Američki znanstvenici: Troškovi liječenja od raka dojke veći su kad od raka obole mlađe žene

Anja Lončar

Troškovi liječenja od raka dojke, kada je riječ o ženama mlađe životne dobi, veći su nego kod starijih pacijentica. Mogući je razlog taj što se mlađim osobama karcinom nerijetko dijagnosticira u uznapredovaloj fazi kada zahtijeva i agresivnije liječenje, prenosi Reuters rezultate nedavne studije provedene u SAD-u.

Za žene u dobi između 21 i 44 godine prosječni troškovi liječenja u prvoj godini nakon dijagnoze raka dojke veći su za 97,486 dolara od prosječnih troškova njihovih vršnjakinja koje nisu imale rak dojke, pokazalo je istraživanje.

Nasuprot tome, za žene u dobi od 45 do 64 godina, troškovi liječenja u prvoj godini nakon dijagnoze raka dojke od troškova liječenja njihovih vršnjakinja kojima nije dijagnosticiran karcinom viši su za 75,737 dolara.

Znanstvenici navode kako je kod oko 40 posto mlađih bolesnica rak dojke dijagnosticiran tek u drugim stadiju, odnosno tek nakon što se proširio na limfne čvorove oko dojke. Usporedbe radi, tumor je u drugom stadiju dijagnosticiran kod oko 34 posto starijih žena.

“Razlika u troškovima može biti zbog toga što se mlađim ženama uspostavlja dijagnoza kada bolest prijeđe na višu razinu”, kazala je Stacie Dusetzina, farmaceutkinja i stručnjakinja za javno zdravstvo na Sveučilištu North Carolina at Chapel Hill koja nije sudjelovala u istraživanju.

“Međutim, mlađe pacijentice mogu imati veću vjerojatnost za brže rastući karcinom ili potrebu za intenzivnijim liječenjem”, rekla je Dusetzina te dodala kako mlađe pacijentice mogu primati tretmane s većim intenzitetom, jer su općenito zdravije, i njihovi liječnici mogu biti manje zabrinuti zbog utjecaja liječenja na njihov organizam.

Benjamin Allaire iz RTI International u Durhamu i njegov tim za potrebe su istraživanja pregledali podatke iz registra za rak Sjeverne Karoline, a koji su bili povezani s podacima o zahtjevima privatnih zdravstvenih osiguravatelja za razdoblje od 2003. do 2010. godine.

Analiza troškova liječenja u prvoj godini nakon dijagnoze raka dojke obuhvaća 955 žena mlađih od 45 godina kojima je bio dijagnosticiran tumor dojke te 134.427 žena iste dobi koje nisu imale takvu dijagnozu.

U istraživanje su bile uključene i 4082 žene u dobi od 45 do 64 godina s karcinomom dojke  te 299.663 žene kojima nije bio dijagnosticiran karcinom, kao testna skupina. Bez obzira na dob, troškovi bolničkih i ambulantnih posjeta činili su otprilike 90 posto razlike između troškova žena oboljelih od raka dojke i onih bez dijagnoze, izvijestili su znanstvenici.

Sami autori, međutim, upozoravaju da je studija ograničena s obzirom na to da su pregledali podatke iz  samo jedne američke države i to samo one koji se odnose na rak dojke.

Također, nisu imali dovoljno podataka o ženama s najagresivnijim vrstama raka dojke kako bi usporedili troškove po životnoj dobi.

“Moguće je da su troškovi kod mlađih žena veći i zato što se one češće odlučuju na mastektomiju odnosno uklanjanje dojke, osobito ako imaju genetski rizik”, rekla je dr. Anees Chagpar, ravnateljica Centra za dojku  u  bolnici Smilow Cancer Hospital u Connecticutu. Osim toga, mlađe će se žene češće podvrgnuti i kirurškoj rekonstrukciji dojke.

“Kada dodate troškove za agresivnu kemoterapiju, operaciju, rekonstrukciju i potencijalno zračenje, to značajno povećava ukupne troškove liječenja”, rekla je Chagpar.

Pročitajte i ostale članke

Prije kemoterapije i zračenja obavezno posjetite stomatologa

Iznimno je važno da liječenju kemoterapijom pristupite sa zdravom usnom šupljinom.

Više

Onkološka škola života

Jesu li i zašto osobe oboljele od malignih bolesti najzahvalniji pacijenti? Ne propustite najnoviju kolumnu naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje.

Više

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Pogled iz drugog kuta: Što kada uloga liječnika postane preteška?

U općem je interesu da svi liječnici koji rade s onkološkim bolesnicima rade na sebi i svojim komunikacijskim vještinama.

Više

99 posto anketiranih: Da, želimo da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“ nastavi i u 2020.!

Pitali smo vas želite li da se projekt „Nisi sama – pitaj bez srama!“, koji naša udruga u suradnji s psihijatrom Majom Vukoja provodi od 2018. godine, nastavi i u 2020. Hvala svima koji su ispunili anketu.

Više

Lila tjedan: Svaka treća žena mlađa od 34 godine je HPV pozitivna!

U sklopu prvog u nizu MedTalka, posvećenog „Lila tjednu – Tjednu ženskog zdravlja“, koju udruga Nismo same provodi od 2017. godine, sudionici su analizirali prošlogodišnje rezultate te donijeli zajedničke odluke vezane uz ovogodišnje aktivnosti.

Više

Nabavite svoju „Nisi sama – ideš s nama!“ majicu s potpisom Jurja Zigmana

Humanitarnoj akciji mogu se pridružiti svi građani, i to u trajanju od 4. prosinca do 28. veljače 2020.

Više

Hvala medijima na podršci knjizi “Nismo same”

Na Interliberu je 13. studenoga promovirana knjiga „Nismo same“ objavljena u izdanju Profila.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama