jedna duša, jedna misao. Od njezine smrti prošlo je godinu dana. On i njihov sin sve su pokušavali ne bi li joj pomogli. Obilazili su liječnike, proučavali alternativne oblike liječenja, čitali čak i stručnu literaturu. Sada je prestao jesti, družiti se s ostalim korisnicima doma i ostajao je cijeli dan u svojoj sobi. Noću gotovo da nije spavao. Jednostavno u ničemu nije nalazio smisao.

Nikada do sada nije psihijatrijski liječen, niti je znao što ga čeka. Doktorica opće prakse uputila ga je psihijatru koji mu je propisao lijekove, te mu je nakon nekoliko razgovora preporučio našu Dnevnu bolnicu.

Vrlo brzo Peri je počela goditi grupa u koju je došao. Kao zreo i iskusan čovjek, od kojega smo svi nešto mogli naučiti, dijelio je savjete mlađim članovima. Imao je neku posebnu toplinu kojom nas je osvajao. Nije želio da ga žale, a baš je ta činjenica u nama izazivala sažaljenje. Njegova jednostavnost bila je čarobna, predstavljao je pravog čovjeka iz naroda, kojeg vodi čisto srce i logika.

Družio se s članovima grupe i nakon psihoterapije, radna terapija ga je oduševila, a način na koji je pričao o pokojnoj supruzi, s toliko ljubavi koju je osjećao prema njoj do samoga kraja, posramio je mnoge prisutne. Njegov trud da što duže ostanu zajedno bio je neopisiv. Svaki dan joj je pričao priče i pritom bi je nježno primio za ruke. Vjeruje da ju je to zadržalo još koji trenutak više na ovom svijetu.

“Doktori su prognozirali da će živjeti nekoliko mjeseci, a ona je živjela čak deset”, kazao je ponosno uz blagi osmijeh i naveo nas na suze.

Pero je primjer obiteljske potpore osobi oboljeloj od karcinoma. Iako njegove supruge više nema, dostojanstveno ju je ispratio u neke nepoznate i daleke vode. S vremenom se osjećao bolje, stekao je nove prijatelje, ponovno se družio s drugim umirovljenicima. Bio je svjestan da je uz suprugu proveo većinu svog života i da bez nje više nikada neće biti isto, ali odlučio se više posvetiti sinu, snahi i unuku koje je zanemario u svojoj boli.

Unuk se bavi košarkom pa je počeo odlaziti na njegova natjecanja. Nije ni slutio koliko će mu to goditi, a naročito to koliko je njegovoj obitelji značilo poboljšanje njegovog psihičkog stanja. I tu je obiteljska lančana povezanost ponovno proradila, no ovaj put prema nekim vedrijim i ljepšim bojama. A to je ono najbitnije. Suočiti se s gubitkom, ljutnjom, tugom, krivnjom, svakom emocijom koja nas tišti. I pokušati se fokusirati na ono što imamo.

Perin odlazak iz grupe u nama je izazivao podvojene osjećaje. Znali smo da će nam nedostajati. Ali, bili smo ispunjeni jer odlazi sretniji. Nekada je, nažalost, ishod maligne bolesti bliske nam osobe onaj koji najmanje želimo i bojimo se o njemu i pomisliti. Ali, nikada ne smijemo odustajati od ljubavi. U ime svega što nam je zajednički život s tom osobom donio. Za njih smo tu do samoga kraja. I trebamo biti. Jer oni to zaslužuju. Baš kao što i oni koji ostaju zaslužuju nastaviti živjeti. Naši voljeni koji su izgubili bitku to bi zasigurno željeli.

 


nismo same

Maja Vukoja rođena je 1980. u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu te završila specijalizaciju iz psihijatrije. Trenutačno je na subspecijalizaciji iz psihoterapije. Radi u KBC-u Zagreb (Rebro), u Dnevnoj bolnici za afektivne poremećaje, a u sklopu koje vodi i grupne psihoterapije. Volonterski je suradnik časopisa „Osmijeh“ u kojem piše o obiteljskoj problematici i poteškoćama u psihološkom razvoju djece. Od osnovne škole aktivno se bavi književnošću i glazbom. Podržava liječenje kroz razne pravce umjetnosti: art terapiju i pet terapiju (terapija uz pomoć životinja).

 

Pročitajte i ostale članke

8 životnih lekcija kojima nas može naučiti rak

Na svijetu postoji više stotina ljudi koji su preboljeli rak, a koji svoja iskustva dijele na svom blogu. Jedna je od njih i Sabrina, autorica ovog iznimno inspirativnog teksta.

Više

Prije kemoterapije i zračenja obavezno posjetite stomatologa

Iznimno je važno da liječenju kemoterapijom pristupite sa zdravom usnom šupljinom.

Više

Onkološka škola života

Jesu li i zašto osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji pacijenti? Ne propustite najnoviju kolumnu naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje.

Više

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kad muškarci plaču

Naša psihijatrica Maja Vukoja donosi priču u čovjeku kojem je od raka oboljela čitava obitelj.

Više

Tjedan ljepote: Od 10. – 16. 2. uljepšajte se za samo 100 kuna i donirajte za Nismo same

Ove godine je Udruženje dio iznosa od kotizacija salona odlučilo donirati Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME.

Više

Počela kampanja “Ne zaboravi me”

Kampanju je pokrenula udruga SVE za NJU s partnerima: Hrvatskim društvom za ginekološku onkologiju te udrugama NISMO SAME i „JA KA“.

Više

Pogled iz drugog kuta: Što kada uloga liječnika postane preteška?

U općem je interesu da svi liječnici koji rade s onkološkim bolesnicima rade na sebi i svojim komunikacijskim vještinama.

Više

99 posto anketiranih: Da, želimo da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.!

Pitali smo vas želite li da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga u suradnji s psihijatrom Majom Vukoja provodi od 2018. godine, nastavi i u 2020. Hvala svima koji su ispunili anketu.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama