Svakih 5 minuta od raka dojke u svijetu umru tri žene

Nismo same

Rak dojke je najučestaliji rak među ženama. Oko 1,67 milijuna novih slučajeva dijagnosticira se diljem svijeta i više od 500 000 žena umre od te bolesti svake godine. To znači da se svakih dvadeset sekundi negdje u svijetu jednoj ženi postavi ta dijagnoza, a više od tri žene umru svakih pet minuta u svijetu.

Suprotno uvjerenju, rak dojke nije samo jedna bolest.

Postoji više vrsta raka dojke koje se mogu klasificirati na osnovi proteina (poznatih i kao receptori), koji se nalaze na površini tumorskih stanica. Ti proteini imaju važnu ulogu u razvoju tumora jer daju tumorskim stanicama poticaj za rast i dijeljenje.

Sa spoznajom o kojoj je vrsti raka dojke riječ, pacijentu se može pomoći odabirom najučinkovitije terapije i predvidjeti vjerojatan tijek bolesti.

Svaka vrsta raka dojke identificira se prisutnošću ili odsutnošću triju receptora koji se mogu pronaći na površini tumorskih stanica: receptor estrogena (ER), receptor progesterona (PR) i Human Epidermal Growth Factor Receptor 2 (HER2). U dijagnozi se postavlja pozitivna ili negativna dijagnoza na jedan ili više receptora.

Hormonski (HR) – pozitivni rak dojke

HR-pozitivni rak dojke je najčešći rak dojke prisutan u oko 80 posto slučajeva. Rak dojke smatra se HR pozitivnim kada tumorske stanice proizvode abnormalne količine receptora za hormone, estrogen i/ili progesteron. Kako vezivanje tih hormona na receptore daje poticaj stanicama za rast i dijeljenje , previše takvih receptora na površini stanice može prouzročiti nekontrolirani rast i stvaranje tumora. HR-pozitivni rakovi dojke se nakon kirurškog zahvata najčešće liječe lijekovima, to jest hormonskom terapijom koja blokira aktivnost estrogena i/ili progesterona, ili smanjuje razinu tih hormona u tijelu.

HER2 – pozitivni rak dojke

HER2-pozitivni rak dojke, karakteriziran prekomjernom proizvodnjom HER2 proteina, izraženog na površini tumorskih stanica, čini oko 20 posto slučajeva raka dojke. Ta vrsta raka dojke može biti izrazito agresivna. Ako se ne liječi, bolest jako brzo napreduje uz manju vjerojatnost preživljenja u usporedbi s HER2 negativnim rakom dojke (odnosno kada su na stanicama raka dojke prisutne normalne količine HER2 proteina). Danas su dostupe vrste liječenja koje ciljaju HER2 protein i tako blokiraju signale koji potiču stanice raka na rast i dijeljenje.

Trostruko negativni rak dojke

Trostruko negativni rak dojke (TNBC) je rijedak oblik raka dojke, u samo 10 do 20 posto svih slučajeva. To je vrsta raka dojke u kojem na površini tumorskih stanica nisu prisutni estrogenski i progesteronski receptori niti je prekomjerno izražen HER2 protein. Zato su mehanizmi koji tu vrstu raka potiču na rast i dijeljenje uglavnom nepoznati i zbog toga je ta vrsta raka iznimno teška za liječenje. Iako pacijenti mogu dobro reagirati na kemoterapiju, ipak su mogućnosti liječenja ograničene i prognoze su često loše.

Spoznaja o kojoj je vrsti raka dojke riječ je jako važna jer dok neke vrste liječenja, primjerice operacija i radioterapija, mogu biti istovjetne za više različitih vrsta raka dojke, liječenje lijekovima, primjerice kemoterapija, hormonalna terapija i ciljana terapija, razlikovat će se ovisno o vrsti raka dojke.

Dijagnoza i liječenje raka dojke  također ovise o „stadijuˮ bolesti

Pri postavljanju dijagnoze bolesnicima će biti rečeno o kojem je „stadijuˮ raka dojke riječ. To se odnosi na veličinu tumora i na njegovu proširenost (ako se proširio). Stadij je važan jer pomaže specijalistima da odaberu najbolji plan liječenja za bolesnika. Općenito govoreći, što je rak u uznapredovalijem stadiju, teže ga je liječiti i prognoza je lošija.

Rani i uznapredovali rak dojke 

Veliki broj slučajeva raka dojke dijagnosticira se u ranom stadiju, prije nego što se rak proširio izvan dojke. Kada se liječi u toj ranoj fazi, rak dojke je potencijalno izlječiv. Metode liječenja ranog raka dojke su opsežne i često uključuju terapije prije operacije i nakon nje kako bi se uklonile sve tumorske stanice i kako bi se spriječio povrat bolesti.

Nažalost, nekim se osobama bolest dijagnosticira tek kad je u uznapredovalom stadiju, ili im se bolest vrati ili napreduje nakon inicijalne terapije za rani stadij raka dojke. Bolesnici kojima se rak proširio na druge dijelove tijeka, kao što su mozak ili jetra, liječe se lijekovima koji se primjenjuju za liječenje uznapredovale bolesti.

Izlječenje, trenutačno, nažalost više nije moguće. Cilj je liječenja bolesnika u uznapredovalom stadiju raka dojke produljiti život što više te omogućiti da se osjećaju što bolje, a simptomi i nuspojave liječenja nastoje se držati pod nadzorom.

ODDLJ velika_TISAK_Nismo Same

 

 

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Ivana Kalogjera govornica na TEDx Zagreb Women konferenciji

TEDxZagrebWomen konferencija održava se subotu, 7. prosinca, u Kulturnom centru Travno. Početak je u 16 sati, a ulaznice potražite na eventim.hr.

Više

U Hrvatskoj još uvijek mnoge žene nakon mastektomije ne žele nove grudi

Na vaša pitanja o rekonstrukciji dojke odgovara plastični kirurg dr. sc. Andrej Roth, s Klinicke za tumore KBC-a Sestara milosrdnica.

Više

Sve što trebate znati o trostruko negativnom raku dojke

Prema medicinskoj literaturi, trostruko negativni rak dojke prvi se put spominje u listopadu 2005. godine.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama