Valentinovo za mene više nije tako romantično. Na taj su mi datum prije dvije godine rekli da imam rak!

Ranka Carević (38)

10.

VELJAČE, 2019.

Kako započeti priču koja mi je iz korijena promijenila život? I to ne samo meni, nego i svim meni bliskim ljudima.

Želju za pisanjem dobila sam zato što se bliži godišnjica događaja koji su moj svijet okrenuli naglavačke. Svi govore o Valentinovu. Ah što je to lijep dan u životu dvoje ljudi koji zajedno kroče kroz život! I meni je to bio lijep dan, sve do prije dvije godine.

Upravo na Valentinovo, 14. veljače 2017. godine, čula sam tu zlokobnu rečenicu koja mi i danas zvoni u ušima: „Gospođo Ranka, imate karcinom…“ U tom trenutku svijet je za mene stao, otvorila se neka rupa u duši koju iz dana u dan pokušavam pomalo zatvoriti, ali ne ide.

“Dvije godine nakon dijagnoze ja još uvijek bijem bitku sa svojim tijelom ne bi li ono koliko-toliko normalno funkcioniralo.”

Poslije mora isplakanih suza počela je i moja bitka. Ah što sam bila naivna! Mislila sam da će nakon operacije i kemoterapije sve proći. Da će to biti moja pobjeda. Ali prevarila sam se. Operacija i oporavak nakon operacije bili su mačji kašalj u odnosu na kemoterapije. To je doslovce bila borba, umrijeti ili živjeti, ali i to je prošlo. Istina, bilo je trenutaka kada sam od svega htjela odustati. Znala sam reći suprugu: „Odustajem, pa što bude!“ Hvala Bogu, životu i ne znam kome još što je u moj život doveo tog divnog čovjeka, moju stijenu, moj oslonac. Kada bih padala govorio bi mi da se imam zašto boriti i zbog koga živjeti. Pritom je mislio na našu djecu. Hvala mu na tome!

Kada su završile moje kemoterapije, rekla sam sebi: „Super, moji su problemi riješeni, više nisam bolesna to je sve iza mene.“ E kako sam se prevarila. To je bio samo početak mojih problema. Netko će reći: Kakve sad ona ima probleme, pa preživjela je karcinom. Jesam, preživjela sam karcinom, ali moje tijelo, i ono najvažnije, moja psiha, trebaju puno vremena za opravak.

Dvije godine nakon dijagnoze ja još uvijek bijem bitku sa svojim tijelom ne bi li ono koliko-toliko normalno funkcioniralo. Sve ide polako i teško. U bolnici sam postala redovna mušterija koja skoro svaki dan nešto traži. A ja samo tražim rješenje mojih muka koje nikako da završe. Sa sestrama na šalterima svih mogućih ordinacija sam na ti. Već smo se sprijateljile koliko s njima svakodnevno provodim vremena.

Uz moju primarnu bolest bili su vezani samo onkolog i kirurg, a sada se družim sa psihijatrima, fizijatrima, ginekolozima, radiolozima i raznim drugim „ozima“. Dok ovo pišem vratila su mi se sjećanja i emocije i polako gubim fokus s onoga što sam vam htjela napisati.

Moja priča možda izgleda kao malo depresivna, ali meni se kroz bolest dogodilo puno lijepih stvari. Prva lijepa stvar je to što sam upoznala puno jakih žena, divnih medicinskih sestra i doktora i, naravno, ova stranica. Nismo same su lijek za dušu nas žena koje borimo naše bitke. Hvala vam što postojite! I za kraj, žene, kraljice, ja sam stavila osmijeh na lice i ne skidam ga. Idemo dalje! Hvala ovoj stranici na tome što je uz nas.

Provedite Valentinovo uz osobu koja vam uvijek izmami osmijeh na lice!

Volim vas sve!

Sisa, polsisa, fejksisa i bezsisa/Povijest moje desne dojke

Ne propustite priču naše heroine koja se pet puta borila s rakom dojke o tome kako ju je bolest natjerala da voli sebe i svoje tijelo.

Read More

Valentinovo za mene više nije tako romantično. Na taj su mi datum prije dvije godine rekli da imam rak!

Ranka Carević imala je 36 godina kada su joj dijagnosticirali malignu bolest. Bilo je to točno na Valentinovo…

Read More

Dva puta sam imala rak. U desnoj pa u lijevoj dojci, ali nisam se predala!

Kada joj je drugi put dijagnosticirana maligna bolest Jasminka je živjela u Austriji gdje se na kemoterapije i zračenja odlazi – taksijem.

Read More

Novogodišnja čestitka

“Vrijeme je za novo u našem životu. Sretan nam put!”, poručuje u novogodišnjoj čestitci naša autorica Nataša Petek.

Read More

Živa sam 28 godina nakon dijagnoze. Imam posljedice liječenja, ali sam živa i sretna!

Gordana Juričić imala je 21 godinu i bebu od 11 mjeseci kada su joj prvi put dijagnosticirali malignu bolest.

Read More

Rak me natjerao da samu sebe bolje upoznam

Karlovčanku Adrianu Cvetković dijagnoza raka dojke sustigla je u Češkoj, gdje živi i radi od 2016. Daleko od obitelji i na nepoznatom terenu.

Read More

Odluči svom snagom da želiš živjeti

Porukama potpore javila nam se Ozrenka Kamber, voditeljica meditativnih radionica s anđelima.

Read More

Koliko je moje ‘’dobro sam’’ progutalo suza?

Enisa je u samo godinu dana osnovala udrugu žena oboljelih od raka dojke „Bolest nije kraj“ i napisala novu knjigu. Sve pod motom nismo same.

Read More

Ružičasta vrpca ljubavi

Ovogodišnja Milenijska fotografija ružičaste vrpce snimljena je u Dubravi kraj Vrbovca. Naša Ivana bila jedna od organizatorica tog događaja.

Read More

Mislila sam da ja ne mogu oboljeti od raka

Gospođa Slavica više je puta htjela odustati od liječenja, a sada svima poručuje: “Ne smijete odustati, uvijek postoji neko tko vas voli.”

Read More

Kako je sve počelo

Moj prijatelj Google kaže da je rak dojke najsporije rastući rak. Treba mu osam do 10 godina. Taman, od 2005., kada mi je mlada liječnica na sistematskom nakon što je pritisnula dojku iz koje je izašla krv rekla “Ups, pa vi imate rak”, do danas prošlo je 10 godina.

Read More

Operacija i televizija

Danas moram na Rebro na pregled kod moje hematologinje. Kirurg traži njezino mišljenje prije operacije. Prije tri mjeseca završila sam u bolnici s dijagnozom dubinske venske tromboze. Od tada sam na Martefarinu.

Read More

Ja i nova ja

Prošla su tri dana, a ja se još nisam srasla s mojim novim mehaničkim dojkama. Teške su mi, tvrde i bolne. Cijeli me dan pere neka sjeta.

Read More

Ode i bradavica

Kad si bolestan, očekuješ podršku i razumijevanje barem najuže obitelji. No, po svemu sudeći češće je teže nositi se s tumorom članovima obitelji nego oboljelima.

Read More

Tetovaža

Tražim po internetu. Istraživanja pokazuju da ukupno izlječenje od raka dojke mjereno petogodišnjom stopom preživljenja za stadij II iznosi od 50 do 70 posto.

Read More

Kosa kao fetiš

Danas sam ponovno bila u Dubravi. Konačno lijepe vijesti. Prva je da moj rak nije HER 2 pozitivan, druga da bradavica koju sam odstranila nije bila zahvaćena rakom (Fuck!)

Read More

Ćelava i ponosna

Krećemo. Zbogom Zagrebe, zbogo problemi. Na putu za more svratili smo kod prijateljice u Tuk. Hedonizam na najjače. Ljepota je života doista u malim stvarima.

Read More

Osjećam se haj, mozak baj baj

Danas sam upoznala ženu koja je rak dojke operirala prije 15 godina i još uvijek živi priču o raku. Odlazi na gotovo sva predavanja na temu raka, druži se sa ženama koje su imale isto ili slično iskustvo. I sretna je.

Read More

Kad te krene

Sutra mi je zadnje zračenje. Konačno. Nakon što sam večeras čula priču mlade majke koja svaku večer putuje autobusom iz Bjelovara, malo me je, priznajem, bilo sram što sam se ikada požalila da mi je teško.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama