Bolnici Sestre milosrdnice pacijenti dali ocjenu 4,45

Ivana Kalogjera

Uslugu bolničkog liječenja pacijenti KBC-a Sestre milosrdnice na skali od jedan do pet ocijenili su ocjenom 4,45. Pokazalo je to istraživanja kvalitete usluge bolničkog liječenja u toj zdravstvenoj ustanovi koje je proveo Ured za kvalitetu KBC-a u suradnji s Katedrom za marketing Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istraživanjem su bila bila obuhvaćena 564 pacijenta, koji su se od listopada 2016. do travnja ove godine liječili u 16 klinika KBC-a, a kao najvažnije parametre istaknuli su sigurnost i pouzdanost u liječenju.

Osoblju KBC-a Sestre milosrdnice važno je kako ih vide pacijenti, jesu li dovoljno dobri i mogu li poboljšati svoj odnos, pa je iz tog razloga Ured za kvalitetu i pokrenuo neovisno istraživanje o percepciji pacijenata. U istraživanju je kako je naglasila dr. sc. Đurđana Ozretić Došen, voditeljica tima s Ekonomskog fakulteta, primijenjena SERVQUAL metodologija, a pacijenti su upitnik popunjavali prilikom prijema i prije otpusta iz bolnice.

Svaki je pacijent ocjenjivao pet faktora: pouzdanost, odgovornost, sigurnost, razumijevanje za korisnika i tzv. opipljive elemente, koji se odnose na prehranu, infrastrukturu i osoblje.

Najvišom ocjenom pacijenti su ocijenili sigurnost, koju smatraju najvažnijom, a to je osobito izraženo na Klinici za kardiokirurgiju, gdje je iskustvo pacijenata nakon boravka u bolnici bila puno bolje od njihova očekivanja prije ulaska u bolnicu.

Kod ocjene pouzdanosti pokazalo se da je za većinu klinika i zavoda ona sukladna iskustvima pacijenata poslije liječenja, a rezultati su pokazali da postoji visoka razina suosjećajnosti djelatnika KBC-a za pacijente.

Po pitanju odgovornosti, koja uključuje problem listi čekanja i čekanja u ordinacijama, uočeno je kako postoji proctor za “korektivne radnje” uz poboljšanje organizacije rada, iako dio KBC-a ispunjava očekivanja pacijenata.  Najslabiji rezultati vezani su uz prostor i prehranu što ukazuje na potrebu novih ulaganja u izgradnju suvremenih bolničkih prostorija.

“Iako se ne mogu generalizirati na sve pacijente ovi su rezultati visoko indikativni”, istaknuo je na predstavljaju rezultata jedan od istraživača.

Ravnatelj KBC-a Mario Zovak rekao je kako se nada da će ocjena usluge bolničkog liječenja u toj ustanovi dogodine biti još bolja.

“KBC Sestre milosrdnice postoji od 1846. godine, a kada dođete u krug bolnice vidite da neke zgrade tako i izgledaju. Naravno da stručno pratimo sva zbivanja u modernoj medicini i pokušavamo, koliko nam dopuštaju financije, pratiti sve skupa i opremanjem, edukacijom i uvođenjem novih terapijskih i dijagnostičkih metoda”, kazao je Zovak.

Nenad Korkut, voditelj Službe za odnose s javnošću HZZO-a, istaknuo je kako je ocjena koju su KBC-u u ovom istraživanju dali pacijenti za ocjenu viša od prosječne ocjene kvalitete zdravstva koja iznosi 3,2.

“To je znak da naši osiguranici imaju bolju percepciju o zdravstvu no što to mediji prikazuju”, rekao je Korkut.

Pročitajte i ostale članke

Maligna bolest najmlađih – Marinino je dijete zauvijek zaspalo

Najteže je kada od maligne bolesti oboli dijete, a smrt djeteta najveća je bol koju roditelj može osjetiti.

Više

Limfedem dojke nakon liječenja karcinoma dojke

Jeste li znali da postoji i limfedem dojke? Sve o tome zna Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica radioterapije i onkologije.

Više

Kako je Ana pronašla novu sebe

Puno je strepnje u borbi protiv neizvjesne bolesti. No, puno je i pozitivnih priča. Jednu takvu priču ispričala nam je naša Maja Vukoja.

Više

Sve je više žena mlađih od 40 godina kojima je rak dojke dijagnosticiran u trudnoći

Na vaša pitanja odgovara ugledna onkologinja, prim. dr. sc. Paula Podolski, s Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Više

Rano liječenje raka dojke

Kada se rak dojke liječi rano, moguće ga je izliječiti.

Više

Hvala svim donatorima – prikupili smo novih 68.429,55 kuna za prijevoz žena na kemoterapiju!

Posebno nas je dirnula podrška učenika 1. c razreda Elektrotehničke škole Split i njihove razrednice Ivane Mihovilović Krce.

Više

Održana završna konferencija o raku “Fight&Win”

U organizaciji Dubravke Šuice, zastupnice u EU parlamentu, u Zagrebu je održana završna konferencija „Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?“

Više

Biološka terapija – revolucija u liječenju malignih i upalnih bolesti

Pod nazivom “Vrijednost inovacije u liječenju malignih i upalnih bolesti” 12. prosinca održali smo edukaciju za pacijente.

Više

Budite originalni – stavite pod bor radove pacijenata Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb!

Prodajna izložba radova pacijenata Klinike za psihijatriju postavljena je u predvorju Zelene zgrade na Rebru, a otvorena je od 9 do 14 sati.

Više

Konferencija „Fight&Win“ održana i u Zadru

Nakon Dubrovnika, Splita, Osijeka, Rijeke i Varaždina, konferencija “Fight&Win” u četvrtak, 22. studenoga, održana je u Zadru.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama