Sve što morate znati o raku jajnika

Nismo same

Rak jajnika peti je po učestalosti među malignim bolestima od kojih obolijevaju žene i najsmrtonosniji od svih ginekoloških karcinoma. Simptoma u ranoj fazi bolesti gotovo da nema pa se dijagnoza najčešće postavlja kasno.

Svake se godine u Hrvatskoj rak jajnika dijagnosticira kod oko 450 žena.

Rizik nastanka raka jajnika povisuje se sa starosnom dobi, a najviše žena obolijeva nakon menopauze, u dobi od 50 do 80 godina. Manji dio žena (10 do 15 posto) oboli prije nastupa menopauze i to su u pravilu tumori spolnih stanica koji se pojavljuju najčešće u dobi od 15. do 35. godine.

Dobra je vijest da u posljednjih 20 godina stopa dijagnoze raka jajnika u svijetu kontinuirano pada.

Žene kojima je dijagnoza raka jajnika postavljena u ranoj fazi imaju puno veću vjerojatnost preživljavanja od onih kojima je dijagnoza kasnije uspostavljena. Zato je važno odmah razgovarati sa svojim liječnikom o mogućim simptomima raka jajnika.

Uzroci i prevencija raka jajnika

Točan uzrok nastanka raka jajnika je nepoznat. Međutim, postoji niz rizičnih čimbenika vezanih uz bolest, od kojih su neki temeljeni na biološkim sastavima pojedinca, dok se drugi odnose na izvanjske čimbenike ili način života.

Dob: Što je žena starije dobi ima veći rizik za nastanak raka jajnika. Rizik za pojavu epitelnog raka jajnika raste oko 2 % sa svakom narednom godinom života. Najčešći je u dobi od 65. do 69. godine.

Genetika: Određene genetske mutacije, poput BRCA1 ili BRCA2, povezane su s razvojem malignih tumora jajnika. Također, nasljedno stanje poznato kao Lynchov sindrom povezano je s većim rizikom od raka jajnika.

Žene s abnormalnim genom BRCA 1 ili BRCA 2 imaju rizik veći od 80 % za razvoj raka dojke do dobi od 90 godina; povećani rizik za nastanak raka jajnika s mutacijom gena BRCA 1 iznosi oko 55 % i oko 25 % za žene s mutacijom gena BRCA 2.

Čimbenici rizika: Pušenje, prehrana i pretilost mogu dovesti do povećanog rizika od raka jajnika. Uočena je viša incidencija u žena koje su konzumirale masnoće životinjskog porijekla kao i kod žena koje su uzimale veće količine laktoze.

Jednako tako rani nastup prve menstruacije (menarhe) i nastup menopauze u kasnijim godinama omogućuju veći broj opetovanih menstrualnih ciklusa s ovulacijom, što na izravan način povećava rizik od nastanka raka jajnika.

Vanjski utjecaji: Medicinske studije povezale su karcinom jajnika i proizvode za intimnu higijenu, osobito kada se koriste u genitalnom području. Ostali vanjski čimbenici koji mogu povećati rizik uključuju pesticide i herbicide.

Obiteljska povijest: Žene čija majka, sestre, tete ili bake imaju ili su imale tumore jajnika imaju tri do četiri puta veću učestalost razvoja bolesti.

Druge bolesti: Žene koje imaju ili su imale druge vrste raka, uključujući rak dojke, maternice ili rak debelog crijeva, imaju veći rizik od razvoja raka jajnika. Također, žene s endometriozom imaju povećan rizik od razvoja bolesti.

Simptomi raka jajnika

Simptomi raka jajnika su nespecifični (umor, gubitak apetita, bolovi u trbuhu, osjećaj napuhivanja, pritisak u zdjelici, smetnje s probavom ili mokrenjem).

Javljaju se obično u kasnijoj fazi bolesti zbog prisustva velike tumorske mase ili tekućine (ascitesa) u trbuhu (povećanje opsega trbuha i smetnje s disanjem).

Prevencija

Trenutačno nema zajamčenog načina za sprečavanje raka jajnika. Ipak, neke preventivne mjere mogu se poduzeti kako bi se smanjio rizik od razvoja tumora u jajnicima.

Trudnoća: Žene koje su rodile obično imaju nižu stopu obolijevanja od raka jajnika od onih koje nikada nisu bile u drugom stanju ili koje imaju probleme s plodnošću.

Kirurgija: Podvezivanje jajovoda i histerektomija povezane su s nižim rizikom od razvoja tumora u jajnicima.

Kontracepcija: Pokazalo se da oralni kontraceptivi pružaju određenu mjeru zaštite od raka jajnika.

Zdrav način života: Održavanje zdrave prehrane i tjelesne težine mogu smanjiti rizik od razvoja bolesti. Također, izbjegavanje cigareta (uključujući i dim cigarete) kao i drugih duhanskih proizvoda, može smanjiti rizik od tumora jajnika.

Vanjski utjecaji: Izbjegavanje upotrebe određenih proizvoda poput pudera za intimno područje, herbicida i pesticida može smanjiti rizik od razvoja raka jajnika.

Redoviti pregledi: Redoviti ginekološki pregledi pomažu prepoznati tumore puno prije no što se prošire, čime se povećava mogućnost dugoročnog preživljavanja.

Kako bi se bolest otkrila što ranije, odnosno poboljšali rezultati liječenja i smanjila smrtnost od raka jajnika, ženama se preporučuju redoviti ginekološki pregledi, koji uključuju pregled ultrazvukom (UZV), jednom godišnje.

 

LETAK RAK JAJNIKA dr med Davor Petrovic

Pročitajte i ostale članke

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Hvala svim donatorima – prikupili smo novih 68.429,55 kuna za prijevoz žena na kemoterapiju!

Posebno nas je dirnula podrška učenika 1. c razreda Elektrotehničke škole Split i njihove razrednice Ivane Mihovilović Krce.

Više

Održana završna konferencija o raku “Fight&Win”

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Zagrebu je održana završna konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Biološka terapija – revolucija u liječenju malignih i upalnih bolesti

Pod nazivom “Vrijednost inovacije u liječenju malignih i upalnih bolesti” 12. prosinca održali smo edukaciju za pacijente.

Više

Budite originalni – stavite pod bor radove pacijenata Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb!

Prodajna izložba radova pacijenata Klinike za psihijatriju postavljena je u predvorju Zelene zgrade na Rebru, a otvorena je od 9 do 14 sati.

Više

Konferencija „Fight&Win“ održana i u Zadru

Nakon Dubrovnika, Splita, Osijeka, Rijeke i Varaždina, konferencija “Fight&Win” u četvrtak, 22. studenoga, održana je u Zadru.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama