Dobrota raste dijeljenjem

Ivanka Nikolić

5.

SRPNJA, 2019.

Lozinka : “Nisi Sama!”

Odgovor: „Ideš s nama!”

 

 

Postoje jednostavno dobri ljudi koji bez vidljivog razloga i očekivanja žele pomoći. Onako… Na razne načine. I to je ljepota življenja u svijetu u kojem nema ništa “džaba”, u svijetu u kojem su se vrijednosti izokrenule.

Često mi je život pripremao iznenađenja, držao me na “kratkom lancu”, da ne zaboravim tko je glavni. Nedavno me je ponovo potapšao po ramenu, uz prešutnu poruku: „Možeš li ovo?“. 

“I ne, nije stvar u novcu (iako hvala i za to), stvar je u nečemu puno većem. U Čovjeku. U Ljudima.”

Ivanka Nikolić / Foto privatna arhiva

Ne volim puno pričati o raku, onako, bez da me itko pita. Navikla sam svoje strahove, nadanja, želje pravilno rasporediti kako bih istom tom životu dala balans, malo nade, puno želja i tu i tamo neki strah. Do sada odličan recept. 

Ono što je u ovom periodu dodatno izbalansiralo bijelu i crnu je akcija „Nisi sama – ideš s nama!“. Nisam mislila da mi treba ova usluga, do sada sam sve sama rješavala i funkcioniralo je odlično. Ali, eto, neki anđelčići su prije mene shvatili da ovaj put ne trebam biti sama. Dolazak taksija i riječi koje zvuče poput lozinke u zavjerenika (ja: „Nisi sama!“; taksist: „Ideš s nama!“) u ovom su mom novom iskušenju pun pogodak. 

Nasmijani taksisti, puni empatije, nikako sažaljenja, onaj su začin, ona bijela i ružičasta boja dodana na crne i sive tonove.

Ne znam radujem li im se više ujutro kad dođu po mene, i razgovorom daju sve od sebe kako bi mi dali dodatnu snagu za terapiju koja slijedi, ili nakon terapije kada se utrkuju s gužvom i traže načine da što prije stignem na kolodvor i natrag svojoj kući. 

I ne, nije stvar u novcu (iako hvala i za to), stvar je u nečemu puno većem. U Čovjeku. U Ljudima. 

U ponosu kada mi taksista kaže: „Znate, sve nas je više koji vozimo za udrugu…“

A ja čujem: „Znate, sve više nas je Ljudi…“ 

I zato, u moru loših vijesti, političkih prepucavanja i lopovluka, izuzetno je bitno ovakvim akcijama dati prostora u medijima, na društvenim mrežama, u svakodnevnom životu. 

Jer, dobrota raste dijeljenjem, a sreća se grabi isključivo raširenih ruku… Zato, raširite ruke, gledajte srcem i budite s nama… Da NISMO SAME 


 

Nevidljiva žena

Dirljiva ispovijest hrabre Bjelovarčanke koju je liječenje zloćudnog tumora na krajniku toliko promijenilo da je nakon izlaska iz bolnice poznanici na ulici nisu prepoznavali.

Read More

Ples tužnih marama

Kad borba s malignom bolešću voljene žene dotakne umjetničku dušu, nastati može pravi vrtlog neobičnih priča. Objavljujemo jednu od onih što ih je u takvim trenucima ispisao Tin Prpić.

Read More

Mojoj Katarini

Danas je blagdan Svih svetih, dan kada se prisjećamo najdražih osoba koje više nisu među nama.

Read More

Trenutci

Život čine male stvari: trenutci sreće, ljubavi, životne radosti… Najčešće toga postanemo svjesni tek kada se razbolimo.

Read More

Uspješno sam porodila životno ugroženo djetešce, a to je i meni spasilo život

Ne propustite inspirativnu priču ginekološke onkologinje Sandre Radović, zaposlene u KBC-u Sestara milosrdnica, koja je cjelokupno liječenja provela – radeći.

Read More

Moja priča

Nakon što je oboljela od raka dojke, Bori Halom, dizajnerica cvijeća iz Budimpešte, osnovala je udrugu za informiranje o raku dojke.

Read More

Heroji su među nama

Nikolina Popović ostala je bez roditelja, a onda je u 26. godini i sama oboljela od raka dojke. Danas piše blog i inspiracija je mnogima.

Read More

Dobrota raste dijeljenjem

PRIČA KOJU MORATE PROČITATI: Dirljiva ispovijest naše heroine Ivanke Nikolić o tome što za nju znači usluga taksi prijevoza na kemoterapiju.

Read More

Prije tri godine mislila sam da više nikada neću vidjeti svoju djecu, a sada ću postati baka!

Moreni Škorić su u svibnju 2016., u razmaku od svega nekoliko dana, dijagnosticirane dvije vrste tumora: rak dojke i rak debelog crijeva.

Read More

Govorili su mi da sam zdrava, a u meni je tinjao rak

Kada je saznala dijagnozu Evu je mučilo samo jedno pitanje: Kakav je to rak koji je za dvije godine s četiri milimetra narastao na 18!?

Read More

Kako je sve počelo

Moj prijatelj Google kaže da je rak dojke najsporije rastući rak. Treba mu osam do 10 godina. Taman, od 2005., kada mi je mlada liječnica na sistematskom nakon što je pritisnula dojku iz koje je izašla krv rekla “Ups, pa vi imate rak”, do danas prošlo je 10 godina.

Read More

Operacija i televizija

Danas moram na Rebro na pregled kod moje hematologinje. Kirurg traži njezino mišljenje prije operacije. Prije tri mjeseca završila sam u bolnici s dijagnozom dubinske venske tromboze. Od tada sam na Martefarinu.

Read More

Ja i nova ja

Prošla su tri dana, a ja se još nisam srasla s mojim novim mehaničkim dojkama. Teške su mi, tvrde i bolne. Cijeli me dan pere neka sjeta.

Read More

Ode i bradavica

Kad si bolestan, očekuješ podršku i razumijevanje barem najuže obitelji. No, po svemu sudeći češće je teže nositi se s tumorom članovima obitelji nego oboljelima.

Read More

Tetovaža

Tražim po internetu. Istraživanja pokazuju da ukupno izlječenje od raka dojke mjereno petogodišnjom stopom preživljenja za stadij II iznosi od 50 do 70 posto.

Read More

Kosa kao fetiš

Danas sam ponovno bila u Dubravi. Konačno lijepe vijesti. Prva je da moj rak nije HER 2 pozitivan, druga da bradavica koju sam odstranila nije bila zahvaćena rakom (Fuck!)

Read More

Ćelava i ponosna

Krećemo. Zbogom Zagrebe, zbogo problemi. Na putu za more svratili smo kod prijateljice u Tuk. Hedonizam na najjače. Ljepota je života doista u malim stvarima.

Read More

Osjećam se haj, mozak baj baj

Danas sam upoznala ženu koja je rak dojke operirala prije 15 godina i još uvijek živi priču o raku. Odlazi na gotovo sva predavanja na temu raka, druži se sa ženama koje su imale isto ili slično iskustvo. I sretna je.

Read More

Kad te krene

Sutra mi je zadnje zračenje. Konačno. Nakon što sam večeras čula priču mlade majke koja svaku večer putuje autobusom iz Bjelovara, malo me je, priznajem, bilo sram što sam se ikada požalila da mi je teško.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama