Cvijeće na dojkama

Nismo same

Najpoznatiji svjetski medicinski časopis JAMA (Journal of the American Medical Association) ove je godine objavio priču tattoo majstora iz Chicaga Davida Allena koji je pisao o svojim umjetnički tetovažama koje slika preko cijelih prsa ženama koje su odstranile obje dojke.

Za časopis The Verige Allen je ispričao da je prvu ženu koja ga je tražila da joj istetovira prsa odbio. Rekao je kako je znao da joj je koža stradala tijekom operacije pa nije htio koristiti igle na tako osjetljivom području. No, žena nije odustajala, gotovo pola godine, sve dok jednoga dana Allen nije popustio.

 

– Bilo je to iskustvo koje me promijenilo. Potpuno su me preplavile emocije, rekao je Allen za The Verge. Otkrio je kako je u trenutku kada je završio s tetovažom žena počela plakati.

– Vidio sam promjenu, transformaciju koju nisam očekivao. Ne pruži vam se često prilika da nekom pomognete svojom umjetnošću i promijenite ga, rekao je.

Od prve tetovaže koju je napravio na cijelim prsima prošlo je deset godina. Do danas je Allen usavršio svoje crtanje i tetovaže koristi kako bi ženama pomogao da se osjećaju lijepima.

Žene koje su podvrgnute mastektomiji same odlučuju o tome hoće li ići na rekonstrukciju dojki ili će biti “ravne”. Rekonstruirane su dojke često bez bradavica pa si žene na njih nerijetko tetoviraju bradavice. Posljednjih su godina, međutim, trend postale umjetničke tetovaže koje se izvode preko cijelih prsa kako bi sakrile ožiljak.

Allen kaže kako svaku svoju tetovažu prilagodi željama klijentica. Tetovira stare botaničke ilustracije Pierre-Joseph Redoutéa, francuskog slikara koji je živio od 1759. do 1840. godine.

– Tetovaže grana, listova i cvjetova odlične su jer se lako mogu popraviti ako žena opet mora na operaciju. Slike životinja kad se popravljaju lako se mogu unakaziti i izgledati neprepoznatljivo, rekao je Allen koji je pohvale za svoj rad dobio i od kirurga svojih klijentica.

Osjećaji žena nakon tetovaže variraju. Neke su na tetovažu jako ponosne i žele ju svima pokazati, dok su druge zahvaljujući upravo tetovažama počele ponovno  uživati u svom tijelu što im je omogućilo da budu samouvjerenije.

Allen je siguran da tetovaže pomažu ženama da ozdrave. Nada se da će u budućnosti trošak tetovaža pokrivati zdravstveno osiguranje.

Trenutačno tetovažu grudi klijentice plaćaju same, a cijene se kreću od 1000 do 2000 dolara (od 6390 do 12 781 kuna).

Pročitajte i ostale članke

Bolest kao učiteljica života

Nova kolumna naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, u kojoj autorica navodi što sve od osoba oboljelih od malignih bolesti možemo naučiti o životu.

Više

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Nabavite svoju „Nisi sama – ideš s nama!“ majicu s potpisom Jurja Zigmana

Humanitarnoj akciji mogu se pridružiti svi građani, i to u trajanju od 4. prosinca do 28. veljače 2020.

Više

Hvala medijima na podršci knjizi “Nismo same”

Na Interliberu je 13. studenoga promovirana knjiga „Nismo same“ objavljena u izdanju Profila.

Više

I ove godine na Rebru prodajna izložba božićnih ukrasa koje su izradili pacijenti

Izložba će biti postavljena u predvorju Zelene zgrade, od 25. do 29. studenoga, od 9 do 14 sati.

Više

Na Interliberu predstavljena knjiga „Nismo same“ posvećena istinskim heroinama

Izuzetno dirljivoj, ali optimističnoj promociji na Profilovu štandu, uz priređivačicu knjige Ivanu Kalogjeru, nazočilo je čak 27 autorica i autora iz svih krajeva Hrvatske.

Više

Otkriće znanstvenika s MIT-a: Računalni program upozorava koja je žena u opasnosti da oboli od raka dojke

Na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta kreirali su računalni program koji iz mamografskih snimki može očitati hoće li se u idućih pet godina u nekom tkivu razviti rak dojke ili neće.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama