Što kad oboliš od raka, a poslodavac ti četiri mjeseca ne isplati ni kune?

Priča druga: PETRA

Ivana Kalogjera

Petra ima 40 godina. Prije četiri godine, nakon niza pokušaja da ostane trudna,  ostvarila se i njezina najveća životna želja. Postala je majka. Prije dvije i pol godine pronašla je i posao u trgovini s kojim je bila jako zadovoljna. Njezina šefica, mlada poduzetnica koja je lokal naslijedila od roditelja,  ulijevala je povjerenje dobrog poslodavca.  U Petrinom se životu sve nekako posložilo. Ona, suprug i malena djevojčica živjeli su skromno, no nikada nisu bili prohtjevni.

Došao je listopad 2016. Jedno jutro kada se ustala i spremala na posao Petra je laktom udarila  bradavicu na desnoj djeci. Osjetila je užasnu bol. Na mjestu na koje se udarila isti se dan pojavila kvržica. Kvržicu je nekoliko dana ignorirala, a onda je otišla na pregled svom ginekologu. On je bio na godišnjem odmoru pa je povukla vezu i otišla u bolnicu. Nalaz je potvrdio njezine sumnje. Ima rak! U trenu joj se srušio cijeli svijet. Kako će reći svojoj djevojčici da je mama  teško bolesna? Izmislila je priču. Rekla joj je da je mama pala i da se udarila u dojku i da će morati kratko u bolnicu. Termin za operaciju bio je zakazan tek početkom prosinca. Do zadnjega dana  Petra je radila, dizala terete, cijeli dan stajala u trgovini, kao da se s njezinim tijelom ništa ne događa. Dan prije operacije otvorila je bolovanje i otišla u bolnicu. Ni slutila nije da će osim emocionalne morati voditi i egzistencijalnu bitku.

Prva dva mjeseca normalno je primila plaću, barem onaj dio koji je njezina šefica javno isplaćivala. Dio plaće koji je dobivala na ruke nije primila. No, već sljedeći mjesec umjesto 1850 kuna, koliko joj je trebalo biti isplaćeno na račun, nije primila ni kune.   

Petra je otišla u Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a tamo su joj rekli kako su oni taj dio troška refundirali njezinom poslodavcu i da je morala primiti taj novac. Kada je došla kući šefici je poslala sms poruku u kojoj ju je zamolila da joj uplati novac koji je za nju dobila od HZZO-a. No, opet nije dobila ni lipe. Ni tada, ni sljedeća tri mjeseca.  

Njezina je šefica u međuvremenu otvorila novu tvrtku na koju je prebacila sve radnike osim Petre. Staru tvrtku stavila je u mirovanje. U međuvremenu  je Petru  blokirala i na Facebooku i na mobitelu.

Sva očajna i bez prihoda Petra je jedan dan nakon kemoterapije otišla u  pravnu službu HZZO-a, a oni su protiv njezinog poslodavca pokrenuli porezni postupak. Ishod se još ne zna. Petra vjeruje da će joj novac koji joj duguju biti vraćen. No, do tada ona i njezina obitelj moraju od nečega živjeti.

Na svu sreću da sam jedan kad sam se vraćala s kemoterapije u autobusu srela socijalnu radnicu koja je nekad bila moj kupac. Zahvaljujući njoj dobila sam 2000 kuna jednokratne pomoći i prijavila sam se za dodatak za tuđu pomoć i njegu pa sad čekam to rješenje da barem imamo neki prihod, ispričala je Petra ne krijući ogorčenje što je onoga trena kada se razboljela  svom poslodavcu postala teret.

Znam da ću čim prekinem bolovanje ostati bez posla. Ne gajim baš nade da će me itko više htjeti zaposliti ovako bolesnu, rekla je mlada žena oboljela od raka dojke čije je liječenje još u tijeku.

Upravo ju čeka 30 zračenja.  

Vrijeme je da se prestanemo zavaravati

Nismo same i u narednim će mjesecima ukazivati na probleme s kojima se suočavaju oboljeli od raka, a o kojima se do sada uglavnom šutjelo. Potpuno je apsurdno da se s jedne strane čudimo podacima koji pokazuju da imamo ogromnu smrtnost od raka, a s druge strane zatvaramo oči na šikaniranja, omalovažavanja i stvarne egzistencijalne probleme kroz koje prolaze oboljeli. Ako i vi imate ovakvu ili sličnu priču, javite nam se.

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Ivana Kalogjera govornica na TEDx Zagreb Women konferenciji

TEDxZagrebWomen konferencija održava se subotu, 7. prosinca, u Kulturnom centru Travno. Početak je u 16 sati, a ulaznice potražite na eventim.hr.

Više

U Hrvatskoj još uvijek mnoge žene nakon mastektomije ne žele nove grudi

Na vaša pitanja o rekonstrukciji dojke odgovara plastični kirurg dr. sc. Andrej Roth, s Klinicke za tumore KBC-a Sestara milosrdnica.

Više

Sve što trebate znati o trostruko negativnom raku dojke

Prema medicinskoj literaturi, trostruko negativni rak dojke prvi se put spominje u listopadu 2005. godine.

Više

Zagreb će razvijati nove socijalne usluge

U organizaciji Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, u Zagrebu je održana konferencija pod nazivom „Znanost susreće regije“.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama