Danas je prvi dan akcije “U listopadu nosimo rozo” kojom portal “Nismo same” želi dati svoj doprinos podizanju svijesti javnosti o raku dojke, bolesti od koje svake godine u svijetu oboli 1,67 milijuna ljudi. Uglavnom je riječ o ženama, iako je među oboljelima i jedan posto muškaraca.

Kao što je poznato, stranica „Nismo same“ jednaku pažnju posvećuje ženama oboljelima od svih vrsta tumora, a boja lavande, koja krasi naš logo, simbolizira sva maligna oboljenja. Ovaj smo mjesec iznimno, a kako bismo i mi dali svoj doprinos borbi protiv raka dojke, prednost dali raku dojke i ružičastoj (roza) boji koja simbolizira borbu protiv ove bolesti.

I vas pozivamo: nosite u listopadu rozo, a nama šaljite svoje fotografije. Napravit ćemo fotogaleriju!

Mjesec borbe protiv raka dojke prvi je put obilježen 1985. godine u Americi, a danas se ovoj akciji diljem svijeta priključuju pojedinci, udruge, vlade… Svi imaju istu misiju: podići svijest o tome da se rak dojke sutra može dogoditi svakome od nas.

I u Hrvatskoj se već godinama provode različite javnozdravstvene aktivnosti s ciljem poticanja ranog otkrivanja karcinoma dojke, bolesti od koje svaki mjesec u našoj zemlji oboli 250 osoba, dok njih 90 izgubi bitku. Po smrtnosti rak dojke u Hrvatskoj je druga bolest, odmah iza raka pluća.

I zato, najvažniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju upravo same žene. Naime, ako je bolest otkrivena na vrijeme mogućnost je njezinog izlječenja veća od 90 posto. A na vrijeme se rak dojke može otkriti samo redovitim pregledima i samopregledima!

Podatci pokazuju da je u 62 posto bolesnika rak dojke dijagnosticiran u ranom stadiju bolesti. Kod njih 31 posto bolest je otkrivena u lokalno uznapredovalom stadiju, dok je kod šest posto bolesnika rak dojke dijagnosticirana u metastatskom stadiju (za jedan posto bolesnika nema podataka).

Kao i u Lila tjednu, “Nismo same” i za ovu je kampanju okupio ekspertni tim stručnjaka s kojima ćemo razgovarati o svim pitanjima vezanim uz dijagnosticiranje i metode liječenja raka dojke, ali i o životu s rakom, s posebnim naglaskom na metastatski rak.

Podijelit ćemo i vrlo dirljive priče žena koje su preboljele rak dojke ili se još uvijek liječe.

Vjerujemo kako će svatko od vas u listopadu na našoj stranici pronaći nešto novo i zanimljivo za sebe.

No, osim što ćete nas čitati i pratiti i sami se možete uključiti u kampanju. Prije svega, možete pomoći da tekstovi koje ćemo objaviti dopru do što više žena kako bismo ih potaknuli na to da vode brigu o svom zdravlju.

Možete nam slati i pitanja za koja želite da ih u vaše ime postavimo stručnjacima. Pišite nam na naš mail nismosame@gmail.com ili u inbox na našu Facebook stranicu.

A sada brzo, obucite nešto roza i pošaljite nam na mail ili u inbox svoju fotografiju.

Pročitajte i ostale članke

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Kako se nositi s malignom bolešću

Kako se nositi s poricanjem, ljutnjom, strahom, krivnjom i drugim osjećajima koji vas obuzimaju dok učite kako se suočiti s rakom.

Više

Pazite što pretražujete, dr. Google nije uvijek u pravu!

Ne vjerujte svim informacijama na internetu! Postoje stranice koje sadrže lažne informacije i mogu vas navesti na krive odluke.

Više

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Slavimo drugi rođendan i nagrađujemo!

Za naš 2. rođendan pobrojali smo najvažnije datume i trenutke u drugoj godini našeg rada.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Godinu dana projekta “Nisi sama – ideš s nama!”

Zahvaljujući projektu prijevoza žena na kemoterapiju u proteklih godinu bili smo podrška u bolesti za 118 žena i njihovih obitelji.

Više

Sretan nam 2. rođendan!

Za naš 2. rođendan pobrojali smo najvažnije datume i trenutke u prvih 12 mjeseci našeg rada.

Više

Danas se obilježava Hrvatski dan nepušenja

Žene u Hrvatskoj puše cigarete više od žena u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji, po udjelu muškaraca nalazimo se na sedmom mjestu.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama