Kao i mnoge od nas, jako kasno sam shvatila da moram sebi biti na prvom mjestu

Dubravka Zotović (43)

1.

TRAVNJA, 2017.

U jednom trenutku, kada sam bila sigurna da je s bolestima gotovo, za vrijeme šetnje s prijateljicom osjetila sam čudnu bol u desnoj dojci.

Sve  su naše priče slične i teške, ali opet na svoj način različite. Moje je ime Dubravka Zotović,  samohrana  sam majka rodom iz Dubrovnika, danas živim i radim u Zagrebu. Do 2015. godine moj je život bio bajka… Prekrasno dijete koje je danas student prve godine fakulteta, uspjesi na poslu samo su se nizali. Ni slutila nisam da će moja idila jako kratko trajati. U svibnju 2015. mojoj su mami dijagnosticirali rak limfnih žlijezda. Krenula je borba. Uvijek sam bila najjači član obitelji koji može baš sve… S mamom sam prošla kemoterapije i infarkt koji se dogodio iste godine u sedmom mjesecu. I dok sam hrlila i jurila kroz život misleći da se meni ne može baš ništa dogoditi, na  jednom sistematskom pregledu otkrili su mi papilarni karcinom štitnjače. Mama je bila na kemoterapiji, a mene su u isto vrijeme operirali. Strašno! No, uvijek sam bila hrabra žena, puna samopouzdanja,  ništa  me nije uspjelo poljuljati. Primila sam terapiju od 100mcl radioaktivnog joda i s ogromnim nalazom hormona TSH vratila se na posao.

U jednom trenutku, kada sam bila sigurna da je s bolestima gotovo, za vrijeme šetnje s prijateljicom osjetila sam čudnu bol u desnoj dojci. Odmah sam znala da nešto nije uredu. Moje me tijelo opomenulo. Napravila sam mamografiju i ultrazvuk. Nalaz je pokazao “nešto”, ali bez punkcije mi nisu mogli reći što. Odmah sutradan otrčala sam na Institut za tumore na kojem me dočekala moja draga sugrađanka. Napravila mi je punkciju i rekla da popijem kavu dok nalaz ne bude gotov. Njezin pognuti pogled kada mi je morala reći rezultat punkcije nikada neću zaboraviti. Pogledala me i izustila: Pa draga moja Dube, ti opet imaš karcinom! Isplakala sam se, postavila si tisuće i tisuće pitanja, ali odgovore nisam pronašla. Znala sam samo jedno: Moram naprijed, moj sin Marko ima još pet godina do završetka studija.

Dogovorila sam operaciju, sve je prošlo odlično. Sada čekam terapiju. Imala sam invazivni karcinom dojke. Znala sam samo da ne želim umrijeti i da želim živjeti. Nažalost, kao i mnoge od nas, jako kasno sam shvatila da moram sebi biti na prvom mjestu. Veselim se svakom danu… Uživam u svim mogućim trenutcima života.

Dubravka Zotović / Foto: privatna arhiva

Imala sam sreće…

Martina je sa svega 15 godina prošla šest kemoterapija, 23 godine bila je zdrava, a onda joj je ponovno dijagnosticirana maligna bolest.

Read More

Fak rak

Ivanina prijateljica piše o tome kakav je osjećaj kad ti u kratko vrijeme od raka obole tri vrlo bliske osobe.

Read More

Moja se bolest vraćala već nekoliko puta, no neće me slomiti. Snagu skupljam u zagrljajima!

Žaklini je u siječnju bilo šest godina borbe s rakom. U tom je periodu promijenila četiri kemoterapije, a nakon siječnja još dvije…

Read More

Bolujem od rijetke vrste tumora. Moja borba za život još uvijek traje, no ja znam da ću izići kao pobjednica!

Sve je počeo 2013., 2014. kada je Marijanu obuzeo naizgled benigni kašalj. Liječnik je zaključio da ima virozu i poslao je kući…

Read More

Dva puta sam pobijedila rak i rodila zdravu curicu. Spremna sam na sve!

Borislava je Imala 34 godine i tumor dojke za koji je liječnik hitno odredio operaciju, odstranjenje dojke, a onda je saznala da je trudna…

Read More

U lijevoj dojci imala sam tri čvorića, bez puno razmišljanja odmah sam odstranila – obje dojke

Znate onaj osjećaj kad se svi oko vas boje i izbjegavaju vas kao da imate zaraznu bolest? Grozan osjećaj…

Read More

Osmomjesečni sinčić najveća mi je snaga u liječenju

U dobi od 25 godina, u šestome mjesecu trudnoće, Petri je otkriven Hodgkinov limfom, a liječnici nisu znali što bi s njom…

Read More

Moja mama ima rak. Točka.

U rizičnoj sam skupini i svake se godine kontroliram, minuta mi tada traje kao godina, ali spoznaja da je sve u redu… vrijedi milijun dolara!

Read More

Kužite, mi nismo same, mi smo posebne!

Dirljiva priča o prijateljstvu između dvije žene koje se nikada nisu vidjele. Sve je počelo sa zabunom poslanom porukom i Nismo same.

Read More

Gdje su naše autorice danas? (4)

Povodom prvog rođendana Nismo same, o tome kako danas gledaju na bolest pričali smo s Andreom Krivačić, Ivankom Nikolić i Mirjanom Vlahović.

Read More

Kako je sve počelo

Moj prijatelj Google kaže da je rak dojke najsporije rastući rak. Treba mu osam do 10 godina. Taman, od 2005., kada mi je mlada liječnica na sistematskom nakon što je pritisnula dojku iz koje je izašla krv rekla “Ups, pa vi imate rak”, do danas prošlo je 10 godina.

Read More

Operacija i televizija

Danas moram na Rebro na pregled kod moje hematologinje. Kirurg traži njezino mišljenje prije operacije. Prije tri mjeseca završila sam u bolnici s dijagnozom dubinske venske tromboze. Od tada sam na Martefarinu.

Read More

Ja i nova ja

Prošla su tri dana, a ja se još nisam srasla s mojim novim mehaničkim dojkama. Teške su mi, tvrde i bolne. Cijeli me dan pere neka sjeta.

Read More

Ode i bradavica

Kad si bolestan, očekuješ podršku i razumijevanje barem najuže obitelji. No, po svemu sudeći češće je teže nositi se s tumorom članovima obitelji nego oboljelima.

Read More

Tetovaža

Tražim po internetu. Istraživanja pokazuju da ukupno izlječenje od raka dojke mjereno petogodišnjom stopom preživljenja za stadij II iznosi od 50 do 70 posto.

Read More

Kosa kao fetiš

Danas sam ponovno bila u Dubravi. Konačno lijepe vijesti. Prva je da moj rak nije HER 2 pozitivan, druga da bradavica koju sam odstranila nije bila zahvaćena rakom (Fuck!)

Read More

Ćelava i ponosna

Krećemo. Zbogom Zagrebe, zbogo problemi. Na putu za more svratili smo kod prijateljice u Tuk. Hedonizam na najjače. Ljepota je života doista u malim stvarima.

Read More

Osjećam se haj, mozak baj baj

Danas sam upoznala ženu koja je rak dojke operirala prije 15 godina i još uvijek živi priču o raku. Odlazi na gotovo sva predavanja na temu raka, druži se sa ženama koje su imale isto ili slično iskustvo. I sretna je.

Read More

Kad te krene

Sutra mi je zadnje zračenje. Konačno. Nakon što sam večeras čula priču mlade majke koja svaku večer putuje autobusom iz Bjelovara, malo me je, priznajem, bilo sram što sam se ikada požalila da mi je teško.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama