Vaš život vrijedi truda

Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar

 

Kada se čovjek nađe ‘oči u oči’ s malignom bolešću, sve ostalo mu se čini beznačajno. Operacija rakom zahvaćenog područja, kemoterapija, zračenje i ostale metode liječenja zahtijevaju ogromnu mentalnu snagu i motivaciju. 

“Ovo je rat”, rekla je jedna naša pacijentica za vrijeme grupne psihoterapije, odlučna da u ulozi vojnika dobije borbu života. I upravo to je ono što inspirira svakog od nas. 

Što je zapravo to što pomaže oboljeloj osobi na putu ka izlječenju?

SNAGA UMA 

Neupitni su održavanje tjelesne energije, san, adekvatna prehrana, tjelovježba, uzimanje suplemenata, izbjegavanje infekcija, ali postoji nešto što nazivamo snagom uma. Ona je nevidljivi borac, pokretač, revolucionar u svim životnim zastojima i preprekama. 

ŽIVOT U SADAŠNJEM TRENUTKU 

Kaže se da se prošlost već dogodila, a budućnosti još nema. Sve što imamo jest sadašnjost. Oboljeli od malignih bolesti ne trebaju trošiti kapacitete na sjećanja na sebe prije bolesti, na samosažalijenje, razmišljanja o tome kada će ozdraviti, što im nosi budućnost. Važno je u svakoj situaciji dati sebi priznanje i znati da u datom trenutku činimo najbolje što možemo, čak i ako se tako ne osjećamo. Treba cijeniti svaki pozitivan pomak, svaki lijep trenutak, kvalitetan dan. I nagraditi se. 

SUMNJA U SAMOGA SEBE 

Osobe sklone sumnji u vlastite mogućnosti i postignuća teže se nose s nepovoljnim životnim razdobljima. Negativno razmišljanje o sebi smanjuje optimizam i motivaciju za borbu. Vjerovanje povećava šansu za uspjeh, jer se time umnožavaju i metode borbe protiv teške bolesti i reducira rizik od odustajanja. 

POBIJEDI NEPRIJATELJA

Natjecateljski duh, crni humor i davanje nadimaka bolesti poticajno je u liječenju. Time umanjujemo strah i demistificiramo ono što nam se događa. Sjećam se mlade žene koja je bolovala od leukemije te ju je zvala ‘glupača’. Bili su to simpatični i dinamični trenuci u našim individualnim terapijama. Njezin crni humor bio je pomoćnik u savladavanju nedaća. 

POMOĆ OKOLINE

Ljubav, prijateljstvo, solidarnost. To je ono što svima treba. Nitko ne može i ne bi trebao biti sam. Ljudi koji u teškim situacijama odbijaju pomoć daju prednost svom ponosu naspram potreba svoje duše i tijela te time riskiraju nepotrebno iscrpljivanje i gubitak snage. Nikada ne odbijajte pomoć koja vam se nudi! 

TJELESNA BOL 

Bol i patnja u tjelesnom aspektu praktički su neizbježni u malignih bolesti i liječenju istih. Kaže se da u trenutku boli samo želimo da ona prođe i tada nam se sve u životu čini drugačije, cijenimo trenutke koje do sada nismo niti primjećivali. Spoznali smo da možemo izdržati nezamislivo te da smo puno snažniji od dotadašnje percepcije naših kapaciteta. 

SUZE I SMIJEH 

Svaka akcija ima svoju reakciju. To nas uče zakoni prirode. Prolaziti kroz teško i neizvjesno životno putovanje, a pritom nemati reakciju znači da smo potisnuli ono što nam se događa te da nismo u kontaktu sami sa sobom. A potisnuto je upravo ono što često dovodi do bolesti! Smijte se, vi to zaslužujete! Plačite jer zaslužujete olakšanje! Otpustite tugu. 

SREĆA JE ODLUKA

Mediji nas pretrpavaju teorijama o pozitivnim razmišljanjima što zapravo može imati negativan učinak na pojedinca. No, ovdje ne mislimo na apsolutnu sreću i veselje zbog bolesti. Ovdje naglašavamo stav: bolest je tu, situacija je ozbiljna, ali neću se predati, idem dalje. Dozvolit ću si razdoblja tuge, bijesa i očaja, ali neću zbog njih odustati. Zapitajte se bi li voljeli da od borbe i optimizma u slučaju maligne bolesti odustane vaš roditelj, brat, sestra, vaše dijete? I vi ste nekome nešto. A sebi ste sve. I vaš život vrijedi truda. Vi ste junak svoje vlastite priče.


nismo same

Maja Vukoja rođena je 1980. u Zagrebu gdje je diplomirala na Medicinskom fakultetu te završila specijalizaciju iz psihijatrije, a nedavno i subspecijalizaciju iz psihoterapije. Radi u KBC-u Zagreb (Rebro), u Dnevnoj bolnici za afektivne poremećaje, u sklopu koje vodi i grupne psihoterapije.

Volonterski je suradnik časopisa „Osmijeh“ u kojem piše o obiteljskoj problematici i poteškoćama u psihološkom razvoju djece. Od osnovne škole aktivno se bavi književnošću i glazbom. Podržava liječenje kroz razne pravce umjetnosti: art terapiju i pet terapiju (terapija uz pomoć životinja).

 

Pročitajte i ostale članke

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Nabavite svoju „Nisi sama – ideš s nama!“ majicu s potpisom Jurja Zigmana

Humanitarnoj akciji mogu se pridružiti svi građani, i to u trajanju od 4. prosinca do 28. veljače 2020.

Više

Hvala medijima na podršci knjizi “Nismo same”

Na Interliberu je 13. studenoga promovirana knjiga „Nismo same“ objavljena u izdanju Profila.

Više

I ove godine na Rebru prodajna izložba božićnih ukrasa koje su izradili pacijenti

Izložba će biti postavljena u predvorju Zelene zgrade, od 25. do 29. studenoga, od 9 do 14 sati.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama