Prof. dr. Boris Brkljačić, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Kliničke bolnice „Dubrava“

Zašto je važna magnetska rezonancija dojke

Karcinom dojke heterogena je bolest te se niz njegovih vrsta bitno razlikuju u pogledu invazivnosti, duljine preživljavanja i prognoze. Precizna dijagnoza i procjena proširenosti karcinoma u dojci iznimno su važne za planiranje adekvatnog liječenja, odnosno tipa kirurškog liječenja, kemoterapije, hormonoterapije i radioterapije. Može se očekivati bolji ishod liječenja ako se tumor otkrije u ranoj fazi i kada nije metastazirao izvan dojke.

Radiološka dijagnostika ključna je u otkrivanju karcinoma, razlikovanju benignih i malignih lezija, u pravilnoj procjeni proširenosti bolesti i planiranju liječenja te u kontinuiranom poslijeoperacijskom praćenju pacijentica, koje je praktički doživotno. Radiološke slikovne metode koje se rutinski koriste u dijagnostici dojke su: mamografija, ultrazvuk i magnetska rezonancija (MRI).

MRI je najnovija, najsofisticiranija metoda u dijagnostici dojke, o kojoj se najmanje zna u javnosti.

MRI dojke radi se trideset godina, ali se u posljednje vrijeme primjena izrazito širi. Tome je pridonio veliki napredak na području tehnologije. MRI dojke mora se raditi na supravodljivim uređajima visoke snage magnetskog polja (1.5-3 Tesla), uz korištenje posebnih obostranih zavojnica za dojke, te uz intravensku primjenu paramagnetskih kontrastnih sredstava (u tekućem obliku). Danas se rutinski koriste i tzv. difuzijske sekvence, a ispituju se i skraćeni protokoli za screening uporabom MRI. Detaljna uloga MRI u dijagnostici bolesti dojke još je predmet brojnih istraživanja.

Prof. dr. Boris Brkljačić: Noviji radovi navode da se MRI mogu uočiti i mnogi početni, duktalni karcinomi in situ bez mikrokalcifikacija, koji se ne vide niti na mamografiji, niti na UZV.

MRI se koristi za:

 1. pacijentice sa silikonskim implantatima;
 2. pacijentice koje su imale parcijalnu resekciju dojke te je potrebno razlikovati ožiljak od lokalnog recidiva tumora;
 3. pacijentice koje imaju metastaze u aksilarne limfne čvorove iz nepoznatog primarnog tumora, a tumor dojke se ne uočava na mamografiji i ultrazvuku;
 4. prije započinjanja i za procjenu uspješnosti neoadjuvantne kemoterapije, kod žena čiji se karcinom primarno liječi kemoterapijom, a ne operacijskim putem;
 5. prijeoperativno za bolesnice s dijagnosticiranim karcinomom dojke radi procjene proširenosti tumora te utvrđivanja multifokalnosti/multicentriciteta i bilateraliteta, i to obavezno kod tzv. invazivnih lobularnih karcinoma, a kod drugih tipova karcinoma ovisno o pojedinačnom slučaju;
 6. u probiru žena s visokim rizikom za karcinom dojke.

Dijagnoza promjena u dojci na MRI temelji se na analizi morfologije/izgleda uočenih lezija, na prikazu patološke prokrvljenosti tih lezija (odnosno pojačanog nakupljanja kontrasta) kao i na ograničenju difuzije vode u karcinomima.

MRI je izuzetno osjetljiva metoda koja prikazuje gotovo sve karcinome, ali i mnoge benigne promjene u dojkama. MRI omogućuje točniji prikaz i otkivanje većeg broja lezija, te točniju procjenu proširenosti karcinoma u dojkama.

Noviji radovi navode da se MRI mogu uočiti i mnogi početni, duktalni karcinomi in situ bez mikrokalcifikacija, koji se ne vide niti na mamografiji, niti na UZV. Međutim, poznato je da se oko 10 posto karcinoma ne vidi na MRI i stoga uvijek treba u procjeni koristiti sve tri slikovne metode, mamografiju, ultrazvuk i MRI, i međusobno ih korelirati.

Pokazano je da MRI može u mnogim slučajevima prikazati žarišta tumora i bolje procijeniti proširenost i in situ i invazivnih karcinoma dojke, u slučajevima kada se ta žarišta ne vide ni na ultrazvuku ni na mamografiji, što je posebno značajno u vrlo gustim dojkama. Suvremeni kirurški pristup karcinomu dojke je da se karcinom odstrani u cijelosti, po mogućnosti pri prvoj operaciji, te o proširenosti procesa ovisi tip operacijskog zahvata. No sve više žena ide na primarnu kemoterapiju, prije operacijskog zahvata, ovisno o tipu i smještaju karcinoma dojke, a kod tih žena je uloga MRI iznimno važna. Prije započinjanja kemoterapije ili prije operacijskog zahvata nužno je bioptirati tumor. To se u pravilu radi pod nadzorom ultrazvuka, rjeđe pod nadzorom mamografije, a u posebnim, relativno rijetkim slučajevima, moguće je i pod nadzorom MRI.

Osobito je važno na adekvatan način obaviti skrining u posebnoj skupini žena s visokim rizikom razvoja karcinoma dojke.

Prema preporukama American Cancer Society jednom godišnje na MRI i mamografiju trebaju ići:

 • žene s vrlo povišenim životnim rizikom obolijevanja od karcinoma dojke od 20 do 25 posto ili višim, a na temelju procjene rizika koja se uglavnom temelji na obiteljskom riziku;
 •  žene koje genetskim testiranjem imaju utvrđenu mutaciju BRCA 1 ili BRCA 2 gena;
 • žene koje imaju srodnika u prvom koljenu s BRCA 1 ili BRCA 2 genskom mutacijom, a nisu same prošle genetsko testiranje:
 • žene koje su imale radioterapiju toraksa u dobi od 10-30 godina života;
 • žene koje imaju rijetke sindrome (Li-Fraumeni, Cowden ili Bannayan-Riley-Ruvaicaba) ili imaju srodnike u prvom koljenu s tim sindromima.

ACS smatra kako MRI screening ne treba raditi kod žena čiji je životni rizik obolijevanja od karcinoma dojke manji od 15 posto.

nismo sameSpecijalist radiolog prof. dr. Boris Brkljačić predstojnik je Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Kliničke bolnice „Dubrava“ i redoviti profesor radiologije te prodekan za znanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prof. dr. Brkljačić je i potpredsjednik European Society of Radiology (Europskog udruženja radiologa) sa sjedištem u Beču.

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Ivana Kalogjera govornica na TEDx Zagreb Women konferenciji

TEDxZagrebWomen konferencija održava se subotu, 7. prosinca, u Kulturnom centru Travno. Početak je u 16 sati, a ulaznice potražite na eventim.hr.

Više

U Hrvatskoj još uvijek mnoge žene nakon mastektomije ne žele nove grudi

Na vaša pitanja o rekonstrukciji dojke odgovara plastični kirurg dr. sc. Andrej Roth, s Klinicke za tumore KBC-a Sestara milosrdnica.

Više

Sve što trebate znati o trostruko negativnom raku dojke

Prema medicinskoj literaturi, trostruko negativni rak dojke prvi se put spominje u listopadu 2005. godine.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama