Ružičasta vrpca ljubavi

Ivana Jagatić

25.

LISTOPADA, 2018.

Listopad je pri kraju. Ružičaste je boje ovoga mjeseca bilo pregršt, po društvenim mrežama, raznim događajima, bolničkim plakatima i drugdje.

Iz tog bih se razloga htjela osvrnuti na to kako je jedno malo mjesto  13. listopada bilo posebno utopljeno upravo u ružičasto.

Sve je počelo 2009. godine kada je u Dubravi, mjestu u Zagrebačkoj županiji u kojem živi oko 5500 stanovnika, osnovana Udruga oboljelih i liječenih žena „Sv. Margareta“. Osnivačica i predsjednica Udruge je skromna, samozatajna, ali odlučna i hrabra žena, gospođa Mira Turk.

Budući da je u Zagrebu, i drugim većim gradovima, sve puno udruga, zaklada i ostalih institucija čije su članice žene oboljele od malignih bolesti, a koje djeluju aktivno tako da si međusobno pomažu na svim razinama, naša je Mira sa svojom doktoricom i nekoliko poznanica odlučila osnovati udrugu.

– Ako mogu „veliki“, možemo i mi „mali“ – rekla je.

Onako stojeći jedna do druge, miješale su se emocije, nada, strepnja, bol, patnja, borba, puno dobivenih bitaka, ožiljaka, srama i rana, ali sve nas je vodila upravo ljubav prema životu.”

Milenijska fotografija ružičaste vrpce / Foto Šime Strikoman 

Udruga se vrlo brzo proširila i trenutno broji 80 članova, među kojima je 20 oboljelih i liječenih žena, a ostale su podrška.

Snimanje Milenijske fotografije ružičaste vrpce za žene oboljele od raka dojke poseban je dan u godini. Gospodin Šime Strikoman svake godine u drugom mjestu postavi oblik ružičaste vrpce, a svojim je tijelima oblikuju žene koje su prošle teške dane, godine, recidive, gubitke, borbe…

Ove godine domaćin tog snimanja bila je upravo naša mala Dubrava, a iz razloga što se nijedan drugi grad nije ponudio preuzeti tu organizaciju.

Naša se Mira javila i rekla: – Mi ćemo organizirati ružičastu vrpcu!

Udruga je odmah krenula u ozbiljne pripreme. Prvi korak bio je odlazak u općinu, kod načelnika Tomislava Okroše koji je odmah pristao pomoći. I on, i općinsko vijeće.

Inače, udruga „Sv. Margareta“ još nema adekvatne prostorije za sastanke pa se snalazimo na razne načine. No, to ne remeti organizaciju predavanja poznatih stručnjaka raznih profila (onkolozi, kirurzi, psiholozi, nutricionisti, alternativci i drugi). Često se organiziraju radionice na kojima članice uče različite likovne tehnike, organiziraju se izleti, a odlazimo i na kazališne predstave u obližnji „Štagalj“ te u Zagreb.

Moram reći da je ove godine snimanje Milenijske fotografije ružičaste vrpce prešlo i granice „Lijepe naše“. Naime, prije pet godina Udruga je sklopila Povelju prijateljstva sa ženama oboljelima od raka dojke iz Bihaća i Cazina, pa su i one 13. listopada došle u Dubravu i bile dio ružičaste vrpce.

Pripreme su tekle bez problema, a mještani su na razne načine dali svoj doprinos, od fotografa, Udruge konjara, župnika, svih trgovina, kafića, pečenja kolača, organizirale smo dvije glazbe, proširila se sala za smještaj 800 žena… Jednostavno, čitavo je mjesto živjelo za taj dan.

Na događanje smo pozvali TV kuće, lokalne medije, uzvanike, osobe iz medicinske struke, političare, obrtnike, kulturno-umjetnička društva…

Konačno je svanuo i taj dan. Od jutra su počeli pristizati autobusi sa ženama iz cijele Hrvatske. Svaki autobus imao je svog vodiča (ženu iz Udruge) koja je brinula o njima.

Krenula je kolona žena u ružičastim majicama. U toj koloni bile su nasmiješene žene, jedva dočekani susreti, zagrljaji, žene bez kose, žene s perikama na glavi, ekspanzerima, umetcima, limfedemima…  No, na našim se licima vidio samo osmijeh.

U zraku se osjetilo kako sva srca kucaju kao jedno. Teško je objasniti onima koji nisu prošli „naše kalvarije“ kako se nakon svega još možemo smijati. Sve nas povezuje ljubav i želja za životom.

Sigurna sam da je upravo ljubav zaposjela Dubravu, malo mjesto za koje većina nikada nije ni čula. Ljubav je bila vezana u našoj vrpci. Onako stojeći jedna do druge, miješale su se emocije, nada, strepnja, bol, patnja, borba, puno dobivenih bitaka, ožiljaka, srama i rana, ali sve nas je vodila upravo ljubav prema životu.

Iste te subote u Zagrebu je bila organizirana jedna druga manifestacija vezana uz rak dojke. Na njoj su bili političari, eminentni liječnici, a skoro sve TV kuće popratile su njihove izjave i objavile ih u  informativnim emisijama. Mi, oboljele žene i naša manifestacija, nismo im bile toliko važne.

No, ružičasta je boja toga dana ipak bila u Dubravi. Ljubav prema životu i borba za taj isti život vodila se upravo tamo, u toj ogromnoj ružičastoj vrpci, jedna suborčica do druge, rame uz rame, u istim majicama, bez razlike.

Mi smo propagirale i poslale poruku o bolesti koja nas je povezala. Mi smo poslale poruku kako se u teškoj situaciji možeš smijati od srca i zaplakati od sreće, jer smo se ponovno našle i ove godine, jer smo opet na milenijskoj i žive smo.

Stoga, Dubravo, primila si i ugostila najhrabrije žene, majke, djevojke, bake, lavice koje se bore s opakom bolešću. Toga dana nadmašila si samu sebe jer sve su žene otišle svojim domovima s lijepom uspomenom, ispunjenim srcem i još većom hrabrošću i nadom za život.

I „mali mogu biti „veliki“! O da, itekako!

Pozdrav iz Dubrave, ma gdje bile!

 

Mojoj Katarini

Danas je blagdan Svih svetih, dan kada se prisjećamo najdražih osoba koje više nisu među nama.

Read More

Trenutci

Život čine male stvari: trenutci sreće, ljubavi, životne radosti… Najčešće toga postanemo svjesni tek kada se razbolimo.

Read More

Uspješno sam porodila životno ugroženo djetešce, a to je i meni spasilo život

Ne propustite inspirativnu priču ginekološke onkologinje Sandre Radović, zaposlene u KBC-u Sestara milosrdnica, koja je cjelokupno liječenja provela – radeći.

Read More

Moja priča

Nakon što je oboljela od raka dojke, Bori Halom, dizajnerica cvijeća iz Budimpešte, osnovala je udrugu za informiranje o raku dojke.

Read More

Heroji su među nama

Nikolina Popović ostala je bez roditelja, a onda je u 26. godini i sama oboljela od raka dojke. Danas piše blog i inspiracija je mnogima.

Read More

Dobrota raste dijeljenjem

PRIČA KOJU MORATE PROČITATI: Dirljiva ispovijest naše heroine Ivanke Nikolić o tome što za nju znači usluga taksi prijevoza na kemoterapiju.

Read More

Prije tri godine mislila sam da više nikada neću vidjeti svoju djecu, a sada ću postati baka!

Moreni Škorić su u svibnju 2016., u razmaku od svega nekoliko dana, dijagnosticirane dvije vrste tumora: rak dojke i rak debelog crijeva.

Read More

Govorili su mi da sam zdrava, a u meni je tinjao rak

Kada je saznala dijagnozu Evu je mučilo samo jedno pitanje: Kakav je to rak koji je za dvije godine s četiri milimetra narastao na 18!?

Read More

Živjeti život bez straha

Alexandri je karcinom dijagnosticiran na 33. rođendan, a svima nama i svojoj trogodišnjoj kćerkici savjetuje: Budite sebi na prvom mjestu!

Read More

U obitelji poznate novinarke pet je žena oboljelo od raka dojke zbog čega razmišlja o preventivnoj mastektomiji

Tanja Rudež upozorava da je petogodišnje preživljenje žena oboljelih od raka dojke 96 posto, ako se rak otkrije u početnom stadiju.

Read More

Kako je sve počelo

Moj prijatelj Google kaže da je rak dojke najsporije rastući rak. Treba mu osam do 10 godina. Taman, od 2005., kada mi je mlada liječnica na sistematskom nakon što je pritisnula dojku iz koje je izašla krv rekla “Ups, pa vi imate rak”, do danas prošlo je 10 godina.

Read More

Operacija i televizija

Danas moram na Rebro na pregled kod moje hematologinje. Kirurg traži njezino mišljenje prije operacije. Prije tri mjeseca završila sam u bolnici s dijagnozom dubinske venske tromboze. Od tada sam na Martefarinu.

Read More

Ja i nova ja

Prošla su tri dana, a ja se još nisam srasla s mojim novim mehaničkim dojkama. Teške su mi, tvrde i bolne. Cijeli me dan pere neka sjeta.

Read More

Ode i bradavica

Kad si bolestan, očekuješ podršku i razumijevanje barem najuže obitelji. No, po svemu sudeći češće je teže nositi se s tumorom članovima obitelji nego oboljelima.

Read More

Tetovaža

Tražim po internetu. Istraživanja pokazuju da ukupno izlječenje od raka dojke mjereno petogodišnjom stopom preživljenja za stadij II iznosi od 50 do 70 posto.

Read More

Kosa kao fetiš

Danas sam ponovno bila u Dubravi. Konačno lijepe vijesti. Prva je da moj rak nije HER 2 pozitivan, druga da bradavica koju sam odstranila nije bila zahvaćena rakom (Fuck!)

Read More

Ćelava i ponosna

Krećemo. Zbogom Zagrebe, zbogo problemi. Na putu za more svratili smo kod prijateljice u Tuk. Hedonizam na najjače. Ljepota je života doista u malim stvarima.

Read More

Osjećam se haj, mozak baj baj

Danas sam upoznala ženu koja je rak dojke operirala prije 15 godina i još uvijek živi priču o raku. Odlazi na gotovo sva predavanja na temu raka, druži se sa ženama koje su imale isto ili slično iskustvo. I sretna je.

Read More

Kad te krene

Sutra mi je zadnje zračenje. Konačno. Nakon što sam večeras čula priču mlade majke koja svaku večer putuje autobusom iz Bjelovara, malo me je, priznajem, bilo sram što sam se ikada požalila da mi je teško.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama