Kao i mnoge od nas, jako kasno sam shvatila da moram sebi biti na prvom mjestu

Dubravka Zotović (43)

1.

TRAVNJA, 2017.

U jednom trenutku, kada sam bila sigurna da je s bolestima gotovo, za vrijeme šetnje s prijateljicom osjetila sam čudnu bol u desnoj dojci.

Sve  su naše priče slične i teške, ali opet na svoj način različite. Moje je ime Dubravka Zotović,  samohrana  sam majka rodom iz Dubrovnika, danas živim i radim u Zagrebu. Do 2015. godine moj je život bio bajka… Prekrasno dijete koje je danas student prve godine fakulteta, uspjesi na poslu samo su se nizali. Ni slutila nisam da će moja idila jako kratko trajati. U svibnju 2015. mojoj su mami dijagnosticirali rak limfnih žlijezda. Krenula je borba. Uvijek sam bila najjači član obitelji koji može baš sve… S mamom sam prošla kemoterapije i infarkt koji se dogodio iste godine u sedmom mjesecu. I dok sam hrlila i jurila kroz život misleći da se meni ne može baš ništa dogoditi, na  jednom sistematskom pregledu otkrili su mi papilarni karcinom štitnjače. Mama je bila na kemoterapiji, a mene su u isto vrijeme operirali. Strašno! No, uvijek sam bila hrabra žena, puna samopouzdanja,  ništa  me nije uspjelo poljuljati. Primila sam terapiju od 100mcl radioaktivnog joda i s ogromnim nalazom hormona TSH vratila se na posao.

U jednom trenutku, kada sam bila sigurna da je s bolestima gotovo, za vrijeme šetnje s prijateljicom osjetila sam čudnu bol u desnoj dojci. Odmah sam znala da nešto nije uredu. Moje me tijelo opomenulo. Napravila sam mamografiju i ultrazvuk. Nalaz je pokazao “nešto”, ali bez punkcije mi nisu mogli reći što. Odmah sutradan otrčala sam na Institut za tumore na kojem me dočekala moja draga sugrađanka. Napravila mi je punkciju i rekla da popijem kavu dok nalaz ne bude gotov. Njezin pognuti pogled kada mi je morala reći rezultat punkcije nikada neću zaboraviti. Pogledala me i izustila: Pa draga moja Dube, ti opet imaš karcinom! Isplakala sam se, postavila si tisuće i tisuće pitanja, ali odgovore nisam pronašla. Znala sam samo jedno: Moram naprijed, moj sin Marko ima još pet godina do završetka studija.

Dogovorila sam operaciju, sve je prošlo odlično. Sada čekam terapiju. Imala sam invazivni karcinom dojke. Znala sam samo da ne želim umrijeti i da želim živjeti. Nažalost, kao i mnoge od nas, jako kasno sam shvatila da moram sebi biti na prvom mjestu. Veselim se svakom danu… Uživam u svim mogućim trenutcima života.

Dubravka Zotović / Foto: privatna arhiva

Gdje su naše autorice danas? (2)

“Nikada nismo bile samosvjesnije i osjećale se bolje no danas”, tvrde hrabre Irena Letica Ćurčić, Sara Karačić i Snježana Slonja.

Read More

Gdje su naše autorice danas? (1)

Tri naše autorice, Dubravka Škurla, Sandra Zubčić i Sonja Grgat, otkrile su nam kako se danas osjećaju i kakvi su im planovi za budućnost.

Read More

Kontra mraku, kontra sili… ili jesi ili nisi (2)

Kada su mi u Hrvatskoj rekli da je moj tumor neoperabilan spas sam potražila u jednoj od bolnica u sastavu turske grupacije Acibadem.

Read More

Kontra mraku, kontra sili… ili jesi ili nisi (1)

Nakon liječenja od raka dojke za Dubravku je uslijedio novi šok: nalaz CT-a pokazao je metastaze na mozgu, sedam komada, neoperabilno…

Read More

Bolest me slomila, uz podršku ove divne stranice potražila sam stručnu pomoć

Iako je autorica ove priče odlučila ostati anonimna, odluku da razgovora sa stručnom osobom smatramo njezinim i našim velikim uspjehom.

Read More

Trudio sam se svojoj voljenoj biti podrška, no ne znam jesam li u tome uspio

Dođeš na posao. Dočeka te problem. Nakon toga dođeš kući i imaš stvaran problem: voljena osoba ima karcinom dojke…

Read More

Nevjerojatna je čežnja za životom koja se javi kada je čovjek na rubu (2)

Pobjeda nije uvijek i nužno zdravlje. Pobjede su svaki dan mali i tajnoviti koraci znani samo nama.

Read More

Nevjerojatna je čežnja za životom koja se javi kada je čovjek na rubu (1)

To je intervencija Neba u moj redovnički život..Znala sam istog trena da će me to promijeniti, da nakon svega moram biti bolja.

Read More

Grč koji ne prestaje…

Priča koju je podijelila na Nismo same Sonju Grgat ohrabrila je da nastavi pisati pa danas ima svoj blog “Grč koji ne prestaje…”

Read More

Sada znam kako je teško razumjeti nekoga dok nisi „u istim cipelama“

Novinarki koja je cijeli životni vijek posvetila brzi za starije osobe nedavno je dijagnosticiran maligni melanom. Ovo je njezina priča.

Read More

Kako je sve počelo

Moj prijatelj Google kaže da je rak dojke najsporije rastući rak. Treba mu osam do 10 godina. Taman, od 2005., kada mi je mlada liječnica na sistematskom nakon što je pritisnula dojku iz koje je izašla krv rekla “Ups, pa vi imate rak”, do danas prošlo je 10 godina.

Read More

Operacija i televizija

Danas moram na Rebro na pregled kod moje hematologinje. Kirurg traži njezino mišljenje prije operacije. Prije tri mjeseca završila sam u bolnici s dijagnozom dubinske venske tromboze. Od tada sam na Martefarinu.

Read More

Ja i nova ja

Prošla su tri dana, a ja se još nisam srasla s mojim novim mehaničkim dojkama. Teške su mi, tvrde i bolne. Cijeli me dan pere neka sjeta.

Read More

Ode i bradavica

Kad si bolestan, očekuješ podršku i razumijevanje barem najuže obitelji. No, po svemu sudeći češće je teže nositi se s tumorom članovima obitelji nego oboljelima.

Read More

Tetovaža

Tražim po internetu. Istraživanja pokazuju da ukupno izlječenje od raka dojke mjereno petogodišnjom stopom preživljenja za stadij II iznosi od 50 do 70 posto.

Read More

Kosa kao fetiš

Danas sam ponovno bila u Dubravi. Konačno lijepe vijesti. Prva je da moj rak nije HER 2 pozitivan, druga da bradavica koju sam odstranila nije bila zahvaćena rakom (Fuck!)

Read More

Ćelava i ponosna

Krećemo. Zbogom Zagrebe, zbogo problemi. Na putu za more svratili smo kod prijateljice u Tuk. Hedonizam na najjače. Ljepota je života doista u malim stvarima.

Read More

Osjećam se haj, mozak baj baj

Danas sam upoznala ženu koja je rak dojke operirala prije 15 godina i još uvijek živi priču o raku. Odlazi na gotovo sva predavanja na temu raka, druži se sa ženama koje su imale isto ili slično iskustvo. I sretna je.

Read More

Kad te krene

Sutra mi je zadnje zračenje. Konačno. Nakon što sam večeras čula priču mlade majke koja svaku večer putuje autobusom iz Bjelovara, malo me je, priznajem, bilo sram što sam se ikada požalila da mi je teško.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama