Nova nada za žene oboljele od HER2 pozitivnog raka dojke

Nismo same

Oboljelima od HER2 pozitivnog raka dojke u Australiji će od početka iduće godine biti dostupan novi lijek koji djeluje tako što umanjuje rizik od povratka raka, objavile su prije dva dana ugledne australske dnevne novine The Australian.

Terapiju neratinibom ovoga ljeta odobrila je Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) nakon što je istraživanje, koje je trajalo dvije godine, pokazalo da se kod čak 94,2 posto pacijenata koji su koristili neratinib rak nije vratio, za razliku od 91,9 posto pacijenata koji su primali placebo.

Jednoj od četiri žene koje boluju od ove vrste raka dojke tumor se vraća u roku od pet godina. Novi će lijek, smatra se, spriječiti povratak bolesti.

Prof. Arlene Chan, svjetski poznata onkologica iz Pertha i glavna znanstvenica na istraživanju novoga lijeka, rekla je kako će njegova dostupnost u Australiji biti važan korak u daljnjem suzbijanju vraćanja raka.

“Ovo je lijek koji ženama kojima bi se rak vratio povećava mogućnost izlječenja”, rekla je Chan.  

Oko 15 do 20 posto bolesnica s rakom dojke ima HER2 pozitivan karcinom. Za pacijente s ovom vrstom raka, neratinib je prva produžena adjuvantna terapija, oblik terapije koja se uzima nakon početnog liječenja radi daljnjeg smanjenja rizika od povratka karcinoma. Lijek je indiciran za odrasle bolesnike koji su prethodno bili liječeni protokolom koji uključuje lijek trastuzumab (Herceptin).

“HER2 pozitivan rak dojke agresivan je rak koji se širi i u druge dijelove tijela što znači da terapija koja sprječava njegov povratak mora biti važan dio liječenja”, rekao je Richard Pazdur, direktor Ureda za hematološke i onkološke proizvode FDA.

Korištenje novoga lijeka u Australiji će od početka 2018. biti odobreno kroz poseban program. Inače, javna primjena lijeka očekuje se tek sredinom 2019. godine.

Neratinib je inhibitor koji blokira rad nekoliko enzima koji potiču rast stanica. To je vrsta ciljane terapije koja blokira određene proteine u stanicama raka. Blokiranje pomaže da se stanice ne dijele, što usporava rast raka.

Novi lijek odobren je na osnovu studije koja je obuhvatila 2840 žena s HER2 pozitivnim karcinomom dojke u stadijima od jedan do tri. Sve su tijekom prethodne dvije godine završile liječenje trastuzumabom.

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Akcija Cost Cares: umrežavanjem stručnjaka do kvalitetnijeg zdravstva

Cilj je projekta izgradnja modela integrirane skrbi koji će biti testiran na više mjesta u EU.

Više

Kad more liječi

More je i puno više od inspiracije umjetnicima. Ono pomaže u liječenju mnogih pa tako i malignih bolesti.

Više

Rizik za srce nakon liječenja raka dojke

Najnovije istraživanje: žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama