Danas je prvi dan akcije “U listopadu nosimo roza!” kojom portal “Nismo same” i ove godine želi dati svoj doprinos podizanju svijesti javnosti o raku dojke, bolesti od koje svake godine u svijetu oboli 1,67 milijuna ljudi, uglavnom žena.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rak dojke najčešća je vrsta tumora od koje obolijevaju žene u RH.

Prema posljednjim podacima Registra za rak u 2015. godini registrirano je 2748 novooboljelih žena (stopa 126,3/100.000), dok je u 2017. godini od ove zloćudne bolesti umrlo njih 853 (stopa 40,0/100.000).

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće.

I zato, najvažniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju upravo same žene.

“Nismo same” poziva sve žene da vode brigu o svom zdravlju.

Posebno apeliramo na sve vas da se redovito odazivate na preventivne preglede koji se održavaju u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a koji je na snazi od 2006. godine. Do sada su završena četiri ciklusa pozivanja žena, a peti je u tijeku.

Ciljevi programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15 do 25 posto, otkriti rak dojke u što većem postotku u početnom stadiju te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Osnovna metoda probira je mamografija – rentgenski pregled dojki kojim se promjene na dojci mogu otkriti dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda.

U okviru programa probira svake dvije godine na mamografski pregled pozivaju se žene u dobi između 50 i 69 godina.

Njih više od 90 posto može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i bolest ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje u tom slučaju iznosi 96 posto.

Sve su to razlozi zbog kojih ćemo ovaj čitav mjesec pisati i govoriti o raku dojke. S jedne strane kako bismo osvjestili žene o tome da im redoviti pregled dojki može spasiti život, a s druge kako bismo pružili potporu svim ženama koje upravo prolaze borbu s rakom dojke.  

I vas pozivamo da se uključite: nosite u listopadu roza, obojite roza pramen, stavite roza ruž, šeširić ili narukvicu, a nama šaljite svoje roza fotografije (možete ih poslati na našu e-mail adresu info@nismosame.com ili u inbox na našu Facebook stranicu).

Na kraju mjeseca pravit ćemo fotogaleriju!

Osobu čija fotografija dobije najveći broj vaših lajkova čeka vrijedna nagrada.

Pratite nas i dalje. Vjerujemo kako će svatko od vas, bez obzra na to od koje vrste tumora bolujete, na našoj stranici u listopadu pronaći nešto novo i zanimljivo za sebe.

Možete nam slati i pitanja za koja želite da ih u vaše ime postavimo stručnjacima (također na naš e-mail ili u inbox na našu Facebook stranicu).

A sada brzo, obucite nešto roza i pošaljite nam svoju fotografiju!

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke (podaci HZJZ-a)

U okviru prvog ciklusa na mamografski pregled pozvana je 721.000 žena, obavljeno je 331.609 mamografskih pregleda, otkriveno 1.640 karcinoma dojke, a ukupni je odaziv iznosio 63 %.

U okviru drugog ciklusa na mamografski pregled pozvane su 680.642 žene, učinjeno je 295.605 mamografskih pregleda, otkriveno 963 karcinoma dojki, a ukupni je odaziv iznosio 57 %.

U trećem je ciklusu na mamografski pregled pozvano 610.280 žena, obavljeno je 262.910 mamografskih pregleda, otkriveno 798 karcinoma dojke, a ukupni je odaziv iznosio 60 %.

U četvrtom su ciklusu na mamografski pregled pozvane 622.352 žene, a upis rezultata provedbe je u tijeku.

Pročitajte i ostale članke

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Hvala svim donatorima – prikupili smo novih 68.429,55 kuna za prijevoz žena na kemoterapiju!

Posebno nas je dirnula podrška učenika 1. c razreda Elektrotehničke škole Split i njihove razrednice Ivane Mihovilović Krce.

Više

Održana završna konferencija o raku “Fight&Win”

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Zagrebu je održana završna konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Biološka terapija – revolucija u liječenju malignih i upalnih bolesti

Pod nazivom “Vrijednost inovacije u liječenju malignih i upalnih bolesti” 12. prosinca održali smo edukaciju za pacijente.

Više

Budite originalni – stavite pod bor radove pacijenata Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb!

Prodajna izložba radova pacijenata Klinike za psihijatriju postavljena je u predvorju Zelene zgrade na Rebru, a otvorena je od 9 do 14 sati.

Više

Konferencija „Fight&Win“ održana i u Zadru

Nakon Dubrovnika, Splita, Osijeka, Rijeke i Varaždina, konferencija “Fight&Win” u četvrtak, 22. studenoga, održana je u Zadru.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama