U obitelji poznate novinarke pet je žena oboljelo od raka dojke zbog čega  razmišlja o preventivnoj mastektomiji

Tanja Rudež

Ovo je nešto jako agresivno. Da ste došli za tri mjeseca, ne znam da li bih vam mogao pomoći, rekao je vidno uznemireni liječnik mojoj bliskoj prijateljici nakon što joj je na ultrazvučnom pregledu otkrio rak dojke. Moja je prijateljica dva puta godišnje odlazila na ultrazvuk dojke, a svake dvije godine i na mamografiju. U dobi od 48 godina jedne je noći, doslovce u snu, na desnoj dojci opipala kvržicu. Probudila se i uplašila. Idućih je dana otišla liječniku, iskusnom stručnjaku kod kojega je godinama odlazila na preglede. Pritom je, od njenog posljednjeg pregleda, kada se na ultrazvuku nije vidjelo ništa sumnjivo, prošlo svega osam mjeseci. Ukratko, moja je prijateljica nakon toga podvrgnuta mastektomiji desne dojke, ugrađen joj je silikonski nadomjestak, prošla je liječenje kemoterapijom i već šest godina prima hormonsku terapiju. Normalno živi i radi te redovito odlazi na preglede kod svoga onkologa. Priča moje prijateljice zorno pokazuje da redoviti pregled uistinu spašava život.

Rak dojke najčešće je maligno oboljenje u žena u našoj zemlji: dijagnosticira se kod četvrtine novooboljelih žena od karcinoma. Prema posljednjim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su 2015. godine zabilježene 2748 novooboljele žene, a od te je zloćudne bolesti 2017. godine umrlo 853 žena. Rak dojke kod nas je drugi maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka. Najčešće se dijagnosticira u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena. Ipak, ohrabrujuće je da se u posljednje dvije godine bilježi pad mortaliteta u svim dobnim skupinama. Liječnici stoga uporno ponavljaju kako se redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće. Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96 posto.

U Hrvatskoj se od 2006. godine (u skladu s Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke) provodi probir na rak dojke, a osnovna metoda probira je mamografija. Riječ je o rendgenskom pregledu kojim se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Svake dvije godine u okviru toga programa na mamografski se pregled pozivaju žene u dobi od 50 do 69 godina, a prema posljednjim podacima u 2018. godini bilježi se 64 postotni odziv. To je dosad najveći odaziv, što pokazuje kako i kod žena u Hrvatskoj jača svijest o važnosti preventivnih pregleda dojki.

Iako je mamografija nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, ona nije savršena. Normalno tkivo grudi može sakriti rak dojke tako da se ne pojavljuje na mamografiji. To se zove lažni negativni nalaz. Procjenjuje se da mamografija ne pokazuje 15 do 20 posto slučajeva raka dojki, posebice kad je riječ o dojkama s gustom žljezdanom strukturom. Sve mlađe žene imaju više žljezdanog tkiva tzv. “guste dojke”, pa je za njih obavezno nadopuniti mamografiju i ultrazvučnim pregledom.

Kako se rak dojke sve češće dijagnosticira kod mladih žena, pregled ultrazvukom preporučuje se već od  30. godine života. Do 40. godine ultrazvučni se pregled preporučuje jednom godišnje, a od 40. do 69. jednom godišnje, uz mamografiju svake dvije godine. Nakon 70. godine pregled se obavlja prema potrebi.

Posebne smjernice odnose se na žene koje su izložene povećanom riziku, a najčešće je riječ o onima u čijim se obiteljima rak dojke pojavljuje u dvije ili više generacija. Kod tih se žena s mamografskim pregledom počinje već oko 35. godine, a zatim ponavlja svake dvije godine. Nadalje, njima se nakon 40. godine ultrazvučni pregled preporučuje dva puta godišnje. Toj skupini žena pripadam i ja. U dvije generacije žena u mojoj obitelji dosad je zabilježeno čak pet slučajeva raka dojke, od kojih jedan sa smrtnim ishodom. Nažalost, od raka dojke prije 23 godine preminula je moja majka. Imala je samo 58 godina.

Na prvu sam mamografiju išla već s 36 godina, a zatim svake dvije godine. U početku sam mamografiju obavljala kod liječnika u privatnoj ordinaciji, no kako sad imam 56 godina obuhvaćena sam Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Stoga se redovito odazivam pozivu na pregled. Također, svakih pet do šest mjeseci odlazim na ultrazvučni pregled dojki. „ Ja ne mogu spriječiti da vi dobijete rak, ali ako redovito dolazite na preglede, možemo ga ‘uloviti’ u ranoj fazi“, nebrojeno mi je puta rekao moj liječnik. Meni su njegove riječi bile i ostale „sveto pismo“.

Kako sam svjesna da spadam u „rizičnu populaciju“, u posljednje vrijeme razmišljam o preventivnoj mastektomiji kakvoj se podvrgla Angelina Jolie. Prema liječničkoj preporuci otići ću u Genetičko savjetovalište Klinike za tumore u Zagrebu, koje od 2014. godine djeluje kao prvo takvo savjetovalište u Hrvatskoj. U međuvremenu sam odnijela i uzorak krvi na Institut Ruđer Bošković, kako bih svoju DNK donirala za znanstveni projekt istraživanja genetske sklonosti raku dojke. Osvrćući se na tužnu sudbinu moje majke kojoj, stjecajem nesretnih okolnosti uključujući i rat, rak dojke nije na vrijeme bio dijagnosticiran, želim potaknuti sve žene koje dosad nisu brinule o zdravlju svojih dojki da se zamisle i naruče na pregled. Jer, rak dojke je izlječiv ako ga na vrijeme otkrijemo i liječimo uz pomoć suvremenih medicinskih dostignuća.


nismo sameTanja Rudež dugogodišnja je znanstvena novinarka Jutarnjeg lista. Dobitnica je nagrade Britanskog udruženja znanstvenih pisaca (ABSW) za najbolju europsku znanstvenu novinarku 2015. godine.

Pročitajte i ostale članke

Prije kemoterapije i zračenja obavezno posjetite stomatologa

Iznimno je važno da liječenju kemoterapijom pristupite sa zdravom usnom šupljinom.

Više

Onkološka škola života

Jesu li i zašto osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji pacijenti? Ne propustite najnoviju kolumnu naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje.

Više

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Pogled iz drugog kuta: Što kada uloga liječnika postane preteška?

U općem je interesu da svi liječnici koji rade s onkološkim bolesnicima rade na sebi i svojim komunikacijskim vještinama.

Više

99 posto anketiranih: Da, želimo da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.!

Pitali smo vas želite li da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga u suradnji s psihijatrom Majom Vukoja provodi od 2018. godine, nastavi i u 2020. Hvala svima koji su ispunili anketu.

Više

Lila tjedan: Svaka treća žena mlađa od 34 godine je HPV pozitivna!

U sklopu prvog u nizu MedTalka, posvećenog „Lila tjednu – Tjednu ženskog zdravlja“, koju udruga Nismo same provodi od 2017. godine, sudionici su analizirali prošlogodišnje rezultate te donijeli zajedničke odluke vezane uz ovogodišnje aktivnosti.

Više

Nabavite svoju „Nisi sama – ideš s nama!“ majicu s potpisom Jurja Zigmana

Humanitarnoj akciji mogu se pridružiti svi građani, i to u trajanju od 4. prosinca do 28. veljače 2020.

Više

Hvala medijima na podršci knjizi “Nismo same”

Na Interliberu je 13. studenoga promovirana knjiga „Nismo same“ objavljena u izdanju Profila.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama