Danas je prvi dan akcije “U listopadu nosimo roza!” kojom portal “Nismo same” i ove godine želi dati svoj doprinos podizanju svijesti javnosti o raku dojke, bolesti od koje svake godine u svijetu oboli 1,67 milijuna ljudi, uglavnom žena.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rak dojke najčešća je vrsta tumora od koje obolijevaju žene u RH.

Prema posljednjim podacima Registra za rak u 2015. godini registrirano je 2748 novooboljelih žena (stopa 126,3/100.000), dok je u 2017. godini od ove zloćudne bolesti umrlo njih 853 (stopa 40,0/100.000).

Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće.

I zato, najvažniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju upravo same žene.

“Nismo same” poziva sve žene da vode brigu o svom zdravlju.

Posebno apeliramo na sve vas da se redovito odazivate na preventivne preglede koji se održavaju u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a koji je na snazi od 2006. godine. Do sada su završena četiri ciklusa pozivanja žena, a peti je u tijeku.

Ciljevi programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15 do 25 posto, otkriti rak dojke u što većem postotku u početnom stadiju te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Osnovna metoda probira je mamografija – rentgenski pregled dojki kojim se promjene na dojci mogu otkriti dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda.

U okviru programa probira svake dvije godine na mamografski pregled pozivaju se žene u dobi između 50 i 69 godina.

Njih više od 90 posto može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i bolest ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje u tom slučaju iznosi 96 posto.

Sve su to razlozi zbog kojih ćemo ovaj čitav mjesec pisati i govoriti o raku dojke. S jedne strane kako bismo osvjestili žene o tome da im redoviti pregled dojki može spasiti život, a s druge kako bismo pružili potporu svim ženama koje upravo prolaze borbu s rakom dojke.  

I vas pozivamo da se uključite: nosite u listopadu roza, obojite roza pramen, stavite roza ruž, šeširić ili narukvicu, a nama šaljite svoje roza fotografije (možete ih poslati na našu e-mail adresu info@nismosame.com ili u inbox na našu Facebook stranicu).

Na kraju mjeseca pravit ćemo fotogaleriju!

Osobu čija fotografija dobije najveći broj vaših lajkova čeka vrijedna nagrada.

Pratite nas i dalje. Vjerujemo kako će svatko od vas, bez obzra na to od koje vrste tumora bolujete, na našoj stranici u listopadu pronaći nešto novo i zanimljivo za sebe.

Možete nam slati i pitanja za koja želite da ih u vaše ime postavimo stručnjacima (također na naš e-mail ili u inbox na našu Facebook stranicu).

A sada brzo, obucite nešto roza i pošaljite nam svoju fotografiju!

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke (podaci HZJZ-a)

U okviru prvog ciklusa na mamografski pregled pozvana je 721.000 žena, obavljeno je 331.609 mamografskih pregleda, otkriveno 1.640 karcinoma dojke, a ukupni je odaziv iznosio 63 %.

U okviru drugog ciklusa na mamografski pregled pozvane su 680.642 žene, učinjeno je 295.605 mamografskih pregleda, otkriveno 963 karcinoma dojki, a ukupni je odaziv iznosio 57 %.

U trećem je ciklusu na mamografski pregled pozvano 610.280 žena, obavljeno je 262.910 mamografskih pregleda, otkriveno 798 karcinoma dojke, a ukupni je odaziv iznosio 60 %.

U četvrtom su ciklusu na mamografski pregled pozvane 622.352 žene, a upis rezultata provedbe je u tijeku.

Pročitajte i ostale članke

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Ivana Kalogjera govornica na TEDx Zagreb Women konferenciji

TEDxZagrebWomen konferencija održava se subotu, 7. prosinca, u Kulturnom centru Travno. Početak je u 16 sati, a ulaznice potražite na eventim.hr.

Više

U Hrvatskoj još uvijek mnoge žene nakon mastektomije ne žele nove grudi

Na vaša pitanja o rekonstrukciji dojke odgovara plastični kirurg dr. sc. Andrej Roth, s Klinicke za tumore KBC-a Sestara milosrdnica.

Više

Sve što trebate znati o trostruko negativnom raku dojke

Prema medicinskoj literaturi, trostruko negativni rak dojke prvi se put spominje u listopadu 2005. godine.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama