2017., godina velikog napretka u liječenju raka

Nismo same

Svi svjetski mediji ovih dana pišu kako je 2017. bila revolucionarna godina što se tiče liječenja raznih vrsta raka. Časopis Forbes tako navodi kako je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) u prošloj godini odobrila čak 45 novih lijekova, gotovo dvostruko više no u 2016. Desetak novih lijekova odnosi se na liječenje raka, uključujući lijek za non-Hodgkinov limfom, folikularni limfom i Merkel karcinom (agresivan rak kože).

Međutim, odobrenje tolikog broja novih lijekova za liječenje raka tijekom godine nije bio i jedini napredak u onkologiji tijekom 2017. Postoji posebna FDA lista na kojoj su nove kombinacije već odobrenih lijekova, a tu je i nova nada, visoko personalizirana imunoterapija, tzv. CAR-T stanična terapija, koja pruža novu šansu tisućama pacijenata koji su ostali bez mogućnosti liječenja.

Od ključnih datuma Forbes izdvaja njih pet:

  1. svibnja 2017.  – Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) toga je dana prvi put odobrila liječenje zloćudnih bolesti lijekom Keytruda (pembrolizumab) koji je baziran na genetičkim svojstvima bolesti, a ne na lokaciji tumora. Tako se prvi puta jedan lijek koristiti za liječenje većeg broja organa uz uvjet da postoje mutacije odnosno biomarkeri koji se nazivaju mikrosatelitski nestabilnima (MSI-H) ili imaju tzv.nedostatak popravaka neusklađenosti (dMMR). Jednu od ove dvije karakteristike ima oko pet posto tumora, a ti defekti nalaze se u tumorima poput raka dojke, raka debelog crijeva i raka prostate. Keytruda djeluje tako što blokira “kontrolne točke” koje bi inače spriječile imunološki sustav da prepozna i napadne “defektne” stanice. Proizvođač lijeka, tvrtka Merck, lijek je testirala na 149 pacijenata s 15 različitih MSI-H i dMMR vrsta tumora. Rezultati su bili odlični: više od 39 posto pacijenata imalo je barem djelomičan odgovor na lijek, dok je njih 78 posto na lijek dobro reagiralo nakon šest i više mjeseci korištenja.  

 

  1. kolovoza 2017. – Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prvu CAR-T terapiju, Novartisovu Kymriah za mlade ljude koji boluju od leukemije. Kada su počeli stizati prvi rezultati činilo se da je terapija predobra da bi bila istinita: stope izlječenja za inače neliječive vrste raka krvi iznosile su 70 i više posto. Kymriah je nastao promjenom imunološkog potencijala T stanica pacijenata na način da one mogu prepoznati i ubiti rak, a zatim ih se vraća natrag u pacijenta. To je jako kompleksan proces pa jedan tretman stoji čak 475 tisuća dolara. Novartis je postao pionir i to ne samo osmišljavanjem CAR-T terapije već i njezinom cijenom. Tvrtka se dogovorila s centrima za medicinsku njegu da će oni platiti tretman bude li pacijent reagirao na lijek tijekom prvih mjesec dana.

 

  1. listopada 2017. – tvrtka Kite Pharma dobila je odobrenje za svoj CAR-T, Yescartu.  Yescarta je odobrena za liječenje odraslih osoba s velikim B-staničnim limfomom. Oko ove terapije koja stoji 373 000 dolara vlada optimizam. Procjenjuje se da će tvrtka na njoj u ovoj godini zaraditi čak 250 milijuna dolara.

 

  1. prosinca 2017. – tvrtka Tiny Bluebird Bio unijela je optimizam CAR-T terapijom za treću vrstu raka krvi. Dionice startupa genske terapije Bluebird Bio u samo jednom su danu skočile 18 posto, na čak 201.80 dolara, a nakon što je tvrtka objavila rezultate malog istraživanja. Terapija je drugačija od ostalih genskih terapija jer napada protein u multiplom mijelomu, BCMA. Osamnaest pacijenata koji su sudjelovali u istraživanju nisu reagirali na prijašnje terapije, a njih 17 imalo je pozitivnu reakciju na Bluebirdov CAR-T. Kod 10 pacijenata rak je nestao, objavila je tvrtka na sastanku Američke zajednice hematologije (ASH).

 

  1. prosinca 2017. – FDA odobrava 12. kombinaciju lijekova za liječenje raka u toj godini (usporedbe radi tijekom 2016. ih je odobreno pet). Rastom broja imunoonkoloških terapija očekuje se da će se kombiniranjem više vrsta lijekova moći izliječiti dosad neizlječive vrste raka. Nekoliko je kompanija prošle godine uspjelo dobiti odobrenje FDA za kombiniranje već odobrenih lijekova, uključujući imunoonkološke terapije i lijekove za rak, s pretpostavkom da bolje djeluju kad ih se kombinira nego svaki zasebno. Posljednja odobrena kombinacija bila je Rocheova kombinacija Perjete, lijeka za liječenje HER-2 pozitivnog raka dojke, Herceptina i kemoterapije kod pacijenata koji imaju visok rizik za vraćanjem raka. Ranije ove godine FDA je dopustio kombinaciju Keytrude s Alimtom i Caboplatinom za pacijente s metastatskim rakom pluća.

 

Svi svjetski mediji navode kako se očekuje da će 2018. donijeti još više imunoonkoloških otkrića i novih kombinacija terapija dizajniranih da nadmudre rak.

Pročitajte i ostale članke

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Hvala svim donatorima – prikupili smo novih 68.429,55 kuna za prijevoz žena na kemoterapiju!

Posebno nas je dirnula podrška učenika 1. c razreda Elektrotehničke škole Split i njihove razrednice Ivane Mihovilović Krce.

Više

Održana završna konferencija o raku “Fight&Win”

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Zagrebu je održana završna konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Biološka terapija – revolucija u liječenju malignih i upalnih bolesti

Pod nazivom “Vrijednost inovacije u liječenju malignih i upalnih bolesti” 12. prosinca održali smo edukaciju za pacijente.

Više

Budite originalni – stavite pod bor radove pacijenata Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb!

Prodajna izložba radova pacijenata Klinike za psihijatriju postavljena je u predvorju Zelene zgrade na Rebru, a otvorena je od 9 do 14 sati.

Više

Konferencija „Fight&Win“ održana i u Zadru

Nakon Dubrovnika, Splita, Osijeka, Rijeke i Varaždina, konferencija “Fight&Win” u četvrtak, 22. studenoga, održana je u Zadru.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama