Bolnici Sestre milosrdnice pacijenti dali ocjenu 4,45

Ivana Kalogjera

Uslugu bolničkog liječenja pacijenti KBC-a Sestre milosrdnice na skali od jedan do pet ocijenili su ocjenom 4,45. Pokazalo je to istraživanja kvalitete usluge bolničkog liječenja u toj zdravstvenoj ustanovi koje je proveo Ured za kvalitetu KBC-a u suradnji s Katedrom za marketing Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istraživanjem su bila bila obuhvaćena 564 pacijenta, koji su se od listopada 2016. do travnja ove godine liječili u 16 klinika KBC-a, a kao najvažnije parametre istaknuli su sigurnost i pouzdanost u liječenju.

Osoblju KBC-a Sestre milosrdnice važno je kako ih vide pacijenti, jesu li dovoljno dobri i mogu li poboljšati svoj odnos, pa je iz tog razloga Ured za kvalitetu i pokrenuo neovisno istraživanje o percepciji pacijenata. U istraživanju je kako je naglasila dr. sc. Đurđana Ozretić Došen, voditeljica tima s Ekonomskog fakulteta, primijenjena SERVQUAL metodologija, a pacijenti su upitnik popunjavali prilikom prijema i prije otpusta iz bolnice.

Svaki je pacijent ocjenjivao pet faktora: pouzdanost, odgovornost, sigurnost, razumijevanje za korisnika i tzv. opipljive elemente, koji se odnose na prehranu, infrastrukturu i osoblje.

Najvišom ocjenom pacijenti su ocijenili sigurnost, koju smatraju najvažnijom, a to je osobito izraženo na Klinici za kardiokirurgiju, gdje je iskustvo pacijenata nakon boravka u bolnici bila puno bolje od njihova očekivanja prije ulaska u bolnicu.

Kod ocjene pouzdanosti pokazalo se da je za većinu klinika i zavoda ona sukladna iskustvima pacijenata poslije liječenja, a rezultati su pokazali da postoji visoka razina suosjećajnosti djelatnika KBC-a za pacijente.

Po pitanju odgovornosti, koja uključuje problem listi čekanja i čekanja u ordinacijama, uočeno je kako postoji proctor za “korektivne radnje” uz poboljšanje organizacije rada, iako dio KBC-a ispunjava očekivanja pacijenata.  Najslabiji rezultati vezani su uz prostor i prehranu što ukazuje na potrebu novih ulaganja u izgradnju suvremenih bolničkih prostorija.

“Iako se ne mogu generalizirati na sve pacijente ovi su rezultati visoko indikativni”, istaknuo je na predstavljaju rezultata jedan od istraživača.

Ravnatelj KBC-a Mario Zovak rekao je kako se nada da će ocjena usluge bolničkog liječenja u toj ustanovi dogodine biti još bolja.

“KBC Sestre milosrdnice postoji od 1846. godine, a kada dođete u krug bolnice vidite da neke zgrade tako i izgledaju. Naravno da stručno pratimo sva zbivanja u modernoj medicini i pokušavamo, koliko nam dopuštaju financije, pratiti sve skupa i opremanjem, edukacijom i uvođenjem novih terapijskih i dijagnostičkih metoda”, kazao je Zovak.

Nenad Korkut, voditelj Službe za odnose s javnošću HZZO-a, istaknuo je kako je ocjena koju su KBC-u u ovom istraživanju dali pacijenti za ocjenu viša od prosječne ocjene kvalitete zdravstva koja iznosi 3,2.

“To je znak da naši osiguranici imaju bolju percepciju o zdravstvu no što to mediji prikazuju”, rekao je Korkut.

Pročitajte i ostale članke

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini donosimo smjernice pravilne prehrane

Iz Udruge za prevenciju prekomjerne težine za čitatelje Nismo same pripremili su smjernice prehrane za oboljele od malignih bolesti.

Više

Nikada ne čekajte

Ne zamišljajte druge ljude, gledajte što čine, jer to je bliže istini, savjetuje naša poznata književnica Sanja Pilić.

Više

Akcija Cost Cares: umrežavanjem stručnjaka do kvalitetnijeg zdravstva

Cilj je projekta izgradnja modela integrirane skrbi koji će biti testiran na više mjesta u EU.

Više

Kad more liječi

More je i puno više od inspiracije umjetnicima. Ono pomaže u liječenju mnogih pa tako i malignih bolesti.

Više

Rizik za srce nakon liječenja raka dojke

Najnovije istraživanje: žene starije od 45 godina koje su se liječile od raka dojke imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Više

Nakon što sam oboljela od raka muči me nesanica. Je li to normalno?

Više od polovice oboljelih od raka tijekom liječenja pati od nesanice, a mnogi probleme sa spavanjem imaju još mjesecima nakon toga.

Više

Završio 3. sastanak udruga pacijenata iz 12 zemalja: Budućnost onkološkog liječenja je u zdravstvenoj skrbi prilagođenoj osobnim potrebama pacijenata

Predavanje je održao i prof. dr. Joseph Gligorov, izvršni direktor Instituta za maligne bolesti Sveučilišta Sorbonne.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama