Pinkypromiss – obećanje koje može spasiti život

Nismo same/ Davorin Višnjić/PIXSELL

#Pinkypromiss nova je javno-zdravstvena kampanja koja je pokrenuta u suradnji Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, udruga EUROPA DONNA, NISMO SAME i SVE ZA NJU, uz podršku Rochea Hrvatska i komunikacijskih platformi lifestyle portala miss7. Cilj je ove edukativne kampanje podizanje svijesti o nužnosti redovitog samopregleda dojki – jednostavne i brze metode koja može spasiti život te omogućava rano otkrivanje raka dojke.

Konferencija za medije otvorena je prikazivanjem edukativnog filma udruge NISMO SAME s ambasadoricom kampanje Idom Prester, prvog filma u kojem je neka javna osoba samopregledala dojke.

 

Ida Prester tom je prilikom izjavila: “Imala sam potrebu dati svoj doprinos podizanju svijesti o važnosti samopregleda jer se oboje mojih roditelja borilo s tumorom. Tata je zdrav zadnjih 20 godina, mama 5. svoju pobjedu nad rakom može zahvaliti samo ranoj dijagnostici. I rak i ljudsko tijelo kod nas su još uvijek tabu-teme pa su i to razlozi zbog kojih nisam dvojila kad sam dobila poziv da se uključim i budem ambasadorica ove sjajne kampanje.“

 

 

 

Nisi sama - pregledaj se s nama!

Ida Prester demonstrira kako napraviti samopregled dojki. Preporuča se jednom mjesečno, pet do sedam dana nakon menstruacije. Pozovi prijateljicu i sklopite #pinkypromiss - obećanje uz koje ćeš lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki. Više na https://pinkypromiss.24sata.hr/

Vršitelj dužnosti predstojnika Klinike za tumore KBC-a Sestara milosrdnica doc. dr. Ivan Milas u svojem je obraćanju istaknuo: “U klinici za tumore rado smo prihvatili poziv partnera na zajedničko djelovanje u kampanji #Pinkypromiss jer znamo da edukacija, bolja informiranost o raku dojke te važnost samopregleda, redovitih ultrazvučnih pregleda i mamografskih pregleda može dugoročno rezultirati većim brojem dijagnoza u ranoj fazi bolesti, kada su rezultati liječenja znatno bolji. Prva je osoba kojoj se žene trebaju obratiti napipaju li kvržicu tijekom samopregleda njihov liječnik primarne zdravstvene zaštite, koji će ih dalje uputiti na dijagnostičku obradu u nadležnu ustanovu. Na sreću, većina je napipanih tvorbi dobroćudne/benigne etiologije, a u slučajevima gdje se inicijalnom obradom, prvenstveno ultrazvukom i mamografijom, postavi sumnja na maligno, dalje će biti upućene u ustanove koje mogu napraviti cjelovitu dijagnostičku obradu i prikaz na multidisciplinarnom timu za liječenje raka dojke.“

Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, na konferenciji za medije predstavljao je platformu Onkologija.hr, koja okuplja 14 organizacija koje se bave oboljelima od malignih bolesti, a između ostalih i udruge EUROPA DONNA, NISMO SAME i SVE ZA NJU. Opisao je kampanju #Pinkypromiss kao inovativan primjer dobre prakse, koja je na najbolji način, na jedinstvenoj komunikacijskoj platformi, prvi put povezala najaktivnije udruge, jednu od najznačajnijih bolničkih institucija, u kojoj se liječe žene oboljele od raka dojke i jednu od vodećih farmaceutskih industrija, koja igra aktivnu ulogu u transformaciji onkološke skrbi bolesnika u Hrvatskoj. Kampanja #Pinkypromiss nije usmjerena samo na podizanje svijesti, već i na preuzimanje aktivne uloge svake žene u očuvanju zdravlja svojih dojki. Na kraju je svog obraćanja Ivica Belina u ime udruga istaknuo: „Budući da je prevencija raka dojke, prema današnjim saznanjima, ograničena, redoviti samopregledi i pregledi nužni su za rano otkrivanje i uspješnije liječenje. Pozivamo sve žene da sudjeluju u kampanji te da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje.“

U svom obraćanju Tonkica Zlački, glavna urednica izdanja miss7, naglasila je da će se jednogodišnja kampanja#Pinkypromiss provoditi na portalima miss7 grupacije 24sata – miss7, missZDRAVA i missMAMA. „Premda znaju da je važno, žene ne obavljaju redoviti pregled jer se boje suočiti – odgađaju ili negiraju pa im je teško stvoriti naviku redovitog pregleda. U sklopu kampanje pokrenut ćemo poseban microsite na kojem ćemo objavljivati sve sadržaje povezane s kampanjom i pozivati prijateljice da sklope #pinkypromiss i primaju redovite personalizirane podsjetnike za samopregled. #Pinkypromiss je prva kampanja za rak dojke koja za cilj ima promjenu ponašanja poticanjem mladih djevojaka i žena na samopregled dojki. Želimo da stvore naviku.“

Generalni direktor Rochea Hrvatska Milorad Gošev, dr. med. izrazio je zadovoljstvo zbog pokretanja kampanja i istaknuo: „Razlozi zbog kojih smo odlučili biti glavni pokrovitelji ove kampanje brojni su. Roche, kao društveno odgovorna kompanija, globalni je pionir u farmaceutskoj industriji i dijagnostici usmjeren na unapređenje znanosti kako bi se unaprijedili životi i zdravlje ljudi, ali i poboljšala kvaliteta života te ishodi liječenja. Samo multidisciplinarnim pristupom u liječenju, suradnjom svih uključenih te kvalitetnom edukacijom bolesnika možemo smanjiti broj oboljelih i značajno unaprijediti ishode liječenja jer je rak dojke izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi. U suradnji sa svojim partnerima, kampanjom imamo mogućnost pozitivno utjecati na sve žene s ciljem unapređenja njihova zdravlja te zdravlja cijele zajednice.“

U sklopu kampanje predstavljen je poseban microsite #pinkypromiss.24sata.hr kao glavni izvor informacija o samopregledu i raku dojke na kojem će se svi zainteresirani moći vrlo detaljno informirati i pronaći odgovore o toj bolesti.

Konferencija za medije otvorena je prikazivanjem edukativnog filma udruge NISMO SAME s ambasadoricom kampanje Idom Prester, prvog filma u kojem je neka javna osoba samopregledala dojke.

O kampanji #Pinkypromiss i razlozima za pokretanje ove javno-zdravstvene inicijative govorili su doc. dr. sc. Ivan Milas, v. d. predstojnika Klinike za tumore KBC-a Sestara milosrdnica; Ivica Belina, prof. edukac. reh., predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu; Tonkica Zlački,  glavna urednica miss7 izdanja i Milorad Gošev, dr. med., generalni direktor Rochea Hrvatska.

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Ivana Kalogjera govornica na TEDx Zagreb Women konferenciji

TEDxZagrebWomen konferencija održava se subotu, 7. prosinca, u Kulturnom centru Travno. Početak je u 16 sati, a ulaznice potražite na eventim.hr.

Više

U Hrvatskoj još uvijek mnoge žene nakon mastektomije ne žele nove grudi

Na vaša pitanja o rekonstrukciji dojke odgovara plastični kirurg dr. sc. Andrej Roth, s Klinicke za tumore KBC-a Sestara milosrdnica.

Više

Sve što trebate znati o trostruko negativnom raku dojke

Prema medicinskoj literaturi, trostruko negativni rak dojke prvi se put spominje u listopadu 2005. godine.

Više

Zagreb će razvijati nove socijalne usluge

U organizaciji Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, u Zagrebu je održana konferencija pod nazivom „Znanost susreće regije“.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama