Bolest mi je otvorila oči, shvatila sam da sam se davala osobi koja to ne zaslužuje

Aleksandra Marković (26)

28.

STUDENOGA, 2017.

Prvog siječnja zaželjela sam da mi ova godina bude kao nijedna ranije. Da mi se nakon puno razočaranja dogodi nešto lijepo. Nešto što će me učiniti sretnom i nasmijati me. Ubrzo sam proslavila rođendan. Dobila sam čestitku i od njega, gospodina V. To me je posebno razveselilo, budući da je on moja neostvarena višegodišnja ljubav. Godina je lijepo počela, moglo bi se reći.

No, jednog siječanjskog jutra probudila sam se s bolom ispod pazuha. Odmah sam pomislila kako nešto nije u redu pa sam poslije nekoliko dana otišla kod svog liječnika. Napravila sam laboratorijske pretrage i dodatne preglede kod liječnika. Rekli su mi da je u pitanju infekcija. Dani su prolazili, ali se limfni čvor povećavao. Ponovno sam otišla kod liječnika koji me je poslao na mnogobrojna testiranja. Iako su svi rezultati bili dobri, stanje se pogoršavalo. Bol je sada već bila tolika da sam sve manje mogla pomicati ruku. Tako sam dospjela i do Instituta za onkologiju i radiologiju. Nakon što me pregledao kirurg, rekli su mi da moram na operaciju. Kirurg je rekao kako sumnja na limfom pa sam ga na sljedećem pregledu bojažljivo pitala koliko je siguran da se radi o limfomu. Mislila sam da će me prekoriti zbog takvog pitanja, s obzirom da se tek nakon biopsije može sigurno znati o čemu je riječ. Ipak, rekao je da je najvjerojatnije rak limfnih žlijezda. Nije mi bilo nimalo svejedno. Izašla sam iz ordinacije. U hodniku me čekala sestra. Prvi put u životu nisam mogla odmah izgovoriti tako nešto strašno. Sjela sam i počela plakati. Rekla sam joj nakon nekoliko trenutaka da liječnici sumnjaju na limfom. Konzilij je bio zakazan za početak ožujka. Tako se dogodilo da za Dan žena umjesto poklona dobijem karton na Onkologiji. Dok sam čekala poziv iz bolnice za operaciju, poslala sam poruku gospodinu V.

On je osoba u koju sam se zaljubila istog trenutka kada sam ga upoznala. Od tada do danas prošlo je više godina. Iako su se u tom periodu dogodile različite stvari, uvijek mi je bio drag. Bila sam uvjerena da ćemo, ako ništa drugo, postati prijatelji. Jako sam ga voljela. Značio mi je sve. Vjerovala sam da je čovjek. Trudila sam se oko njega, htjela sam ga usrećiti. Nažalost, ignorirao je svaki moj znak pažnje i svaki pokušaj da mu se više približim. Prelazila sam preko svega, vjerovala sam da je samo povrijeđen i razočaran, da je izgubio povjerenje u ljude. Vjerovala sam da je bio iskren. Da je ono što govori istina.

U poruci sam ga zamolila da mi se javi, s obzirom na probleme sa zdravljem kroz koje sam prolazila. Vidio je poruku, ali nije odgovorio. Bila sam jako povrijeđena. U tim mi je trenucima samo trebala njegova podrška, riječ ohrabrenja, samo sam ga htjela čuti. Ne samo da sam strahovala da sam ozbiljno bolesna, već su i brojni drugi problemi postajali sve veći. Osim obitelji, koja je svakako najvažnija, nitko nije bio uz mene. Nisam htjela da mi se javi kako bi s njim pričala o svojoj situaciji, htjela sam ga samo čuti, žudjela sam za tim da me oraspoloži.

U bolnicu sam otišla dan prije operacije. Kako je vrijeme prolazilo, rasli su i strah i neizvjesnost. Jako sam se plašila anestezije. Glavom su mi prolazile različite zastrašujuće misli. Hodnici puni bolesnih ljudi, gužve, sumorna, zabrinuta lica. Nisam imala osjećaj da je sve što mi se događa stvarno. Činilo mi se kao da sam u nekom filmu. Gledala sam kroz prozor s trećeg kata bolnice i razmišljala o tome kako je život nepredvidiv i čudan. Dok ljudi izvan bolnice vode uobičajeni život, užurbano idu na posao, fakultet, šeću u obližnjem parku, uživaju u proljetnom suncu, unutar bolničkih zidova svakodnevno se vodi životna borba. Tu noć nisam mogla zaspati. Izišla sam iz sobe i šetala dugim, praznim hodnikom. Razmišljala sam o različitim stvarima. Otvarala su mi se mnoga pitanja. Što ako sam bolesna? Koliko problema to povlači za sobom? Moji su se planovi do tada već prilično izmijenili. Gospodin V. živi i radi blizu bolnice. Da je htio, mogao mi se barem javiti. U bilo kojem trenutku. Nije morao doći, iako sam ga strašno htjela vidjeti. Nedostajao mi je njegov dugo očekivani zagrljaj.

Anestezija, koje sam se toliko plašila, brzo je djelovala, tako da sam uskoro bila uspavana. Probudili su me na intenzivnoj njezi. Operacija je protekla dobro. Najteže od svega bilo je skidanje štrafte prvog postoperativnog dana. To je bilo jedno od fizički najbolnijih iskustava koje sam doživjela. Sobu sam dijelila s još sedam pacijentica. Ono što sam shvatila jest to da, bez obzira na razlike koje su među nama postojale u godinama, iskustvu, životnim navikama, upravo ovako ozbiljne i nimalo lijepe situacije zbližavaju ljude, čine da još bolje shvatimo suštinu života, prave vrijednosti, da uvijek postoji nešto što je ljudima zajedničko, da se i u teškim trenucima mogu naći osobe koje će vam uljepšati dan, koje će vas oraspoložiti, koje vas svojim iskustvom mogu potaknuti da se borite i koračate dalje. Jedna od pacijentica koja je bila sa mnom u sobi bila je divna gospođa, nastavnica biologije u mirovini. Ona me svaki put oraspoložila svojim pričama i vedrim duhom. Zahvalna sam njoj, ali i brižnim medicinskim sestrama koje su sve učinile kako bih što lakše provela bolničke dane.

Histopatološki nalaz pokazao je da nemam rak limfnih žlijezda, već da je u pitanju infekcija. Još sam nekoliko puta nakon operacije odlazila na kontrole kod svog kirurga. Iako su liječnici napravili razne analize, nije utvrđeno o kojoj se infekciji radilo.

Gospodin V., iako je znao da sam bila u bolnici, nije se javio ni nakon operacije. Nedavno sam saznala da nikada nije bio iskren prema meni. Ponovno sam doživjela veliko razočaranje pred važan životni period. Shvatila sam da sam puno vremena, truda i ljubavi posvetila osobi koja to ne zaslužuje. Zato je važno da budemo svjesni sebe i drugih ljudi, onoga što zaslužujemo, smisla postojanja i vrijednosti života. Bitno je da shvatimo da je život neizvjestan i da se nikada ne zna što donosi novi dan.

Poštujte i volite sebe i vama drage ljude, ljude koji vas zaslužuju. Uživajte što je više moguće u onome što vas veseli. Redovno kontrolirajte svoje zdravlje, i što god vam se dogodi, vjerujte u bolje sutra!

Prije tri godine mislila sam da više nikada neću vidjeti svoju djecu, a sada ću postati baka!

Moreni Škorić su u svibnju 2016., u razmaku od svega nekoliko dana, dijagnosticirane dvije vrste tumora: rak dojke i rak debelog crijeva.

Read More

Govorili su mi da sam zdrava, a u meni je tinjao rak

Kada je saznala dijagnozu Evu je mučilo samo jedno pitanje: Kakav je to rak koji je za dvije godine s četiri milimetra narastao na 18!?

Read More

Živjeti život bez straha

Alexandri je karcinom dijagnosticiran na 33. rođendan, a svima nama i svojoj trogodišnjoj kćerkici savjetuje: Budite sebi na prvom mjestu!

Read More

U obitelji poznate novinarke pet je žena oboljelo od raka dojke zbog čega razmišlja o preventivnoj mastektomiji

Tanja Rudež upozorava da je petogodišnje preživljenje žena oboljelih od raka dojke 96 posto, ako se rak otkrije u početnom stadiju.

Read More

Ispovijest hrabre Božene Dujmović o borbi s karcinomom jajnika: Nakon 62 kemoterapije, snaga je još uvijek tu!

Tijekom pet godina borbe s rakom jajnika Božena Dujmović primila je četiri linije kemoterapije, ukupno 62 kemoterapije.

Read More

Živite život živeći trenutak!

Našoj autorici Sunčici Kunić prošle su točno dvije godine od dijagnoze. Ovo je njezina poruka svima koji se bore s malignom bolešću.

Read More

Sisa, polsisa, fejksisa i bezsisa/Povijest moje desne dojke

Ne propustite priču naše heroine koja se pet puta borila s rakom dojke o tome kako ju je bolest natjerala da voli sebe i svoje tijelo.

Read More

Valentinovo za mene više nije tako romantično. Na taj su mi datum prije dvije godine rekli da imam rak!

Ranka Carević imala je 36 godina kada su joj dijagnosticirali malignu bolest. Bilo je to točno na Valentinovo…

Read More

Dva puta sam imala rak. U desnoj pa u lijevoj dojci, ali nisam se predala!

Kada joj je drugi put dijagnosticirana maligna bolest Jasminka je živjela u Austriji gdje se na kemoterapije i zračenja odlazi – taksijem.

Read More

Novogodišnja čestitka

“Vrijeme je za novo u našem životu. Sretan nam put!”, poručuje u novogodišnjoj čestitci naša autorica Nataša Petek.

Read More

Kako je sve počelo

Moj prijatelj Google kaže da je rak dojke najsporije rastući rak. Treba mu osam do 10 godina. Taman, od 2005., kada mi je mlada liječnica na sistematskom nakon što je pritisnula dojku iz koje je izašla krv rekla “Ups, pa vi imate rak”, do danas prošlo je 10 godina.

Read More

Operacija i televizija

Danas moram na Rebro na pregled kod moje hematologinje. Kirurg traži njezino mišljenje prije operacije. Prije tri mjeseca završila sam u bolnici s dijagnozom dubinske venske tromboze. Od tada sam na Martefarinu.

Read More

Ja i nova ja

Prošla su tri dana, a ja se još nisam srasla s mojim novim mehaničkim dojkama. Teške su mi, tvrde i bolne. Cijeli me dan pere neka sjeta.

Read More

Ode i bradavica

Kad si bolestan, očekuješ podršku i razumijevanje barem najuže obitelji. No, po svemu sudeći češće je teže nositi se s tumorom članovima obitelji nego oboljelima.

Read More

Tetovaža

Tražim po internetu. Istraživanja pokazuju da ukupno izlječenje od raka dojke mjereno petogodišnjom stopom preživljenja za stadij II iznosi od 50 do 70 posto.

Read More

Kosa kao fetiš

Danas sam ponovno bila u Dubravi. Konačno lijepe vijesti. Prva je da moj rak nije HER 2 pozitivan, druga da bradavica koju sam odstranila nije bila zahvaćena rakom (Fuck!)

Read More

Ćelava i ponosna

Krećemo. Zbogom Zagrebe, zbogo problemi. Na putu za more svratili smo kod prijateljice u Tuk. Hedonizam na najjače. Ljepota je života doista u malim stvarima.

Read More

Osjećam se haj, mozak baj baj

Danas sam upoznala ženu koja je rak dojke operirala prije 15 godina i još uvijek živi priču o raku. Odlazi na gotovo sva predavanja na temu raka, druži se sa ženama koje su imale isto ili slično iskustvo. I sretna je.

Read More

Kad te krene

Sutra mi je zadnje zračenje. Konačno. Nakon što sam večeras čula priču mlade majke koja svaku večer putuje autobusom iz Bjelovara, malo me je, priznajem, bilo sram što sam se ikada požalila da mi je teško.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama