Svaki drugi pacijent na zračenje čeka duže od dva mjeseca!

Nacionalni plan protiv raka detektirao je potrebu značajnog ulaganja u radioterapiju – u nabavku novih 30 linearnih akceleratora trebalo bi investirati gotovo 140 milijuna eura.

Nismo same

Gotovo polovica pacijenata s dijagnosticiranim tumorom, njih 48,2 posto, u hrvatskim bolnicama na početak radioterapije čeka duže od dva mjeseca, pokazala je anketa o iskustvu tumorskih pacijenata u liječenju radioterapijom predstavljena na okruglom stolu ”Hrvatska treba modernu radioterapiju”, održanom jučer u Zagrebu u organizaciji Koalicije udruga u zdravstvu.

U anketi, koja je provedena u proteklih mjesec dana, sudjelovalo je više od 500 pacijenata s dijagnosticiranim tumorom, a svi su zbog prirode bolesti bili upućeni na liječenje radioterapijom.
 
Predugo vrijeme čekanja na početak terapije značajno negativno utječe na ishod liječenja i direktan je uzrok velike smrtnosti, a što Hrvatsku svrstava na samo začelje Europske unije.

Po pojavnosti i smrtnosti, rak je u Hrvatskoj odmah iza bolesti srca i krvnih žila. Prema podacima iz 2014. godine godišnje imamo 21.434 novodijagnosticiranih bolesnika s invazivnim rakom i čak 13.939 umrlih, s tim da su brojke u porastu.

“U Hrvatskoj imamo potrebu za novim linearnim akceleratorima i ova Vlada će poduzeti sve da nabavimo primjeren broj novih uređaja”, najavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Sudionici okruglog stola zaključili su da je podatak o 65 posto osoba koje izgube bitku s rakom alarmantan i pokazatelj da nužno treba promijeniti pristup liječenju tumora u Hrvatskoj.
Jedan od velikih problema je upravo nedostupnost radioterapije, kao posljedica nedovoljnog broja linearnih akceleratora u sustavu i zastarjelosti postojećih linearnih akceleratora. Zbog toga se, prema nekim procjenama, na radioterapiju upućuje samo polovica pacijenata koji bi trebali biti podvrgnuti zračenju.
 
”U Hrvatskoj imamo potrebu za novim linearnim akceleratorima i ova Vlada će poduzeti sve da nabavimo primjeren broj novih uređaja. Već smo krenuli u nabavku novih linearnih akceleratora.  Prvi je instaliran u Osijeku, za drugi je osiguran novac i slijedi faza instalacije na Rebru, a ovih dana očekujemo natječaj i za novi uređaj za Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu. Također, u narednim mjesecima na KBC Rebro dolazi novi gama knife”, najavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

 Potrebu ulaganja u radioterapiju podržala je i mnogobrojna Radna skupina koja je izradila tekst nacrta Nacionalnog plana protiv raka. Kako je naznačeno u nacrtu dokumenta u narednih 10 godina Hrvatska mora nabaviti čak 30 novih linearnih akceleratora – zamijeniti 15 postojećih koji su u prosjeku stari oko osam godina i nabaviti novih 15 uređaja  – što bi nas po broju uređaja izjednačilo s EU prosjekom. Vrijednost takve nabave procjenjuje se na gotovo 140 milijuna eura.
 
Prema riječima Vere Katalinić–Janković, pomoćnice ministra zdravstva, ulaganje u radioterapiju opravdano je jer će smanjiti smrtnost građana i povećati izlječivost radno sposobnih građana. Najavljeno je da će Ministarstvo nacrt Nacionalnog plana protiv raka poslati na reviziju u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a potom ga uputiti u javnu raspravu.

Donošenje dokumenta očekuje se u proljeće 2019. godine, a budžetirat će se već u Proračunu za sljedeću godinu. U Ministarstvu očekuju da će se velik dio financijskih zahtjeva koje povlači donošenje Nacionalnog plana osigurati iz fondova Europske unije.
 
 
Kao dobar primjer korištenja EU fondova na skupu je izdvojena Mađarska. Kako je objasnio Bence Kampos, prodajni menadžer tvrtke Varian, jednog od najvećih proizvođača linearnih akceleratora, Mađarska je uspješno utilizirala EU fondove za nabavku novih uređaja. Svaki njihov centar za radioterapiju dobio je nove uređaje i sredstva ne samo za nove uređaje već i za kompletnu infrastrukturu koja prati modernu radioterapiju. Posljedica toga su pozitivni pomaci u izlječenju tumorskih pacijenata u Mađarskoj.
 
Moderni linearni akceleratori omogućuju primjenu novih modernih terapijskih tehnika koje znatno pospješuju učinak radioterapije, smanjuju broj frakcija i ozračenost okolnih organa te smanjuju trošak liječenja. Većina radioterapijskih tretmana u Hrvatskoj obavlja se trodimenzijskom konformalnom radioterapijom, međutim standard u zemljama EU postale su tehnike koje se kod nas zbog zastarjele tehnologije gotovo uopće ne provode, a to su slikovno vođena radioterapija (IGRT), intenzitetno modulirana radioterapija (IMRT), lučna radioterapija (VMAT) i sterotaksijska radioterapija (SBRT).
 
Anketa provedena među tumorskim pacijentima pokazala je da u hrvatskim bolnicama njih gotovo 74 posto uopće nije informirano o modernim tehnikama radioterapije koje bi bile prikladnije za njihov tip dijagnoze.
 
Doc. dr. Ilijan Tomaš, pročelnik Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek, rekao je da  je
osječka bolnica dobila novi moderni Varianov linearni akcelerator koji im je omogućio da počnu raditi lučnu radioterapiju “.”koja je mnogo preciznija za tretiranje tumora, manje zrači okolno tkivo, znatno smanjuje nuspojave tretmana kod pacijenata, ali i povećava šanse za izlječenje od tumora.” 

Predstavljen je i primjer Slovenije koja ima znatno bolje pokazatelje u borbi protiv tumora od Hrvatske, unatoč rastu incidencije zbog starenja stanovništva.
 
”Slovenija je prije 10-tak godina imala četiri stara linearna akceleratora u onkološkom centru u Ljubljani, na radioterapiju se dugo čekalo, a i radili smo starim tehnikama. Tada smo napravili plan i počeli mijenjati stare aparate te dodavati nove u manje onkološke centre izvan Ljubljane. Zahvaljujući tome već 2010. godine imali smo osam novih aparata, a sad smo zbog životnog ciklusa uređaja ponovno u fazi njihovog obnavljanja”, rekao je prof. dr. Primož Strojan s Onkološkog instituta u Ljubljani.

U radu okruglog stola koji je vodio Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, sudjelovale su i Vesna Ramljak, predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska te Maja Južnič Sotlar, predsjednica Udruge Europacolon Slovenija.   

No Title

No Description

 

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Ivana Kalogjera govornica na TEDx Zagreb Women konferenciji

TEDxZagrebWomen konferencija održava se subotu, 7. prosinca, u Kulturnom centru Travno. Početak je u 16 sati, a ulaznice potražite na eventim.hr.

Više

U Hrvatskoj još uvijek mnoge žene nakon mastektomije ne žele nove grudi

Na vaša pitanja o rekonstrukciji dojke odgovara plastični kirurg dr. sc. Andrej Roth, s Klinicke za tumore KBC-a Sestara milosrdnica.

Više

Sve što trebate znati o trostruko negativnom raku dojke

Prema medicinskoj literaturi, trostruko negativni rak dojke prvi se put spominje u listopadu 2005. godine.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama