M

Monoklonska protutijela
Lijekovi koji se proizvode u živim stanicama u laboratoriju. Kada se koriste za liječenje raka, dizajnirani su tako da ciljaju specifične stanice raka (čime štede zdrave stanice) prepoznavanjem specifičnih proteina na njihovoj površini. Monoklonska protutijela vrlo su složeni lijekovi, razvijeni i proizvedeni vrlo složenim procesima.

N

Neoadjuvantno liječenje
Primjena lijekova kod nekih bolesnika s ranim rakom dojke prije operacije kako bi se smanjio tumor, čime se olakšava kirurški zahvat i potencijalno pridonosi boljemu kirurškom ishodu. Nakon neoadjuvantnog liječenja i operacije slijedi adjuvantna terapija kojom se uklanjaju preostale stanice raka i sprječava povratak bolesti. 

N

Nuspojave
Nuspojave su neželjene zdravstvene promjene koje se javljaju u bolesnika koji primaju terapiju. Ponekad bolesnici smatraju da kemoterapija nije efikasna ako nemaju nuspojave, što je potpuno netočno jer nuspojave variraju od osobe do osobe i od lijeka do lijeka, i uopće nisu znak djelotvornosti citostatika.

P

Palijativna skrb 
Svjetska zdravstvena organizacija palijativnu skrb opisuje kao “postupak koji poboljšava kvalitetu života pacijenta i njihovih obitelji koje se suočavaju s problemima vezanim uz po život opasne bolesti, kroz prevenciju i olakšavanje patnje putem ranog otkrivanja i točne procjene te liječenje boli i drugih problema; fizičkih, psihosocijalnih i duševnih.”
Cilj je palijativne skrbi smanjiti bol i neugodne simptome bolesti odnosno nuspojave vezane uz bolest i njezino liječenje.
Osnivačica pokreta palijativne skrbi (1967. godine) je Engleskinja Cicely Saunders.

P

Poštedna operacija dojke
Kirurgija je dio sveobuhvatnog pristupa liječenju raka dojke. Poštedna operacija dojke je zahvat pri kojem se uklanja zloćudno tkivo dojke uz malo okolnog zdravog tkiva, a što je moguće učiniti samo kod onih žena kojima je rak dojke rano otkriven. Indikaciju za poštedni kirurški zahvat i radioterapiju imaju bolesnice s tumorom najvećeg promjera 4,5 centimetra pod uvjetom da tumor nije multicentrični.

P

Potpuni patološki odgovor 
Mjera ishoda koja se koristi u kliničkim ispitivanjima ranog raka dojke, a kojom se pokazuje djeluje li neoadjuvantno liječenje. Potpuni patološki odgovor (engl. pathological complete response – pCR) postiže se kada nema uočljivog tumorskog tkiva tijekom operacije u zahvaćenoj dojci, ili u zahvaćenim dojkama, i lokalnim limfnim čvorovima. pCR se može procijeniti brže od tradicionalnih mjera ishoda, kao što je preživljenje bez znakova bolesti.

P

Preživljenje bez invazivne bolesti (iDFS)
Mjera ishoda koja se koristi u kliničkim ispitivanjima, a koja pokazuje djeluje li liječenje. iDFS (Invasive disease-free survival) je vrijeme koje bolesnik preživi bez povratka invazivne bolesti nakon adjuvantnog liječenja. Često je preciznija procjena učinka liječenja od mjere preživljenja bez znakova bolesti.

P

Preživljenje bez progresije (PFS)
Preživljenje bez progresije (Progression-free survival, skraćeno PFS) je vrijeme koje bolesnici s uznapredovalim rakom dojke prežive bez pogoršanja ili ponovne pojave bolesti.

P

Preživljenje bez znakova bolesti (DFS)
Preživljenje bez znakova bolesti (Disease-free survival, skraćeno DFS ) je vrijeme nakon početnog liječenja tijekom kojega bolesnik s ranim rakom dojke živi bez znakova ili simptoma raka.

R

Rani rak dojke 
Rak koji je ograničen na dojku, tj. nije metastazirao ili se proširio na ostale udaljene dijelove tijela.
Većina slučajeva raka dojke otkrije se u ranom stadiju bolesti.

R

Receptori
Receptori su različiti proteini na površini stanica koji potaknu određene reakcije u stanici i imaju važnu ulogu u rastu tumora. Dostupni su načini liječenja koji ciljaju receptore te sprječavaju njihovu aktivnost i zaustavljaju rast raka.
Jedan od načina definiranja vrste raka dojke upravo je pozitivnost ili negativnost na određeni stanični receptor. Shodno tome razlikujemo tumore dojke koji su pozitivni na endokrine receptore (estrogenski ili progesteronski receptor) ili na HER2 (protein humanog epidermalnog faktora rasta 2), zatim tumore koji nisu pozitivni na estrogenski, progesteronski i HER2 receptor te tumore koji su pozitivni na sva tri stanična receptora.

S

Stopa ukupnog odgovora
Mjera ishoda koja se koristi u kliničkim ispitivanjima, a pokazuje djeluje li liječenje. Stopa ukupnog odgovora pokazuje kod kojeg se dijela bolesnika, unutar određenog razdoblja, tumor smanjio u predviđenoj mjeri.

S

Subkutano (potkožno) liječenje
Oblik liječenja pri kojem se lijek ubrizgava pod kožu, u sloj tkiva između kože i mišića.
Na ovaj se način primjenjuju lijekovi kod kojih je potrebna sporija resorpcija. Najčešće su to vodeni rastvori i suspenzije. Subkutano se, primjerice, daje heparin.
Subkutano davati lijek zabranjeno je na oštećenim dijelovima kože, madežima i ožiljcima.

T

Trostruko negativni rak dojke (TNBC)
Trostruko negativni rak dojke je vrsta raka dojke koja na površini stanica nema izražene receptore estrogena i progesterona te ne proizvodi previše HER2 proteina. Zato su mehanizmi koji upravljaju tom vrstom raka većinom nepoznati, što ga čini posebno teškim za liječenje.

U

Uznapredovali rak dojke
Navedeni termin obuhvaća lokalni uznapredovali i metastatski rak dojke. Metastatski rak dojke je rak koji se proširio na druge dijelove tijela kao što su kosti, jetra, pluća i mozak.
Taj rak nije izlječiv, ali se s njim može živjeti godinama. Cilj liječenja uznapredovalog raka dojke je pomoći bolesnicima da žive što je moguće dulje i pritom zadrže kvalitetu života.

U

Ukupno preživljenje
Mjera ishoda koja se koristi u kliničkim ispitivanjima, a koja pokazuje djeluje li liječenje. Ukupno preživljenje je vrijeme koje osoba oboljela od raka preživi nakon početka liječenja.

Pročitajte i ostale članke

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Hvala svim donatorima – prikupili smo novih 68.429,55 kuna za prijevoz žena na kemoterapiju!

Posebno nas je dirnula podrška učenika 1. c razreda Elektrotehničke škole Split i njihove razrednice Ivane Mihovilović Krce.

Više

Održana završna konferencija o raku “Fight&Win”

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Zagrebu je održana završna konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Biološka terapija – revolucija u liječenju malignih i upalnih bolesti

Pod nazivom “Vrijednost inovacije u liječenju malignih i upalnih bolesti” 12. prosinca održali smo edukaciju za pacijente.

Više

Budite originalni – stavite pod bor radove pacijenata Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb!

Prodajna izložba radova pacijenata Klinike za psihijatriju postavljena je u predvorju Zelene zgrade na Rebru, a otvorena je od 9 do 14 sati.

Više

Konferencija „Fight&Win“ održana i u Zadru

Nakon Dubrovnika, Splita, Osijeka, Rijeke i Varaždina, konferencija “Fight&Win” u četvrtak, 22. studenoga, održana je u Zadru.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama