Prije kemoterapije i zračenja obavezno posjetite stomatologa 

DUBRAVKA MATANČEVIĆ, univ. mag. med. dent.

 

Prije početka liječenja kemoterapijom ili zračenja glave i vrata obavezno posjetite svog stomatologa. Učinite to najmanje mjesec dana prije terapije kako biste liječenju pristupili sa zdravom usnom šupljinom. Naime, dobra higijena i sanirana usna šupljina osnovni su uvjet za smanjenje učestalosti i jačine komplikacija zračenja i/ili kemoterapije.

Liječenje zračenjem i/ili kemoterapijom kod velikog broja bolesnika ima za posljedicu smanjenje ili prestanak izlučivanja sline. Suhoća usta dovodi do mnogih neugodnih simptoma i znatno smanjuje kvalitetu života. Slina postaje gusta i ljepljiva što otežava uzimanje hrane. U težim slučajevima sluznica se lijepi za zube ili proteze posljedica čega je otežan govor. Remeti se i okusna osjetljivost, a može se pojaviti i neugodan osjećaj pečenja. Sluznica je sklonija ozljedama pa bolesnici ne mogu nositi zubne proteze. Zbog svega dolazi i do pojačanog nakupljanja naslaga na zubima, upale zubnoga mesa i ubrzanoga razvoja karijesa, a povećava se i sklonost različitim bakterijskim i gljivičnim upalama usne šupljine.  

Uputama o pravilnom održavanju higijene usne šupljine i ublažavanju simptoma kod pojava komplikacija, upravo vam stomatolog može poboljšati kvalitetu života.

 

Higijena usne šupljine

Ispirite usta toplom otopinom kuhinjske soli i sode bikarbone (1 čajna žlica soli i 1 čajna žlica sode bikarbone na 2 dl vode) svaka dva sata kako biste kontrolirali suhoću i pH usne šupljine. Ako je otopina previše koncentrirana, napravite novu otopinu i razrijedite je s pola čajne žlice soli i pola čajne žlice sode bikarbone na 2 dl vode.

Ako kod jela osjećate bol u usnoj šupljini, prije svakoga obroka  promućkajte u ustima jednu čajnu žlicu gela protiv bolova (lokalni anestetik, npr  Dolokain gel). Višak ispljunite. Budite pažljivi kod žvakanja da se ne ozlijedite.

Izlučivanje sline može se poticati upotrebom žvakaćih guma, bombona bez šećera i blago kiselim napitcima. Ako je suhoća izražena i izlučivanje sline nije moguće potaknuti, trebate upotrijebiti pripravke umjetne sline (npr. Glandosan, Oral Balance, Salinum). Po potrebi uzimajte male gutljaje tekućine svakih desetak minuta. Pomoć u nadoknadi sline može biti i čaj od korijena bijeloga sljeza koji se ne kuha nego samo prelije hladnom vodom. Čaj od žalfije (kadulje) nije prikladan za ispiranje usta jer steže sluznicu usne šupljine i pojačava osjećaj suhoće. Navedene pripravke uvijek je dobro imati nadohvat ruke, posebno noću kada se slina manje izlučuje. Neugodan osjećaj pečenja sluznice može se ublažiti otapanjem komadića leda u ustima. 

Usne mažite vitaminskom kremom (npr. d-pantenol) 5 do 6 puta dnevno. 

Izbjegavajte pripravke za higijenu usne šupljine koji sadrže alkohol jer pojačavaju osjet suhoće.

Za sprječavanje razvoja gljivične upale upotrebljavajte lijek protiv gljivica (npr. nistatin, mikonazol), jednu žlicu prije spavanja.

Higijena zubi

Zube perite mekom četkicom nakon svakoga obroka. Koristite zubne paste koje sadrže fluor. 

Upotrebljavajte zubni konac (zubnu svilu) nakon svakoga obroka i pazite da se pri tome ne ozlijedite.

Ako je pranje zubi bolno, upotrijebite gel protiv boli prije pranja (lokalni anestetik, npr. Dolokain gel).

Svaki drugi dan nakon pranja zubi primijenite gel za zaštitu zuba od karijesa (npr. Aminoflorid gel) tijekom 5 minuta i ispljunite višak, a zatim pola sata ne ispirite usta.

Dva puta dnevno po minutu ispirite usta 0,2%-tnom otopinom klorheksidina ili heksetidina radi sprječavanja upale sluznice usne šupljine (npr. Corsodyl, Belosept). Ako koncentrirana otopina nadražuje sluznicu, može se razrijediti (1 jušna žlica na 1 dl vode). Otopinu uzimajte 14 dana nakon čega napravite pauzu od najmanje 14 dana.

U liječenju već nastale upale trebate upotrijebiti gel koji tvori zaštitni sloj na sluznici usta, spriječava iritaciju i brzo smanjuje bol (Gelclair). Možete koristiti gel koji pospješuje cijeljenje sluznice usne šupljine (Gengigel).

 

Prehrana

Uzimajte mekanu hranu koju je lako sažvakati i progutati i koja neće ozlijediti sluznicu. Izbjegavajte tvrdu i jako začinjenu hranu koja nadražuje sluznicu. Potrebno je unositi dovoljne količine voća i povrća i piti minimalno 1,5 do 2 litre tekućine dnevno. Alkoholna pića, kavu, crni čaj, zeleni čaj i zašećerene napitke treba izbjegavati.

 

Za olakšanje osjeta suhoće u prostoriji u kojoj boravite koristite ovlaživač zraka.

 Posjetite svog stomatologa barem jednom u tri mjeseca!

 

Dubravka Matančević rođena je u Zagrebu. Osnovnu školu i prva tri razreda Jezične gimnazije polazila je u Vinkovcima, a završnu godinu pohađala je u Cardinal Newman Secondary School u Hamiltonu, Ontarijo, Kanada. Kao odlična učenica upisala je Stomatološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, 1992. godine. Bila je demonstrator na Zavodu za anatomiju, Stomatološkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu. Na četvrtoj godini studija dobila je Rektorovu nagradu. Prosjek ocjena je 4.25 (prosjek zadnje godine je 4.83). Diplomirala je ocjenom izvrstan 1999. godine. Državni ispit položila je 12. travnja 2001. godine. Sudjelovala je u odgojno-preventivnom programu zaštite zdravlja zubi djece, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju. Od 2006. godine vlasnica je samostalne privatne prakse.

Udruzi Nismo same javila se kao volonterka na našem projektu prijevoza žena na kemoterapiju “Nisi sama – ideš s nama!”.

 

Pročitajte i ostale članke

Prije kemoterapije i zračenja obavezno posjetite stomatologa

Iznimno je važno da liječenju kemoterapijom pristupite sa zdravom usnom šupljinom.

Više

Onkološka škola života

Jesu li i zašto osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji pacijenti? Ne propustite najnoviju kolumnu naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje.

Više

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Kad muškarci plaču

Naša psihijatrica Maja Vukoja donosi priču u čovjeku kojem je od raka oboljela čitava obitelj.

Više

Tjedan ljepote: Od 10. – 16. 2. uljepšajte se za samo 100 kuna i donirajte za Nismo same

Ove godine je Udruženje dio iznosa od kotizacija salona odlučilo donirati Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME.

Više

Počela kampanja “Ne zaboravi me”

Kampanju je pokrenula udruga SVE za NJU s partnerima: Hrvatskim društvom za ginekološku onkologiju te udrugama NISMO SAME i „JA KA“.

Više

Pogled iz drugog kuta: Što kada uloga liječnika postane preteška?

U općem je interesu da svi liječnici koji rade s onkološkim bolesnicima rade na sebi i svojim komunikacijskim vještinama.

Više

99 posto anketiranih: Da, želimo da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.!

Pitali smo vas želite li da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga u suradnji s psihijatrom Majom Vukoja provodi od 2018. godine, nastavi i u 2020. Hvala svima koji su ispunili anketu.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama