Danas se obilježava Hrvatski dan nepušenja

Nismo same/HZJZ

 

U Hrvatskoj se od 2003. godine uz Svjetski dan nepušenja (31. svibnja) obilježava i nacionalni dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima (engl. World No Tobacco Day). Hrvatski dan nepušenja uvijek se obilježava prvoga dana Korizme, a ove je godine to danas, 6. ožujka.

Prvi dan Korizme izabran je zato što je Korizma specifično razdoblje u godini kada većina ljudi razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživa tijekom godine. Smatra se kako bi bilo idealno da kod ovisnika o duhanu izbor padne na – cigaretu!

Obilježavanjem Dana bez duhanskog dima nastoji se potaknuti pušače da ne zapale cigaretu 24 sata kako bi uvidjeli da to nije nemoguće i nastavili s apstinencijom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu svake osme sekunde jedna osoba umre od bolesti koja je povezana s pušenjem, što je jedna petina ukupne smrtnosti, a procjenjuje se da će u 21. stoljeću od posljedica pušenja umrijeti milijarda ljudi.

Najčešće bolesti koje se spominju u direktnoj vezi s pušenjem su kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), rak pluća, rak usne šupljine, grla, jednjaka, ishemična bolest srca, aneurizma aorte, rak mokraćnog mjehura, rak gušterače te moždani udar.

Istraživanja pokazuju da pušači 22 puta češće obolijevaju od raka pluća u usporedbi s nepušačima. Obolijevanje od nekih  drugih vrsta tumora također se povezuje se s duljinom pušačkog staža – rak nosa (dva puta) jezika, žlijezda slinovnica i ždrijela (6 do 27 puta), grla (12 puta) jednjaka (8 do 10 puta), glasnica (10 do 18 puta), želuca (2 do 3 puta), bubrega (5 puta), mjehura (5 puta), penisa (2 do 3 puta), gušterače (2 do 5 puta), rektuma (3 puta), anusa (5 do 6 puta),… a neke studije nalaze i vezu između pušenja i raka dojke.

U Hrvatskoj puši gotovo svaka četvrta osoba, a od posljedica pušenja godišnje umre više od 9000 osoba.

Po smrtnosti od raka pluća Hrvatska je druga u Europi, odmah iza Mađarske.

Zabrinjavajuć je i podatak da svakodnevno puši svaki peti učenik prvog  razreda srednje škole, a 60 posto ih je barem jednom zapalilo cigaretu.

Prema najnovijem Istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih (engl. Health Behaviour in School-aged Children; HBSC) provedenom 2018. godine na pitanje jesu li pušili duhan barem jednom u zadnjih 30 dana, potvrdno je odgovorilo: 2% dječaka i 1% djevojčica u dobi od 11 godina, 6% dječaka i 7% djevojčica u dobi od 13 godina te 27% dječaka i 24% djevojčica u dobi od 15 godina.

Žene u Hrvatskoj puše cigarete više od žena u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji, po tome smo prvi u Europi, dok smo po po broju muškaraca ovisnika o nikotinu na sedmom mjestu.

Stručnjaci tvrde da se 12 tjedana nakon prestanka pušenja poboljšava cirkulacija krvi, lakše hoda i diše, a nakon tri mjeseca smiruje kašalj i otežano disanje, te se poboljšava funkcija pluća.

Godinu dana nakon prestanka pušenja rizik od srčanog udara smanjuje se za tri puta, a nakon pet godina rizik je jednak onome kao u nepušača. Deset godina nakon prestanka pušenja rizik za pojavu raka pluća postaje dvostruko manji nego kod pušača.

Nikada nije kasno da prestanete pušiti!

Pušačima svaki prestanak pušenja brzo donosi zdravstvenu dobrobit (kroz nekoliko sati ili dana):

 

  • unutar 20 minuta – pada broj otkucaja srca i snižava se krvni tlak,
  • nakon 12 sati razina ugljičnog monoksida u krvi pada na normalnu razinu,
  • u roku od dva do 12 tjedana cirkulacija je poboljšana, a plućna funkcija povećana,
  • od jednog do devet mjeseci smanjuje se kašalj i kratkoća disanja,
  • nakon jedne godine rizik nastanka koronarne srčane bolesti je smanjen u pola u odnosu na pušača,
  • nakon pet godina rizik od moždanog udara je smanjen,
  • nakon deset godina rizik obolijevanja od raka pluća smanjen je u pola u odnosu na pušače, smanjuje se i rizik obolijevanja od raka usne šupljine, grkljana, jednjaka, mokraćnog mjehura, maternice i gušterače,
  • nakon 15 godina rizik obolijevanja od srčane bolesti izjednačen je riziku nepušača.

Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Pročitajte i ostale članke

Kada nada nikne iz najveće tuge

Nova priča naše suradnice, psihijatrice Maje Vukoje, o tome zašto se slomimo onda kada to najmanje očekujemo i kako izaći iz takvog stanja.

Više

Kuhajte zdravo s Ljiljanom Pranjić

Ako vas privlači biljna prehrana, a nemate ideju što kuhati, posegnite za receptima Ljiljane Pranjić, naše vječne inspiracije.

Više

Recepti za zdravi obrok by Snježana Slonja

Nakon dijagnoze maligne bolesti Snježana Slonja odlučila je promijeniti način ishrane, a svoje recepte nesebično podijeliti sa svima nama.

Više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu

Riječi nisu uvijek potrebne niti dolaze s lakoćom. Ponekad je dovoljno samo biti uz nekoga.

Više

Kako smo Katarini vratili osmijeh

Nitko kemoterapiju ne može proći sam. Katarina je podršku potražila u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Više

Uslugu “Nisi sama – ideš s nama!” treba uvesti u sustav javnog zdravstva

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti organizirale smo raspravu o našem projektu s ciljem podizanja svijesti o ovoj posebnoj mobilnosti.

Više

ZG Forum, Gajeva 27, od 10,30 do 12 sati

Dođite i podržite naš projekt prijevoza žena na kemoterapiju “Nisi sama – ideš s nama!”.

Više

Postoji li uska veza između hormonskog liječenja u menopauzi i raka dojke?

U časopisu The Lancet objavljeno je istraživanje koje je podiglo veliku prašinu. Prenosimo reagiranje doc. dr. Ivana Fistonića.

Više

Zajedno smo jači: za “Nisi sama – ideš s nama!” prikupili smo novih 59.617,93 kuna!

Završila je naša treća humanitarna akcija u 2019. NISMO SAME zahvaljuju svima koji su prepoznali vrijednost našeg projekta i podržali nas.

Više

Revolucija u liječenju oboljelih od raka u Hrvatskoj

Zahvaljujući suradnji Vlade RH i tvrtke Roche bolesnici s metastatskim tumorima dobit će dijagnozu bolesti putem genskog profiliranja.

Više

Upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti

Kako bismo dobili što jasniju sliku o tome u kojoj je mjeri maligna bolest utjecala na radno-pravni i socioekonomski status osoba oboljelih od raka, Nismo Same i Koalicija udruga u zdravstvu, u suradnji s prim. dr. Bojanom Knežević, specijalisticom medicine rada u KBC-u Zagreb, pokrenuli su upitnik o radnom statusu za osobe oboljele od malignih bolesti, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Read More

Što kad nakon dijagnoze zloćudnog tumora ostaneš bez posla?

Vrijeme je da prestanemo sami sebe lagati i da pogledamo istini u oči. Hrvatska nije socijalna država koja vodi brigu o najugroženijim skupinama stanovništva u koju svakako spadaju i oboljeli od raka.

Read More

Organizirana borba protiv raka podrazumijeva odgovornost svih, uključujući i građane

Obiteljski je liječnik ključan u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ali vrlo mu je značajna uloga i tijekom liječenja s obzirom na to da je ono sve više izvanbolničko.

Read More

Kako ‘survajvorica’ pliva u sistemu

To je operirana strana i neudobno mi je. Potužim se. Tehničar me blijedo pogleda i odgovori kako nema veze. Glavno da je njemu udobno jer on radi posao stavljanja kanila što je važno. Doslovno tim riječima!

Read More

Prim. dr. Paula Podolski o utjecaju kemoterapije na mozak

“Nažalost, od raka dojke obolijevaju sve mlađe žene. Prije 20 godina bili smo iznenađeni kad smo imali ženu između 30 i 40 godina oboljelu od raka dojke. Danas to nije izuzetak. Moja je najmlađa pacijentica imala 23 godine, no ima i mlađih.”

Read More

Pronađite nas na društvenim mrežama