Ne moramo biti liječnici da bismo ljekovito djelovali na ljude

Enisa Zulović (38)

25.

LISTOPADA, 2017

Moje ime je Enisa Zulović, imam 38 godina i majka sam troje djece. Po zanimanju sam geograf. Sasvim slučajno napipana mala kvržica ispod lijeve dojke promijenila je moj život. Bio je lipanj 2013. godine. Iako su početne prognoze bile optimistične, nakon patohistološkog nalaza došla je dijagnoza: invazivni karcinom 36 mm. Iako nisam imala ni jedan rizični faktor, dobila sam najagresivniji oblik raka.

Život je jednostavno nepredvidljiv, ono što nas u takvim situacijama održava u životu vjerovanje je da ćemo prije ili kasnije ugledati svjetlo na kraju tunela. Nada i vjera su ona nit za koju se čvrsto držimo u strahu da se iznenada ne prekine i odvoji vas od onih koje volimo, a koji su neotuđivi dio naših bića. Moja mi je obitelj bila najveća podrška, djeca i suprug. Bila sam najljepša ćelava mama na svijetu! Jedne večeri dok sam spremala svog četverogodišnjeg sina na spavanje pitao me tiho: – Mama, bojiš li se ti smrti?

Blago sam se osmjehnula vješto krijući suze.

Ne dušo, ne bojim se smrti, ali me strah da neću biti tamo kad me budeš trebao, odgovorila sam mu.

“Teško je opisati zdravima da bolest može biti početak novoga života, ali da upravo ona može biti početak spoznaje ovog prolaznog svijeta kojim hodamo.”

A on, moja jača polovica bio je uz mene svaki trenutak. Plakao je sa mnom, brisao mi suze, satima me držao na balkonu da udahnem svježeg zraka, bio je čvrst kao stijena, a upravo takav mi je i trebao.

Na prvim konzultacijama s onkologom, kojega ne bih mijenjala nizašto na svijetu, dogovoreno je da ću primiti šest kemoterapija. Imala sam dva izbora: kemoterapija ili alternativa. Izabrala sam ovaj prvi u kombinaciji s alternativom. Nisam imala puno vremena za kalkuliranje.

Nakon prve kemoterapije kvržica se smanjila na pola. Nakon druge nisu je mogli napipati. Nakon treće poslali su me na magnet koji je prepoznao samo mjesto regresije. Dogodilo se čudo. Liječnici su očekivali da će se nakon kemo protokola kvržica smanjiti na pola.

Nikada ne treba gubiti nadu u Božju milost, jer nikad ne znate kako će se odvijati liječenje. Jednom sam prilikom rekla suprugu: – Zapamti, bez obzira na to kako se osjećam, kako izgledam, iznutra sam još uvijek JA, tvoja žena, majka tvoje djece koja vas neizmjerno voli.

Otvoreno pišem i govorim o svojoj bolesti, jer tabu je još uvijek prisutan.

Nije sramota kada vam se dogodi ovo što se dogodilo meni, bolest je jedna grčevita borba. Budite ruka podrške ženama koje su oboljele od karcinoma, jer bolja je ona jedna ruka kada ste na dnu, nego stotinu onih što vas grle kad ste dobro. Ja sam imala sreću, jer sam iza sebe imala plejadu žena, a kažu “U nevolji nam je miliji pouzdan prijatelj, nego mornaru mirno more“.

Gdje je Enisa danas? Četiri godine od dijagnoze, zdravlje mi je prilično narušeno. No,  najvažnije je da sam čista. Živim svaki dan kao da mi je posljednji. Ujutro kada ustanem  osjetim puls, živa sam i sretna.

Radim sa ženama, održavam radionice, pokušavam svoje iskustvo prezentirati na najbolji način. Allah određuje i život i smrt, bolest i lijek. Na izbor nam je dao način kojim ćemo odživjeti svako “danas“. Za sve ima put, i za pobjedu i za poraz. Ne moramo biti liječnici da bismo ljekovito djelovali na ljude, niti pisci da bismo napisali nešto. Dovoljno je da smo insani (ljudi, op. urednika) koji znaju da spašavajući samo jedan život imamo i nagradu i zadovoljstvo.

Teško je opisati zdravima da bolest može biti početak novoga života, ali da upravo ona može biti početak spoznaje ovog prolaznog svijeta kojim hodamo.

 

Ples tužnih marama

Kad borba s malignom bolešću voljene žene dotakne umjetničku dušu, nastati može pravi vrtlog neobičnih priča. Objavljujemo jednu od onih što ih je u takvim trenucima ispisao Tin Prpić.

Read More

Mojoj Katarini

Danas je blagdan Svih svetih, dan kada se prisjećamo najdražih osoba koje više nisu među nama.

Read More

Trenutci

Život čine male stvari: trenutci sreće, ljubavi, životne radosti… Najčešće toga postanemo svjesni tek kada se razbolimo.

Read More

Uspješno sam porodila životno ugroženo djetešce, a to je i meni spasilo život

Ne propustite inspirativnu priču ginekološke onkologinje Sandre Radović, zaposlene u KBC-u Sestara milosrdnica, koja je cjelokupno liječenja provela – radeći.

Read More

Moja priča

Nakon što je oboljela od raka dojke, Bori Halom, dizajnerica cvijeća iz Budimpešte, osnovala je udrugu za informiranje o raku dojke.

Read More

Heroji su među nama

Nikolina Popović ostala je bez roditelja, a onda je u 26. godini i sama oboljela od raka dojke. Danas piše blog i inspiracija je mnogima.

Read More

Dobrota raste dijeljenjem

PRIČA KOJU MORATE PROČITATI: Dirljiva ispovijest naše heroine Ivanke Nikolić o tome što za nju znači usluga taksi prijevoza na kemoterapiju.

Read More

Prije tri godine mislila sam da više nikada neću vidjeti svoju djecu, a sada ću postati baka!

Moreni Škorić su u svibnju 2016., u razmaku od svega nekoliko dana, dijagnosticirane dvije vrste tumora: rak dojke i rak debelog crijeva.

Read More

Govorili su mi da sam zdrava, a u meni je tinjao rak

Kada je saznala dijagnozu Evu je mučilo samo jedno pitanje: Kakav je to rak koji je za dvije godine s četiri milimetra narastao na 18!?

Read More

Živjeti život bez straha

Alexandri je karcinom dijagnosticiran na 33. rođendan, a svima nama i svojoj trogodišnjoj kćerkici savjetuje: Budite sebi na prvom mjestu!

Read More

Kako je sve počelo

Moj prijatelj Google kaže da je rak dojke najsporije rastući rak. Treba mu osam do 10 godina. Taman, od 2005., kada mi je mlada liječnica na sistematskom nakon što je pritisnula dojku iz koje je izašla krv rekla “Ups, pa vi imate rak”, do danas prošlo je 10 godina.

Read More

Operacija i televizija

Danas moram na Rebro na pregled kod moje hematologinje. Kirurg traži njezino mišljenje prije operacije. Prije tri mjeseca završila sam u bolnici s dijagnozom dubinske venske tromboze. Od tada sam na Martefarinu.

Read More

Ja i nova ja

Prošla su tri dana, a ja se još nisam srasla s mojim novim mehaničkim dojkama. Teške su mi, tvrde i bolne. Cijeli me dan pere neka sjeta.

Read More

Ode i bradavica

Kad si bolestan, očekuješ podršku i razumijevanje barem najuže obitelji. No, po svemu sudeći češće je teže nositi se s tumorom članovima obitelji nego oboljelima.

Read More

Tetovaža

Tražim po internetu. Istraživanja pokazuju da ukupno izlječenje od raka dojke mjereno petogodišnjom stopom preživljenja za stadij II iznosi od 50 do 70 posto.

Read More

Kosa kao fetiš

Danas sam ponovno bila u Dubravi. Konačno lijepe vijesti. Prva je da moj rak nije HER 2 pozitivan, druga da bradavica koju sam odstranila nije bila zahvaćena rakom (Fuck!)

Read More

Ćelava i ponosna

Krećemo. Zbogom Zagrebe, zbogo problemi. Na putu za more svratili smo kod prijateljice u Tuk. Hedonizam na najjače. Ljepota je života doista u malim stvarima.

Read More

Osjećam se haj, mozak baj baj

Danas sam upoznala ženu koja je rak dojke operirala prije 15 godina i još uvijek živi priču o raku. Odlazi na gotovo sva predavanja na temu raka, druži se sa ženama koje su imale isto ili slično iskustvo. I sretna je.

Read More

Kad te krene

Sutra mi je zadnje zračenje. Konačno. Nakon što sam večeras čula priču mlade majke koja svaku večer putuje autobusom iz Bjelovara, malo me je, priznajem, bilo sram što sam se ikada požalila da mi je teško.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama