Američki znanstvenici: Troškovi liječenja od raka dojke veći su kad od raka obole mlađe žene

Anja Lončar

Troškovi liječenja od raka dojke, kada je riječ o ženama mlađe životne dobi, veći su nego kod starijih pacijentica. Mogući je razlog taj što se mlađim osobama karcinom nerijetko dijagnosticira u uznapredovaloj fazi kada zahtijeva i agresivnije liječenje, prenosi Reuters rezultate nedavne studije provedene u SAD-u.

Za žene u dobi između 21 i 44 godine prosječni troškovi liječenja u prvoj godini nakon dijagnoze raka dojke veći su za 97,486 dolara od prosječnih troškova njihovih vršnjakinja koje nisu imale rak dojke, pokazalo je istraživanje.

Nasuprot tome, za žene u dobi od 45 do 64 godina, troškovi liječenja u prvoj godini nakon dijagnoze raka dojke od troškova liječenja njihovih vršnjakinja kojima nije dijagnosticiran karcinom viši su za 75,737 dolara.

Znanstvenici navode kako je kod oko 40 posto mlađih bolesnica rak dojke dijagnosticiran tek u drugim stadiju, odnosno tek nakon što se proširio na limfne čvorove oko dojke. Usporedbe radi, tumor je u drugom stadiju dijagnosticiran kod oko 34 posto starijih žena.

“Razlika u troškovima može biti zbog toga što se mlađim ženama uspostavlja dijagnoza kada bolest prijeđe na višu razinu”, kazala je Stacie Dusetzina, farmaceutkinja i stručnjakinja za javno zdravstvo na Sveučilištu North Carolina at Chapel Hill koja nije sudjelovala u istraživanju.

“Međutim, mlađe pacijentice mogu imati veću vjerojatnost za brže rastući karcinom ili potrebu za intenzivnijim liječenjem”, rekla je Dusetzina te dodala kako mlađe pacijentice mogu primati tretmane s većim intenzitetom, jer su općenito zdravije, i njihovi liječnici mogu biti manje zabrinuti zbog utjecaja liječenja na njihov organizam.

Benjamin Allaire iz RTI International u Durhamu i njegov tim za potrebe su istraživanja pregledali podatke iz registra za rak Sjeverne Karoline, a koji su bili povezani s podacima o zahtjevima privatnih zdravstvenih osiguravatelja za razdoblje od 2003. do 2010. godine.

Analiza troškova liječenja u prvoj godini nakon dijagnoze raka dojke obuhvaća 955 žena mlađih od 45 godina kojima je bio dijagnosticiran tumor dojke te 134.427 žena iste dobi koje nisu imale takvu dijagnozu.

U istraživanje su bile uključene i 4082 žene u dobi od 45 do 64 godina s karcinomom dojke  te 299.663 žene kojima nije bio dijagnosticiran karcinom, kao testna skupina. Bez obzira na dob, troškovi bolničkih i ambulantnih posjeta činili su otprilike 90 posto razlike između troškova žena oboljelih od raka dojke i onih bez dijagnoze, izvijestili su znanstvenici.

Sami autori, međutim, upozoravaju da je studija ograničena s obzirom na to da su pregledali podatke iz  samo jedne američke države i to samo one koji se odnose na rak dojke.

Također, nisu imali dovoljno podataka o ženama s najagresivnijim vrstama raka dojke kako bi usporedili troškove po životnoj dobi.

“Moguće je da su troškovi kod mlađih žena veći i zato što se one češće odlučuju na mastektomiju odnosno uklanjanje dojke, osobito ako imaju genetski rizik”, rekla je dr. Anees Chagpar, ravnateljica Centra za dojku  u  bolnici Smilow Cancer Hospital u Connecticutu. Osim toga, mlađe će se žene češće podvrgnuti i kirurškoj rekonstrukciji dojke.

“Kada dodate troškove za agresivnu kemoterapiju, operaciju, rekonstrukciju i potencijalno zračenje, to značajno povećava ukupne troškove liječenja”, rekla je Chagpar.

Pročitajte i ostale članke

Kako se nositi s malignom bolešću

Kako se nositi s poricanjem, ljutnjom, strahom, krivnjom i drugim osjećajima koji vas obuzimaju dok učite kako se suočiti s rakom.

Više

Pazite što pretražujete, dr. Google nije uvijek u pravu!

Ne vjerujte svim informacijama na internetu! Postoje stranice koje sadrže lažne informacije i mogu vas navesti na krive odluke.

Više

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Pazite što pretražujete, dr. Google nije uvijek u pravu!

Ne vjerujte svim informacijama na internetu! Postoje stranice koje sadrže lažne informacije i mogu vas navesti na krive odluke.

Više

HZZO želi ograničiti dostupnost lijekova i liječenja pacijentima u Hrvatskoj

Udruge pacijenata organizirane u akciji „Ništa o nama bez nas“ izrazile su danas nezadovoljstvo prijedlogom Pravilnika HZZO-a o lijekovima.

Više

Hvala medijima na podršci “Nisi sama – ideš s nama!”

Tijekom dvomjesečne humanitarne akcije prikupljeno je 125.120,55 kuna za naš projekt prijevoza žena na kemoterapiju. Hvala svima na potpori!

Više

U kampanji „Nisi sama – ideš s nama!“ prikupljeno 125.120,55 kuna

Udruga Nismo same prikupila je novac za novih oko 1000 besplatnih povratnih vožnji taksijem za žene koje se liječe u zagrebačkim bolnicama.

Više

U Hrvatskoj živi 170.000 osoba koje su bolovale od karcinoma

Obilježen 4. veljače – Međunarodni dan borbe protiv raka.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama