A

Adjuvantno liječenje
Adjuvatnom liječenju podvrgavaju se bolesnici s rano otkrivenim rakom dojke, a nakon kirurškog zahvata kojim je tumor odstranjen u cijelosti.
Cilj je adjuvantne terapije djelovati na eventualno zaostale tumorske stanice, odnosno potpuno ukloniti preostale stanice raka iz tijela, kako bi se smanjili izgledi za povratak bolesti.

B

Bilateralno 
Kad tumor zahvati obje dojke to nazivamo bilateralnim karcinomom dojke. Ova je vrsta tumora vrlo rijetka, a češće se javlja kod žena mlađih od 50 godina.
Kad tumor zahvati obje strane tijela provodi se bilateralna mastektomija što znači da se pristupa uklanjanju obiju dojki.

B

Biopsija
Biopsija je postupak koji uključuje uzimanje malog uzorka tkiva kako bi se ono moglo promotriti pod mikroskopom.
To je jedini dijagnostički postupak koji sa sigurnošću može utvrditi je li sumnjivo područje zahvatio zloćudni tumor i o kojoj je vrsti raka dojke riječ.

H

HER2 pozitivni rak dojke
Otprilike jedna od pet osoba s dijagnozom raka dojke ima oblik bolesti koji se naziva HER2 pozitivnim rakom dojke. Stanica HER2 pozitivnog raka na svojoj površini ima približno dva milijuna HER2 proteina, oko 100 puta više od zdrave stanice.
Previše HER2 proteina može uzrokovati brz rast raka pa ovaj tip raka dojke može biti osobito agresivan. 

H

Hormonski pozitivni rak dojke
Oko 70 posto tumora dojke su hormonski ovisni tumori. Rak dojke smatra se hormonski pozitivnim kada stanice tumora proizvode nenormalne količine receptora (prihvatna mjesta) za dva glavna ženska hormona: estrogen i/ili progesteron.
Vezivanje estrogena i/ili progesterona za te receptore potiče rast stanica raka.

I

Intravenski (IV)
Najčešći način davanja lijeka kod tumora jest putem igle ili cjevčice umetnute izravno u venu. Na ovaj način lijek se unosi direktno u krv i brzo djeluje.

K

Kemoterapija je vrsta liječenja koja uništava stanice raka. Može se primjenjivati sama ili u kombinaciji s ostalim terapijama. Prima se putem infuzije ili u obliku tableta. Infuzije se oboljelima od raka u pravilu daju u bolnici, dok tablete pacijenti uzimaju kod kuće. Ovisno o lijekovima koji se primaju i tipu tumora, kemoterapija traje od tri do šest mjeseci.

K

Konjugati protutijela i kemoterapeutika
Imunolozi Georges Köhler i Cesar Milstein 1984. godine dobili su Nobelovu nagradu za otkriće tehnike proizvodnje monoklonskih antitijela. Ovo otkriće umnogome je utjecalo na razvoj imunoterapije i pojavu novih vrlo složenih lijekova koji se koriste za liječenje raka.
Jedinstveni lijekovi za rak, kao spoj kemoterapeutika i monoklonskog protutijela. dizajnirani su tako da ciljaju specifične stanice raka (čime štede zdrave stanice) prepoznavanjem specifičnih proteina na njihovoj površini. Minimiziranje učinka lijeka na zdravo tkivo ima za posljedicu manje neugodnih nuspojava povezanih s tradicionalnom kemoterapijom.

K

Kvaliteta života
Zahvaljujući napretku u liječenju raka, čak je i metastatski rak dojke danas kronična bolest s kojom se može živjeti dugi niz godina. Kao posljedica toga, jedan je od izazova za onkologe, psihologe i druge stručnjake, ali i društvo u cjelini, kako poboljšati kvalitetu života pacijenata i pružiti im šansu da se ponovno uključe u zajednicu kao aktivni članovi društva. Kvaliteta života široka je mjera koja obuhvaća fizičke, funkcionalne, društvene i emocionalne aspekte.
Jedan je od važnih aspekata kvalitete života i povratak na posao oboljelih od karcinoma. Prema EU podacima većina osoba koje su preživjele rak i završile s tretmanom liječenja imaju poteškoća sa zapošljavanjem. Procjenjuje se da ih je za 40 posto više nezaposlenih no osoba koje nisu imale rak.

L

Liječenje u prvoj liniji (1L)
Naziv za početna terapiju koja se daje nakon dijagnoze uznapredovalog raka dojke. Ako je tumor dijagnosticiran u uznapredovalom stadiju bolesti nekim bolesnicima može biti potrebno i daljnje liječenje, poznato kao liječenje u drugoj (2L) i trećoj liniji (3L), a primjenjuje se kad liječenje u prvoj liniji prestane davati rezultate.

L

Liječenje u drugoj liniji (2L)
Liječenjem u drugoj liiji naziva se ona vrsta liječenja koje se primjenjuje kad početno liječenje (liječenje u prvoj liniji) ne djeluje ili prestane djelovati.
Cilj liječenja u drugoj liniji je produžiti život oboljelim osobama tako da one, što je više moguće, zadrže i kvalitetu života.

L

Limfni čvorovi 
Limfni čvorovi su organi ovalnog oblika koji se nalaze u cijelom tijelu, kao dio našeg imunosnog sustava. Oni djeluju kao filtri i motritelji infekcija. Ponekad prvi znak raka dojke može biti i oteklina/kvržica u pazušnim limfnim čvorovima.
Za plan liječenja raka dojke i prognozu ishoda od iznimne je važnosti i stanje limfnih čvorova.

L

Lokalno uznapredovali rak dojke
Proširenost raka dojke odnosno stadiji bolesti određuju se ovisno o veličini primarnog tumora. Također, gleda se i zahvaćenost regionalnih limfnih čvorova te postojanje udaljenih metastaza.
Termin lokalno uznapredovali rak dojke koristi se za onu vrstu tumora dojke koji se lokalno proširio s područja dojke na kožu, prsište ili limfne čvorove, ali ne i na udaljene organe kao što su, primjerice, jetra, pluća ili mozak.

M

Mastektomija
Mastektomija je kirurški zahvat kojim se uklanjanja tkivo dojke u osoba koje imaju rak dojke ili se nalaze u velikom riziku da ga dobiju (preventivna mastektomija).
Mastektomijom se mogu ukloniti jedna dojka ili obje, ovisi o stadiju raka i riziku.
Postoji više vrsta mastektomije: jednostavna ili potpuna (kada se uklanja cijela dojka); mastektomija s poštedom kože (uklanjaju se tkivo dojke i bradavica, ali koža dojke ostaje); modificirana radikalna mastektomija (uklanjaju se i dojka i limfni čvorovi u pazuhu); radikalna mastektomija (postupak prilikom kojega se uklanjaju dojka, pazušni limfni čvorovi i prsni mišić ispod dojke, danas je vrlo rijedak).

M

Mjera ishoda
Kako bi se utvrdili djelovanje i sigurnost postojećih lili novih lijekova, ili drugih oblika liječenja, prije no što se oni odobre za široku upotrebu. provode se klinička ispitivanja. U kliničkim ispitivanjima mjeri se događaj ili ishod kako bi se utvrdilo je li liječenje koje se ispituje uspješno u borbi protiv raka.

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Rizik za srce nakon liječenja raka dojke

Najnovije istraživanje: žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Svaki četvrti bolesnik s rakom u Hrvatskoj na prvi pregled čeka više od mjesec dana

Prvo istraživanje o ishodima liječenja prema iskustvima pacijenata provedeno je u dvanaest zemalja srednje i istočne Europe

Više

Postoji li veza između ljutnje i raka?

Smatra se kako emocija ljutnje pokreće lanac bioloških procesa koji vode u bolest.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama