Živim dan po dan bez planova za budućnost

Slavenka Švab (63)

24.

SVIBNJA, 2017.

Hvala na dobrodošlici, ako se tako može reći. Zovem se Slavenka Švab,  imam 63 godine. U  mirovinu sam otišla 2009. s velikim planovima. Namjeravala sam iznajmljivati kuću na Hvaru i tako popraviti svoj kućni budžet. Devet godina prije toga rastala sam se misleći kako sam konačno našla pravu ljubav. Kakva pogreška! Sve je bilo laž i obmana. U životu sam imala puno teških i tužnih dana, ali digla bih glavu i krenula dalje.

I tako sam se te 2009. ‘uhvatila’ ljetnog posla što je bilo vrlo iscrpljujuće, i fizički i psihički. Došla je i 2013. godina. Nesretan broj 13. Početkom godine bivši je suprug  na skijanju slomio nogu. Vratila sam se s Hvara u Zagreb kako bih ga njegovala. U lipnju sam se ponovno vratila na Hvar. Došli su mi i prvi gosti kad stiže vijest da je i moj sin na nogometu slomio nogu. Ovaj put nisam mogla doći u Zagreb budući da jesen i zima ovise o mojoj zaradi. Ostala sam na Hvaru. Srce mi je pucalo, ali smiješak nisam skidala s  lica. Cijeli sam dan jurila, prala, šetala psa, iščekivala goste od 0 do 24… Nakon mjesec dana teškoga rada na vratu mi je s desne strane izbila kvrga. Mislila sam kako nije ništa strašno. Sigurno mi se upalilo grlo ili možda zub, ali prijatelji su mi savjetovali da ipak odem liječniku. Nisam imala kada. Samoj sebi sam rekla: Izdržat ću do kraja rujna dok ne odu posljednji gosti. Svi su me sažaljivo gledali, no ja sam bila uvjerena kako pretjeruju. Osjećala sam se dobro, ništa me nije boljelo, normalno sam jela i pila. Kad sam se vratila u Zagreb otišla sam na pregled. Uslijedio je šok! Dijagnosticiran mi je karcinom desne tonzile s metastazama.

Nakon sedam dana već sam bila na operacionom stolu. Punih sedam sati čistili su mi vrat i glavu. Presadili su mi i mišić, uzeli su ga ispod dojke kako bi imalo što držati vrat. U bolnici sam provela puna tri tjedna, a onda su me pustili kući.Čekala termin za zračenje kada su me nazvali iz KBC „Sestre milosrdnice“ i pitali mogu li doći 14. veljače, na Valentinovo. Ma koje Valentinovo? Jedino do čega mi je bilo stalo bilo je moje zdravlje. Čekalo me 35 doza zračenja u trajanju od 15 minuta. Ljudi su mi rekli kako to nije lako izdržati, ali mislila sam da pretjeruju. Prva dva tjedna bilo je sve u redu, no onda me ‘lupio’ jaki radiomukozitis, od zračenja mi je izgorjelo grlo i usta su mi bila prepuna afti.  Završila sam u bolnici. Dva tjedna provela sam na infuzijama. Tu mi nuspojavu nitko od liječnika nije najavio. Nisu mi rekli ni da ću ostati bez zubi i bez sline tako da ni vodu neću moći normalno popiti. Danas, tri godine nakon dijagnoze i operacije, idem na kontrolu svaka tri mjeseca. Psihički sam jako loše, teže govorim, imam djelomično paraliziranu desnu stranu lica i veliki ožiljak na vratu.  No, konačno imam  zube. Još ne govorim da sam pobijedila bolest. Ne znam kako bih sve to izdržala bez velike podrške moje djece. Sama sam i nisam si baš najbolje društvo. No, tu sam! Uglavnom živim dan po dan bez planova za budućnost.

Slavenka Švab / Foto: privatna arhiva

Sisa, polsisa, fejksisa i bezsisa/Povijest moje desne dojke

Ne propustite priču naše heroine koja se pet puta borila s rakom dojke o tome kako ju je bolest natjerala da voli sebe i svoje tijelo.

Read More

Valentinovo za mene više nije tako romantično. Na taj su mi datum prije dvije godine rekli da imam rak!

Ranka Carević imala je 36 godina kada su joj dijagnosticirali malignu bolest. Bilo je to točno na Valentinovo…

Read More

Dva puta sam imala rak. U desnoj pa u lijevoj dojci, ali nisam se predala!

Kada joj je drugi put dijagnosticirana maligna bolest Jasminka je živjela u Austriji gdje se na kemoterapije i zračenja odlazi – taksijem.

Read More

Novogodišnja čestitka

“Vrijeme je za novo u našem životu. Sretan nam put!”, poručuje u novogodišnjoj čestitci naša autorica Nataša Petek.

Read More

Živa sam 28 godina nakon dijagnoze. Imam posljedice liječenja, ali sam živa i sretna!

Gordana Juričić imala je 21 godinu i bebu od 11 mjeseci kada su joj prvi put dijagnosticirali malignu bolest.

Read More

Rak me natjerao da samu sebe bolje upoznam

Karlovčanku Adrianu Cvetković dijagnoza raka dojke sustigla je u Češkoj, gdje živi i radi od 2016. Daleko od obitelji i na nepoznatom terenu.

Read More

Odluči svom snagom da želiš živjeti

Porukama potpore javila nam se Ozrenka Kamber, voditeljica meditativnih radionica s anđelima.

Read More

Koliko je moje ‘’dobro sam’’ progutalo suza?

Enisa je u samo godinu dana osnovala udrugu žena oboljelih od raka dojke „Bolest nije kraj“ i napisala novu knjigu. Sve pod motom nismo same.

Read More

Ružičasta vrpca ljubavi

Ovogodišnja Milenijska fotografija ružičaste vrpce snimljena je u Dubravi kraj Vrbovca. Naša Ivana bila jedna od organizatorica tog događaja.

Read More

Mislila sam da ja ne mogu oboljeti od raka

Gospođa Slavica više je puta htjela odustati od liječenja, a sada svima poručuje: “Ne smijete odustati, uvijek postoji neko tko vas voli.”

Read More

Kako je sve počelo

Moj prijatelj Google kaže da je rak dojke najsporije rastući rak. Treba mu osam do 10 godina. Taman, od 2005., kada mi je mlada liječnica na sistematskom nakon što je pritisnula dojku iz koje je izašla krv rekla “Ups, pa vi imate rak”, do danas prošlo je 10 godina.

Read More

Operacija i televizija

Danas moram na Rebro na pregled kod moje hematologinje. Kirurg traži njezino mišljenje prije operacije. Prije tri mjeseca završila sam u bolnici s dijagnozom dubinske venske tromboze. Od tada sam na Martefarinu.

Read More

Ja i nova ja

Prošla su tri dana, a ja se još nisam srasla s mojim novim mehaničkim dojkama. Teške su mi, tvrde i bolne. Cijeli me dan pere neka sjeta.

Read More

Ode i bradavica

Kad si bolestan, očekuješ podršku i razumijevanje barem najuže obitelji. No, po svemu sudeći češće je teže nositi se s tumorom članovima obitelji nego oboljelima.

Read More

Tetovaža

Tražim po internetu. Istraživanja pokazuju da ukupno izlječenje od raka dojke mjereno petogodišnjom stopom preživljenja za stadij II iznosi od 50 do 70 posto.

Read More

Kosa kao fetiš

Danas sam ponovno bila u Dubravi. Konačno lijepe vijesti. Prva je da moj rak nije HER 2 pozitivan, druga da bradavica koju sam odstranila nije bila zahvaćena rakom (Fuck!)

Read More

Ćelava i ponosna

Krećemo. Zbogom Zagrebe, zbogo problemi. Na putu za more svratili smo kod prijateljice u Tuk. Hedonizam na najjače. Ljepota je života doista u malim stvarima.

Read More

Osjećam se haj, mozak baj baj

Danas sam upoznala ženu koja je rak dojke operirala prije 15 godina i još uvijek živi priču o raku. Odlazi na gotovo sva predavanja na temu raka, druži se sa ženama koje su imale isto ili slično iskustvo. I sretna je.

Read More

Kad te krene

Sutra mi je zadnje zračenje. Konačno. Nakon što sam večeras čula priču mlade majke koja svaku večer putuje autobusom iz Bjelovara, malo me je, priznajem, bilo sram što sam se ikada požalila da mi je teško.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama