Dok sam primala kemoterapiju pomagala sam kćeri riješiti zadaću

Mirjana Vlahović (51)

1.

TRAVNJA, 2017.

Za dijagnozu sam rekla samo bratu, jako je teško to prihvatio. Roditeljima, sestri i kćeri rekla sam da sam samo na infuziji zbog opće iscrpljenosti. Svi su bili pod stresom jer sam ja eto u bolnici i njima to jako teško pada.

Prikopčana na kemoterapiju rješavala sam domaće zadaće i radne bilježnice moje kćeri, koje ona ne može sama riješiti jer je dijete s poteškoćama u razvoju, a zadaće se moraju riješiti baš sve i uvijek. Škola nije pokazala niti malo razumijevanja za našu situaciju.

Ja sam Mirjana i ovo je moja priča o tome kako sam pobijedila bolest i postala zdrava i vesela žena.

U 38. godini života, samo mjesec dana nakon što je poginuo otac moje kćeri, otišla sam liječnici obiteljske prakse zbog opće slabosti. Liječnica je smatrala da je stanje takvo zbog obiteljske tragedije, ali složila se kako bih nakon 15 godina mogla obaviti laboratorijske pretrage. Otišla sam u privatni laboratorij jer nisam imala ni vremena ni živaca čekati jutro. Iz laboratorija su me nazvali da hitno dođem po nalaze. Objasnili su mi da nalazi nisu dobri i da se moram hitno javiti  svojoj liječnici kako bi me ona uputila u bolnicu na daljnju obradu. Nasmijala sam se, pokušala sam im objasniti da sam samo malo iscrpljena i da će to brzo proći. Zamolili su me da ipak hitno odem do svoje liječnice. Došla sam s nalazima u ambulantu. Liječnica mi je predložila da uzmem taksi i odmah krenem na Rebro. Bio je ponedjeljak, dijete je bilo u školi, a ja odlazim na Rebro u hematološku ambulantu. Predala sam nalaze. U čekaonici je bilo 500 pacijenata, a ja sam samo razmišljala o tome hoću li stići kući do 13 sati jer moja kći nema pojma gdje sam i očekuje me kod kuće. Brzo su me zvali na ponovno vađenje krvi. Dr. Jasminka Kovačević, liječnica u dnevnoj bolnici na Odjelu za hematologiju koja je pogledala moj nalaz, rekla mi je da imam leukemiju. Šok je trajao par sekundi, mozak mi je radio sto na sat. Prvo sam ju pitala mogu li mi odmah dati neki lijek jer moram brzo kući, doći će mi kći iz škole. Objasnila mi je da je stanje jako teško i da ću morati ostati na bolničkom liječenju. Pristala sam. Otišla sam na hitan prijem. Primili su me na patofizu, jer na hematologiji nije bilo mjesta. Tamo sve pacijenti u terminalnoj fazi bolesti. Ja sva sretna jer imam samo leukemiju i nakon kemoterapija idem kući. A onda sam dobila temperaturu i neku neobjašnjivu grlobolju. Slezena mi je natekla, samo što ne pukne. Hitno su mi dali nekoliko doza krvi. Uza sve što mi se događalo, pokušavala sam riješiti logistiku za kćer, kako ne bi bila sama dok se ja ne vratim kući.

Za dijagnozu sam rekla samo bratu, jako je teško to prihvatio. Roditeljima, sestri i kćeri rekla sam da sam samo na infuziji zbog opće iscrpljenosti. Svi su bili pod stresom jer sam ja eto u bolnici i njima to jako teško pada.

Svima koji se bore sa “zločestim” bolestima želim poručiti da nikada, ali baš nikada, ne pomisle na neuspjeh. Optimizam je put ka izlječenju.Svatko od nas ima nešto ili nekog tko će ga dignuti i dati mu snagu za borbu.

Mirjana Vlahovic / Foto: privatna arhiva

Nakon tjedan dana terapije antibioticima premjestili su me na Odjel za hematologiju.Tamo sam se prvi put slomila. Plakala sam pola sata, a onda snažan adrenalin koji me je podsjetio da ću sad dobiti pravu terapiju koja će mi pomoći da ozdravim. Kemoterapija je došla u crnoj foliji i primala sam ju sedam dana kroz 24 sata.

Prikopčana na kemoterapiju rješavala sam domaće zadaće i radne bilježnice moje kćeri, koje ona ne može sama riješiti jer je dijete s poteškoćama u razvoju, a zadaće se moraju riješiti baš sve i uvijek. Škola nije pokazala niti malo razumijevanja za našu situaciju. Stanje je svakim danom bilo sve lošije, a ja sam bila sve sretnija jer uskoro idem kući. Dan prije no što su me trebali otpustiti dobila sam temperaturu, srećom ne previsoku pa su me ipak pustili kući budući da sam iz Zagreba. Bude li mi se stanje pogoršalo rekli su mi da se moram odmah javiti u Hitnu ambulantu. Redovita kontrola za sedam dana. Vratila sam se kući, slaba, iscrpljena, mršava i siva, ali sretnija no ikad. Mislila sam kako će se moje stanje popravljati iz dana u dan te kako ću već do prve kontrole biti fit. No, moje je stanje svakim danom bilo sve lošije. Stalno sam imala temperaturu, osjećala sam neopisivu slabost. Krvna mi je slika na kontroli bila jako loša, morala sam primiti krv i čarobne injekcije Neupogena koje podižu leukocite.

Moji su tada bili gotovo na nuli. Uspostavilo se da bolnica nema injekcija. Sva sreća postoji privatna ljekarna koja ih ima, ali jedna injekcija košta sto eura. A ja bi ih trebala primiti desetak. Nisam si to mogla priuštiti, tada sam bila bez posla i prihoda. Razmišljala sam o tome da moram naći način kako natjerati koštanu srž da profunkcionira i počne proizvoditi leukocite, a da to ništa ne košta. No, takvog rješenja nije bilo. Injekcije je kupila moja obitelj i moje se zdravstveno stanje počelo popravljati. Svaki drugi dan dolazila bih na Rebro. Svaki me put primao drugi liječnik, sve dok me jedne srijede nije primio dr. Mirando Mrsić. Kad je pogledao nalaze, odmah je predložio biopsiju koštane srži. Nalaz je pokazao da uz leukemiju imam i ne- Hodgkinov limfom i da trebam drugačiju terapiju od one koju sam primala. Dobila sam tri doze novog lijeka. Trebale su mi opet i čarobne injekcije za podizanje leukocita. Nalazi su mi odmah bili bolji. Nakon šest mjeseci ponovno biopsija. Nalazi su, na zaprepaštenje dr. Mrsića, pokazali da je bolest i dalje prisutna. Nastavljamo terapiju. Ovaj put koštana srž počinje polako funkcionirati. Nalazi su minimalno dobri, ali ja funkcioniram izvrsno, bez ijedne infekcije i hospitalizacije. Sve sam obavljala u dnevnoj bolnici. Psihički sam prolazila kroz razne faze raspoloženja, od straha do sreće. Dr. Mrsić je bio i liječnik i prijatelj. Moja obitelj nikako nije podnosila da se priča o mojoj bolesti, a to mi je ignoriranje najteže padalo. Ponekad bih imala silnu potrebu ispričati nekome kako se osjećam, ali nisam imala kome. Svi su prijatelji jedan po jedan nestali iz mog života.

Svaki mjesec kontrole, stanje zadovoljavajuće. Mojoj sreći nije bilo kraja kada  mi je dr. Mrsić rekao da na sljedeću kontrolu moram doći tek za tri mjeseca. U to je vrijeme on već bio u Saboru, a u bolnicu bi dolazio samo kada sam trebala obaviti biopsiju koštane srži i redovitu kontrolu. Prošlo je šest godina i bolest mi se opet vratila. Dr. Mrsić je dogovorio pregled i terapije kod dr. Kinde Bašić. Odlazim na Rebro po novu dozu zdravlja. Ovaj puta bez straha, jača no ikada. Moja kći sada više nije maloljetna. Odrasla je i postala mi je potpora. Nema više straha da će ona, ako ja “odem”, morati u dom za nezbrinutu djecu. Daleko od toga da je sposobna sama živjeti, ali upravo je to ta snaga koja me tjerala da budem dobro, da izdržim i budem tu zbog nje. 

Liječenje je završilo, nalazi su polako postajali sve bolji, koštana je srž proradila. Danas na kontrole odlazim svakih šest mjeseci, opet kod najbolje liječnice na svijetu, dr. Nadire Duraković. Ona je više od liječnice, ako treba i frendica. Moj optimizam raste, ali osjećaj usamljenosti cijelo je vrijeme prisutan. Počela sam pisati blog te svoju priču ispričala – računalu. Ono je postalo moj prijatelj. Njemu sam ispričala priče koje sam željela ispričati na glas, ali čulo se samo tipkanje. Priče o (ne)funkcioniranju sustava zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi. Priče o obiteljskim i prijateljskim odnosima. O samoći, sreći, ljubavi…

Svima koji se bore sa “zločestim” bolestima želim poručiti da nikada, ali baš nikada, ne pomisle na neuspjeh. Optimizam je put ka izliječenju. Svatko od nas ima nešto ili nekoga tko će ga dignuti i dati mu snagu za borbu.

Jači smo no što mislimo, samo ne smijemo dozvoliti da nas strah od bolesti oslabi.

 

Prije tri godine mislila sam da više nikada neću vidjeti svoju djecu, a sada ću postati baka!

Moreni Škorić su u svibnju 2016., u razmaku od svega nekoliko dana, dijagnosticirane dvije vrste tumora: rak dojke i rak debelog crijeva.

Read More

Govorili su mi da sam zdrava, a u meni je tinjao rak

Kada je saznala dijagnozu Evu je mučilo samo jedno pitanje: Kakav je to rak koji je za dvije godine s četiri milimetra narastao na 18!?

Read More

Živjeti život bez straha

Alexandri je karcinom dijagnosticiran na 33. rođendan, a svima nama i svojoj trogodišnjoj kćerkici savjetuje: Budite sebi na prvom mjestu!

Read More

U obitelji poznate novinarke pet je žena oboljelo od raka dojke zbog čega razmišlja o preventivnoj mastektomiji

Tanja Rudež upozorava da je petogodišnje preživljenje žena oboljelih od raka dojke 96 posto, ako se rak otkrije u početnom stadiju.

Read More

Ispovijest hrabre Božene Dujmović o borbi s karcinomom jajnika: Nakon 62 kemoterapije, snaga je još uvijek tu!

Tijekom pet godina borbe s rakom jajnika Božena Dujmović primila je četiri linije kemoterapije, ukupno 62 kemoterapije.

Read More

Živite život živeći trenutak!

Našoj autorici Sunčici Kunić prošle su točno dvije godine od dijagnoze. Ovo je njezina poruka svima koji se bore s malignom bolešću.

Read More

Sisa, polsisa, fejksisa i bezsisa/Povijest moje desne dojke

Ne propustite priču naše heroine koja se pet puta borila s rakom dojke o tome kako ju je bolest natjerala da voli sebe i svoje tijelo.

Read More

Valentinovo za mene više nije tako romantično. Na taj su mi datum prije dvije godine rekli da imam rak!

Ranka Carević imala je 36 godina kada su joj dijagnosticirali malignu bolest. Bilo je to točno na Valentinovo…

Read More

Dva puta sam imala rak. U desnoj pa u lijevoj dojci, ali nisam se predala!

Kada joj je drugi put dijagnosticirana maligna bolest Jasminka je živjela u Austriji gdje se na kemoterapije i zračenja odlazi – taksijem.

Read More

Novogodišnja čestitka

“Vrijeme je za novo u našem životu. Sretan nam put!”, poručuje u novogodišnjoj čestitci naša autorica Nataša Petek.

Read More

Kako je sve počelo

Moj prijatelj Google kaže da je rak dojke najsporije rastući rak. Treba mu osam do 10 godina. Taman, od 2005., kada mi je mlada liječnica na sistematskom nakon što je pritisnula dojku iz koje je izašla krv rekla “Ups, pa vi imate rak”, do danas prošlo je 10 godina.

Read More

Operacija i televizija

Danas moram na Rebro na pregled kod moje hematologinje. Kirurg traži njezino mišljenje prije operacije. Prije tri mjeseca završila sam u bolnici s dijagnozom dubinske venske tromboze. Od tada sam na Martefarinu.

Read More

Ja i nova ja

Prošla su tri dana, a ja se još nisam srasla s mojim novim mehaničkim dojkama. Teške su mi, tvrde i bolne. Cijeli me dan pere neka sjeta.

Read More

Ode i bradavica

Kad si bolestan, očekuješ podršku i razumijevanje barem najuže obitelji. No, po svemu sudeći češće je teže nositi se s tumorom članovima obitelji nego oboljelima.

Read More

Tetovaža

Tražim po internetu. Istraživanja pokazuju da ukupno izlječenje od raka dojke mjereno petogodišnjom stopom preživljenja za stadij II iznosi od 50 do 70 posto.

Read More

Kosa kao fetiš

Danas sam ponovno bila u Dubravi. Konačno lijepe vijesti. Prva je da moj rak nije HER 2 pozitivan, druga da bradavica koju sam odstranila nije bila zahvaćena rakom (Fuck!)

Read More

Ćelava i ponosna

Krećemo. Zbogom Zagrebe, zbogo problemi. Na putu za more svratili smo kod prijateljice u Tuk. Hedonizam na najjače. Ljepota je života doista u malim stvarima.

Read More

Osjećam se haj, mozak baj baj

Danas sam upoznala ženu koja je rak dojke operirala prije 15 godina i još uvijek živi priču o raku. Odlazi na gotovo sva predavanja na temu raka, druži se sa ženama koje su imale isto ili slično iskustvo. I sretna je.

Read More

Kad te krene

Sutra mi je zadnje zračenje. Konačno. Nakon što sam večeras čula priču mlade majke koja svaku večer putuje autobusom iz Bjelovara, malo me je, priznajem, bilo sram što sam se ikada požalila da mi je teško.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama