99 posto anketiranih: Da, želimo da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.!

Nismo same

Kako bismo ispitali razinu vašeg zadovoljstva projektom „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga provodi pune dvije godine u suradnji sa psihijatricom Majom Vukojom, a sve u želji da projekt u budućnosti još više unaprijedimo, u razdoblju od 12. do 20. siječnja ove godine proveli smo online anketu. 

Anketa je bila anonimna i sadržavala je ukupno 13 pitanja.

Pozivu na sudjelovanje u našem istraživanju odazvala se 231 osoba. Uglavnom su to bile žene (anketu je ispunilo 227 osoba ženskoga spola), no javili su nam se i muškarci (njih četvorica).  

Najveći broj osoba koje su ispunile anketu (njih 73) ima između 45 i 55 godina. U dobi od 55 do 65 godina je njih 58, 49 osoba ima između 35 i 45 godina, 33 osobe stare su između 20 i 35 godina, a njih sedam mlađe je od 20 godina. 

Gledano prema mjestu stanovanja najviše osoba koje su ispunile anketu živi u Gradu Zagrebu (njih 82). Slijede Zagrebačka županija, Primorsko-goranska te Splitsko-dalmatinska županija. 

Nisi sama - pitaj bez srama! (3)

U sklopu našeg projekta "Nisi sama - pitaj bez srama!" objavljujemo kratke video poruke u kojima naša suradnica, psihijatrica Maja Vukoja, odgovara na neka o...

Jedno od pitanja u anketi bilo je i koliko dugo osobe prate naš projekt „Nisi sama – ideš s nama!“. 

Da projekt prate od samog početka reklo je 56 osoba, njih 45 odgovorilo je da projekt prate duže od godinu dana, 18 osoba projekt prati godinu dana, dok najveći broj onih koji su sudjelovali u anketi (njih 112) projekt prati manje od godine dana. To je, zapravo, i očekivano budući da su nam ciljana skupina prvenstveno osobe koje upravo prolaze težak put suočavanja s bolešću i posljedicama liječenja te članovi njihovih obitelji. 

Najveći broj osoba koje su sudjelovale u anketi onkološki su pacijenti. Nakon njih, zanimljivo je, slijede osobe koje nemaju doticaj s oboljelima no prate našu stranicu jer im se sviđa energija koju širimo i teme koje obrađujemo. Slijede prijatelji i poznanici oboljelih te 30 članova obitelji. 

Na pitanje jesu li se ikada za savjet i pomoć obratile psihologu/psihijatru 93 osobe koje su ispunile našu anketu odgovorile su potvrdno. S druge strane psihologu/psihijatru za pomoć se nikada nije obratilo njih 138. 

Slijedi set pitanja o zadovoljstvu našim projektom. Zašto ne reći da su nas odgovori baš razveselili i dali nam dodatni poticaj da u 2020. nastavimo s projektom te u sklopu njega osmislimo i neke dodatne aktivnosti. 

Glavna okosnica našeg projekta je online podrška s kojom smo započeli u siječnju 2018. godine. A upravo su to osobe koje su ispunile našu anketu ocijenile iznimno vrijednim dijelom projekta. Od njih 231 čak 223 osobe odgovorile su da se slaže ili u potpunosti slažu s tim da je online podrška „Nisi sama – pitaj bez srama!“ korisna pomoć u rješavanju emocionalnih tegoba. 

Članke koje piše psihijatrica Maja Vukoja zanimljivim i korisnim ocijenilo je 93 posto osoba koje su sudjelovale u anketi.  Isti postotak anketiranih korisnim i zanimljivim ocijenio je i video poruke koje smo snimili prošle godine uz potporu Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.  

Na pitanje slažete li se da Vas je projekt potaknuo na razmišljanje o utjecaju psihofizičkog zdravlja na kompletno stanje osobe oboljele od raka jedna je osoba odgovorila da se uopće ne slaže, jedna je rekla da se ne slaže, 14 osoba nije zauzelo stav (i slažu se i ne slažu), njih 106 se složilo, a 109 složilo se u potpunosti. 

Na pitanje slažete li se da je uz praćenje rada i aktivnosti dr.  Maje Vukoja, vezano uz udrugu Nismo same, osobama oboljelima od raka lakše nositi se s bolešću pet osoba je reklo da se ne slaže, a njih 16 je bilo neopredijeljenih (niti se slažu, niti ne slažu). No, velika većina, njih 91 posto, odgovorilo je kako smatra da je oboljelima, uz praćenje rada i aktivnosti dr. Maje Vukoja, lakše nositi se s bolešću. 

S tvrdnjom da bi se zbog svega navedenog sada uz manje otpora mogli obratili psihijatru ili psihologu za pomoć složilo se 117 osoba, pri čemu se njih 88 (88 posto) s navedenom tvrdnjom složilo u potpunosti. 

I odgovor koji nas je najviše razveselio: svega dvije osobe odgovorile su da ne žele da se projekt nastavi, za razliku od velike većine anketiranih –229 osoba ili 99 posto – koje su odgovorile da žele da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020. 

Pitali smo vas i o kojim temama želite čitati u budućnosti. 

Odgovori su bili vrlo zanimljivi i nadahnjujući, no o tome više drugi put. 

I za kraj, udruga Nismo same zahvaljuje svima koji su ispunili anketu i tako poduprli naš rad i naše aktivnosti.

 

Pročitajte i ostale članke

Prije kemoterapije i zračenja obavezno posjetite stomatologa

Iznimno je važno da liječenju kemoterapijom pristupite sa zdravom usnom šupljinom.

Više

Onkološka škola života

Jesu li i zašto osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji pacijenti? Ne propustite najnoviju kolumnu naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje.

Više

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Kad muškarci plaču

Naša psihijatrica Maja Vukoja donosi priču u čovjeku kojem je od raka oboljela čitava obitelj.

Više

Tjedan ljepote: Od 10. – 16. 2. uljepšajte se za samo 100 kuna i donirajte za Nismo same

Ove godine je Udruženje dio iznosa od kotizacija salona odlučilo donirati Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME.

Više

Počela kampanja “Ne zaboravi me”

Kampanju je pokrenula udruga SVE za NJU s partnerima: Hrvatskim društvom za ginekološku onkologiju te udrugama NISMO SAME i „JA KA“.

Više

Pogled iz drugog kuta: Što kada uloga liječnika postane preteška?

U općem je interesu da svi liječnici koji rade s onkološkim bolesnicima rade na sebi i svojim komunikacijskim vještinama.

Više

99 posto anketiranih: Da, želimo da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.!

Pitali smo vas želite li da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga u suradnji s psihijatrom Majom Vukoja provodi od 2018. godine, nastavi i u 2020. Hvala svima koji su ispunili anketu.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama