Zbog tuđe sam pogreške zamalo umrla

Anonimna (34)

11.

KOLOVOZA, 2017.

Dugo sam se nećkala trebam li išta napisati. Na kraju sam ipak odlučila podijeliti moju priču. Za sad anonimno, ali kada pročitate što mi se dogodilo nadam se da ćete razumjeti i zašto.

Sve je počelo 2009. Otišla sam kod ginekologa na redoviti godišnji pregled. Nalaz je bio loš, sumnjalo se na HPV virus i pisalo je kako bih trebala napraviti bris na HPV. Moja je liječnica odmah rekla kako je sigurna da nemam HPV, ali kada traže da napravim bris, napravit ćemo ga. Nalaz je bio uredan. Mjesec dana kasnije nakon jednog spolnog odnosa dosta sam krvarila, kao da imam menstruaciju. Odmah sam se javila ginekologinji, a ona me umirila rekavši da to nije ništa budući da sam prije mjesec dana bila na ginekološkom pregledu, radili smo ultrazvuk, papa test i bris i sve je bilo u redu. Ta krv u tragovima javljala se ponekad nakon spolnog odnosa. Nastavila sam redovito jednom godišnje ići na preglede i uvijek je sve bilo u redu. Došla je i 2014. godina, a krv se sve češće pojavljivala nakon spolnog odnosa. Zabrinula sam se. Pitala sam moju ginekologicu što bi to moglo biti, a ona je rekla da je to sigurno nešto hormonski,  ali i da sve mora biti u redu kada je papa test uredan. Tumor 100 posto nije. Zadnji sam put papa test radila u veljači, no molila sam ju da ga ponovimo i u kolovozu. U veljači je nalaz bio uredan, a u kolovozu je pisalo: ASCUS, atipične promjene. Nakon toga na svoju sam ruku otišla u bolnicu na kolposkopiju. I tu počinje moja priča.

Imam 34 godine, a u rujnu 2014. otkriven mi je tumor na vratu maternice. Nakon kolposkopije i biopsije liječnik u rodilištu samo mi je hladno rekao: – Gospođo, imate tumor na vratu maternice. Žao mi je, imate svega 31 godinu i dvoje male djece.

Pitala sam ga može li se moj tumor operirati i liječiti. Odgovorio mi je: –  Nije operabilno, žao mi je, kod vas ovo traje jako dugo i morate se javiti preko puta na onkologiju. 

“Danas sam 50 posto invalid jer nije isto izgubiti maternicu i jajnike s 30 ili s 50 odnosno 60 godina. Ne mogu više ni roditi.”

U tom sam trenu mislila da sam gotova, da nema šanse da ću ostati živa. Možda će vam zvučati glupo ovo što ću sada reći, ali čak sam pomišljala i na suicid. Tako izbezumljena otišla sam po drugo mišljenje i jedan divan stariji  liječnik savjetovao mi je da se odmah javim u Rijeku, profesoru Hermanu Halleru tadašnjem ravnatelju riječke bolnice. Nisam ga uspjela dobiti isti dan, no njegova mi je tajnica rekla da ostavim svoje podatke i da će mi se javiti sutradan. Mislila sam kako nema šanse da će oni mene zvati. Čak sam do sutradan to već i zaboravila. No, profesor se javio. Rekao je da napravim sve nalaze i potom što prije dođem u Rijeku. U međuvremenu su bili gotovi PHD nalaz i MR zdjelice koji je pokazivao tumor veličine oko 4 centimetra. I jedan uvećani limfni čvor. U petak sam bila u Rijeci, a već u ponedjeljak na operaciji. Preventivno mi je sve odstranjeno: jajovodi, maternica, 44 limfna čvora, parametrije… Stadij 2b. Oporavak je prošao u redu i puštena sam kući nakon 14 dana. Nakon toga morala sam ići na kemoterapiju, zračenje i brahiterapiju. Bilo je puno teških dana. Komplikacije kao posljedica radioterapije pojavile su se šest mjeseci nakon zračenja. Zaplelo mi se crijevo zbog priraslica i s 50 sam pala na 37 kilograma. I opet sam završila na operaciji. Trebalo mi je puno vremena da se vratim na normalnu kilažu.  Još uvijek moram paziti na hranu. Ne smijem jesti nikakve grahorice, vlakna, sirovo voće i povrće, mlijeko i mliječne proizvode. Ali, sa svim tim se živi i nadam se da je to iza mene. Najviše me u svemu boli činjenica da sam redovito radila papa testove  i ginekološke kontrole i zato smatram da sam zbog tuđe pogreške zamalo izgubila život. Danas sam 50 posto invalid jer nije isto izgubiti maternicu i jajnike s 30 ili s 50 odnosno 60 godina. Ne mogu više ni roditi. I zato sam neizmjerno zahvalna profesoru Halleru, jer da njega nije bilo zasigurno bih umrla.

Prije tri godine mislila sam da više nikada neću vidjeti svoju djecu, a sada ću postati baka!

Moreni Škorić su u svibnju 2016., u razmaku od svega nekoliko dana, dijagnosticirane dvije vrste tumora: rak dojke i rak debelog crijeva.

Read More

Govorili su mi da sam zdrava, a u meni je tinjao rak

Kada je saznala dijagnozu Evu je mučilo samo jedno pitanje: Kakav je to rak koji je za dvije godine s četiri milimetra narastao na 18!?

Read More

Živjeti život bez straha

Alexandri je karcinom dijagnosticiran na 33. rođendan, a svima nama i svojoj trogodišnjoj kćerkici savjetuje: Budite sebi na prvom mjestu!

Read More

U obitelji poznate novinarke pet je žena oboljelo od raka dojke zbog čega razmišlja o preventivnoj mastektomiji

Tanja Rudež upozorava da je petogodišnje preživljenje žena oboljelih od raka dojke 96 posto, ako se rak otkrije u početnom stadiju.

Read More

Ispovijest hrabre Božene Dujmović o borbi s karcinomom jajnika: Nakon 62 kemoterapije, snaga je još uvijek tu!

Tijekom pet godina borbe s rakom jajnika Božena Dujmović primila je četiri linije kemoterapije, ukupno 62 kemoterapije.

Read More

Živite život živeći trenutak!

Našoj autorici Sunčici Kunić prošle su točno dvije godine od dijagnoze. Ovo je njezina poruka svima koji se bore s malignom bolešću.

Read More

Sisa, polsisa, fejksisa i bezsisa/Povijest moje desne dojke

Ne propustite priču naše heroine koja se pet puta borila s rakom dojke o tome kako ju je bolest natjerala da voli sebe i svoje tijelo.

Read More

Valentinovo za mene više nije tako romantično. Na taj su mi datum prije dvije godine rekli da imam rak!

Ranka Carević imala je 36 godina kada su joj dijagnosticirali malignu bolest. Bilo je to točno na Valentinovo…

Read More

Dva puta sam imala rak. U desnoj pa u lijevoj dojci, ali nisam se predala!

Kada joj je drugi put dijagnosticirana maligna bolest Jasminka je živjela u Austriji gdje se na kemoterapije i zračenja odlazi – taksijem.

Read More

Novogodišnja čestitka

“Vrijeme je za novo u našem životu. Sretan nam put!”, poručuje u novogodišnjoj čestitci naša autorica Nataša Petek.

Read More

Kako je sve počelo

Moj prijatelj Google kaže da je rak dojke najsporije rastući rak. Treba mu osam do 10 godina. Taman, od 2005., kada mi je mlada liječnica na sistematskom nakon što je pritisnula dojku iz koje je izašla krv rekla “Ups, pa vi imate rak”, do danas prošlo je 10 godina.

Read More

Operacija i televizija

Danas moram na Rebro na pregled kod moje hematologinje. Kirurg traži njezino mišljenje prije operacije. Prije tri mjeseca završila sam u bolnici s dijagnozom dubinske venske tromboze. Od tada sam na Martefarinu.

Read More

Ja i nova ja

Prošla su tri dana, a ja se još nisam srasla s mojim novim mehaničkim dojkama. Teške su mi, tvrde i bolne. Cijeli me dan pere neka sjeta.

Read More

Ode i bradavica

Kad si bolestan, očekuješ podršku i razumijevanje barem najuže obitelji. No, po svemu sudeći češće je teže nositi se s tumorom članovima obitelji nego oboljelima.

Read More

Tetovaža

Tražim po internetu. Istraživanja pokazuju da ukupno izlječenje od raka dojke mjereno petogodišnjom stopom preživljenja za stadij II iznosi od 50 do 70 posto.

Read More

Kosa kao fetiš

Danas sam ponovno bila u Dubravi. Konačno lijepe vijesti. Prva je da moj rak nije HER 2 pozitivan, druga da bradavica koju sam odstranila nije bila zahvaćena rakom (Fuck!)

Read More

Ćelava i ponosna

Krećemo. Zbogom Zagrebe, zbogo problemi. Na putu za more svratili smo kod prijateljice u Tuk. Hedonizam na najjače. Ljepota je života doista u malim stvarima.

Read More

Osjećam se haj, mozak baj baj

Danas sam upoznala ženu koja je rak dojke operirala prije 15 godina i još uvijek živi priču o raku. Odlazi na gotovo sva predavanja na temu raka, druži se sa ženama koje su imale isto ili slično iskustvo. I sretna je.

Read More

Kad te krene

Sutra mi je zadnje zračenje. Konačno. Nakon što sam večeras čula priču mlade majke koja svaku večer putuje autobusom iz Bjelovara, malo me je, priznajem, bilo sram što sam se ikada požalila da mi je teško.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama