Održana svečanost dodjele donacija i stipendija Zaklade Adris

Donaciju je dobila i Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same iz Zagreba za projekt Nisi sama – ideš s nama!

Marijan Lipovac/Ured za odnose s javnošću i medije HAZU

U Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 5. prosinca održana je svečanost dodjele donacija i stipendija Zaklade Adris čime je zaključen 11. donacijski ciklus najveće korporativne zaklade u ovom dijelu Europe. Zaklada Adris dodijelila je više od tri milijuna kuna za novih 50 projekata i stipendista iz dva programa – Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota. Adris grupa za financiranje Zaklade Adris izdvaja jedan posto godišnje dobiti.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić podsjetio je na važnost Preporodne dvorane za hrvatsku kulturu i identitet, budući da je ona bila sjedište Hrvatskog narodnog preporoda, a kasnije i prvo sjedište Akademije. Spomenuo je i misao Akademijina osnivača Josipa Jurja Strossmayera da se samo znanjem, znanošću i obrazovanjem Hrvati mogu pozicionirati među većim narodima, a da su kultura i umjetnost važni za očuvanje nacionalnog identiteta. „Ta naša stremljenja su još izraženija danas u globaliziranom svijetu pa se i danas držimo te Strossmayerove maksime“, kazao je akademik Kusić. Čestitavši dobitnicima donacija i stipendija, kazao je da oni promoviraju rad i izvrsnost u okolnostima kad se teže razlikuju stvarne od prividnih vrijednosti.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je da ona i njeno ministarstvo imaju četiri osnovna cilja: kurikularnu reformu, reformu strukovnog obrazovanja, relevantno i kvalitetno visoko obrazovanje te međunarodno prepoznatu i umreženu znanost. Istaknula je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja bitno ojačalo fond stipendija pa uz ostalo dodjeljuje 3400 STEM stipendija i 10.000 stipendija za studente nižeg socijalnog statusa. „Kako bismo osigurali jednake mogućnosti za mlade nužno je u stipendiranje uz državu uključiti i gospodarstvenike, a Zaklada Adris dobar je primjer drugima“, kazala je ministrica Divjak, poručivši da samo izvrsnost može Hrvatsku izvući iz letargije.

Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović istaknuo je važnost korporativne filantropije i promicanja kulture izvrsnosti znanja, dobra i solidarnosti. „Treba ustrajati na gradnji drugačijeg sustava vrijednosti i drugačijih kriterija odabira i socijalne promocije, osobito mladih i pametnih ljudi. To je zajedički posao i pojedinaca i vladinog sektora i naše poslovne zajednice. Društvena odgovornost tvrtki razmjerna je njihovoj uspješnosti, a njihov doprinos zajendici mora biti važni i istaknuti dio korporativnih ciljeva. Stoga tvrtke valja ohrabrivati i pomoći im da se što uspješnije strukturiraju“, kazao je Vlahović.

Predsjednik Zakladne uprave Korado Korlević poručio je da Zaklada Adris „stvara preduvjete za kreiranje uspješnije budućnosti. „Ovi projekti, a poglavito naši stipendisti oni su od kojih očekujemo da stalno uče, da se razvijaju i grade budućnost. U konačnici, očekujemo da postanu sposobni zamijeniti nas i zauzeti ključne pozicije u znanosti i gospodarstvu“, istaknuo je Korlević.

Na svečanosti je predstavljeno sedam odabranih projekata iz ovogodišnjeg donacijskog ciklusa. Među njima je projekt Kinuklidin i derivati kinuklidina – spojevi visokog biološkog i medicinskog potencijala Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u sklopu kojega će biti nastavljeno istraživanje kinuklidinijevih derivata i njihovo antimikrobno djelovanje s ciljem sintetiziranja spojeva koji će biti potencijalni kandidati za razvoj novih lijekova. U sklopu projekta Hepatitis E virusna infekcija u bolesnika prije i nakon transplantacije solidnih organa u Hrvatskoj Kliničke bolnice Merkur podržano je jedinstveno istraživanje Hepatitis E virusne infekcije u bolesnika prije i nakon transplantacije solidnih organa tijekom kojeg će znanstvenici Kliničke bolnice Merkur istražiti razmjere tog problema, pokušati dati konkretne odgovore na načine širenja te rizične faktore koji su nužni za nalaženje mjera prevencije. Predstavljen je i projekt Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Novi markeri za otkrivanje i praćenje tumora dojki – BIOBREAST koji će pridonijeti boljoj kvaliteti života i liječenja pacijentica s karcinomom dojke na neinvazivan i siguran način. Projekt Proučavanje povezanosti zagađenja okoliša antibioticima i razvoja rezistencije na antibiotike u ljudskih patogena Instituta Ruđer Bošković trebao dovest će do rezultata koji će utjecati na razvoj učinkovite politike i strategije upravljanjem okoliša s ciljem smanjenja emisije nedovoljno obrađenih industrijskih voda. Na svečanosti je predstavljen i projekt Istraživanje uzročnika sindroma sušenja masline – nova i slabo istraživana pojava u maslinarstvu Instituta za poljoprivredu i turizam čiji je cilj upoznati i educirati proizvođače maslina, kao i znanstvenu zajednicu s uzročnikom sindroma sušenja maslina, dok će se potporom projektu Biologija i ekologija američkog cvrčka (Scaphoideus titanus), uzročnika širenja žutice vinove loze (Flavescence dorée) Veleučilišta u Rijeci pridonijeti unaprjeđenju i očuvanju bogate tradicije proizvodnje vina u Istri koja traje još od antike.

Zaklada je dala doprinos projektima očuvanja hrvatske kulturne i povijesne baštine pa je tako ove godine predstavljen projekt Revitalizacija starogradske jezgre grada Buja uz pomoć kojega će se starogradska jezgra Buja pretvoriti u privlačan gradski prostor, dok će se potporom projektu Uređenje šetnice uz bedeme u povijesnoj jezgri Nina – Obala Petra Krešimira IV. jedinstvenom šetnicom povezati kulturne znamenitosti najstarijega hrvatskoga kraljevskoga grada.

Zahvaljujući Zakladi Povijesni i pomorski muzej Istre dobio je sredstava za provedbu projekta Gajba i Tić (radnog naziva Ljubav i spolnost u Istri), izložbu koja je rezultat suradnje velikog broja institucija i koja na intrigantan, ali dostojanstven način donosi povijesne mijene u poimanju ljubavi i seksualnosti u Istri od prapovijesti do suvremenosti.

Među ovogodišnjim dobitnicima donacija je i projekt Imperator Diocletianus Dalmata – najveći antički graditelj čiji je nositelj akademik Andrija Mutnjaković, kao i projekt Multimedijalni sadržaji u Kući Šenoa u Zagrebu. Donaciju su dobili i Isusovačka služba za izbjeglice iz Zagreba za projekt Sinergija – Socijalna inkluzija i edukacija za rad i aktivno građanstvo izbjeglica i osoba pod međunarodnom zaštitom te Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same iz Zagreba za projekt Nisi sama – ideš s nama!

Zaklada Adris je od svoga utemeljenja 2007. godine do danas dodijelila gotovo 40 milijuna kuna za projekte i pojedince koji potiču inovativnost, kreativnost, razvoj znanosti, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine te dobrotu i solidarnost u hrvatskome društvu. Osim toga, u proteklih deset godina Zaklada je dodijelila 300 stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente preddiplomskih i diplomskih studija, polaznike poslijediplomskog stručnog i znanstvenog usavršavanja te poslijediplomskoga doktorskog studija.

Među dosadašnjim dobitnicima zakladnih sredstava nalaze se kliničko-bolnički centri, znanstvene institucije i fakulteti sa svih hrvatskih sveučilišta, folklorna društva, ekološke udruge, zavodi i instituti, arhivi i muzeji, galerije i centri inovativnosti, ali i pojedinci – kreativci, književnici, inovatori i umjetnici, nadareni učenici i studenti.

Pročitajte i ostale članke

U Rijeci održana četvrta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Četvrta konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“, u organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, održana je 27. rujna.

Više

Prof. dr. Ivan Đikić: Tumore ćemo liječiti cjepivom, kao gripu

Prof. dr. Ivan Đikić prošli je tjedan u Zagrebu održao iznimno zanimljivo predavanje o liječenju tumora, a mi prenosimo najvažnije naglaske,

Više

Hrana bogata aminokiselinama poboljšava djelovanje kemoterapije

Konzumiranje zdrave hrane poboljšava rad metabolizma, pa je i djelovanje kemoterapije efikasnije, pokazala su najnovija istraživanja.

Više

Koliko boli čovjek može izdržati?

Često se susrećemo s pitanjem koliko boli čovjek može izdržati. Maja Vukoja ispričala nam je priču žene kojoj je rak odnio cijelu obitelj.

Više

Ja znam što je kemomozak. A vi?

U tekstu ćete pronaći poveznicu na anketu o procjeni kognitivne disfunkcije. Uključite se, podržite nas!

Više

Instalirajte na svoj mobitel besplatnu aplikaciju za samopregled grudi

Aplikaciju Breast Test razvila je farmaceutska tvrtka Roche u suradnji s udrugama s područja čitave Europe.

Više

BRCA testiranje ženama je i dalje nedostupno jer za njega nisu osigurana dodatna sredstva

Nakon što je testiranje BRCA1 i BRCA 2 gena ušlo u pretrage koje se mogu provoditi na teret HZZO-a u praksi se ništa nije promijenilo. Zašto?

Više

Ta divna stvorenja – životinje kao terapeuti

PAT (pet assisted therapy), terapija uz pomoć životinja, u mnogim se zemljama sve se više koristi kao metoda liječenja.

Više

Rak dojke sve češće otkrivamo u ranoj fazi kada je on potpuno izlječiv

Sve o raku dojke, od prevencije do pobjede nad bolešću, saznajte iz razgovora s doc. dr. Natalijom Dedić Plavetić, onkologinjom s KBC-a Rebro

Više

Svaki drugi pacijent na zračenje čeka duže od dva mjeseca!

U organizaciji Koalicije udruga u zdravstvu u Zagrebu je jučer održan okrugli stol pod nazivom ”Hrvatska treba modernu radioterapiju”.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama