Odazovite se na besplatan HPV test – budite sebi prve!

Nismo same

Mnoge naše drage čitateljice proteklih su nas dana pitale hoćemo li i ove godine organizirati „Lila tjedan“. Naravno da hoćemo! S velikim zadovoljstvom i ponosom izvješćujemo Vas da će naš drugi „LILA TJEDAN – TJEDAN ŽENSKOG ZDRAVLJA” biti održan od 14. do 20. svibnja, u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb te tvrtkom Roche d. o. o., a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

Kao i prošle godine, LILA TJEDAN otvorit ćemo konferencijom za novinare koja će se održati u ponedjeljak, 14. svibnja, u Hrvatskom novinarskom domu, Perkovčeva 2, s početkom u 11 sati.

O važnosti prevencije, učestalosti pojavnosti raka dojke, jajnika i vrata maternice, metodama liječenja, o tome gdje je danas Hrvatska na karti Europe, kada je riječ o ovim bolestima, na konferenciji će govoriti:

  • dr. sc. Ante Ćorušić – ravnatelj KBC-a Zagreb
  • dr. sc. Višnja Matković – voditeljica Odjela za radioterapiju i kemoterapiju Zavoda za ginekološku onkologiju KBC-a Zagreb
  • dr. sc. Paula Podolski – onkologinja s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb
  • med. Dinka Nakić – nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka vrata maternice

O svojim iskustvima u liječenju govorit će i bolesnice kojima je bio dijagnosticiran karcinom, a konferenciju će voditi Ivana Kalogjera, dugogodišnja novinarka i pokretačica portala i udruge „Nismo same“, a  koja je i sama preboljela rak dojke.

Velika je novost ovogodišnjeg Lila tjednaLILA TJEDAN OTVORENIH VRATA KBC-a ZAGREB“ tijekom kojega će u Onkološkoj ambulanti Poliklinike ‒ Klinike za ženske bolesti i porode, Petrova 13, Zagreb, od ponedjeljka do petka (od 14. do 18. svibnja), svaki dan od 13.00 do 15.00 sati, biti organizirano besplatno testiranje na HPV – bez uputnice – i to za čak 240 žena!

Svim ženama koje to nisu učinile u posljednje tri godine bit će napravljen i PAPA test.

Kampanjom, koja se kao i lani, naslanja na Majčin dan, koji ćemo također prigodno obilježiti, želimo doprinijeti podizanju svjesnosti o važnosti pravodobne dijagnostike i ranog početka liječenja ženskih tumora dojke, jajnika i vrata maternice te prevencije i načina života.

Želimo osvijestiti žene koliko je važno kontinuirano kontrolirati zdravlje da se bolest, ako ona postoji, otkrije u ranoj fazi kada je izlječiva.

To da nemamo vremena za sebe jer moramo brinuti o djeci, partnerima, roditeljima, provesti cijeli dan na poslu, što mnoge žene navode kao razlog neodazivanja na preventivne preglede, samo su izgovori za koje nema opravdanja.

Zato, odazovite se našem pozivu.

Pregledajte se, budite sebi prve!

 

 Kao i lani, bit će više načina na koje ćete se i Vi, draga čitateljice i čitatelju, moći priključiti našem “Lila tjednu”.

  • Prije svega, moći ćete nam pomoći na način da tekstove koje ćemo objavljivati, a koji će sadržavati vrlo važne informacije o zdravlju, širite dalje kako bi oni doprli do što više žena, a kako bismo ih potaknuli da donesu za sebe najispravniju odluku i odazovu se našem pozivu na besplatni HPV test.
  • Pozivamo Vas i da nam na naš mail info@nismosame.com ili u inbox na našu Facebook stranicu pošaljete sva pitanja koja Vas zanimaju, a vezana uz žensko zdravlje. Mi ćemo ih u Vaše ime postaviti stručnjacima.
  • Pripremamo i jedno iznenađenje o kojem ćemo Vas izvijestiti na početku “Lila tjedna”.
  • Pišite nam i o tome što Vas ljuti. Ako se liječite, napišite namna koje problem nailazite.
  • Pišite nam i o tome jeste li se susretali sa stigmom koja vlada prema oboljelima, posebice oboljelima od raka vrata maternice. Što mislite što je tome uzrok i gdje vidite rješenje problema?
  • Možda imate rješenje kako unaprijediti sustav. Pišite nam i o tome.

Mi ćemo Vas o svemu što Vas zanima informirati, bilo kroz razgovore s najeminentnijim stručnjacima ili autorske tekstove stručnjaka i novinara.

One najaktivnije među vama i ove ćemo godine nagraditi. Simbolično, ali od srca.

 

 

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

U Požegi snimljena 7. milenijska ružičasta vrpca

Oko 600 žena svojim je tijelima kreiralo Milenijsku ružičastu vrpcu, a kako bi upozorile na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Više

Ultrazvuk dojke pouzdana je radiološka metoda

Karcinom dojke najčešće se prezentira kao bezbolna kvržica, ali ponekad i tumor može boljeti.

Više

Obilježimo zajedno 20. dan ružičaste vrpce!

Javno-zdravstvenu akciju Dan ružičaste vrpce tradicionalno organizira udruga Europa Donna Hrvatska.

Više

Uspješno održana naša kampanja “Nisi sama – hodaj s nama!”

Šetnjom kroz centar grada poslale smo poruku da se hodati može bez ograničenja, svakoga dana 30 do 40 minuta.

Više

Prošećimo zajedno centrom grada u nedjelju 22. rujna!

Po završetku šetnje Goranka Perc održat će u Kulturno informativnom centru (Preradovićeva 5) predavanje o svom putu u Camino.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama