Živim dan po dan bez planova za budućnost

Slavenka Švab (63)

24.

SVIBNJA, 2017.

Hvala na dobrodošlici, ako se tako može reći. Zovem se Slavenka Švab,  imam 63 godine. U  mirovinu sam otišla 2009. s velikim planovima. Namjeravala sam iznajmljivati kuću na Hvaru i tako popraviti svoj kućni budžet. Devet godina prije toga rastala sam se misleći kako sam konačno našla pravu ljubav. Kakva pogreška! Sve je bilo laž i obmana. U životu sam imala puno teških i tužnih dana, ali digla bih glavu i krenula dalje.

I tako sam se te 2009. ‘uhvatila’ ljetnog posla što je bilo vrlo iscrpljujuće, i fizički i psihički. Došla je i 2013. godina. Nesretan broj 13. Početkom godine bivši je suprug  na skijanju slomio nogu. Vratila sam se s Hvara u Zagreb kako bih ga njegovala. U lipnju sam se ponovno vratila na Hvar. Došli su mi i prvi gosti kad stiže vijest da je i moj sin na nogometu slomio nogu. Ovaj put nisam mogla doći u Zagreb budući da jesen i zima ovise o mojoj zaradi. Ostala sam na Hvaru. Srce mi je pucalo, ali smiješak nisam skidala s  lica. Cijeli sam dan jurila, prala, šetala psa, iščekivala goste od 0 do 24… Nakon mjesec dana teškoga rada na vratu mi je s desne strane izbila kvrga. Mislila sam kako nije ništa strašno. Sigurno mi se upalilo grlo ili možda zub, ali prijatelji su mi savjetovali da ipak odem liječniku. Nisam imala kada. Samoj sebi sam rekla: Izdržat ću do kraja rujna dok ne odu posljednji gosti. Svi su me sažaljivo gledali, no ja sam bila uvjerena kako pretjeruju. Osjećala sam se dobro, ništa me nije boljelo, normalno sam jela i pila. Kad sam se vratila u Zagreb otišla sam na pregled. Uslijedio je šok! Dijagnosticiran mi je karcinom desne tonzile s metastazama.

Nakon sedam dana već sam bila na operacionom stolu. Punih sedam sati čistili su mi vrat i glavu. Presadili su mi i mišić, uzeli su ga ispod dojke kako bi imalo što držati vrat. U bolnici sam provela puna tri tjedna, a onda su me pustili kući.Čekala termin za zračenje kada su me nazvali iz KBC „Sestre milosrdnice“ i pitali mogu li doći 14. veljače, na Valentinovo. Ma koje Valentinovo? Jedino do čega mi je bilo stalo bilo je moje zdravlje. Čekalo me 35 doza zračenja u trajanju od 15 minuta. Ljudi su mi rekli kako to nije lako izdržati, ali mislila sam da pretjeruju. Prva dva tjedna bilo je sve u redu, no onda me ‘lupio’ jaki radiomukozitis, od zračenja mi je izgorjelo grlo i usta su mi bila prepuna afti.  Završila sam u bolnici. Dva tjedna provela sam na infuzijama. Tu mi nuspojavu nitko od liječnika nije najavio. Nisu mi rekli ni da ću ostati bez zubi i bez sline tako da ni vodu neću moći normalno popiti. Danas, tri godine nakon dijagnoze i operacije, idem na kontrolu svaka tri mjeseca. Psihički sam jako loše, teže govorim, imam djelomično paraliziranu desnu stranu lica i veliki ožiljak na vratu.  No, konačno imam  zube. Još ne govorim da sam pobijedila bolest. Ne znam kako bih sve to izdržala bez velike podrške moje djece. Sama sam i nisam si baš najbolje društvo. No, tu sam! Uglavnom živim dan po dan bez planova za budućnost.

Slavenka Švab / Foto: privatna arhiva

Ples tužnih marama

Kad borba s malignom bolešću voljene žene dotakne umjetničku dušu, nastati može pravi vrtlog neobičnih priča. Objavljujemo jednu od onih što ih je u takvim trenucima ispisao Tin Prpić.

Read More

Mojoj Katarini

Danas je blagdan Svih svetih, dan kada se prisjećamo najdražih osoba koje više nisu među nama.

Read More

Trenutci

Život čine male stvari: trenutci sreće, ljubavi, životne radosti… Najčešće toga postanemo svjesni tek kada se razbolimo.

Read More

Uspješno sam porodila životno ugroženo djetešce, a to je i meni spasilo život

Ne propustite inspirativnu priču ginekološke onkologinje Sandre Radović, zaposlene u KBC-u Sestara milosrdnica, koja je cjelokupno liječenja provela – radeći.

Read More

Moja priča

Nakon što je oboljela od raka dojke, Bori Halom, dizajnerica cvijeća iz Budimpešte, osnovala je udrugu za informiranje o raku dojke.

Read More

Heroji su među nama

Nikolina Popović ostala je bez roditelja, a onda je u 26. godini i sama oboljela od raka dojke. Danas piše blog i inspiracija je mnogima.

Read More

Dobrota raste dijeljenjem

PRIČA KOJU MORATE PROČITATI: Dirljiva ispovijest naše heroine Ivanke Nikolić o tome što za nju znači usluga taksi prijevoza na kemoterapiju.

Read More

Prije tri godine mislila sam da više nikada neću vidjeti svoju djecu, a sada ću postati baka!

Moreni Škorić su u svibnju 2016., u razmaku od svega nekoliko dana, dijagnosticirane dvije vrste tumora: rak dojke i rak debelog crijeva.

Read More

Govorili su mi da sam zdrava, a u meni je tinjao rak

Kada je saznala dijagnozu Evu je mučilo samo jedno pitanje: Kakav je to rak koji je za dvije godine s četiri milimetra narastao na 18!?

Read More

Živjeti život bez straha

Alexandri je karcinom dijagnosticiran na 33. rođendan, a svima nama i svojoj trogodišnjoj kćerkici savjetuje: Budite sebi na prvom mjestu!

Read More

Kako je sve počelo

Moj prijatelj Google kaže da je rak dojke najsporije rastući rak. Treba mu osam do 10 godina. Taman, od 2005., kada mi je mlada liječnica na sistematskom nakon što je pritisnula dojku iz koje je izašla krv rekla “Ups, pa vi imate rak”, do danas prošlo je 10 godina.

Read More

Operacija i televizija

Danas moram na Rebro na pregled kod moje hematologinje. Kirurg traži njezino mišljenje prije operacije. Prije tri mjeseca završila sam u bolnici s dijagnozom dubinske venske tromboze. Od tada sam na Martefarinu.

Read More

Ja i nova ja

Prošla su tri dana, a ja se još nisam srasla s mojim novim mehaničkim dojkama. Teške su mi, tvrde i bolne. Cijeli me dan pere neka sjeta.

Read More

Ode i bradavica

Kad si bolestan, očekuješ podršku i razumijevanje barem najuže obitelji. No, po svemu sudeći češće je teže nositi se s tumorom članovima obitelji nego oboljelima.

Read More

Tetovaža

Tražim po internetu. Istraživanja pokazuju da ukupno izlječenje od raka dojke mjereno petogodišnjom stopom preživljenja za stadij II iznosi od 50 do 70 posto.

Read More

Kosa kao fetiš

Danas sam ponovno bila u Dubravi. Konačno lijepe vijesti. Prva je da moj rak nije HER 2 pozitivan, druga da bradavica koju sam odstranila nije bila zahvaćena rakom (Fuck!)

Read More

Ćelava i ponosna

Krećemo. Zbogom Zagrebe, zbogo problemi. Na putu za more svratili smo kod prijateljice u Tuk. Hedonizam na najjače. Ljepota je života doista u malim stvarima.

Read More

Osjećam se haj, mozak baj baj

Danas sam upoznala ženu koja je rak dojke operirala prije 15 godina i još uvijek živi priču o raku. Odlazi na gotovo sva predavanja na temu raka, druži se sa ženama koje su imale isto ili slično iskustvo. I sretna je.

Read More

Kad te krene

Sutra mi je zadnje zračenje. Konačno. Nakon što sam večeras čula priču mlade majke koja svaku večer putuje autobusom iz Bjelovara, malo me je, priznajem, bilo sram što sam se ikada požalila da mi je teško.

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama