Odazovite se na pozive Ministarstva zdravstva. Meni je to spasilo život!

Jasna Duka (56)

15.

TRAVNJA, 2017.

Zovem se Jasna, uskoro ću imati 57 godina i nikada prije nisam bila ozbiljno bolesna. Radila sam svoj posao, uživala i bila sretna i zadovoljna. Godine 2011. dobila  sam poslovno uvjetovani otkaz i od tada počinje moja životna kalvarija i borba po sudovima. Naravno da od silnoga stresa dođe i bolest.

U travnju 2014. godine dobila sam poziv Ministarstva zdravstva da se odazovem na mamografski pregled. Budući da sam imala vremena, odlučila sam se javiti ni ne sluteći kako ću poslije ultrazvuka, a potom i punkcije, saznati najgoru vijest u svom životu: IMAM RAK!

Damir Štimac, voditelj Odjela za radiologiju u KBC Osijek, rekao mi je da ne čekam na red kada dođem po nalaz, već da se javim sestri i zamolim ju da mu da nalaz da ga on pročita. Pred ordinacijom je bila gužva i mnoge su se žene koje su čekale red počele buniti zašto ja idem preko reda. Kad je liječnik pročitao nalaz, sestra me odmah pozvala i ne mogu nikome opisati osjećaj kada ti liječnik kaže: Nažalost, nalaz nije dobar, imate rak, morate na operaciju i morate se što hitnije javiti na torakalnu kirurgiju.

Iz ordinacije sam izašla uplakana i dala bih sve da sam se mogla naći na mjestu bilo koje žene koja je stajala ispred ordinacije. Da sam barem mogla čekati u nepreglednom redu,  a ne saznati da sam bolesna. Toliko sam bila zbunjena da sam izlazeći iz bolnice zaboravila da sam došla pješice, pa sam prvo počela tražiti gdje sam parkirala auto. Rasplakala sam se i razmišljala kako to priopćiti svojima i što će dalje biti sa mnom. Kao i mnoge žene, bila sam uvjerena da se to dogada nekome drugom. Kako rak? Pa od toga se umire! Svi koje sam poznavala, a imali su rak, umrli su. Uslijedila je operacija, koju sada pamtim kao najlakši dio. Operirao me najbolji liječnik na svijetu, prof. dr. sc. Jozo Kristek, kojemu se želim zahvaliti na svemu. Puno mu HVALA na dobro obavljenoj operaciji, na tome što se pokazao čovjekom. Kada bi to bilo moguće trebalo bi ga klonirati milijun puta!

Nakon operacije slijedi moj odlazak na onkologiju, kod doktora Ilijana Tomaša. I za njega imam samo riječi hvale.  

Budući da mi je dijagnosticiran invazivni trostruko negativni karcinom dojke, koji je vrlo agresivan i u bilo kojem se trenutku mogao stvoriti negdje dalje, morala sam što prije krenuti s terapijama. Uslijedile su kemoterapije, Taxol, Herceptin, mučnina, bolovi kostiju, gubitak kose, trepavica, obrva……gubitak svih postojećih dlačica na tijelu…

Moj se život danas dijeli na dva dijela – onaj prije dijagnoze raka i ovaj sada. Mnogi ne razumiju kada kažem da je meni rak donio i dobre stvari: više cijenim život, ljude koje volim, svoju obitelj. Više cijenim male stvari, cijenim svaku sekundu sa svojom obitelji i svojim maobrojnim prijateljicama. Ne zamaram se sitnicama. Bolest mi je otkrila tko su mi pravi prijatelji.

Uz mene je bila moja obitelj i, nažalost, svega nekoliko prijateljica. Mnogo je prijatelja netragom nestalo. Neki za koje sam mislila da smo bliski, nisu mi se ni javili, ni pitali kako sam. Telefon je prestao zvoniti, a kada je zvonio znala sam da su to moje najvjernije prijateljice kojima HVALA što postoje. Hvala im na tome što su me puno puta nasmijale, ali i rasplakale, budući da s njima obožavam razmijeniti i sretne i tužne dijelove života. Jedino me one istinski razumiju jer prolaze kroz isto kroz što ja prolazim.
Hvala Bogu sve je to iza mene, redovito se kontroliram i svaki puta strahujem kakav će biti nalaz. Danas sam u mirovini i pokušavam živjeti bez stresa, puno čitam, šetam, družim se s prijateljima i nadam se da će sve biti u redu.

Jasna Duka / Foto: privatna arhiva

Goranka Perc: Hodam za sve žene oboljele od raka i ostvarujem svoj san!

Nakon što je odhodala polovicu puta hrabra Goranka Perc osjećala se kao da je osvojila Oscara. Što će tek biti kada stigne na cilj?

Read More

Goranka Perc: U prvih tjedan dana Camina propješačila sam 221,67 kilometara za svaku od vas!

Goranka će preći 800 kilometara dug Put svetog Jakova za sve žene oboljele od raka. Detalje Gorankinog puta pratite na našoj FB stranici.

Read More

Ruže rastu iz trnja (kako pričati s ljudima koji imaju dijagnozu)

Ponekad nam i pristup pretjerane obzirnosti ide beskrajno na živce.

Read More

Bolesna pohodi – telefonom

Jagoda Prebeg na duhovit način opisuje kako najčešće izgleda briga obitelji i prijatelja za oboljele.

Read More

Buen camino, Goranka!

Za sve nas Goranka Perc kreće na Camino de Santiago – put dug 800 kilometara propješačit će u majici Nismo same.

Read More

Život je vječito vraćanje na početak…

Naša autorica Nataša Petek nedavno je ponovno završila u bolnici, na odjelu na kojem je ležala i 2013. kada su je pripremali za operaciju.

Read More

Tužna sam jer nisam uspjela nagovoriti brata da i on posjeti liječnika

Milena Tomljanović o iskustvu prvog pregleda nakon liječenja od raka debelog crijeva koji joj je dijagnosticiran u dobi od svega 44 godine.

Read More

Ti ne plačeš, ti to možeš!

Sa svojih 29 godina, i najviše radi svoje dvoje djece od šest i devet godina, Sanja je odlučna izdržati sve da izliječi rak vrata maternice

Read More

Ponekad mislim da je Marija umrla od tuge za kosom

Kada je prvi puta oboljela od Ne-Hodgkinovog limfoma Jagoda je imala 37 godina i teško je podnijela gubitak kose.

Read More

Imala sam sreće…

Martina je sa svega 15 godina prošla šest kemoterapija, 23 godine bila je zdrava, a onda joj je ponovno dijagnosticirana maligna bolest.

Read More

Kako je sve počelo

Moj prijatelj Google kaže da je rak dojke najsporije rastući rak. Treba mu osam do 10 godina. Taman, od 2005., kada mi je mlada liječnica na sistematskom nakon što je pritisnula dojku iz koje je izašla krv rekla “Ups, pa vi imate rak”, do danas prošlo je 10 godina.

Read More

Operacija i televizija

Danas moram na Rebro na pregled kod moje hematologinje. Kirurg traži njezino mišljenje prije operacije. Prije tri mjeseca završila sam u bolnici s dijagnozom dubinske venske tromboze. Od tada sam na Martefarinu.

Read More

Ja i nova ja

Prošla su tri dana, a ja se još nisam srasla s mojim novim mehaničkim dojkama. Teške su mi, tvrde i bolne. Cijeli me dan pere neka sjeta.

Read More

Ode i bradavica

Kad si bolestan, očekuješ podršku i razumijevanje barem najuže obitelji. No, po svemu sudeći češće je teže nositi se s tumorom članovima obitelji nego oboljelima.

Read More

Tetovaža

Tražim po internetu. Istraživanja pokazuju da ukupno izlječenje od raka dojke mjereno petogodišnjom stopom preživljenja za stadij II iznosi od 50 do 70 posto.

Read More

Kosa kao fetiš

Danas sam ponovno bila u Dubravi. Konačno lijepe vijesti. Prva je da moj rak nije HER 2 pozitivan, druga da bradavica koju sam odstranila nije bila zahvaćena rakom (Fuck!)

Read More

Ćelava i ponosna

Krećemo. Zbogom Zagrebe, zbogo problemi. Na putu za more svratili smo kod prijateljice u Tuk. Hedonizam na najjače. Ljepota je života doista u malim stvarima.

Read More

Osjećam se haj, mozak baj baj

Danas sam upoznala ženu koja je rak dojke operirala prije 15 godina i još uvijek živi priču o raku. Odlazi na gotovo sva predavanja na temu raka, druži se sa ženama koje su imale isto ili slično iskustvo. I sretna je.

Read More

Kad te krene

Sutra mi je zadnje zračenje. Konačno. Nakon što sam večeras čula priču mlade majke koja svaku večer putuje autobusom iz Bjelovara, malo me je, priznajem, bilo sram što sam se ikada požalila da mi je teško.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama