Akcija Cost Cares: umrežavanjem stručnjaka do kvalitetnijeg zdravstva

Nismo same

U Zagrebu je sredinom lipnja održan dvodnevni radni sastanak projekta CostCares (https://costcares.eu/) koji financira EU udruga COST. U projektu sudjeluje više od 50 predstavnika, iz 28 europskih zemalja, podijeljenih u četiri radne skupine.

Nacionalna predstavnica u upravnom odboru CostCares projekta je doc. dr. sc. Bojana Knežević, voditeljica Odjela za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite KBC-a Zagreb.

Akcija Cost Cares, pokrenuta u okviru COST projekata, ima za cilj umrežavanje svih stručnjaka koji se bave unaprjeđenjem kvalitete u zdravstvu. Ova akcija podržava razvoj cjelovitih modela skrbi u zdravstvenim sustavima kroz izradu nacrta studija, kriterija ocjenjivanja i alata potrebnih za njihovo testiranje. Cilj je projekta izgradnja modela integrirane skrbi koji će biti testiran na više mjesta u EU, u zdravstvenim i znanstvenim institucijama, uz podršku svih onih koji su u taj proces uključeni, kao što su znanstvenici u medicini, ekonomisti, menadžeri, sociolozi, inženjeri u medicini i kliničari.

Sudionici CostCares akcije predlažu i istražuju integriranu skrb, usredotočujući se na promociju zdravlja i partnerstvo s pacijentima u njihovim zdravstvenim odlukama. Smatra se da proaktivan odnos osoba prema svome zdravlju znatno smanjuje troškove zdravstvene zaštite općenito.

Tema sastanka bila je Izgradnja modela za diseminaciju rezultata CostCare projekta. Aktivno su na sastanku uz predstavnike CostCares radne skupine sudjelovali predstavnici važnih dionika u zdravstvenom sustavu, medicinskog fakulteta, zdravstvenog osiguranja i udruga pacijenata. Razmjenjivala su se iskustva implementiranja novih zdravstvenih politika u sustav upravljanja kvalitetom i naglasila se suradnja s udrugama pacijenta, društvima i institucijama koje se bave zdravstvom i kvalitetom u zdravstvu.

Na skupu je raspravljano o važnosti zdravstvene skrbi koja je usmjerena na pacijenta kao cjelovitu osobu sa svim svojim potrebama, uključivši sve vrste skrbi za vrijeme bolesti i psihosocijalni aspekt nakon bolesti kao i pomoć u povratku na posao i ostvarenju prava na rad.

Predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera na skupu je ukazala na nedostatke zdravstvenog sustava iz pozicije onkoloških pacijenata. Ujedno je predstavila projekt prijevoza žena na kemoterapiju „Nisi sama – ideš s nama!“.

Pročitajte i ostale članke

Prije kemoterapije i zračenja obavezno posjetite stomatologa

Iznimno je važno da liječenju kemoterapijom pristupite sa zdravom usnom šupljinom.

Više

Onkološka škola života

Jesu li i zašto osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji pacijenti? Ne propustite najnoviju kolumnu naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje.

Više

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Pogled iz drugog kuta: Što kada uloga liječnika postane preteška?

U općem je interesu da svi liječnici koji rade s onkološkim bolesnicima rade na sebi i svojim komunikacijskim vještinama.

Više

99 posto anketiranih: Da, želimo da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.!

Pitali smo vas želite li da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga u suradnji s psihijatrom Majom Vukoja provodi od 2018. godine, nastavi i u 2020. Hvala svima koji su ispunili anketu.

Više

Lila tjedan: Svaka treća žena mlađa od 34 godine je HPV pozitivna!

U sklopu prvog u nizu MedTalka, posvećenog „Lila tjednu – Tjednu ženskog zdravlja“, koju udruga Nismo same provodi od 2017. godine, sudionici su analizirali prošlogodišnje rezultate te donijeli zajedničke odluke vezane uz ovogodišnje aktivnosti.

Više

Nabavite svoju „Nisi sama – ideš s nama!“ majicu s potpisom Jurja Zigmana

Humanitarnoj akciji mogu se pridružiti svi građani, i to u trajanju od 4. prosinca do 28. veljače 2020.

Više

Hvala medijima na podršci knjizi “Nismo same”

Na Interliberu je 13. studenoga promovirana knjiga „Nismo same“ objavljena u izdanju Profila.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama