Danas je prvi dan akcije “U listopadu nosimo rozo” kojom portal “Nismo same” želi dati svoj doprinos podizanju svijesti javnosti o raku dojke, bolesti od koje svake godine u svijetu oboli 1,67 milijuna ljudi. Uglavnom je riječ o ženama, iako je među oboljelima i jedan posto muškaraca.

Kao što je poznato, stranica „Nismo same“ jednaku pažnju posvećuje ženama oboljelima od svih vrsta tumora, a boja lavande, koja krasi naš logo, simbolizira sva maligna oboljenja. Ovaj smo mjesec iznimno, a kako bismo i mi dali svoj doprinos borbi protiv raka dojke, prednost dali raku dojke i ružičastoj (roza) boji koja simbolizira borbu protiv ove bolesti.

I vas pozivamo: nosite u listopadu rozo, a nama šaljite svoje fotografije. Napravit ćemo fotogaleriju!

Mjesec borbe protiv raka dojke prvi je put obilježen 1985. godine u Americi, a danas se ovoj akciji diljem svijeta priključuju pojedinci, udruge, vlade… Svi imaju istu misiju: podići svijest o tome da se rak dojke sutra može dogoditi svakome od nas.

I u Hrvatskoj se već godinama provode različite javnozdravstvene aktivnosti s ciljem poticanja ranog otkrivanja karcinoma dojke, bolesti od koje svaki mjesec u našoj zemlji oboli 250 osoba, dok njih 90 izgubi bitku. Po smrtnosti rak dojke u Hrvatskoj je druga bolest, odmah iza raka pluća.

I zato, najvažniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju upravo same žene. Naime, ako je bolest otkrivena na vrijeme mogućnost je njezinog izlječenja veća od 90 posto. A na vrijeme se rak dojke može otkriti samo redovitim pregledima i samopregledima!

Podatci pokazuju da je u 62 posto bolesnika rak dojke dijagnosticiran u ranom stadiju bolesti. Kod njih 31 posto bolest je otkrivena u lokalno uznapredovalom stadiju, dok je kod šest posto bolesnika rak dojke dijagnosticirana u metastatskom stadiju (za jedan posto bolesnika nema podataka).

Kao i u Lila tjednu, “Nismo same” i za ovu je kampanju okupio ekspertni tim stručnjaka s kojima ćemo razgovarati o svim pitanjima vezanim uz dijagnosticiranje i metode liječenja raka dojke, ali i o životu s rakom, s posebnim naglaskom na metastatski rak.

Podijelit ćemo i vrlo dirljive priče žena koje su preboljele rak dojke ili se još uvijek liječe.

Vjerujemo kako će svatko od vas u listopadu na našoj stranici pronaći nešto novo i zanimljivo za sebe.

No, osim što ćete nas čitati i pratiti i sami se možete uključiti u kampanju. Prije svega, možete pomoći da tekstovi koje ćemo objaviti dopru do što više žena kako bismo ih potaknuli na to da vode brigu o svom zdravlju.

Možete nam slati i pitanja za koja želite da ih u vaše ime postavimo stručnjacima. Pišite nam na naš mail nismosame@gmail.com ili u inbox na našu Facebook stranicu.

A sada brzo, obucite nešto roza i pošaljite nam na mail ili u inbox svoju fotografiju.

Pročitajte i ostale članke

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Hvala svim donatorima – prikupili smo novih 68.429,55 kuna za prijevoz žena na kemoterapiju!

Posebno nas je dirnula podrška učenika 1. c razreda Elektrotehničke škole Split i njihove razrednice Ivane Mihovilović Krce.

Više

Održana završna konferencija o raku “Fight&Win”

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Zagrebu je održana završna konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Biološka terapija – revolucija u liječenju malignih i upalnih bolesti

Pod nazivom “Vrijednost inovacije u liječenju malignih i upalnih bolesti” 12. prosinca održali smo edukaciju za pacijente.

Više

Budite originalni – stavite pod bor radove pacijenata Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb!

Prodajna izložba radova pacijenata Klinike za psihijatriju postavljena je u predvorju Zelene zgrade na Rebru, a otvorena je od 9 do 14 sati.

Više

Konferencija „Fight&Win“ održana i u Zadru

Nakon Dubrovnika, Splita, Osijeka, Rijeke i Varaždina, konferencija “Fight&Win” u četvrtak, 22. studenoga, održana je u Zadru.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama