Akcija Cost Cares: umrežavanjem stručnjaka do kvalitetnijeg zdravstva

Nismo same

U Zagrebu je sredinom lipnja održan dvodnevni radni sastanak projekta CostCares (https://costcares.eu/) koji financira EU udruga COST. U projektu sudjeluje više od 50 predstavnika, iz 28 europskih zemalja, podijeljenih u četiri radne skupine.

Nacionalna predstavnica u upravnom odboru CostCares projekta je doc. dr. sc. Bojana Knežević, voditeljica Odjela za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite KBC-a Zagreb.

Akcija Cost Cares, pokrenuta u okviru COST projekata, ima za cilj umrežavanje svih stručnjaka koji se bave unaprjeđenjem kvalitete u zdravstvu. Ova akcija podržava razvoj cjelovitih modela skrbi u zdravstvenim sustavima kroz izradu nacrta studija, kriterija ocjenjivanja i alata potrebnih za njihovo testiranje. Cilj je projekta izgradnja modela integrirane skrbi koji će biti testiran na više mjesta u EU, u zdravstvenim i znanstvenim institucijama, uz podršku svih onih koji su u taj proces uključeni, kao što su znanstvenici u medicini, ekonomisti, menadžeri, sociolozi, inženjeri u medicini i kliničari.

Sudionici CostCares akcije predlažu i istražuju integriranu skrb, usredotočujući se na promociju zdravlja i partnerstvo s pacijentima u njihovim zdravstvenim odlukama. Smatra se da proaktivan odnos osoba prema svome zdravlju znatno smanjuje troškove zdravstvene zaštite općenito.

Tema sastanka bila je Izgradnja modela za diseminaciju rezultata CostCare projekta. Aktivno su na sastanku uz predstavnike CostCares radne skupine sudjelovali predstavnici važnih dionika u zdravstvenom sustavu, medicinskog fakulteta, zdravstvenog osiguranja i udruga pacijenata. Razmjenjivala su se iskustva implementiranja novih zdravstvenih politika u sustav upravljanja kvalitetom i naglasila se suradnja s udrugama pacijenta, društvima i institucijama koje se bave zdravstvom i kvalitetom u zdravstvu.

Na skupu je raspravljano o važnosti zdravstvene skrbi koja je usmjerena na pacijenta kao cjelovitu osobu sa svim svojim potrebama, uključivši sve vrste skrbi za vrijeme bolesti i psihosocijalni aspekt nakon bolesti kao i pomoć u povratku na posao i ostvarenju prava na rad.

Predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera na skupu je ukazala na nedostatke zdravstvenog sustava iz pozicije onkoloških pacijenata. Ujedno je predstavila projekt prijevoza žena na kemoterapiju „Nisi sama – ideš s nama!“.

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Uslugu “Nisi sama – ideš s nama!” treba uvesti u sustav javnog zdravstva

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti organizirale smo raspravu o našem projektu s ciljem podizanja svijesti o ovoj posebnoj mobilnosti.

Više

ZG Forum, Gajeva 27, od 10,30 do 12 sati

Dođite i podržite naš projekt prijevoza žena na kemoterapiju “Nisi sama – ideš s nama!”.

Više

Postoji li uska veza između hormonskog liječenja u menopauzi i raka dojke?

U časopisu The Lancet objavljeno je istraživanje koje je podiglo veliku prašinu. Prenosimo reagiranje doc. dr. Ivana Fistonića.

Više

Zajedno smo jači: za “Nisi sama – ideš s nama!” prikupili smo novih 59.617,93 kuna!

Završila je naša treća humanitarna akcija u 2019. NISMO SAME zahvaljuju svima koji su prepoznali vrijednost našeg projekta i podržali nas.

Više

Revolucija u liječenju oboljelih od raka u Hrvatskoj

Zahvaljujući suradnji Vlade RH i tvrtke Roche bolesnici s metastatskim tumorima dobit će dijagnozu bolesti putem genskog profiliranja.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama