12 znakova raka vrata maternice koje bi svaka žena morala znati prepoznati

Nismo same

Od 22. do 28. siječnja diljem Europe, uključujući i Hrvatsku, obilježava se Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (Cervical Cancer Prevention Week) s ciljem podizanja svijesti o bolesti i mogućnostima njezinog sprječavanja i ranog otkrivanja.

Rak vrata maternice po pojavnosti je drugo sijelo raka kod žena u dobi od 40 do 49 godina te treće u dobi od 30 do 39 godina. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena dok je umrlo njih 111.

Od 2012. godine u Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Glavna je metoda probira (dijagnostike promjena na vratu maternice) konvencionalni Papa test. Riječ je o jednostavnoj, neinvazivnoj pretrazi kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Ova se bolest sporo razvija pa je kod zdravih žena Papa test dovoljno napraviti svake tri godine.

NaturalON, internetska stranica posvećena zdravom načinu života, objavila je popis 12 najčešćih znakova ove bolesti koje bi svaka žena morala znati prepoznati pa ih prenosimo.  

1. Bol u zdjelici

Mnoge se žene naviknu na bol u zdjelici, bilo da su u pitanju grčevi ili bol tijekom menstruacije, pa često ignoriraju ovaj simptom raka vrata maternice. Ako u zdjelici često osjećate bol (može biti u rasponu od oštre do tupe boli) i ako ona nije vezana za menstruaciju trebali biste pripaziti. Ne dopustite da vam liječnik kaže kako je to normalno. Ako vi smatrate da je bol nenormalna, ona to vjerojatno i jest.

2. Bolan seks

Ako počnete osjećati bol tijekom seksa, ponekad to zna biti znak raka vrata maternice. Postoje i drugi razlozi za bolan seks, ali vaš bi liječnik prije no što počne razmišljati o drugim razlozima prvo trebao trebao eliminirati rak.

3. Bol u leđima

Bol u leđima još je jedan od simptoma koje žene često ignoriraju budući da se često javlja i tijekom menstruacije.  Iako uzroci mogu biti različiti, ako osjećate neobjašnjivu bol u leđima ili osjećate jedan od drugih simptoma s ove liste ili ste u skupini osoba visokog rizika, svakako posjetite liječnika.

4. Gubitak na težini i umor

Do ovih simptoma mogu dovesti brojni razlozi, no u kombinaciji s drugim simptomima oni mogu biti i znak raka vrata maternice.

5. Anemija

Anemija je nedostatak crvenih krvnih stanica u krvnoj plazmi. Anemiju može uzrokovati i prekomjerno krvarenje koje često prati rak vrata maternice. Ako krvarite, nemate apetita i osjećate se umorno, svakako posjetite liječnika.

6. Bol u nogama

Kada vrat maternice natekne on može omesti i protok krvi u noge pa noge natiču i počnu boljeti. Ovaj je simptom čest u početnim fazama bolesti.

7. Abnormalno krvarenje

Od svih simptoma ovaj je najčešći. Ako krvarite između ciklusa ili nakon seksa to bi mogao biti znak raka. Žene koje su u postmenopauzi i više nemaju mjesečnicu posebice bi trebale voditi računa o ovom simptomu i odmah posjetiti liječnika.

8. Bol tijekom mokrenja

Ako osjećate bol ili peckanje tijekom mokrenja to bi mogao biti znak bolesti. Žene kojima je dijagnosticiran rak vrata maternice ovu bol opisuju na različite načine, ali uglavnom riječ je o osjećaju nelagode tijekom mokrenja. Najčešće to je znak da je rak napredovao do okolnog tkiva i da odmah trebate potražiti pomoć liječnika.

9. Neredoviti i neobični ciklusi

Žene bi trebale imati redovite cikluse. Ako se promijeni dužina trajanja menstruacije ili njezina učestalost i intenzitet, to također može biti znak ranog stadija ove bolesti. Ako se te nedosljednosti nastave tijekom više mjeseci obavezno se javite liječniku.

10. Problem s mokrenjem

Ako ne osjećate bol dok mokrite već ste primijetili neku drugu promjenu (npr. teško vam je mokriti ili stalno morate na WC) svakako posjetite liječnika. Iako su te promjene često posljedica bolesti mokraćnog trakta, mogu biti i znak   raka vrata maternice.

11. Neobičan iscjedak

Većina žena ponekad ima iscjedak. No, ako je taj iscjedak obilan, ako je ljepljiv i čudno miriše ili je možda promijenio boju pa je postao zelen ili krvav, potražite pomoć liječnika budući da takva promjena može biti znak ranog stadija raka vrata maternice.

12. Bez simptoma

Ovo je najgori simptom od svih navedenih. Ako imate veći rizik za obolijevanjem od raka trebali biste ići na redovite preglede i taj rizik što je više moguće smanjiti. Ako nemate simptome, odlazak na Papa test svake tri godine može biti odluka koja će vam spasiti život.

Ako ste uvidjeli neku promjenu u vašem mokrenju ili reprodukcijskom ciklusu, ako osjećate neobičnu bol,  obavezno posjetite liječnika kako bi sa sigurnošću isključili opciju tihog ubojice.

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Svaki četvrti bolesnik s rakom u Hrvatskoj na prvi pregled čeka više od mjesec dana

Prvo istraživanje o ishodima liječenja prema iskustvima pacijenata provedeno je u dvanaest zemalja srednje i istočne Europe

Više

Postoji li veza između ljutnje i raka?

Smatra se kako emocija ljutnje pokreće lanac bioloških procesa koji vode u bolest.

Više

NISMO SAME – pokret hrabrih žena

Prenosimo tekst Ivane Kalogjere objavljen na portalu „Zdravlje za sve“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama