Valentinovo za mene više nije tako romantično. Na taj su mi datum prije dvije godine rekli da imam rak!

Ranka Carević (38)

10.

VELJAČE, 2019.

Kako započeti priču koja mi je iz korijena promijenila život? I to ne samo meni, nego i svim meni bliskim ljudima.

Želju za pisanjem dobila sam zato što se bliži godišnjica događaja koji su moj svijet okrenuli naglavačke. Svi govore o Valentinovu. Ah što je to lijep dan u životu dvoje ljudi koji zajedno kroče kroz život! I meni je to bio lijep dan, sve do prije dvije godine.

Upravo na Valentinovo, 14. veljače 2017. godine, čula sam tu zlokobnu rečenicu koja mi i danas zvoni u ušima: „Gospođo Ranka, imate karcinom…“ U tom trenutku svijet je za mene stao, otvorila se neka rupa u duši koju iz dana u dan pokušavam pomalo zatvoriti, ali ne ide.

“Dvije godine nakon dijagnoze ja još uvijek bijem bitku sa svojim tijelom ne bi li ono koliko-toliko normalno funkcioniralo.”

Poslije mora isplakanih suza počela je i moja bitka. Ah što sam bila naivna! Mislila sam da će nakon operacije i kemoterapije sve proći. Da će to biti moja pobjeda. Ali prevarila sam se. Operacija i oporavak nakon operacije bili su mačji kašalj u odnosu na kemoterapije. To je doslovce bila borba, umrijeti ili živjeti, ali i to je prošlo. Istina, bilo je trenutaka kada sam od svega htjela odustati. Znala sam reći suprugu: „Odustajem, pa što bude!“ Hvala Bogu, životu i ne znam kome još što je u moj život doveo tog divnog čovjeka, moju stijenu, moj oslonac. Kada bih padala govorio bi mi da se imam zašto boriti i zbog koga živjeti. Pritom je mislio na našu djecu. Hvala mu na tome!

Kada su završile moje kemoterapije, rekla sam sebi: „Super, moji su problemi riješeni, više nisam bolesna to je sve iza mene.“ E kako sam se prevarila. To je bio samo početak mojih problema. Netko će reći: Kakve sad ona ima probleme, pa preživjela je karcinom. Jesam, preživjela sam karcinom, ali moje tijelo, i ono najvažnije, moja psiha, trebaju puno vremena za opravak.

Dvije godine nakon dijagnoze ja još uvijek bijem bitku sa svojim tijelom ne bi li ono koliko-toliko normalno funkcioniralo. Sve ide polako i teško. U bolnici sam postala redovna mušterija koja skoro svaki dan nešto traži. A ja samo tražim rješenje mojih muka koje nikako da završe. Sa sestrama na šalterima svih mogućih ordinacija sam na ti. Već smo se sprijateljile koliko s njima svakodnevno provodim vremena.

Uz moju primarnu bolest bili su vezani samo onkolog i kirurg, a sada se družim sa psihijatrima, fizijatrima, ginekolozima, radiolozima i raznim drugim „ozima“. Dok ovo pišem vratila su mi se sjećanja i emocije i polako gubim fokus s onoga što sam vam htjela napisati.

Moja priča možda izgleda kao malo depresivna, ali meni se kroz bolest dogodilo puno lijepih stvari. Prva lijepa stvar je to što sam upoznala puno jakih žena, divnih medicinskih sestra i doktora i, naravno, ova stranica. Nismo same su lijek za dušu nas žena koje borimo naše bitke. Hvala vam što postojite! I za kraj, žene, kraljice, ja sam stavila osmijeh na lice i ne skidam ga. Idemo dalje! Hvala ovoj stranici na tome što je uz nas.

Provedite Valentinovo uz osobu koja vam uvijek izmami osmijeh na lice!

Volim vas sve!

Ples tužnih marama

Kad borba s malignom bolešću voljene žene dotakne umjetničku dušu, nastati može pravi vrtlog neobičnih priča. Objavljujemo jednu od onih što ih je u takvim trenucima ispisao Tin Prpić.

Read More

Mojoj Katarini

Danas je blagdan Svih svetih, dan kada se prisjećamo najdražih osoba koje više nisu među nama.

Read More

Trenutci

Život čine male stvari: trenutci sreće, ljubavi, životne radosti… Najčešće toga postanemo svjesni tek kada se razbolimo.

Read More

Uspješno sam porodila životno ugroženo djetešce, a to je i meni spasilo život

Ne propustite inspirativnu priču ginekološke onkologinje Sandre Radović, zaposlene u KBC-u Sestara milosrdnica, koja je cjelokupno liječenja provela – radeći.

Read More

Moja priča

Nakon što je oboljela od raka dojke, Bori Halom, dizajnerica cvijeća iz Budimpešte, osnovala je udrugu za informiranje o raku dojke.

Read More

Heroji su među nama

Nikolina Popović ostala je bez roditelja, a onda je u 26. godini i sama oboljela od raka dojke. Danas piše blog i inspiracija je mnogima.

Read More

Dobrota raste dijeljenjem

PRIČA KOJU MORATE PROČITATI: Dirljiva ispovijest naše heroine Ivanke Nikolić o tome što za nju znači usluga taksi prijevoza na kemoterapiju.

Read More

Prije tri godine mislila sam da više nikada neću vidjeti svoju djecu, a sada ću postati baka!

Moreni Škorić su u svibnju 2016., u razmaku od svega nekoliko dana, dijagnosticirane dvije vrste tumora: rak dojke i rak debelog crijeva.

Read More

Govorili su mi da sam zdrava, a u meni je tinjao rak

Kada je saznala dijagnozu Evu je mučilo samo jedno pitanje: Kakav je to rak koji je za dvije godine s četiri milimetra narastao na 18!?

Read More

Živjeti život bez straha

Alexandri je karcinom dijagnosticiran na 33. rođendan, a svima nama i svojoj trogodišnjoj kćerkici savjetuje: Budite sebi na prvom mjestu!

Read More

Kako je sve počelo

Moj prijatelj Google kaže da je rak dojke najsporije rastući rak. Treba mu osam do 10 godina. Taman, od 2005., kada mi je mlada liječnica na sistematskom nakon što je pritisnula dojku iz koje je izašla krv rekla “Ups, pa vi imate rak”, do danas prošlo je 10 godina.

Read More

Operacija i televizija

Danas moram na Rebro na pregled kod moje hematologinje. Kirurg traži njezino mišljenje prije operacije. Prije tri mjeseca završila sam u bolnici s dijagnozom dubinske venske tromboze. Od tada sam na Martefarinu.

Read More

Ja i nova ja

Prošla su tri dana, a ja se još nisam srasla s mojim novim mehaničkim dojkama. Teške su mi, tvrde i bolne. Cijeli me dan pere neka sjeta.

Read More

Ode i bradavica

Kad si bolestan, očekuješ podršku i razumijevanje barem najuže obitelji. No, po svemu sudeći češće je teže nositi se s tumorom članovima obitelji nego oboljelima.

Read More

Tetovaža

Tražim po internetu. Istraživanja pokazuju da ukupno izlječenje od raka dojke mjereno petogodišnjom stopom preživljenja za stadij II iznosi od 50 do 70 posto.

Read More

Kosa kao fetiš

Danas sam ponovno bila u Dubravi. Konačno lijepe vijesti. Prva je da moj rak nije HER 2 pozitivan, druga da bradavica koju sam odstranila nije bila zahvaćena rakom (Fuck!)

Read More

Ćelava i ponosna

Krećemo. Zbogom Zagrebe, zbogo problemi. Na putu za more svratili smo kod prijateljice u Tuk. Hedonizam na najjače. Ljepota je života doista u malim stvarima.

Read More

Osjećam se haj, mozak baj baj

Danas sam upoznala ženu koja je rak dojke operirala prije 15 godina i još uvijek živi priču o raku. Odlazi na gotovo sva predavanja na temu raka, druži se sa ženama koje su imale isto ili slično iskustvo. I sretna je.

Read More

Kad te krene

Sutra mi je zadnje zračenje. Konačno. Nakon što sam večeras čula priču mlade majke koja svaku večer putuje autobusom iz Bjelovara, malo me je, priznajem, bilo sram što sam se ikada požalila da mi je teško.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama