Američki znanstvenici: Troškovi liječenja od raka dojke veći su kad od raka obole mlađe žene

Anja Lončar

Troškovi liječenja od raka dojke, kada je riječ o ženama mlađe životne dobi, veći su nego kod starijih pacijentica. Mogući je razlog taj što se mlađim osobama karcinom nerijetko dijagnosticira u uznapredovaloj fazi kada zahtijeva i agresivnije liječenje, prenosi Reuters rezultate nedavne studije provedene u SAD-u.

Za žene u dobi između 21 i 44 godine prosječni troškovi liječenja u prvoj godini nakon dijagnoze raka dojke veći su za 97,486 dolara od prosječnih troškova njihovih vršnjakinja koje nisu imale rak dojke, pokazalo je istraživanje.

Nasuprot tome, za žene u dobi od 45 do 64 godina, troškovi liječenja u prvoj godini nakon dijagnoze raka dojke od troškova liječenja njihovih vršnjakinja kojima nije dijagnosticiran karcinom viši su za 75,737 dolara.

Znanstvenici navode kako je kod oko 40 posto mlađih bolesnica rak dojke dijagnosticiran tek u drugim stadiju, odnosno tek nakon što se proširio na limfne čvorove oko dojke. Usporedbe radi, tumor je u drugom stadiju dijagnosticiran kod oko 34 posto starijih žena.

“Razlika u troškovima može biti zbog toga što se mlađim ženama uspostavlja dijagnoza kada bolest prijeđe na višu razinu”, kazala je Stacie Dusetzina, farmaceutkinja i stručnjakinja za javno zdravstvo na Sveučilištu North Carolina at Chapel Hill koja nije sudjelovala u istraživanju.

“Međutim, mlađe pacijentice mogu imati veću vjerojatnost za brže rastući karcinom ili potrebu za intenzivnijim liječenjem”, rekla je Dusetzina te dodala kako mlađe pacijentice mogu primati tretmane s većim intenzitetom, jer su općenito zdravije, i njihovi liječnici mogu biti manje zabrinuti zbog utjecaja liječenja na njihov organizam.

Benjamin Allaire iz RTI International u Durhamu i njegov tim za potrebe su istraživanja pregledali podatke iz registra za rak Sjeverne Karoline, a koji su bili povezani s podacima o zahtjevima privatnih zdravstvenih osiguravatelja za razdoblje od 2003. do 2010. godine.

Analiza troškova liječenja u prvoj godini nakon dijagnoze raka dojke obuhvaća 955 žena mlađih od 45 godina kojima je bio dijagnosticiran tumor dojke te 134.427 žena iste dobi koje nisu imale takvu dijagnozu.

U istraživanje su bile uključene i 4082 žene u dobi od 45 do 64 godina s karcinomom dojke  te 299.663 žene kojima nije bio dijagnosticiran karcinom, kao testna skupina. Bez obzira na dob, troškovi bolničkih i ambulantnih posjeta činili su otprilike 90 posto razlike između troškova žena oboljelih od raka dojke i onih bez dijagnoze, izvijestili su znanstvenici.

Sami autori, međutim, upozoravaju da je studija ograničena s obzirom na to da su pregledali podatke iz  samo jedne američke države i to samo one koji se odnose na rak dojke.

Također, nisu imali dovoljno podataka o ženama s najagresivnijim vrstama raka dojke kako bi usporedili troškove po životnoj dobi.

“Moguće je da su troškovi kod mlađih žena veći i zato što se one češće odlučuju na mastektomiju odnosno uklanjanje dojke, osobito ako imaju genetski rizik”, rekla je dr. Anees Chagpar, ravnateljica Centra za dojku  u  bolnici Smilow Cancer Hospital u Connecticutu. Osim toga, mlađe će se žene češće podvrgnuti i kirurškoj rekonstrukciji dojke.

“Kada dodate troškove za agresivnu kemoterapiju, operaciju, rekonstrukciju i potencijalno zračenje, to značajno povećava ukupne troškove liječenja”, rekla je Chagpar.

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Akcija Cost Cares: umrežavanjem stručnjaka do kvalitetnijeg zdravstva

Cilj je projekta izgradnja modela integrirane skrbi koji će biti testiran na više mjesta u EU.

Više

Kad more liječi

More je i puno više od inspiracije umjetnicima. Ono pomaže u liječenju mnogih pa tako i malignih bolesti.

Više

Rizik za srce nakon liječenja raka dojke

Najnovije istraživanje: žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama